Yaris MR15 - kontrola tlaku pneu

vše ohledně modelové řady Yaris
Odpovědět
PitrsRS
Člen Týmu

Yaris MR15 - kontrola tlaku pneu

Příspěvek od PitrsRS »

Hoj lidi, nevíte jak se resetuje kontrola tlaku pneu u MR15? jedno kolo bylo trochu měkčí, tak jsem to dofouk, ale kontrola sviti porad...
VCDS 15 - diagnostika pro VW koncern, kódování funkcí, vyčtení skutečných km atd.
2010 Skoda Octavia II RS TDI DSG 125kW
2015 Toyota Yaris Trend 1.3VVT-i 73kW
Změny podsvícení interiérů http://www.white-styling.cz (prozatím VAG, brzy snad i Toyota :) )
aczasa
Věčnej rejpal

Re: Yaris MR15 - kontrola tlaku pneu

Příspěvek od aczasa »

Tak to asi nebude tim, ze? budto jsi dofoukl malo nebo je neco jineho spatne. Protoze kontrolka by mela zhasnout kdyz mas vsechna kola v toleranci, nebo ne?
Back in Czech.
PitrsRS
Člen Týmu

Příspěvek od PitrsRS »

Prolezl jsem google i manual k autu a nikde ani zminka (nebo neumim hledat). Nevim proc by se to melo hlidat jen pokud je to v toleranci. Na Octe mam na to tlacitko (a co jsem koukal jiny modely od Toyoty ho maji taky), staci se rozjet a zmacknout. Nactou se hodnoty z ABS a je klid a je jedno jestli mam fouknuto na 2 nebo 2,5...

Dofouknul jsem to rano a zhaslo to asi az po 50km... coz mi neprijde zrovna idealni...
VCDS 15 - diagnostika pro VW koncern, kódování funkcí, vyčtení skutečných km atd.
Změny podsvícení interiérů http://www.white-styling.cz (prozatím VAG, brzy snad i Toyota :) )
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Ehm... nejsem si jist jestli nepovidas holiny jako hodiny... neb se oboje natahuje.... Kazdopadne interval nacitani muze byt treba i tech 50 km nebo jednou za hodinu pokud je vse v poradku, takze pokud mas jistotu, ze jsi dofoukal, tak to chvili vydrzis a zhasne to samo. Potom ovsem jiste take pujde znovunacist hodnoty TPMS prikazem z kabiny, nejakou kombinaci cudliku, to jiste ano, ale rozhodne to nenacita NIC z ABS ani u oktavie. Jsou to data z ventilku v kolech. Trochu mi prijde, ze michas moc chytrych veci najednou a stezujes si na neco, co neni uplne duvodne si stezovat...
Back in Czech.
PitrsRS
Člen Týmu

Příspěvek od PitrsRS »

No, nacitani tlaku v pneu u koncernu VW (a nemyslim si, ze by to Toyota zejmena u Yarise delala jinak) funguje na principu pocitani poctu otacek kazdeho kola za urcity casovy usek, prave pomoci jednotky ABS/ESP protoze je to nejjednodussi/nejlevnejsi zpusob jak tento udaj zjistit. Pokud je tlak nizsi nebo vyssi, zmeni se diky tomu obvod kola a tim i pocet otacek za casovy usek a podle toho elektronika vyhodnoti, ze je neco "spatne". Zeptej se klidne v pneuservisu, potvrdi ti to ;)

Samozrejme ze existuji cidla, ktery to snimaji bezdratove do jednotky v aute a davaji se to pneumatik na rafek, ale toto reseni je dost drahy (jedno cidlo stoji az nekolik tisic...) a vyuziva se az v trochu jinych cenovych kategoriich vozu, rozhodne ne u auta za 3 kila... Navic pokud mas vic sad kol (zimni/letni) potreboval bys 2 sady cidel a tim uz stoupaji naklady (pokud by jedno cidlo stalo 2tis, znamena to 16tis jen za cidla na 2 sady kol)

Cela problematika je dobre popsana zde: http://www.mpneu.cz/zpusobymerenitlakuv ... umatikach/

Navic, samotny proces nacteni tlaku nevim proc by mel trvat hodinu nebo 50km. Nacteni otacek z ABS nebo i jakehokoli jineho cidla je otazkou par vterin, nehlede na to ze ABS/ESP jednotka nacita tyhle udaje neustale aby mohla vubec plnit svoji funkci. Navic i kdyby v kolech byly aktivni snimace, zhaslo by to ihned po dofouknuti, ne po tak dlouhy dobe. Opet zkusenost z mojí Octavie II, kde mam pasivni snimani. Na rovince mam kola nacteny do 10s.

