Chyba U0129

vše ohledně modelové řady Yaris
Odpovědět
Peto
Řidič

Chyba U0129

Příspěvek od Peto »

Dnes sa mi počas jazdy rozsvietili kontrolky P/S, motora, teploty vody a ABS a začali blikať. Po zastavení, vypnutí motora a opätovnom naštartovaní zostala svietiť už len kontrolka motora. Tak som pripojil diagnostiku a napísala mi, že je chyba U0129 - čo by mala byť prerušená komunikácia s riadiacou jednotkou brzdového systému. Auto ale išlo normálne, dobre brzdilo, keďže je aj trochu ľadu, tak funguje aj ABS. Neviete niekto, čo to mohlo spôsobiť? A ako to prípadne vyriešiť?
Toyota Yaris 1,3 Terra Cool 2008
Toyota RAV4 2,0 Valvematic Lux 2013

Obrázek
radohanno
Manager Týmu

Re: Chyba U0129

Příspěvek od radohanno »

Tu diagnostiku máš svou nebo jsi byl v servise?? Nejdřív bych vymazal chybu a pokud by se objevila znovu, pak řešil bych problém. Mohlo se stát že díky počasí se někde vysrážela a zamrzla vlhkost. Možná díky teplotním rozdílům atd. Řešil jsem problém kdy po nastartování se mi rozsvítilo VSC . Mohla za to vrstva sněhu na autě a ometání s nastartovaným motorem. Nepochopil jsem to ,ale mám vzduchový podvozek a jak napadl sníh zatížil auto, to kleslo a čidla vyhodnotily závadu??
Lexus LS 430. 2002
Když mám názor, řeknu to.
Peto
Řidič

Příspěvek od Peto »

Diagnostiku mám len takú obyčajnú. Vymazal som tú hlášku a zatiaľ nič, auto funguje ako pred tým, nič nesvieti. Tak dúfam, že to bolo len nejaké náhodné "zblbnutie" nejakého snímača.

Obrázek
radohanno
Manager Týmu

Příspěvek od radohanno »

Přesně tak. Kvůli těmto ptákovinám jsem si pořídil ELM 327-OBDII. Sem tam ,když např. měním gumy a nebo baterku. A v případě nějakého náhodného zblbnutí systému. Kdy počítač vyhodnotí náhodné chyby. Musel bych stále do servisu a platit za mazaní chyb. Myslím že u tebe , to bylo jen zakolísání v síti. Zmrzlá nebo zkondenzovaná voda či vlhkost. Ovšem pokud by to udělalo znovu asi bych to řešil.
Lexus LS 430. 2002
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

radohanno píše:Přesně tak. Kvůli těmto ptákovinám jsem si pořídil ELM 327-OBDII.
A možná proto jsi ted opravoval motor? Protože jsi mazal zdánlivě banalní chyby. Ale jo,jen si tu diagnostiku kup a maž chyby. Já si pak to nepojízdné auto koupím. Většinou těmto diagnostikum samoukum učtuji trojnásobek bězné ceny,at ty ušetřené peníze mám já a ne oni. :lol: Tato chyba může být velmi závažná. Za prvé týká se brzdového systému - priorita - proto ji pro jistotu signalizuje současně několik kontrolek - kdyby náhodou jedna nefungovala. Základem chyby je přerušené spojení CANBUS mezi řídící jednotkou vozu a ECM brzdového systému. Ta nejběžnější příčina - ztráta kostry se stane při zvýšené vlhkosti. Znamená to většinou,že některý z konektorů ztratil těsnost. Bez odstranění se můžou začít objevovat nesouvislé chyby,které budeš mazat a mezi nimi bude třeba závada opravdu signalizující poruchu. Další věcí na řadě které jsou z elektonického hlediska stát je poškození induktivních snímaču abs otáček kol. Ješte není uplně mrtvé ale už je na cestě - elektronika to vyhodnocuje porovnávaním informací ze všech 4 senzoru otacek kol,prevodovky a mototu. Slabší signál poté vyhodnotí jako ztrátu komunikace. Jsou tam ještě tlakové senzory pumpy abs diagnostikované ECM brzd stejně. Může být ale špatný i samotný modul ECM. CAN většinou funguje vždy,protože jsou na něm zavislé i ostatní systémy vozu. Z mechanických problémů to může způsobit nefunkční čerpadlo abs nebo possilovač brzd hl. brzd. válce nebo netěsný brzdový valec. Kapalinu máš předpokládám dolitou. To je první základní věc kontroly. Tolik k systému brzd. Rušení CAN může způsobit ale i elektromagnetické rušení EMI jenž ve vozidle způsobují zapalovací cívky. Mohlo dojít k průrazu některého odrušovacího elementu,ale opět toto sebou přinese chyby jako ztrátu jiskry,v rádiu slysís brmlání motoru měnící se z otáčkami. A mazáním nahodilych chyb můžeš zpusobit hlubší problém.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
radohanno
Manager Týmu

