Regenerace DPF D-cat už vím jak asi na to

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
Atreides6
Manager Týmu

Regenerace DPF D-cat už vím jak asi na to

Příspěvek od Atreides6 »

Tak už to asi mám. Poslední dobou jsem se na to hodně zaměřil a koukal furt do zrcátek a zkusil použít v praxi to o čem se tu mluví. A výsledek je už třetí regenerace které jsem pomohl.

Probíhá to asi následovně. Po vyjetí nádrže a pak dotankování asi dochází v systému k tomu že by měla být provedena regenerace. Jezdívám tedy tak aby jsem měl 1900-2100 otáček to znamená v obci jezdit na 3 stupeň a mimo obec na 4 stupeň (cca 80km/h) a je pravdou že voda motoru byla ohřáta 2x tak ve 3/4 při třetí byla ohřátá naplno. Chce to jet nejlépe na ten 4 stupeň klidně i 5 -8km ale důležité jsou opravdu ty otáčky motoru držet je dlouhodobě kolem těch 2.000.

A teď naposled když se mi to spustilo jsem zjistil že pak už není důležitá ani ta rychlost neboť jsem musel i zpomalit ale vyřešil jsem to tak že jsem vyřadil a držel to pod plynem právě na těch 2.000 otáček a kouřilo to pořád. sice jsem byl jak parní lokomotiva ale ujel jsem tak 7,5km a pak to přestalo. Jinak po celou dobu to hulilo jak blázen a pak konec. A je pravdou že když si zkusíte jet předpisových dálničních 130km/h tak vám motor točí právě těch 2.000 otáček takže Japonci to asi vymysleli tak že pokud budete jezdit jak máte tak se to bude regenerovat vždy úspěšně.

Pokud jezdíte stále v nízkých otáčkách pod 1.800 otáček tak bývá otevřený EGR ventil ale při vyšších otáčkách zůstává zavřený a to se pak dělá ta regenerace.

Takže držet otáčky to je hlavní a mít asi dotankováno -možná to s tím souvisí neboť u starší audiny když se má provádět regenerace tak se nespustí pokud máte málo paliva takže je i dost možné že i zde je to tak nastaveno a je potřeba mít tu nádrž plnou alespoň na 3/4

Budu sledovat dál ale jak píši tak vždy se mi to podařilo jen tehdy pokud byla nádrž téměř plná.
Já vím asi sem nic extra neobjevil ale zjistil jsem že to funguje tak mám radoooost :biggrin:
Avensis 2.2 D-cat
dacapo
Řidič

Re: Regenerace DPF D-cat už vím jak asi na to

Příspěvek od dacapo »

Ty otáčky a styl jízdy při regeneraci je daný i výrobcem. Takže se chováš správně, když takhle jedeš, ale myslím, že jen děláš co máš. Na to jsou čidla, jestli je filtr ucpaný, když ano, tak zas teplotní čidla čekají až bude správná teplota, pořád to nespustíš sám. Mi to dělá i s málo nafty. Tutovkou u mě je vozík. Jak je auto teplé a přijde kopec, ktery mám po cestě, tak to je jako spínací bod, tam vždycky hulím. Trochu jsi mě nahlodal s tou naftou. Budu taky sledovat, jestli po dotankování a tím pádem po vynulování spotřeby se automaticky nachystá za daných podmínek regenerace. Ale nevím.
Avensis kombi T25, 2,2D-CAT 130kw
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

zaujimave. Vyskusam.
vfisch2202
Člen Týmu

Příspěvek od vfisch2202 »

pre Atreides6. Koľko km si urobil medzi jednotlivými regeneráciami ?
Atreides6
Manager Týmu

Příspěvek od Atreides6 »

I jak psal Dacapo tak je pravdou že dvakrát mi to udělalo na stejném místě v kopci kde sem musel přidat plyn aby se držely otáčky okolo 2.000.
pro Vfisch2202 mezi těmi regeneracemi to byla vyjetá nádrž takže okolo 700km
Ale co člověk moc nevidí tak pokud se to spustí v noci tak se ti udělá regenerace ani nevíš a to je škoda a jak se psalo v jiném vlákně bylo by super připojit tu diodu aby člověk alespoň věděl že to právě začalo a trošku tomu mohl pomoct stylem jízdy.
Avensis 2.2 D-cat
dacapo
Řidič

Příspěvek od dacapo »