Prosel sem cely manual k autu hledajic nejake informace k teto problematice. Jediny co jsem nasel byla velice hodnotna informace o tom, ze pokud se rozsviti symbol na pristrojovce, je dobry kola dofouknout... O tom jak se to resetuje, nebo za jak dlouho se to znovu nacte tam neni ani carka.

Takze zpet k memu dotazu. Kde a jak se to da uzivatelsky resetovat z kabiny?
jees
Navigátor

Příspěvek od jees »

PitrsRS píše:Samozrejme ze existuji cidla, ktery to snimaji bezdratove do jednotky v aute a davaji se to pneumatik na rafek, ale toto reseni je dost drahy (jedno cidlo stoji az nekolik tisic...) a vyuziva se az v trochu jinych cenovych kategoriich vozu, rozhodne ne u auta za 3 kila... Navic pokud mas vic sad kol (zimni/letni) potreboval bys 2 sady cidel a tim uz stoupaji naklady (pokud by jedno cidlo stalo 2tis, znamena to 16tis jen za cidla na 2 sady kol)
No, nevím co máš na mysli pod pojmem "Yaris MR15", ale pokud toho Yarise 2015, co máš v podpisu, tak přesně to auto za "3 kila" :D má bezdrátový systém monitoringu tlaku v pneu TPMS. Holt, byrokrati v EU zaveleli a každé nově vyrobené auto prodané v EU to mít musí. Prý ochrana životního prostředí nebo co... :D Abys náhodou nejezdil na nedofouknutých pneu a neměl vyšší spotřebu :D

Jo a s těma 2 sadama čidel máš pravdu. To si ještě užiješ, až prezuješ na zimní... :D Yaris má v TPMS ECU místo pouze na jednu sadu čidel, takže při každé výměně kol musíš do servisu na přeprogramování. Dobrá tahačka na peníze :D
PitrsRS
Člen Týmu

Příspěvek od PitrsRS »

MR = Modelovy Rok

O tom, ze je kontrola tlaku povinna od letosniho roku vim. Ovsem nikde neni receno, kterym zpusobem to musi byt provedeno. Zda aktivne pomoci cidel, nebo pasivne pomoci ABS/ESP. Osobne si myslim, ze je to legislative jedno, zalezi na tom aby to tam bylo.

Navic co jsem koukal, tak cidla by to mely hlasit az kdyz dojde k poklesu o cca 25%, to se v mem pripade nestalo... gumy se maji dle pricurky foukat na 2,5. Mel jsem to na cca 2,2 a uz to kricelo, tj. pokles o cca 12%

Vymena cidel je mi v mem pripade zcela volna, mam to jako sluzebni auto a tim padem veskery naklady hradi firma. Ale prijde mi to silne nelogicky... ackoli jak se rika "tonouci se stebla chyta" a kdyz netahaji prachy z lidi za prodej aut, tak aspon za servis a sluzby...

Jinak s tou spotrebou :-D dlouhodobou mam 7 litru (neni problem ani 9), vetsina km po Praze a zbytek napric celou republikou, takze na spotrebu jim **** ;)
jees
Navigátor

Příspěvek od jees »

Jinak co se týče uživatelského resetu TPMS, tak jsem koukal do manuálu pro nový Yaris, který mám stažený v PDF, a je to na straně 349. Dle obrázku je reset tlačítko umístěno na levé straně zespodu blízko páčky na otevírání motorového prostoru. Postup, jak reset provést, viz. manuál na dané straně.
PitrsRS
Člen Týmu

Příspěvek od PitrsRS »

Mam jen manual co je v aute a ten urcite 350str nema :-D

zitra se tam podivam jestli tam neco takovyho je...
jees
Navigátor

Příspěvek od jees »

PitrsRS píše:Mam jen manual co je v aute a ten urcite 350str nema :-D

zitra se tam podivam jestli tam neco takovyho je...
Heh, tak to ti tam dali nějaký "First Step Guide", ne? :D Klasický manuál k Yarisu je těžká bichle o 500 stranách :D
Manuály se tady už řešily v minulosti... tady máš link na faceliftovanýho Yarise:

Yaris 2014 (česky): https://myportalcontent.toyota-europe.c ... Z_read.pdf
PitrsRS
Člen Týmu

Příspěvek od PitrsRS »

Dík. Zítra to sosnu. Je tam pár věcí co mi dost lezou krkem, třeba tam bude způsob jak to nastavit/změnit...
Odpovědět

Zpět na „Yaris“