T23 závada P0420
T23 závada P0420
Poraďte pls co by mohlo být příčinou závady P0420: Účinnost katalyzátoru (řada 1): Příliš nízký a jak urgentně ji mám řešit. Po projetí cca 70km dálnice (rychlost asi do 150km/h) se mi při klidné jízdě (cca 110 km/h, kolem 3000 otáček/min.) rozsvítila kontrolka motoru. Na jízdě auta nebylo vůbec nic poznat, jen praskla levá přední žárovka. Ujela jsem dalších cca 80km a nechala auto přes noc v garáži. Do rána kontrolka zhasla. Pak jsem jela z Pardubic do Liberce a kontrolka se nerozsvítila, až při cestě zpět (po týdnu, kdy auto stálo venku) na liberecké "dálnici" při rychlosti cca 100km/h, otáčkách do 3000/min. se kontrolka motoru zase rozsvítila. Diagnostika ukázala kód závady P0420 a po proměření lambdy byly v tu dobu prý obě v pořádku (auto ale nebylo pořádně zahřáté, ujelo asi 7km). Filtr mám KN a nikdy nebyl při výměně extra špinavý, tankuju 98 oktan (když se to stalo ale poprvé, tak byl natankovaný Shell V-Power Nitro+). Na diagnostice mi kontrolku zhasli, cestou do Liberce nic a až zase při cestě zpět na liberecké dálnici při podobných otáčkách jako minule se rozsvítila kontrolka motoru. Teď stále svítí. Poraďte pls co se dějě krom toho, že mimi nemá ráda libereckou dálnici...
malinko OT
To je specielní chybový kód Toyota klubu, implementovaný Toyotou přímo do řídící jednotky. Znamená to, že ti auto signalizuje, že jsi již dlouho nebyla na žádném Celica srazu, a že když nic jiného, tak se tvoje autí chce co nejdříve vidět s jinejma autí na nějakém tom srazu. 
Jinak je o tvém problému něco trochu tady: http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopic.php?t=33278 Předpokládám, že tento kód je stejný pro stejnou poruchu u všech modelů Toyoty.
Pokud by jsi měla jen zanesený katalyzátor, tak se doporučuje zajet nějakou delší trasu stejnou rychlostí. Ideálně dálnice 130 a takzvaně z něj "vyženeš pavouky". Jestli jezdíš krátké trasy kolem komína, tak by to ten katík být mohl. Jinak pak asi ty lambdy. Ale uvidíme co ti k tomu napíše někdo fundovanější.

Jinak je o tvém problému něco trochu tady: http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopic.php?t=33278 Předpokládám, že tento kód je stejný pro stejnou poruchu u všech modelů Toyoty.
Pokud by jsi měla jen zanesený katalyzátor, tak se doporučuje zajet nějakou delší trasu stejnou rychlostí. Ideálně dálnice 130 a takzvaně z něj "vyženeš pavouky". Jestli jezdíš krátké trasy kolem komína, tak by to ten katík být mohl. Jinak pak asi ty lambdy. Ale uvidíme co ti k tomu napíše někdo fundovanější.
Toyota Celica 1,8/85kW (7A-FE) r.v.1999
Ford Focus kombi 1,6/85kw r.v.2010
Toyota Yaris 1,3/66kW r.v.2007
ex:Škoda Felicia kombi 1,3 Lxi/50kW r.v.1996
ex:Toyota Corolla E11 kombi 4WD 1,8/81kw (7A-FE) r.v.2000
Ford Focus kombi 1,6/85kw r.v.2010
Toyota Yaris 1,3/66kW r.v.2007
ex:Škoda Felicia kombi 1,3 Lxi/50kW r.v.1996
ex:Toyota Corolla E11 kombi 4WD 1,8/81kw (7A-FE) r.v.2000
Re: T23 závada P0420
Nedělej si z toho hlavu 
Mě to svítí co to auto mám
Oprava nový katalizátor a to se bavíme o cca 16tis min.
takže jsem automechanikovi řekl, že ho vlastně asi nepotřebuju.
Jinak mám ověřeno, že když se jdu projet a tím myslím jako čuně tak kontrolka zhasne

Jinak na běžnou jízdu do práce a z práce prostě svítí
Předchozímu majiteli svítilo měsíce/roky a pak to koupil já a svítí dál občas si řikám, kdy asi tak ta kontrolka praskne
Občas to chce prohnat diagnostikou, zda se nic nezměnilo, ale za 16tis udělám radši jiné opravy než je katalizátor.

