D-cat páty vstřik v moci řidiče?

vše ohledně modelové řady Avensis
Atreides6
Manager Týmu

D-cat páty vstřik v moci řidiče?

Příspěvek od Atreides6 »

Zdravím, probíral jsem to s bratrem a říkal že tu o tom někde viděl zmínku že se na něj někdo napojil. Je tedy možné když ten pátý vstřikovač jenž je celkem přístupný a je před turbem nějakým způsobem hacknout napojit se na něj a udělat si tak regeneraci DPF sám? co je k tomu potřeba aby fungoval. Pouze jej jednoduše napojit na 12V a sepnout když já chci. Něco podobného jako je zde na videu kde to chlap napojil na blinkry :) https://www.youtube.com/watch?v=iIBIGjnEd2k Pokud by to bylo možné možná by to vyřešilo problém se ucpanými filtry navždy. neoť jak je na tomto videu jasně vidět jak čištění DPF probíhá posuňte na 2 minutu https://www.youtube.com/watch?v=sHN5JlP4Z90

Jde jen o to zvýšit teplotu.
Avensis 2.2 D-cat
kadel
Věčnej rejpal

Re: D-cat páty vstřik v moci řidiče?

Příspěvek od kadel »

Hele, ale to vypaleni se da vyvolat diagnostikou a stejne to nepomaha. A rek bych, ze to vstrikovani nafty do vyfuku budu rizene od nejaky teploty. Aby sis pak nevypalil cely auto kdyz to tam budes srat porad :)
RAV4 HSD FWD
Atreides6
Manager Týmu

Příspěvek od Atreides6 »

Tak jde hlavně o to že jako řidič víš že momentálně jedeš po nějaké rychlostní silnici kde můžeš jet konstantní rychlostí a uděláš si celý proces vypálení sám bez toho abys to nějak musel přerušit. A další věc takhle to sice jde udělat přes diagnostiku ale musíš s tím do Toyoty kde si to docela zaplatíš a musíš tomu ten den obětovat. Takhle si to můžeš udělat kdykoliv a kdekoliv podle vlastního uvážení třeba vždy po vyjetí nádrže.
Avensis 2.2 D-cat
kadel
Věčnej rejpal

Příspěvek od kadel »

Ja te chapu, jen rikam, ze i vypaleni pres diagnostiku mnohym nenopomohlo a ze to vypalovani probiha za urcitych podminek, ktery ty nemuzes ohlidat. Hovno tomu rozumim, ale nechce se mi verit, ze tam proste vstrik sere neustale naftu a je to jen rizeny casove. Podle me tam bude teplomer a vatrik nafty bude regulovanej od teploty.
RAV4 HSD FWD
Atreides6
Manager Týmu

Příspěvek od Atreides6 »

Je tam tlakové čidlo ke kterému vedou dvě trubičky před filtrem a za filtrem a čidlo vyhodnotí míru zanesení a pak dá povel k vypálení (vysavače Ti dnes taky ukazují jak moc jsou plné). U T25 2003-2006 se tu myslím řešilo že duté trubičky jež vedly od filtru k čidlu byli tenké a zanášely se a u T25 2006-2009 ty trubičku udělali větší prý. No ale jde o to že do Toyoty každý zamíří až když je problém kdežto takhle bys tomu mohl předejít prevencí.
Avensis 2.2 D-cat
kadel
Věčnej rejpal

Příspěvek od kadel »

a samotne vypalovani uz neni rizene od teploty?
RAV4 HSD FWD
dacapo
Řidič

Příspěvek od dacapo »

Atreides6 píše:Zdravím, probíral jsem to s bratrem a říkal že tu o tom někde viděl zmínku že se na něj někdo napojil. Je tedy možné když ten pátý vstřikovač jenž je celkem přístupný a je před turbem nějakým způsobem hacknout napojit se na něj a udělat si tak regeneraci DPF sám? co je k tomu potřeba aby fungoval. Pouze jej jednoduše napojit na 12V a sepnout když já chci. Něco podobného jako je zde na videu kde to chlap napojil na blinkry :) https://www.youtube.com/watch?v=iIBIGjnEd2k Pokud by to bylo možné možná by to vyřešilo problém se ucpanými filtry navždy. neoť jak je na tomto videu jasně vidět jak čištění DPF probíhá posuňte na 2 minutu https://www.youtube.com/watch?v=sHN5JlP4Z90

Jde jen o to zvýšit teplotu.
Taky jsem nad tím už uvažoval. I nad tím, jestli od toho vstřiku nebo od toho co dává impuls nevyvést káblík a hodit do auta nejakou diodu ať to jde poznat když to vstřikuje, trochu to přečíst.
Avensis kombi T25, 2,2D-CAT 130kw
Chamil
Člen Týmu

Příspěvek od Chamil »

Když jsem měl problémy s ucpaným DPF (kontrolky motoru + VSC + TRC off + nouzový režim motoru), tak to v Toyotě (Zlín) řešili asi tak, že auto vzali projet , přičemž byli napojeni na ŘJ, a během té jízdy nechali nuceně filtr vypálit (nuceným vstříknutím nafty přes pátý vstřik). Stálo mě to asi 1.500,-Kč, celkem mi to dělali 2x.

Takže šlo o to, za jízdy nuceně vstříknout naftu pátým vstřikem.

