Chcípá, nevím si rady:-(

vše ohledně modelové řady Rav 4
Odpovědět
Rafan
Člen Týmu

Chcípá, nevím si rady:-(

Příspěvek od Rafan »

Ahoj Ravkaři, mám docela vážný problém.
Nevím co může být na vině, ale chcípá mi Ravka, je to 2,0 VVTi 110kw. Přiblížím vám situaci. Jdu z práce, sednu do auta otočím klíčkem, nastartuji a následně to z ničeho nic chcípne. Startuji podruhé a otáčky mi začnou rychle kolísat z volnoběhu na 2000ot./min a ne a ne přestat, tak vypnu motor. Chvíli počkám, nastartuji s plynem a dokud držím plyn, dobré, jakmile ho povolím zase chcípne. Pod plynem dojedu domů, samozřejmě při zastavení na křižovatce nebo jiné situaci, když musím zastavit, tak to zase chcípne. Pořád musím startovat a modlím se ať nemusím zase zastavit a sundat nohu z plynu nicméně jsem naštvaný, protože tím trápím startér. Dojedu domů a zase chcípne. Chvíli čekám a asi po 30min. zkusím nastartovat a zase to samé s tím, že otáčky nekolísají, ale rovnou to chcípne. Jsem z toho "jelen" a nevím co je příčinou:-( Nemáte někdo podobnou zkušenost? Napadly mě varianty, jako: zahnojená klapka, špatný potenciometr nebo snad lambda či jiné čidlo???? Motor je super, do teď jsem si nemohl stěžovat, ale toto mě docela vyvedlo z míry. Děkuji za rady.
Toyota RAV4 2.0 VVti 110kW
M.Bambus
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Chcípá, nevím si rady:-(

Příspěvek od M.Bambus »

Přesně to samé se stalo na tátově Camry V6 3L, poté co mladší bratr nechal vybýt ve stojícím (motor neběžel) autě klimou baterku do mrtě. Vyměnili jsme baterku s nadějí, že vše bude ok, ale auto dělalo přesně to co popisuješ, nějak sme dojeli domů, ale byl to "porod". Bohužel už nevím, co pak vše dělali v servise, ale vše začalo tím uplným vybitím, nedělal si něco s baterkou případně není kaput?
http://www.bazzina.cz

Corolla E12 1.4 VVT-i, r.v.2006
RAV4 2.0 Valvematic, Multidrive S, r.v.2015
Rafan
Člen Týmu

Příspěvek od Rafan »

M.Bambus píše:Přesně to samé se stalo na tátově Camry V6 3L, poté co mladší bratr nechal vybýt ve stojícím (motor neběžel) autě klimou baterku do mrtě. Vyměnili jsme baterku s nadějí, že vše bude ok, ale auto dělalo přesně to co popisuješ, nějak sme dojeli domů, ale byl to "porod". Bohužel už nevím, co pak vše dělali v servise, ale vše začalo tím uplným vybitím, nedělal si něco s baterkou případně není kaput?
Ahoj, s tou baterkou to zní zajímavě, ale zřejmě na tom něco pravdy bude, protože kluk, který dělá Toyoty mi radil tu samou věc. Že mám proměřit napětí na baterce jestli tam je to, co tam má být, jinak, že to nadělá paseku s řídící jednotkou a pak se to takto chová. Kdyby to bylo jenom tím bylo by to super, zakoupil bych baterii a problém by byl vyřešen. Dnes se to pokusím proměřit a pak budu laborovat dále. Nicméně říkal, že to bude určitě nějaká blbost, protože konkrétně tento motor je snad nezničitelný a velice spolehlivý. Také vzpomínal altík, jestli dává to co má, ale taky poukazoval na to, že by to bylo divné, protože ty altíky vydrží spoustu a málokdy se kazí. Tak uvidíme. Diagnostiku bohužel nemám, kdyby byl nějaký typ kde jí třeba sehnat budu rád. Každopádně děkuji za radu, dnes se na to mrknu.
M.Bambus
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od M.Bambus »

No je možný, že v servise pak měnili i alternátor, ale vážně si to nepamatuju, co jsme ji přivezli domu s novou baterkou tak přes noc se to nějak "ustálilo" a ráno naskočila a držela otáčky v podstatě normálně. I tak už byl objednaný odtah a servis, takže to vyřešili tam a nevím co bylo všechno nutno udělat.
http://www.bazzina.cz