Mě to svítí co to auto mám

takže jsem automechanikovi řekl, že ho vlastně asi nepotřebuju.
Jinak mám ověřeno, že když se jdu projet a tím myslím jako čuně tak kontrolka zhasne

Jinak na běžnou jízdu do práce a z práce prostě svítí

Předchozímu majiteli svítilo měsíce/roky a pak to koupil já a svítí dál občas si řikám, kdy asi tak ta kontrolka praskne

Občas to chce prohnat diagnostikou, zda se nic nezměnilo, ale za 16tis udělám radši jiné opravy než je katalizátor.
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Z 90% to může být chyba způsobená nefunkčním katalyzátorem (ten olej co žral předchozí motor - taky už z něj mohl zbýt jen obal ) a pokud jsou obě LS funkční,nestane se skoro nic. Ta chyba způsobí pouze mírné ochuzení směsi - emise. Z 10% to ale může být jiný závažnější problém regulace směsi..To ale lze zjistit pouze z real time snímání běhu motoru a jeho čidel.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
Emise mi vyšly v srpnu malinko zvýšené, ale kontrolka se rozsvítila až teď... Tzn. nejlépe udělat dg. za jízdy? A pokud je to lambda nebo kat, tak když je nevyměním, tak to bude maximálně malinko víc papat, ne?
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Ano,diagnostiku na volnoběh a za jízdy. Většina obd 2 diagnostických sw umožnuje snímat real time data ze všech senzorů naráz. Pokud člověk ví co k čemu přiřadit - tj tento snímač ukazuje toto - tak tenhle musí tohle vede ke skutečnému odhalení problému. Mechaniků co připojí diagnostiku,vyčtou chybový kod,přeloží google translate do češtiny popis,naseru za hodinu kýbl. Z krátkodobého hlediska se v podstatě nic neděje. Pokud druhá lambda nahlásí katalyzátor off,ecu ochudí směs kvůli emisím ,ne moc ale ochudí. Dojde ke zvýšení teploty spalované směsi - EGT - cca do 50-80st. Spotřeba by mohla i mírně klesnout (do 0.5l na 100) . Pokud ovšem ecu směs obohatí,což může udělat v režimu kdy zkouší jestli tam kat je a co dělá,děje se také tak i po znovuzařazení po jízdě z kopce pro rychlejší ohřev katu. Prostě bohatá směs je agresivní vůči olejovému filmu,který narušuje. Děje se tak třeba při při každém startu. Jak jsem psal - z krátkodobého hlediska se nic neděje,z dlouhodobého -řekněme 20 -30000km vyšší teplota způsobí degradaci oleje,ten začne karbonovat a přestane mazat - urychlíš opotřebení motoru - navíc ten karbon může zustat ve stíracích kroužcích a spotřeba oleje se zvedne dál ten příběh znáš. Bohata směs degraduje též olej tím,že se dostane do oleje zředí ho,film na stěnách válců se trhá opět dochází k opotřebení nad běžnou mez a jsi zase tam kde už jsi jednou byla. Takže jak ti tu kolegové radí,kontrolku nech svítit a v klidu jezdi. jen mi pak dej vědět kolik to bylo pro moji soukromou statistiku. Ono dneska jsou mechanici ze všech stran "masírováni" jak užasná věc je diagnostika OBD2. Houfně servisy nakupují různé testery v ceně od nekolika stovek po statisíce korun,ale v podstatě nikdo s nimi neumí pracovat. Valná většina si myslí,že když diagnostika "vyplivne" P0420 je to katalyzátor off. Ale není tomu tak. I výrobci automobilů přiznávají že bez doplnkové osciloskopické diagnostiky se nelze obejít a na auto,respektive ecu a její akční členy je třeba pohlížet jako na spravně fungující organismus. Mohl bych tu psát ještě zítra odpoledne - co,s čím,kde,jak... Třeba právě životnost lambda sond je plánována na 10let a max 150000km. NTC teplotní čidla jsou už také pomalu za zenitem. Oni sice funfují,ale už pouze na principu náhodných výbuchů. Podíval bych se taky na ten tvůj užasný bavlněný filtr. Olejíček kterým se po vyprání napouští může způsobit problém funkce váhy vzduchu která u mimi je typu "hot wire" - tedy elektronika ohřívá drát a to poměrně na vysokou teplotu,proudící vzduch ho ochlazuje a ecu na základě odporu vypočítává množství vzduchu. Ten olejíček z vyčištěného filtru ve formě aerosolu zasviní nejen air box ale i ten ohřátý dratek. opět pod tlakem masivní reklamy - dejte plíce vašemu motoru si způsobíš problém. Doba pokročila a tak plocha i odpad tlaku oproti papírové vložce není už vůbec měřitelny .tímto hlavně výrobci dříve rádi argumentovali. Není pro něj sebemenší důvod - kup originál a v pravidelných intervalech měn.
Ten úžasný bavlněný filtr jsem dostala u vás jako bonus... Bylo mi líto ho vyhodit, takže střídám jednou papír a jednou KN, protože než ho vyperu, tak to trvá příliš dlouho. Ale všimla jsem si, že s papírovým filtrem jezdí mimi o trochu líp (respektive jsem si myslela, že je to subjektivní poocit). Tak ho tedy s klidem vyhodím, stejně se má měnit v březnu. Ale jak píšeš, že ten aerosol zasviní i ten ohřátý drátek, mohlo to zasvinit i něco dál a kvůli tomu že by praskla ta žárovka? Nebo to byla fakt jen shoda náhod?
Jinak tedy kontrolka po týdnu stání zhasla a dnes se nerozsvítila. Jela jsem 25km tam a večer 25km zpět, převážně přes vesnice. Předpokládám, že se zase rozsvítí na liberecké dálnici
Takže děkuji zatím moc za rady, budu to sledovat a pokud se bude opakovat, udělám dg. za jízdy a předpokládám, že vyměním lambdu. Auto má najeto kolem 150 tis., s motorem se to nedělalo, tak je asi čas. Škoda jen, že nevím, zda se ta lambda měnila, když to stáčeli na 0...
Jinak tedy kontrolka po týdnu stání zhasla a dnes se nerozsvítila. Jela jsem 25km tam a večer 25km zpět, převážně přes vesnice. Předpokládám, že se zase rozsvítí na liberecké dálnici

