Vzhledem k tomu, že v tomto fóru často čerpám z vašich zkušeností, tak si troufale dovolím narušit tuto čistokrevně chlapskou diskusi a podělím se i o své nové zkušenosti
Ve středu jsem si vyzvedla svůj nový Auris 1.6 TS Executive v manuálu, bílá (objednáno 30.9., Toyota Louwman Zličín)
Dosud jsem jezdila v Octavii II v sedanu r.v. 2006 1.9 TDI (s chiptuningem). Co se
motoriky týče (toho rozdílu jsem se obávala nejvíc, protože oktávka byla fakt drak), při nízkých rychlostech (rozjezd na světlech apod.) mě mile překvapila „dravost“ motoru. Nejsem pomalejší než v oktávce. Je to jen o postřehu. Při předjíždění mimo obec v rychlostech kolem 100 km/h je rozdíl znát víc, ale když člověk přemýšlí, plánuje, udělá si odstup a pak včas podřadí, jde to dobře. Na dálnici na 5. a 6. rychlostní stupeň už vůbec nelze očekávat zázraky, ale pro klidnou rovnoměrnou jízdu je to dobrý a když to člověk začne víc točit a v okamžiku potřeby většího zrychlení si poctivě podřadí, určitě to bude fajn. Auto je nové, tak tomu teď nechci ještě moc nakládat...
Řízení (posilovač), řazení, brzdy a podvozek hodnotím kladně. Žádně pazvuky, kvílení brzd apod. jsem nezaznamenala. Auto perfektně sedí, zvládá nerovnosti, motor je tichý. Za mě na jedničku. Srovnávám to ale s oktávkou, s víceprvkovou nápravou a novými tlumiči, ale přeci jen s autem, které ujelo skoro 200 tisíc km a tam už nějaké ty nedokonalosti a pazvuky jsou. Řadící páka se ovládá dobře, ale proti oktávce má o malinko méně přesně definované polohy – jen otázka zvyku..
Bi-LED světlomety jsou super. V šeru vidím hůř a tak osvětlení u nového auta pro mě bylo alfou omegou při rozhodování, jinak bych executive klidně oželela. LEDky perfektně osvítí i prostor za krajnicí. U nás je po nocích všude spousta zvěře (dvounohé i čtyřnohé), vidím vše mnohem dřív, bomba...
Stěrače mě moc nepotěšily. Pro řidiče dělají super výhled, což je samozřejmě to hlavní. Spolujezdec je ale trochu chudák, poměrně velký kus okna levého horního kvadrantu zůstává v dešti špinavý. Zadní stěrač nemá moc velké pokrytí a zadní okno se špiní hodně rychle (nevím jestli by pomohly zadní zástěrky a jestli se to vůbec dneska ještě vyrábí), ale s asistencí kamery, senzorů a především bočních zrcátek, které jsou velké a praktické, je to v pohodě, jak při přejíždění z pruhu do pruhu, tak při couvání.
Ovládání na volantu a interiér obecně mi docela sedl. Vše je poměrně intuitivní, samozřejmě něco musím ještě o víkendu nastudovat v klidu, v denním světle a né během jízdy.
Sedačky jsou moc pohodlné. Při prudším manévru v zatáčce se nemusím nohou zapírat o dveře nebo o středový sloupek, sedačka si mě podrží.
Bezklíčové ovládání jsem nepokládala za nějakou extra výhodu (další nevyspytatelná elektronika) ale musím říct, že jsem mu docela přišla na chuť. Zvládat vše s klíčem v kapse/tašce vůbec není špatné, obzvlášť když jde člověk k autu s plnýma rukama.
Vyhřívání sedadel má dvě polohy, „málo“ a „hodně“. První pocit – při poloze „málo“ to opravdu jen mírně hřálo, než jsem po 10ti minutách najela na dálnici. Pak to začlo i v této poloze strašne topit. Musím ještě prozkoumat...
Jediné, co u Aurise postrádám, je
funkce zavření oken při zamykání auta, případně
otevření všech oken při delším podržení tlačítka odemknutí na DO (to jsem měla v oktávce a v tropických dnech to bylo příjemné provětrat auto dřív než sednu dovnitř) – možná se to dá nějak doprogramovat na základní jednotce nebo to bylo u oktávky součástí funkce alarmu, který zde nemám, nevím. Taktéž tuším chybí zamykání dveří během jízdy...
Celkový dojem za mě zatím
velmi dobrý.