Včetně mě - na svou obhajobu bych jen napsal, že hybrid na pojíždění po městě není úplně hloupé řešení ale já bych si ho nekoupil. Není to můj vůz. Jen se o něj starám.
Zabýval jsem se řešení problému proč auto nesvítí a nedá se s ním v noci jezdit cca 2 měsíce.
Teď po nějakých úpravách celkem spokojenost.
V první řadě bych chtěl poděkovat reklamačnímu inženýrovi v Toyotě Tsusho, který mi:
1) řekl, že si budu muset zvyknout, že takhle teď auta svítí
To je typické telefonické odražení útoku zákazníka. Minimálně ho otrávit aby nejezdil, a nemuselo se nic řešit.
Když jsem na pána čekal v předpokojíku, abych mu ukázal, že to svítí fakt na hovno, podobné dobré rady uštědřoval i jiným. Jako že to možná přestane bouchat apodobně.
2) Že to po stanách nesvítí proto, aby se neoslňovali chodci... a že maj nosit reflexní prvky. Chtěl bych vidět jestli by mi tento pán zaplatil právníka a šel by za mě sedět, kdybych přejel nějakého opilce v tmavých montérkách...
3) světla velmi odborně vyzkoušel, respektive, aby mi debilovi ukázal, že je to v pohobě a abych vodprejsknul.
Postavil vedle jiné auto a jako že to svítí stejně.
Dále bych touto cestou rád poděkoval nárazníkové zóně v Toyota motor Czech, která nemá na starosti dělat nic jiného, než naa veškeré dotazy odpovídat, že je vše OK, Toyota je nejlepší a pokud mám pochybnosti mám se obráti na autorizovaná servis.
Tedy ještě jednou, moc díky všem odborníkům !
Jakže tedy bi halogeny u nového auta svítily ?
1) slabě - nebylo toho moc vidět
2) po straně směrem k autu se hranice světla blížila k zemi - když člověk míjel chodce ukázal se na okamžik a pak zmizel.
- orientace na vozovce velmi špatná
3) při dálkových světlech je na větší vzdálenost uprostřed svislý pruh velmi intenzivního světla a ihned vedle tohoto pruhu je místo, kde je subjektivně tak cca 10% z toho maxima, tedy není tam vidět nic.
- jakmile je byť i mírná zatáčka, člověk má pocit, že něko zhasnul
- ten pruh uprostřed, když posvítí na nějakou novější dopravní značku strašně oslňuje.
4) v malé vzdálenosti od vozu není po straně vidět vůbec nic - takže při odbočování apod. velké riziko.
Nabízená řešení:
Dej tam XENONY pičo!
Problémy:
- legislativní, v podtatě nelze splnit - nutno použít reflektor pro xenony určený a další homologované díly.
- Xenony bez dynamické regulace jsou nesmysl, to je nepříjemné a nebezpečné - pro všechny.
-Ono ten bihalogen v projektoru je bez dynamické regulace taky totální nesmysl, a ten kdo to povolil by si zasloužil taky přes držku a pořádně.
2000lm xenony bez regulace ve Škodě rapid patří do stejného pytle.
Cesty (Pokud by to někdo mermomocí chtěl, asi se to dá nějak pokoušet)
- jsou k dispozici sady, které půjdou do toho světla velmi pěkně zamontovat a asi to bude fungovat velmi pěkně, možná lépe než originál i když budou mít ohnisko mírně někde jinde.
Ona totiž ta minima vedle středu vypovídají o tom že VALEO shit světlo je moc povedený výrobek.
Jo kdo si myslí, že si koupil japonce, tak ten samý světlomet montují do svých autíček oblíbení francouzští výrobci..
- jsou v prodeji také nehomologované ostřikovače včetně nádobky a motorku cca 700 korun - možná vhodný doplněk i pro bihalogeny, alespoň by člověk nemusel v zimě zastavovat a lézt do zkurvené zimy a břečky.
- a světe div se, dá se koupit i jednotka (dle ceny fejková i opravdu funkční..), která se světlem cvičí nahoru dolů za pomocí originálního motůrku pro nastavování světel. Ten to sice asi dlouho nevydrží, ale kdo chce kam..