Takže děkuji zatím moc za rady, budu to sledovat a pokud se bude opakovat, udělám dg. za jízdy a předpokládám, že vyměním lambdu. Auto má najeto kolem 150 tis., s motorem se to nedělalo, tak je asi čas. Škoda jen, že nevím, zda se ta lambda měnila, když to stáčeli na 0...
- Idaho
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Ten fitr bych nezatracoval, pokud se to s olejem nepřehání nic se nestane a skutečne ta 1/2ZZ jede o poznání lépe ( a věřím tomu že to potvrdí více lidí zde ), jde o to že toho oleje nesmí být moc ale ani málo. S prasklou žárovkou dále určitě nesouvisí, to se bát nemusíšLucinka píše:Ten úžasný bavlněný filtr jsem dostala u vás jako bonus... Bylo mi líto ho vyhodit, takže střídám jednou papír a jednou KN, protože než ho vyperu, tak to trvá příliš dlouho. Ale všimla jsem si, že s papírovým filtrem jezdí mimi o trochu líp (respektive jsem si myslela, že je to subjektivní poocit). Tak ho tedy s klidem vyhodím, stejně se má měnit v březnu. Ale jak píšeš, že ten aerosol zasviní i ten ohřátý drátek, mohlo to zasvinit i něco dál a kvůli tomu že by praskla ta žárovka? Nebo to byla fakt jen shoda náhod?
Jinak tedy kontrolka po týdnu stání zhasla a dnes se nerozsvítila. Jela jsem 25km tam a večer 25km zpět, převážně přes vesnice. Předpokládám, že se zase rozsvítí na liberecké dálnici![]()

