Vymena oleje

vše ohledně modelové řady Avensis
modus ponens
Řidič

Re: Vymena oleje

Příspěvek od modus ponens »

Ked Ti motor nezerie olej, tak stacia 4L. 4,2L je plna napln (po MAX rysku).
Toyota Avensis Wagon T25 2.0 D4D 93kW 2008
davidosiny
Člen Týmu

Příspěvek od davidosiny »

Ahoj.V tydnu jsem si privezl "novou" Avensis T25 2.0 D4D dal jsem hned vymenit olej a mechanik co dela Toyoty mi tam dal Valvoline MaxLife 10w40...je to dobry olej chlapi?...nebo ma s nim nekdo tady dobre ci spatne zkusenosti?
Diky.
Toyota Avensis T25 kombi 2.0 D4D 85kW (2004)
RIP
Řidič

Příspěvek od RIP »

Valvoline MaxLife 10W-40 špatný olej určitě není. Tvůj motor nemá částicový filtr, takže tento olej "zkousne", ale já osobně bych preferoval 5w-40 dokonce bez ohledu na to, zda jezdíš často kratší trasy nebo zda je to na zimu (v obou případech jednoznačně 5w-40), nebo dlouhé trasy. Jinak ten olej špatný určitě není, má dost vysoké TBN 10,4.
Ještě mne napadá, proč tam mechanik dal zrovna SAE 10w-40, zda ten motor nemá příliš velkou spotřebu oleje, potom by to ovšem bylo na místě. Valvoline dokonce tento olej doporučuje právě do starších motorů, které trpí zvýšenou spotřebou oleje. Ale to jsi nenapsal, takže se mohu pouze dohadovat. Dobré je vždy uvádět stáří motoru, zda je zvýšená spotřeba oleje, na jakých trasách je provozován a jakým způsobem. Je zřejmé, že pokud budeš jezdit závody do vrchu, budeš asi používat jiný olej, než když se po většinu jízd plížíš devadesátkou po okreskách nebo jezdíš převážně ve městě a kraší trasy.
Toyota Avensis T27 combi 2.0 D-4D 93 kW, 2011
Toyota Avensis T25 combi 2.0 D-4D 93 kW, 2006 ex
RIP
Řidič

Příspěvek od RIP »

Mirek 53 píše:...Toyota mi účtuje 4,2 l. Mám tedy koupit 5 l nebo stačí 4 l ?...
Tedy já osobně bych si koupil 5 l, a to v balení 4 l a 1 l, tu čtyřlitrovku bych vzal do servisu na výměnu s tím, aby mi tam více nedávali, potom s tím dojel domů, postavil na rovinu, počkal cca 15 minut a přeměřil, případně sám dolil.
Vůbec bych se nedivil, kdyby ty 4 l postačovaly, případně jsi měl ještě něco nad rysku. Oni v těch servisech většinou velmi spěchají, zejména u výměny oleje a nenechají to pořádně vytéct, natož vykapat. A ten zbývající litr potom na případné dolití nebo na další výměnu oleje.
davidosiny
Člen Týmu

RIP píše:Valvoline MaxLife 10W-40 špatný olej určitě není. Tvůj motor nemá částicový filtr, takže tento olej "zkousne", ale já osobně bych preferoval 5w-40 dokonce bez ohledu na to, zda jezdíš často kratší trasy nebo zda je to na zimu (v obou případech jednoznačně 5w-40), nebo dlouhé trasy. Jinak ten olej špatný určitě není, má dost vysoké TBN 10,4.
Ještě mne napadá, proč tam mechanik dal zrovna SAE 10w-40, zda ten motor nemá příliš velkou spotřebu oleje, potom by to ovšem bylo na místě. Valvoline dokonce tento olej doporučuje právě do starších motorů, které trpí zvýšenou spotřebou oleje. Ale to jsi nenapsal, takže se mohu pouze dohadovat. Dobré je vždy uvádět stáří motoru, zda je zvýšená spotřeba oleje, na jakých trasách je provozován a jakým způsobem. Je zřejmé, že pokud budeš jezdit závody do vrchu, budeš asi používat jiný olej, než když se po většinu jízd plížíš devadesátkou po okreskách nebo jezdíš převážně ve městě a kraší trasy.
Ahoj.
Diky moc za odpoved.Mechanik tam dal 10W40 jelikoz tam byl stitek od predchozi vymeny s 10W40 tak rekl,ze tam da ten samy.Jestli olej zere to z vlastni zkusenosti jeste nevim...motor ma ppctivych 250tis ,ale predchozi majitel (starsi pan) se o auto dobre staral a pravidelne servisoval a o spotrebe oleje mi nic nerikal.Jinak jsem si Avika poridil prave kvuli dlouhym trasam cesko - nemecko,takze provoz bude asi tak z 80% dalnice.
RIP
Řidič

Příspěvek od RIP »

