Olejová loterie

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
modus ponens
Řidič

Re: Olejová loterie

Příspěvek od modus ponens »

Ked mu to zralo olej, tak zvysenie zimneho cisla mu nepomohlo. Najma nie, ked jazdil iba dlhe trasy.

Na Magnatec je vela relevantnych nazorov (vacsina je proti). Od marketingu ("inteligentne" molekuly) az po negativne skusenosti majitelov. Nerozumiem, preco si vybrat prave takyto olej, ked je na trhu pomerne siroky vyber. Snad len ak by si ho mal takpovediac zadarmo. No ale nepresviedcam Ta, je to Tvoje auto, Tvoj vyber.

Mimochodom, ked to ma uz tolko km, tak na znizenie spotreby oleja mozu pomoct oleje typu Maxlife (Valvoline), Marathon (Sunoco) a pod.. Samozrejme, nie je to vseliek, zalezi na pricine, preco sa olej straca.
Toyota Avensis Wagon T25 2.0 D4D 93kW 2008
CommonUser
Věčnej rejpal

Příspěvek od CommonUser »

modus ponens píše:Na znizenie spotreby oleja zimne cislo nepomoze. Po zahriati su oleje s rovnakym letnym cislom +/- rovnako viskozne. Ked uz, tak zvysit letne cislo, napr. na 50.

LPG spaluje pri vyssich teplotach, tam je 40-ka lepsia nez 30-ka...
Tak bz to malo byt, ale vacsinou plati, ze ten 15W ma vacsi podiel mineralov a to sa prejavuje nie len na viskozite v prevadzke ale aj dalsich atributoch - rozpustnost, tekutost, dynamicka viskozita atd. Takze moze skutocne ta 15W "zalepit" hubu motoru ...

A ten CASTROL suhlasim, u mna never ! Firma, ktora sudnou cestou (USA) zrusi kvalitativne delenie olejov je u mna ... no svine, co insie k tomu. Najvacsi prebalovaci, nic viac.
T27 2ZR-FAE Rice on wheels
modus ponens
Řidič

Pointa je v klasifikacii SAE 40, tam nepustia limity na parametre oleja (HTHS viskozita a ine). Preto som pisal +/- rovnake. Ak aj su nejake rozdiely, budu male a rozhodne nepostacia na vytesnenie ci uspokojive znizenie ubytku oleja. To dokonca niekedy ani prechod na xW-50 (xW-60), a to uz je citelne viskoznejsi olej. Zalezi na pricine, preco sa olej straca. Ak teda vobec.

Edit: co sa Castrolu tyka, tak Edge oleje su udajne v pohode. Ale tiez patrim do skupiny, ktora Castrol nemusi - u mna je to cenovou politikou a pomerom ceny k ponukanym parametrom.

Edit2: este k tej spotrebe. 1.6 VVT-i ma rovnaky problem s olejovym manazmentom ako 1.8 VVT-i, len sa o tom tolko nepise, pretoze ich beha vyrazne menej. Takze ak by zrala olej, tak pravdepodobne nepomoze ani ten Maxlife ci 50-ka.
CommonUser
Věčnej rejpal

Predpokladajme tej 1,6 tu vyrobnu vadu, aj ked nevieme rok vyroby a ci to bolo reklamovane. Kazdopadne 10W-40 (API SL +) by nemal radikalne zmenit chovanie motora (zranie) a skusil by som to. Moja prakticka skusenost s TDI hovori, ze skor ako vsetky normy, zalezalo na znacke. Jeden mi zralo 3 L(Fuchs) na 15 tkm a druhy 0 L (M1). Pritom oba mali VW 502.01 ci ako bolo to po..e cislo.
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Já mám pocit, že s tou viskozitou to netrefujete úplně přesně. To druhé číslo pokud je vyšší tak to neznamená vyšší viskozitu oleje při běžných podmínkách, ale zachování dané viskozity i při vyšším zatížení - sportovní jízda, teplé krajiny apod.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
RIP
Řidič

Příspěvek od RIP »

CommonUser píše:..Moja prakticka skusenost s TDI hovori, ze skor ako vsetky normy, zalezalo na znacke. Jeden mi zralo 3 L(Fuchs) na 15 tkm a druhy 0 L (M1). Pritom oba mali VW 502.01 ci ako bolo to po..e cislo.
No, pokud ten motor byl TDI PD, tak ta norma oleje byla VW 505.01. Měl jsem dvě auta s tímto motorem ještě v úplných počátcích, obě auta byly škodovky a oba motory měly tehdy ještě výkon 74 kW. Těch olejů s touto normou tehdy příliš nebylo, já používal Repsol Elite 505.01 se to jmenovalo. Slušný olej za rozumnou cenu - tehdy. Tento motor TDI PD s výkonem 74 kW byl údajně poslední bezproblémový. To musím potvrdit - auto je stále v rodině. Jinak se připojuji - Castrol jsem cca 20 roků nepoužil a tak to i zůstane.
Toyota Avensis T27 combi 2.0 D-4D 93 kW, 2011
Toyota Avensis T25 combi 2.0 D-4D 93 kW, 2006 ex
CommonUser
Věčnej rejpal

Jimmi:
Neviem odkial mas ten pocit, ale mne to vsak vyplyva z celej diskusie, co si postol. Ci nie ?
Teplotna zataz nemusi znamenat len sportovu jazdu, ale aj LPG spalovanie. O to islo.

