auto předtím: Kia Carens 2003 2.0 Diesel
Dojmů mraky, možná založím nějaký blok typu - Jak šel čas s Toyotou

O Versu jsem uvažoval od začátku a jenom koukal jestli nenajdu lepší jiný vůz.
Chtěl jsem toyotu a chtěl jsem taky atmosféru kvůli spolehlivosti.
Tak teď to mám, no uvidíme.
Pár pro mě zásadních postřehů na začátek:
+) výborné dílenské zpracování - interiér a sedačky atd. precizní práce (myslím materiály a zpracování detailů - po zhlédnutí několika MPV jiných značek jsem konečně otevřel Verso, koukl dovnitř - a řekl - chci toyotu:-) např.kiu bych už si nekoupil - třeba v tom čalounění je nebetyčný rozdíl)
+) motor: naprosto tichý, výkonově a stylem jízdy samozřejmě změna oproti předchůdci s turbem, ale z výběru dostupných motorizací (1,6; 1,8; 1,6D-4D) jednoznačný dostatečně výkonný vítěz (1,6 diesel jsem zkusil a zklamal mne - nejdřív turbo díra jak hrom a pak účinek turba příliš brzy vymizel, prostě oproti 2,0 dieslu to je na MPV takovej chcípáček.)
+) jízdní vlastnosti na MPV výborné - v zatáčkách skvěle drží a nenaklání se
-) spojka zabírá příliš vysoko - při rozjezdech velký problém (půjde o zvyk ale ve spojení s motorem který při puštěném radiu neslyšíte... už mi to hodněkrát chcíplo na křižovatce)
-) spotřeba: mám dlouhodobý průměr po 1500km pro mě závratných 8,9l /100km (oficial píšou 6,5.... čekal jsem na zimácích a s nezajetým motorem kolem 7,5....takže zklamání) překvapilo mne že ve městě při plynulé 50ce jedu za 5,5 litru a na dálnici při 130ce zamrzí celých 9,5litrů /100km.
-) úzký opěrák předních sedadel - prostě teď v zimní bundě to opravdu tlačí do žeber a to nejsem žádný tlouštík
-) tachometr ukazuje o 8km/h víc než jedu(viz GPS) opět jde o zvyk, ale znám prostě auta která ukazují přesně
?) Je pro mě zvláštností jak jsou poskládané rozvody (při klidné jízdě jezdím po městě na 5-ku, 6ka točí na dálnici při 130ce přes 3500otáček )
+) chtěl jsem rodinný vůz - zásadní kritérium max.šířka ve 2.řadě sedadel a rovná podlaha v druhé řadě(tím byly vyřazeny ze hry všechny škodovky - prostě aby se v klidu posadily 3 lidi ve druhé řadě
variabilita zadních sedaček je úžasná, původně jsem zavrhnul 3.řadu, ale poté co jsem si pohrál se sedadly ve 2.řadě(podélně posunovatelná) tak jsem si tu 3.řadu sedaček pořídil taky a s klidným svědomím mohu potvrdit, že svezu 7lidí - řidič 185cm - za ním na pohodu pasažér 195cm - za ním na pohodu pasažér 170cm(t.j. i ve třetí řadě lze udělat místo před koleny bez kompromisů vepředu, jen ty sedačky jsou sami o sobě nouzovky-moc nízko nad podlahou)
-)relativně malý kufr ale jde to (pod deklem mám sklopená sedadla 3.řady, dojezdovou rezervu, povinnou výbavu a prostor pro uschování roletky - takže smysluplně využito:-) , co ale nejde je vysoká hrana a nízký otvor kufru - střecha vzadu zbíhá příliš nízko
?) design: předek je dokonalý - neznám hezčí auto zpředu, z boku pěkné, zadek nicmoc - stačilo by lehce pozměnit (hranatější) ty zadní světlomety a bylo by to dokonalý fáro. ještě jsem si všiml, že verso "klame tělem" není to krabice a když stojí někde samo tak s těmi liniemi po stranách vypadá menší než ve skutečnosti je. Jakmile ho ale zaparkujete v řadě osobáků, rázem je to největší auto v řadě - octávka=prcek. (mám hagusi a vedle land roveru jsem ještě neparkoval;-).
-) kterej kretén vymyslel ty čidla do ventilků?? ve fordu, ve škodovce i v kiích to maj řešený bez nich přes čidla ABS.
Jenom v toyotě nabízejí komplet zimních pneu na plecháčích s čidlama za 20 000,- s tím že životnost čidla (kvůli výdrži zalisované baterky) je pouze 5let.
Tzn. zatím jezdím na jedněch discích s jednou sadou čidel. Kromě toyoty mě to nikde nechtějí přezout, bojí se že mi poničí ty čidla.
Zajímavostí je, že rezerva čidlo nemá a bylo mi řečeno, že když s ní pojedu a proražený kolo s čidlem nechám v servisu, tak systém pouze jednou pípne při startu a bude svítit žlutá kontrolka tlaku v pneu.
ANKETA:
TOYOŤÁCI S AUTAMA 2013 - 2015 kolik z vás jezdí v zimně na sadě disků s čidlama a kolik na discích bez čidel pouze s rozsvícenou kontrolkou?
Závěr:
Zatím výsledek "jen" dobrý kvůli té spotřebě a čidlům.
Pokud se verso po letech opravdu ukáže jako bezporuchové, milerád změním hodnocení výš.