Když dálnice a dlouhé trasy, natočeno 250 tisíc a ten olej tam již byl v minulosti, tak bych v tom asi pokračoval. Pokud by to olej nežralo, můžeš zkusit tu 5W-40, především v zimě se motor o chlup dříve promaže, nepatrně by měla jit dolů spotřeba atd. Ale uvidíš. Nechci strašit, to v žádném případě ne, ale dost často lidé dávají pryč auťáky právě z důvodu, že jim to začně žrát příliš olej a provoz se někdy docela zásadně prodaží (když pominu vše ostatní).
Každopádně olej sleduj, pokud by ho naopak přibývalo, také to není dobré - naředění naftou. Určitě doporučuji častější výměny, nejdéle 10 tis. km nebo rok a to i přes to, že budeš jezdit ony delší trasy, kdy se olej méně znehodnocuje a i přes to, že tento olej Valvoline má dobré TBN - to znamená především, že lépe odolává oxidaci. Ono totiž může nastat situace, že to bude sice žrát olej, ale současně se to bude nařeďovat naftou. Většinou to poznáš třeba po čichu, ale nespoléhal bych příliš na to.
davidosiny
Člen Týmu

Ten olej budu urcite sledovat.Pises kazdych 10tis. menit tedy kdyz to najedu v prumeru za 4 mes. Tak opravdu kazde ty 4 mes. (tedy 3x do roka) menit olej?...Uf kazdopadne jestli to motoru prospeje (a ze to uz neni zadny mladik) tak se mi to do budoucna asi urcite vyplati ;-)
modus ponens
Řidič

Ja by som len poznamenal, ze TBN ma vyznam skor u benzinovych motorov, pretoze prave tie olej oxiduju. Naftaky olej znehodnocuju sadzami.

Kazdopadne Maxlife 10W-40 je dlhodobo povazovany za olej, ktory pomoze znizit spotrebu oleja sposobenu stvrdnutymi tesneniami a tak. Vseliek na tento problem to vsak nie je (ako sa mnohi domnievaju). Tak ale preco nie, vyskusas.

Zimne cislo viskozity (10W vs. 5W) nema vplyv na spotrebu oleja, pretoze o pri prevadzkovej teplote motora je viskozita oleja urcena jeho letnym cislom.

Pokial jazdis vysoko prevazne dialnice, tak podla mna ani 15tis. km interval nic nepokazi. Ale vzhladom na to, ze auto este nepoznas a o historii/udrzbe sa skor domnievas a veris jej, spravil by som prvu vymenu uz po 5-7tis. km. Novy olej ma nevycerpane detergentne prisady a kedze nevies, v akom stave je samotny motor zvnutra, toto je jeden z najlacnejsich sposobov, ako ho (hoci aj preventivne) precistit.
Naposledy upravil(a) modus ponens dne sob 05.03.2016, 13:18, celkem upraveno 1 x.
modus ponens
Řidič

RIP píše:Vůbec bych se nedivil, kdyby ty 4 l postačovaly, případně jsi měl ještě něco nad rysku.
O zle spravenej vymene oleja som neuvazoval (s takouto obavou by som auto nikomu nezveril). Udaj o objeme olejovej naplne vratane filtra je udavany po rysku MAX na meracej tycke. Rozdiel medzi MAX a MIN je tiez niekde v manuale. 0,2L bude odhadom menej ako 1/5 tohto rozdielu, takze pokial mu motor olej nezerie a ma dovod, pre ktory nechce platit 1L navyse, tak 4L budu stacit.
RIP
Řidič

Příspěvek od RIP »

Tedy přiznám se, že informace, že v dieselových motorech olej neoxiduje je pro mne novinkou. :shock: :) Ty saze zřejmě nevadí, i když dle mého názoru v motoru nadělají více škody, než zoxidovaný olej. Jsou to totiž drobné částečky především uhlíku, které jsou velmi tvrdé a docela výrazně zvyšují opotřebení motoru. Jeho úroveň narůstá v přímé úměře s mírou zakarbonování, a tedy v 15 tis. km bude výrazně vyšší, než v 10 tis. Vliv na míru zakarbonování má také stav motoru a jeho konstrukce.
Takže realita je taková: v 15 tisících již bude olej naprosto zoxidovaný. Dle měření, která byla prováděna tento stav nastává již kolem 8 tis. km, kdy byla v podstatě vyčerpána tzv. oxidační rezerva olejů a ty v důsledku toho hůře mazaly. To bude umocněno ještě jeho výrazně vyšším zakarbonováním, než kdyby byl vyměněn v 10 tis. km. Ano, motor bude fungovat dál, ale jeho životnost se bude snižovat rychleji než v případě, pokud by olej byl měněn častěji. A výhoda Tvých delších jízd bude negována tou skutečností, že budeš jezdit po dálnicích, což na druhé straně olej také více znehodnocuje jeho vyšším zatížením, nejvíce teplotou. A tak by se dalo pokračovat.....Ale nějak se mi už nechce. Ono na to, kdy a co nalít do motoru existuje nespočet názorů. Já jsem tu napsal ten můj. Je lepší, než ty ostatní? Abych řekl pravdu, nevím a ani to tady nebudu řešit. Ale jedno vím určitě. Nechť si každý lije do toho svého motůrku co chce a kdy chce. Ono to nějak dopadne a nějaký čas to ještě jezdit bude..... :wink:
davidosiny
Člen Týmu