Tedy, jde o to, zda to lze vymyslet tak, že by se ke konektorům k pátému vstřiku připojila „odbočka“ drátů s 12V, ty se vyvedly do kabiny, no a já si pak během jízdy (pokud si budu myslet že jsou k tomu optimální podmínky) taky nuceně vstříknu naftu do DPF. Předpokládám, že výsledek by měl být stejný, jako při nucené SW regeneraci v Toyotě (s tím, že toto by šlo dělat občas preventivně a tím pádem se ani nedostanu do stádia, kdy by se filtr zanesl zcela).

Lze to tak, nebo je to blbost :?:
Avensis T25, 2006, D-CAT (130 KW), kombi
Avensis T22, 1998, 1.8 (81 KW), liftback
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

mam 2 otazky:

1. mame istotu, ze cele vypalovanie stoji iba na vstrekovani 5.vstreku? Nie su tam nejake podmienky, ze pri urcitej zatazi, pod urcite otacky/nad urcite otacky system 5.vstrek z bezpecnostnych dovodov vypina aj pri vypalovani? Mame istotu, ze sa nemenia aj nejake ine zalezitosti v manazmente motora, napr stupen otvarania EGR, alebo sa znizi max.tlak turba.... neviem, strielam od boku ale myslim ze nad tymto by sme sa mali zamysliet.
Viac sa mi pozdava uz spomenuty napad napojit na 5.vstrek diodu, a odsledovat, ci teda pri vypalovani svieti trvala, lebo ci pri jazde zapina a vypina a od toho sa odrazit dalej...

2. je treba pri vypalovani filtra na dialnici tiez pouzivat 5.vstrek? Nestaci na dosiahnutie teploty 700st samotna vyssia zataz motora?
Chamil
Člen Týmu

Příspěvek od Chamil »

No, to pochopitelně netuším. Ale určitě bych předpokládal, že k řízené regeneraci za pomoci 5. vstřiku dochází za určitých podmínek a možná i v nějakém režimu.

Ale pokud bych to nechtěl komplikovat, potom prostě v DPF je usazený binec a ten je potřeba vypálit. Tedy za vyšší teploty. Možná k ní (dostatečně vyšší teplotě) dochází přirozeně za provozu, při delší, trvalé zátěži (např. delší jízda po dálnici). Když ale delší dobu nemám cestu nikam daleko (dálnice), ale pouze popojížďky město a okresky (stává se mi často), pak by to mohlo být řešením? Právě myslím, že by to obecně mohlo být poměrně jednoduché a účinné řešení. Pokud bych jezdil často dálnice, tak předpokládám, že bych toto snad neřešil a měl bych klid.

Ta nucená aplikace nafty 5. vstřikem by měla zajistit dostatečné zvýšení teploty k úspěšné regeneraci DPF. Prostě se v DPF zvýší teplota, binec se spálí a nepředpokládám vliv tohoto procesu na něco jiného, ale pochopitelně nevím….
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

aj v meste sa DPF dokaze dostatocne vypalit (u toyoty) ale nesmies vypalovanie prerusovat, cize pri kratkych jazdach sa naozaj nevypali. A treba ratat s tym, ze pri jazde v meste to vypalovanie trva dlhsie.

Preto je podla mna dostatocne, ak by bola ta dioda - treba dokoncit vypalovanie a to staci.
Chamil
Člen Týmu

Příspěvek od Chamil »

Jo jo, to věřím, že stačí i jízda po městě, ale....
Takže pokud by byla dioda, stane se to, že jakmile auto spustí regeneraci, tak já se to dozvím. Dále mám možnost jen tak bloumat ulicemi, nebo vyjet za město a počkat až regenerace úspěšně skončí (třeba půl hodiny). Ovšem stejně by mi to téměř nikdy nepasovalo do plánů (s autem jezdím tak, že když potřebuju někam dojet, tak sednu, jedu na místo, vysednu….). Nebo bych mohl, třeba jednou za měsíc, si plánovaně a v klidu vyjet a provést nucenou regeneraci skutečně pořádně –auto proženu, prohřeju a nuceně aplikuju naftu 5. vstřikem. No a snad bych potom mohl mít jistotu a klid, že proběhla opravdu řádně a dostatečně.

Mám obavu, že pokud by byla jenom ta dioda, tak by mi to problém neřešilo. Prostě bych akorát věděl, že mám spoustu nedokončených regenerací.
dacapo
Řidič

Příspěvek od dacapo »

Já tou diodou myslel, že když bude viditelný ten proces, tak dokážete přečíst jak to vlastně funguje, tzn jak dlouho to vstřikuje, kolikrát a jak dlouho to celé trvá. Ona ta regenerace se samozřejmě v běžném životě mockrát přeruší, ale to asi nevadí on se ten filtr nezanese za týden a proto tam chci dát i diodu i spínač na ruční vstřik, ovšem ta dioda opravdu jen na odhalení toho cyklu, ať tam bezhlavě neperu naftu a auto v plamenech. Dle toyoty se filtr vypaluje při té jejich regeneraci patnáct minut na čtverku při rychlosti 70-100 km.
Chamil
Člen Týmu

Příspěvek od Chamil »

Jo jo, jasně… Tak určitě, že tam dioda nebude ku škodě…
Tak, a jak bude někdy čas, tak to prokoumat nějak k realizaci, teda pokud to vůbec nějak pude, aby tam nebyl nějaký zádrhel…
dacapo
Řidič

Příspěvek od dacapo »

Kde najdu ten pátý vstřik? Musím pod auto, nebo je v motoru vidět. Koukal jsem a nemůžu ho najít.
Odpovědět

Zpět na „Avensis“