Corolla E12 1.4 VVT-i, r.v.2006
RAV4 2.0 Valvematic, Multidrive S, r.v.2015
rafkař
Manager Týmu

Příspěvek od rafkař »

Hele? A nebylo by rychlejší a levnější to nechat diagnostikovat u někoho kdo tomu rozumí než okolo toho měsíc dva onano... a dělat pokus omyl v tomto případě??? To totiž může být hafo možností...
RAV4 HSD AWD 2018
ex-RAV4 4gen 2.0 Multidrive Valvematic 2013
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Nezapomente, ze "znovunacteni a ""nauceni""" ECU muze trvat az 350km po dlouhe dobe bez baterie ci kompletnim servisnim restartu dat na ECU. U tohoto motoru je to pomerne znatelne. Chcipa na krizovatkach na neutral, zhorsene startovani.....atp.
Back in Czech.
Rafan
Člen Týmu

Příspěvek od Rafan »

Tak jsem dnes proměřil tu baterii i altík. Vše je v naprostém pořádku. Baterie drží kapacitu a alternátor dobíjí jak má. Odpojil jsem váhu vzduchu a zkusil nastartovat, problém přetrvává, nicméně kontrolky nesvítí a po zapojení váhy kontrolka zhasla. Zkontroloval jsem těsnost hadiček, airboxu apod. vše OK. Nakonec mě napadla jedna věc a to, zkusit pouze nastavit doraz na klapce, aby držela volnoběh, trošku jsem doraz popotáhl a ejhle ono to drží a starty jsou bez problému, jenom nevím, zda-li je toto to správné řešení. Každopádně na diagnostiku by to chtělo zajet. Nechci na úkor tohoto odrovnat něco jiného. asi budu muset do Toyoty:-(
Plextor
Věčnej rejpal

Příspěvek od Plextor »

co takhle nějaká nakouslá hadička podtlaku.
Yaris 3 / 1.33 2011
VW Tiguan 2.0, 150k, 2018, po Praze do 6,8l, dálnice 6,4l
měl jsem E12U 1.4, E15U 1.6, T27 2.2.aut, RAV 4.4 - 2.2 aut.
Rafan
Člen Týmu

Příspěvek od Rafan »

Plextor píše:co takhle nějaká nakouslá hadička podtlaku.
Všechny hadičky jsou OK, to jsem překontroloval, ale zřejmě ještě o víkendu pročistím tu klapku aspoň pro svůj klid, i přesto, že vypadala čistě.
radeck
Člen Týmu

Příspěvek od radeck »

Ahoj, tak presne tento problem s chcipanim po starte prave riesim aj ja, mam ten isty motor, akurat s automatom. V mojom pripade ale motor zhasina len pri teplom starte, teda ak startujem uz zahriaty. Studeny chyta a bezi bez problemov (musim ale pri starte pridat trochu plynu). Pri teplom motore musim plynom drzat otacky niekedy 30 sekund, inokedy aj 5 minut aby potom zostali drzat. Okrem tejto vady inak motor ide a taha bez problemov. Bol som na diagnostike, ale ta nic neodhalila. Skontrolovali sme lambda sondy aj sviecky - vsetko OK, precistili sme aj skrtiacu klapku. Teraz este cakam na termin u autoelektrikara, ktory to skusi pozriet. Verim, ze to bude len nejaka blbost, len bude mozno tazsie ju najst. Ak by ste mali nejaky napad, kde asi zacat hladat, budem rad za akukolvek radu.
RAV 4 II 2.0 A/T, 110kW, 1AZ-FE, r.2002
Rafan
Člen Týmu

Příspěvek od Rafan »

Ahoj všichni, tak problém nakonec odstraněn. Investice do opravy 112Kč:-)
Vytáhl jsem kompletně škrtící klapku ven a vše pročistil sprayem přímo na karburátory a klapky. Klapka jako nová. Ve spodní části byly usazeniny a propláchl jsem i kanálky v klapce. Vše dal zpátky a po restartu řídící jednotky vše bez problému. S prvním otočením klíčku motor krásně naskočil a po spadnutí sytiče drží na volnoběhu jak má. Do nastavení mechanického dorazu na klapce jsem nesahal, je to továrně nastaveno. Jsem moc rád, že je to OK, tak snad to vydrží a budu nadále lít pouze benzin a měnit olej:-)
Odpovědět

Zpět na „Rav 4“