RIP:
Nie nie, to bola este rotacka Euro2 81kw (AVG alebo AFN ... ani boh si nepamata)! Cize skutocne 502.xx nieco ... Paradoxom bolo, ze v A4 isla lepsie hore ako v O1.
Alebo som to mal lepsie zabehnute ... ?
RIP
Řidič

Příspěvek od RIP »

No, když se to tak vezme, oba tu píšete o tom stejném. Vyšší letní SAE znamená lepší kompenzaci vyšších teplot, vyššího namáhání motoru, snad i v dalších parametrech pomáhá. Jde především o moment, kdy se začně trhat tzv. olejový film - olej nestíhá mazat motor. Letní SAE 40 až 50 by mělo v podstatě v našich podmínkách bohatě vyhovovat. Pokud je zbytečně vysoké, a nejezdíte třeba závody do vrchu, má to i svoje negativa. Déle trvá promazání motoru, zvyšuje se spotřeba - mazivo s vyššími viskozitami klade vyšší odpor a co já vím ještě...
CommonUser to tu již naznačoval, chce to zkoušet, co mému motoru bude vyhovovat. Mám podobnou zkušenost, stejné normy dvou olejů, různí výrobci a v daném motoru se tyto oleje budou chovat někdy dost rozdílně. Někdy je to různými základovými oleji, které byly použity, aditivy, někdy třeba tím, že jeden olej s láskou a péčí "vyrobili" třeba na Ukrajině..... :mrgreen:
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

No já měl na mysli především toto:
RIP píše: ...má to i svoje negativa. Déle trvá promazání motoru, zvyšuje se spotřeba - mazivo s vyššími viskozitami klade vyšší odpor a co já vím ještě...
Což je přesně ta věc, která víceméně není pravdivá.
VAZ 2103 1500/49kW bílá
modus ponens
Řidič

Vyssia HTHS viskozita znamena hrubsi film, nie?
RIP
Řidič

Příspěvek od RIP »

Jimmi píše:No já měl na mysli především toto:
RIP píše: ...má to i svoje negativa. Déle trvá promazání motoru, zvyšuje se spotřeba - mazivo s vyššími viskozitami klade vyšší odpor a co já vím ještě...
Což je přesně ta věc, která víceméně není pravdivá.
Tudíž, víceméně, s olejem třeba 0W-20 bude motor promazán víceméně stejně rychle, jako třeba s 10W-60 a tento olej s vyšším SAE bude klást víceméně stejný odpor. :shock: ....a tudíž dosáhneme víceméně stejné, ale fungl stejné spotřeby. Jak převratné zjištění. Doslova revoluce. :shock:
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Eh........? 8)
VAZ 2103 1500/49kW bílá
pysta1
Člen Týmu

Příspěvek od pysta1 »

modus ponens -- dakujem za typy olejov, pokukám. Ja sa toho castrolu neako extra nedrzim a +/- 10€ ma tiež nezrujnuje, takže preto pýtam radu. Išlo mi vlastne o to ,aby som prechodom z 15W na 10W nezabil motor, a vlastne aky olej použiť v mojom konkretnom pripade (LPG+280tis km). Vďaka... :bigups:
avensis kombi T25, 1,6 VVT-i, LPG
CommonUser
Věčnej rejpal

RIP píše: Tudíž, víceméně, s olejem třeba 0W-20 bude motor promazán víceméně stejně rychle, jako třeba s 10W-60 a tento olej s vyšším SAE bude klást víceméně stejný odpor. :shock: ....a tudíž dosáhneme víceméně stejné, ale fungl stejné spotřeby. Jak převratné zjištění. Doslova revoluce. :shock:
No ani ne. Pri -20 ani ne ... ani ne. Sak ide hlavne o studene starty. Ked som presiel u TDI na "diesel" olej (z 5W na 10W), tak sice ho menej zral, ale rano viac klepotal pri starte.
dexter
Navigátor

Re:

Příspěvek od dexter »

aczasa píše:Madare... uz jsem si rikal, ze se neprihrnes s nesmyslem a zklamal jsi.... Nesmysl o chlazeni spalovaci komory a LPG... No tak co s tim? Bud si rekneme, ze pokud chladi benzin, tak pouze nespalenym a nedostatecne spalenym podilem ve spalinach (proto je to motor v rezimu spalovani bohate smesi preferencne) a pokud udelam totezi s LPG tak neni vubec zadny duvod aby nechladil komoru. Jenze..... Ale to by bylo na dlouho.. Takze ne.. matus.. jsi kokot...
hele ne že bych chtěl rejpat do starého tématu, ale nedá mi to si tohle vyjasnit - s tím ochlazením spalovací komory u benzínu to není podle mně až tak pravda - ty starší systémy LPG dodávají po zahřátí motoru do sání LPG už v plynné formě, čili stlačením toho plynu spolu s nasátým vzduchem se tato směs akorát ohřeje a pak se svíčkou vznítí. kdežto u benzínu se počítá s tím, že pokud se směs benzínu a vzduchu stlačí a zahřeje benzín se odpaří, a tím odebere spalovacímu prostoru teplo ...... no a to s ventilovým sedlem je problém spíš toho, ře ventil se jako takový neustále pootáčí a při dosednutí mírně obrušuje sedlo, nebo se pletu ? ...a btv s tou Bernoulliho rovnicí - je tam člen, který obsahuje dynamický tlak, který obsahuje 1/2p*v2, kde p je hustota, tak pokud má ta rovnice být konstantní tak s rostoucí hustotou se přeci budou měnit ostatní členy nebo ne? - spíš dotaz nejsem Fyzik :D
Avensis 2005, 2.2 d4d 110kw
Odpovědět

Zpět na „Avensis“