Libore zmeř si propusntos originální vložky a nové ( ne prané a buhvíjak naimpregnované starší ) vložky KN a uvidíš. Nevěř tabulkou, lžou jak výrobci vložek tak i "originální" výrobci... ( osobní zkušenost ).
Z vložek radeji používám pipercross, ty se neimpregnují jsou molitanové, bohužel pro některé vozy nebyly nebo dokonce ješte nejsou.
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Člověk se neustále vzdělává celý život. Bez mučení příznám,že jsem těm všem reklamním kecům a sračkám věřil,byl jsem ochotný se za tu "pravdu" hodiny hádat v internetových diskuzích - mýlil jsem se,a už se nehádám a mám pocit,že jsem do něj uvrtal Lucku já,za což se dodatečně omlouvám. Přestal jsem se spolehat na subjektivní dojmy a začal věřit číslům - ověřeným. Na žádost nezávislého časopisu AutoExpert provedl náš přední nezávislý diagnostik ing.Fleischhans (pracuje jako externí konzultant pro automobilky v EU od VW,BMW atd) provedl srovnávací test papírových vložek originálních a druhovýroby vč aftermarket performance. Testovala se propustnost,odpad tlaku před - za,vliv na spotřebu a výkon. Výsledky jsou bohužel velice tristní. Papírové filtry z druhovýroby nevyhověly v 100% případů. Už nové filtry vykazovaly tak velký odpad tlaku,že ihned po montáži ecu rozsvědcovala "engine light". Nové vozy už disponují i kontrolou filtru a jeho výměny. Že dochází i k nárůstu spotřeby a snížení výkonu asi není třeba zminovat. Když filtr vyhověl odpadem tlaku,zase by přes jeho mřížku prolezla blecha. Výrobce si předepisuje,jak velké nečistoty filtr může propouštět. Bavlněné filtry fungují asi tak prvních 500km,pote jsou na tom velmi podobně. Přínos k výkonu,spotřebě zanedbatelný,s km nájezdem prohlubující se problémy nehledě k autum s "hot wire" váhou vzduchu. Kolik je impregnace málo a kolik je hodně,kolik je akorát? Tomu komu 1 a 2zz jede líp,at najde kus rovné cesty - gps má dnes každý telefon aplikací pro měření je spousty. Pokud mezi originální papírovou vložkou a vložkou z bavlny molitanu naměří rozdíl alespon dvou desetin sekundy jsem ochoten tento výsledek vzít a předložit ho zmíněnému pánovi na některé z jeho přednášek nebo školení a třeba ho i přimět k novým testům. Do té doby to bude ničím nepodložené ,pardon,podložené subjektivním dojmem placebo. Aby to bylo kompletní je dlužno dodat,že nevyhovělo i 30% originálně dodávaných filtrů.Idaho píše: Libore zmeř si propusntos originální vložky a nové ( ne prané a buhvíjak naimpregnované starší ) vložky KN a uvidíš. Nevěř tabulkou, lžou jak výrobci vložek tak i "originální" výrobci... ( osobní zkušenost ).
Z vložek radeji používám pipercross, ty se neimpregnují jsou molitanové, bohužel pro některé vozy nebyly nebo dokonce ješte nejsou.

Zdravím Vás,
kde by sa dalo dočítať o tých testoch konkrétnejšie, alebo aspon aké filtre sú v tolerancii +- ok a čo už určite nebrat
napr MANN vs Filtron vs Starline
?
dakujem!
kde by sa dalo dočítať o tých testoch konkrétnejšie, alebo aspon aké filtre sú v tolerancii +- ok a čo už určite nebrat
napr MANN vs Filtron vs Starline

dakujem!