EGR, SCV, nebo něco jiného?

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
Jouza
Člen Týmu

EGR, SCV, nebo něco jiného?

Příspěvek od Jouza »

Předem děkuji každému, kdo se této debaty zúčastní.
Vlastním Avensis T22 kombi s motorizací 2.0 D4D r.v. 9/2001.
Před Vánoci se mi to přihodilo poprvé a od té doby se to zopakovalo spoustakrát. Předesílám, že k tomuto jevu dochází pouze při zahřátém motoru, za studena nikdy. Když sundám nohu z plynu za jízdy a podřadím, rozsvítí se kontrolka motoru a auto chcípne. Ovšem lze jej okamžitě nastartovat. Při řazení nahoru je všechno v pořádku. V počátcích tohoto problému motor pouze padal do sníženého výkonu, ale nezhasínal. Časem začal chcípat hned po rozsvícení kontrolky. Diagnostika v neznačkovém servisu hlásí chybu P1215.
Vyčistil jsem palivovou nádrž, vyměnil palivový filtr, alespoň vzduchem a procvakáváním pročistil SCV ventily. Dnes se chystám na EGR, ten jsem nikdy sám nedemontoval a nečistil (auto máme cca 8 let). Možná jsem jen slepě důvěřoval mechanikům u kterých jsem si běžnou údržbu zadával.

Myslíte si, že EGR může způsobovat tyto problémy? Spotřebu nemám vysokou, průměrně okolo 6-6,5 l/100km.
MiBo
Věčnej rejpal

Re: EGR, SCV, nebo něco jiného?

Příspěvek od MiBo »

Jouza:
Je spravne vyhodnoteny chybovy kod P1215?
/ druhe cislo "2" je specificky kod vyrobcu auta/
Doporucujem navstivit servis Toyota pre sprave vyhodnotenie chyboveho kodu!
-rok vyroby auta 2001
- POZOR :OBD II pre naftove motory zavezne od roku 2003-2004!!!/
MiBo
Věčnej rejpal

Příspěvek od MiBo »

Jouza:
CHYBICKA SA VLOUDILA:/ druhe cislo "2" je specificky kod vyrobcu auta /
SPRAVNE JE : PRVE CISLO "1" JE SPECIFICKY KOD KAZDEHO VYROBCU
Jouza
Člen Týmu

Příspěvek od Jouza »

Abych pravdu řekl, téměř tvým příspěvkům nerozumím. P1215 jsem viděl i já na vlastní oči na monitoru diagnostiky značky Bosch. Text, který měl závadu popisovat zněl tuším: Vadná řídící jednotka EDU. Elektrikář mi řekl, ať ještě zkusím vyčistit nádrž a vyměnit palivový filtr. Stalo se, ale bez valného účinku. Lepší to bylo jen snad prvních 200km, pak vše při starém.
MiBo
Věčnej rejpal

Příspěvek od MiBo »

Jouza:
Precitaj si "sz"
melsoft
Navigátor

Příspěvek od melsoft »

Jak to popisuješ s tím řazením dolů při zahřátém motoru, tak mi to něco připomíná:

http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopi ... =2&t=37426

Mě vyčištění EGR pomohlo...(byl totálně zahnojenej viz. fotky)
Toyota Avensis Combi (model T25), 2.0D-4D 93kW
Jouza
Člen Týmu

Příspěvek od Jouza »

EGR vyčištěn, bylo to jednoduché. Bohužel nebyl tak zasekaný, jak jsem čekal. Ani nemělo smysl brát na to kartáč, nebo šroubovák. Jen lehký suchý povlak, který šel snadno dolů po nastříkání čističem brzd. Blbý je, že se nedá sundat ta ovladací podtlaková část, čistění by bylo mnohem snazší.

Nicméně jsem i prostříkal váhu vzduchu a doufal ve zlepšení, které se bohužel nedostavilo.

Za studena je vše v pořádku a volnoběh je na cca 1200ot/min. Po zahřátí ot. volnoběhu klesnou až na cca 750 ot/min. Osobně se mi to zdá už docela málo, raději bych tam viděl nějakých 900 ot/min. Dá se to nějak v domácích podmínkách nastavit, nebo to jde jen přes počítač ???
RIP
Řidič

Příspěvek od RIP »

S tím čističem brzd na váhu vzduchu? :roll: No nevím, neznám složení a tak bych to asi neriskoval, i když na EGR ventil jsem to použil také, ale to je úplně o něčem jiném. Ale váhy vzduchu v Toyotách problémy nemívají. A když, tak isopropylalkohol. Už jsem tady o tom psal a je to naprosto bezpečné. Já to koupil před lety v litrovce, mám to doposud a určitě to vyšlo výrazně levněji, než všechny ty sajrajty ve sprejích.
http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopi ... ol#p308268
Toyota Avensis T27 combi 2.0 D-4D 93 kW, 2011
Toyota Avensis T25 combi 2.0 D-4D 93 kW, 2006 ex
Jouza
Člen Týmu

Příspěvek od Jouza »

Ne, ne to jsme si jen špatně rozuměli. Na váhu vzduchu jsem koupil speciální přípravek.
RIP
Řidič

Příspěvek od RIP »

-->Jouza: Tak to jo, v těch spec. přípravcích stejně bude nejspíše isopropylalkohol nebo něco podobného.
Toyota Avensis T27 combi 2.0 D-4D 93 kW, 2011
Toyota Avensis T25 combi 2.0 D-4D 93 kW, 2006 ex
Jouza
Člen Týmu

Příspěvek od Jouza »

Nechal jsem SCV ventily vyprat 2x v ulrazvukové myčce, bohužel opět žádný posun.

Následovala koupě nových ventilů a hurá asi je po problému. Mám za sebou 400km od výměny bez chcípnutí. Cena všech úkonů a materiálu, které jsem nechal provést 8200 Kč.

Takže i takovéto chování motoru dokáží zavinit vadné scv ventily.
Odpovědět

Zpět na „Avensis“