Diky za rady a nazory.Vypozoruju jestli mi ten olej Avik nezere a do budoucna,kdyz natrefim na nejakou 5w40 za slusnou cenu preorientuju se na ni :wink: Jinak urcite chci pro svuj motor to nejlepsi a verim,ze se mi to casem vrati tak tech kazdych 10tis. km do te vymeny pujdu.
m5t
Věčnej rejpal

Příspěvek od m5t »

4litry v pohodě, do dalši výměny pořád mezi ryskami.
T27 Avensis 1.8 Valvematic Multidrive S/2009/
když pijete se mnou pijete s Mírou :-) Obrázek
http://moje.auto.cz/m5t/avik.html
modus ponens
Řidič

RIP píše:Tedy přiznám se, že informace, že v dieselových motorech olej neoxiduje je pro mne novinkou. :shock: :) Ty saze zřejmě nevadí, i když dle mého názoru v motoru nadělají více škody, než zoxidovaný olej.
Ako tak pozeram, nevyjadril som sa dostatocne presne. :wink: Samozrejme, ze olej oxiduje aj v naftovych motoroch, ved pricinou je prave teplota pri spalovani. Chcel som tym (asi prilis skratene) napisat len to, ze parameter TBN (urcujuci alkalicku rezervu oleja ako odolnost voci oxidacii) nie je pri naftovych motoroch az tak dolezity, pretoze olej znehodnotia skor sadze nez jeho chemicka degradacia. Naopak, benzinove motory su vyrazne viac tepelne namahane, pricom narast teploty pri spalovani (rychlejsie nez linearne) zvysuje mieru oxidacie oleja.
RIP píše:Takže realita je taková: v 15 tisících již bude olej naprosto zoxidovaný.
Ak pises o naftovych motoroch, tak toto je zaujimava informacia. Ked som svojho casu hladal informacie ohladne parametrov olejov, tak poznatky boli v zmysle, ze olej v naftovych motoroch byva vyjazdeny/znehodnoteny z dovodu obsahu sadzi, a nie chemicku degradaciou (kam spada aj oxidacia).

Okrem toho by som zohladnil aj skutocnost, ze interval vymeny oleja urcuje vyrobca motora a vyrazna prevaha jazd po dialnici (predpokladam pokojne dlhe jazdy, maly pocet studenych startov) je z hladiska intervalu vymeny optimalna, t.j. Toyotou stanovenych 15tis. km je OK.
RIP
Řidič

Příspěvek od RIP »

Ing. Jaroslav Černý, CSc., Ústav technologie ropy a petrochemie, VŠCHT Praha:
"Na životnost oleje v benzinovém či dieselovém motoru a tedy na výměnný interval má vliv opravdu velmi mnoho faktorů a není jednoduché stanovit optimální kilometrový proběh pro určitý automobil. Limit, který doporučuje každá automobilka, je vždy maximální a nemusí vyhovovat zrovna provozu vašeho automobilu. Analyzoval jsem olej z nového moderního motoru po 15 tis. km a myslím, že takových výměn by ten motor nevydržel mnoho. Podobný problém s olejem se pochopitelně neprojeví hned, ale určitě se podepíše na životnosti motoru." Konec citátu. A jen zopakuji to, co jsem již jednou napsal. Nechť si každý lije do motoru co chce a kdy chce. Zřejmě existují řidiči, pro které stanovit výměnný interval oleje pro jejich moderní motor v perfektním technickém stavu :mrgreen: je zcela triviální. Protože k nim nepatřím, měním a budu měnit oleje po ujetí 10 tis. km. :)
Čepo
Věčnej rejpal

Příspěvek od Čepo »

Jenom pro úplnost, taky od Ing. Černého
"Pro určení optimálního výměnného intervalu oleje lze jen doporučit, abyste si nechali zanalyzovat váš vyjetý motorový olej ve zkušební laboratoři. Na základě naměřených výsledků vám každý zkušený pracovník takové laboratoře může doporučit, zda by jste měl příště výměnný interval zkrátit či zda máte rezervu a můžete využít maximální doporučený interval výměny oleje."
Tento postup by byl nejsprávnější, ale analýza by pravděpodobně stála násobně více než výměna oleje ve zkráceném intervalu :lol:
Toyota Corolla E 12, 1,6 VVTi, 5HB, 05/2006 ex
Toyota Auris 1,6 Valvematic Luna, VSC+TRC, 5HB, červená 3R3, 06/2010
Toyota Yaris III, 1,0 VVTi Active 5HB červená 3P0, 08/2012 "Mixérik"
Odpovědět

Zpět na „Avensis“