Příspěvek od radohanno »

No vidíš.. A to jsi mohl napsat hned, že mi fouklo těsnění pod hlavou po úniku vody v roce 2012 !!!!! A OBD mi načetlo chybu podvozku v roce 2015!!! jsem nevěděl že to má spojitost :D :lol: :lol: . Kdyby jsi mi to napsal v roce 2010 nikdy bych si Lexuse nekoupil. Ovšem taky jsem napsal že náhodnou chybu lze mazat jen jednou. Podruhé to není náhoda. A jezdit do toyoty odtahem když po zvednutí auta vyhodí chybu podvozku to fakt nevím. Stojí to peníze a u mě z 90% Šlo vždy o planý poplach. OBD jsem použil až nyní na lambdu. Mám to chvilku.. Nesuď dne před večerem. A kolik mi za něj dáš. Máš li zájem je tvůj. Vše funguje jak má. Vyměním tu lambdu a je to 100%.
Lexus LS 430. 2002
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

radohanno píše:jsem napsal že náhodnou chybu lze mazat jen jednou. Podruhé to není náhoda
jsou závady,které ani jednou nejsou náhoda ani banalita. Chyba podvozku po zvednutí auta se nemusí mazat,zmizí po nekolika startech sama. Jaká byla ta chyba lambdy? P0172 a víš že tato závada směsi (bohatá) a jak si mnozí myslí že lambdy,muže být zpusobena nízkou kompresí - potažmo třeba fouknutým tesněním hlavy.
radohanno
Manager Týmu

Příspěvek od radohanno »

P0155- :roll:
Lexus LS 430. 2002
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Topení druhé lamda sondy před katem - říka kód - změřit odpor lambdy - špatné - vyměnit,dobré - zkontrolovat teploměr chladící kapaliny a proměřit zem okruhu sondy a motorove ecu.
radohanno
Manager Týmu

Příspěvek od radohanno »

Tohle nechám na Kennym. Vyřídím mu co má dělat :mad: .Jinak Lambda je v záruce ,tak ji půjdu vyreklamovat. Teploměr chladící kapaliny ukazuje doufám dobře. Pokud ne musel s tím Kenny cosi dělat. Lambda se rozsvítila po jeho servisu-viz moje vlákno rozvody. I tak tu zasíráme cizí problém. Jen pro kontrolu. Lambda má čtyři kabely takže zem je kabelem?? Jak to může souviset s teploměrem vody a s ECU??
Lexus LS 430. 2002
yardale
Člen Týmu

Příspěvek od yardale »

Chci se zeptat k čemu máte všichni ty super diagnostiky :roll: ,to si pak ty auta i sami opravujete? :lol:
yardale
radohanno
Manager Týmu

Příspěvek od radohanno »

yardale píše:Chci se zeptat k čemu máte všichni ty super diagnostiky :roll: ,to si pak ty auta i sami opravujete? :lol:
To ani náhodou. Ovšem to ELM stojí cca 250kč a s mobilem to kromě čtení údajů jako teploty čehokoli, volty, zrychlení ,lambdy, spotřeby a jiných blbostí , načte chyby . To v Toyotě stojí 1000kč?? Pokud se dvakrát třikrát do roka něco přihodí. OBD ti to načte. Pak zjistíš co je za problém. Mobil ti to stáhne v aplikaci. A nakonec voláš svému opraváři. a 1- víš co se děje. 2-neošulí tě v Toyotě a neopravují co není třeba. 3- ušetříš za diag a jedeš přímo na opravu. Takže pro laika je to jen hračka ,která může někdy ušetřit pár korun za servis.............. https://www.youtube.com/watch?v=hNOVCZTmpcw
Lexus LS 430. 2002
Peto
Řidič

Příspěvek od Peto »

Určite pri najbližšom rozsvietení kontrolky chyby pôjdem do sevisu. Nemám takú odvahu, aby som sa mohol sám rýpať do niečoho, čomu na 100 % nerozumiem. Len ma zaujímalo, čo mohlo spôsobiť to rozsvietenie.

Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Yaris“