Já byl taky v tom vlákně o diodě, ale to budu zkoušet až se oteplí, ale matně si vzpomínám, že tu někdo napsal, že je vstřik ovládaný jen pěti voltama, tak to se musí zjistit, protože se počítalo z dvanácti. Nejvíc mě štve, že se mi regenerace spustí hlavně ve městě vetšinou když stojím často na červenou, tak potom hulím, ale vzhledem k lokalitě to právě tlumím na důchodcovskou jízdu a vlastně to tím utnu jen na standartní kouř a čekám na chvíli bez aut a pak tomu dávám, až to přestane. Mám pocit, že tomu zima vůbec nepomáhá, protože člověk se snaží jet co nejlépe, když má ledový motor, dřív řadi, jen lehká akcelerace, ať se to za studena nehoní a na druhou stranu zas taková jízda nesvědčí tomu filtru. Začarovaný kruh. Ještě mě napadlo, jestli když v toyotě umí spustit regeneraci filtru uměle, jestli to nedokáže i diagnostika co tu má kde kdo doma. Ikdyž to bude asi lepší soft. Teď se na to zaměřím, kdy a za jakých podmínek bude filtr regenerovat a zkusíme dát poznatky dohromady a třeba příjdeme na nějaký fígl. Tak sledujte a pište průběhy chlapci.
Avensis kombi T25, 2,2D-CAT 130kw
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

Atreides6 píše: pod 1.800 otáček tak bývá otevřený EGR ventil ale při vyšších otáčkách zůstává zavřený
este by ma zaujimalo toto - to je tvoje pozorovanie, alebo odkial mas informaciu ako sa egr sprava? vdaka
Atreides6
Manager Týmu

Příspěvek od Atreides6 »

To Matuš69: mrkni na tohle video https://www.youtube.com/watch?v=sHN5JlP4Z90 pust si k tomu titulky a posuň na 3:40 tam se dozvíš že přepoštění právě těch výfukových plynů opět ke spálení se aktivuje při 1.400 otáček až do 1.800 otáček v titulkách je to označováno jako "This VND is activated at 1.400 rpm and produces schoolbooks at me 1.800 rpm" ve videu to uvidíš že lopatky v turbu se nastaví jinak. Ale jak říkám pusť si k tomu ty titulky protože to jak mluví nemusíš stíhat.

Z toho pro mě plyne že je lepší jezdit nad 1.800 rpm a motor pak nasává jen čistý vzduch. pokud budete jezdit převážně v nízkých otáčkách tak se motor zasírá. ale jinak tohle to přepouštění výfukových plynů snad funguje jen při teplotě kdy je motor dostatečně zahřátý což je dle příručky až po ujetí cca 15km ??? mám pocit že je to tam tak nějak psáno že motor dosahuje plného výkonu až právě po ujetí těchto km.
Avensis 2.2 D-cat
Demon
Manager Týmu

Příspěvek od Demon »

dacapo píše:Budu taky sledovat, jestli po dotankování a tím pádem po vynulování spotřeby se automaticky nachystá za daných podmínek regenerace. Ale nevím.
Já bych taky řekl, že obvykle po dotankování do plné regeneruji. Asi si pořídím kontrolku na 5. vstřik, abych to mohl sledovat :? .
Toyota Avensis T27 combi, 2.2 D-4D 150, Premium
redik007
Manager Týmu

Příspěvek od redik007 »

Atreides6 píše:To Matuš69: mrkni na tohle video https://www.youtube.com/watch?v=sHN5JlP4Z90 ...
to video nehovori nahodou o tom ze to Turbo sa sprava tak ze od 1800 mas plny boost a zacina na 1400? O spustani EGR sa nic nehovori (nie titulky, ale hovorene slovo).

Inac doma mam tu bluetooth "diagnostiku" a v programe v ramci standardnych hodnot co sleduje je stupen otvorenia EGR ventilu v % (+ chybovost). Pri plnom plyne je samozrejme uzavrety, ale otvoreny na urcite % je aj pri 2500 otackach.
Avensis T25 2007 WG, 2.2 D-CAT, 130 kW
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

Redik ma pravdu, tie otacky sa tykaju turba.
dambi
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dambi »

Ty titulky jsou celkem nepřesné, lepší je si to poslechnout (VND->VNT, PGR->EGR,schoolbooks->full boost, ...).

Co se týče fungování EGR, mám na 2,2 D-4D 2AD-FTV podobnou zkušenost. EGR se začíná hýbat, jakmile se teď v zimě voda zahřeje na 20 stupňů (do té doby je zavřený). Potom pracuje za normální jízdy vždy bez ohledu na otáčky (testováno na dálnici - tempomat, 2600 RPM), zavírá se při prudší akceleraci.
RAV4 2,2 D-4D 150 2015
ex Corolla Verso 2,2 D-4D 136 2008
ex Corolla 1,4 VVT-i 2004
Odpovědět

Zpět na „Avensis“