-Tedy po demontáži originálního nastavovacího kolečka a zamasování balastních jednotek kamsi, lze pro případnou silniční kontrolu vytvořit dojem, že je vše OK.
Ale oslňovat budete, to je tutovka.
V případě nehody a problémů s pojišťovnou mohou být problémy.
A pokud policista přečte na světle ten napis 12 tkou fontem "HCR", tak teoreticky může nastat těch 6 měsíců bez řízení taky..
Pokud by někdo moc, moc, moc chtěl, věřím, že s homologovanými XENON moduly např. od Helly to lze přestavět a nechat si shválit. Nevím kdo to schvalovaní dělá tady, ale v DE TUV. Budou vědě asi stavitelé hobby autíček apod.
Dej tam ledky !
Vzhledem k tomu, že čipy rozmístěné dokola na těch bastlech z Asie, může toto vyřešit některé problémy se špatným rozložením světelného toku.
Takže kdo ví. LED náhrady o5 nejsou shváleny pro provoz na veřejných komunikacích.
Možná skutečně správná řešení:
1) Pořádné žárovky
ve voze jsou z výroby nainstalovány žárovky od firmy Phillips.
v krabičce s náhrdními žárovky je hle OSRAM- moje oblíbená značka, která mi slouží v mém německém Mbéčku.
Subjektivně svítí víc ! Je bělejší, ale hlavně se zdá, že nemá tak silné maximu a světlo je jakoby širší.
Hurá tak ještě objednat druhý kus - cca 700 korun,
Namlovám si, že časem se na trhu objeví nějaká OSRAM HIR 2 Silverstar +30% a už kvůli tomu pocitu to bude zase o fous lepší.
2) Samo se to
Mám pocit, jako by se žárovka časem nějak zahořela - fakt nevím, ale mám pocit že tak po 4 hodinách provozu to svítí 2x tolik.
Jestli je někdo odborník na halogenové žárovky, nebo přímo HIR. Nevím.
3) DYI Corner Light
Každá rozumná automobilka montuje k projektorovým světlům tzv. corner light. To žeší, že při nějakém to točení volantem se řekne, že se bude asi odbočovat a rozsvítí se nejlépe speciálně k tomu určené světlo, které svítí do strany a chrání tak chodce, děti na přechodech apod.
- u sockových modelů se k tomuto účelu používá mlhovka. U známého koncernu lze bez problémů na počkání dok´podovat nebo odkódovat. Vybaveny jsou takto všechny vozy.
- milenci japonců mají smůlu. Nakódovat lze tak leda kulové hovno a mlhovka do strany nesvítí. Vůbec.
- O5 lze zakoupit nehomologovanou jednotku, která s blinkrem rozsvítí jednu mlhouku. Nevím, jaká je pokuta za mlhovky, ale tam kde je tma jako v pytli si je prostě rozsvítím obě. Za toho přejetého opilce mi to fakt nestojí
Pro šťouraly: Mlhovka oslňuje ze všeho nejméně. V oslňování Aurisem vedou byť při lavních světlech ztumené ale pořát strašně neříjemné LED Diody denního svícení. Zde obrysovka, co není obrysovkou, protože není u obrysu auta. Ano pokud budete velká automobilka můžete si nechat homologovat co vás napadne..
Dále oslňuje ten Bihalogen a mlhovka už je jen takové slaboučké mžourátko.
- mlhovka ale nesvítí do strany. Inu snadná pomoc. Na část krytu díry pro mlhovku - je černý, aby neoslňoval chudáky chodce- lze nalepit stříbrnou pásku - vypadá to jako pokračování chromovaného kroužku a hele, už to svítí i do strany. Ne moc, ale na to, aby člověk něco netrefil to stačí !
4) Nastavení světel.
Dlouho jsem nemohl najít stranové nastavení světel, je to schované u boku světla a nevede tam díra jako k výškovému, ale škvíra.
Dále jsem byl zblblý odborníky, protože je to v pořádku a musím si zvyknout. Nakonec jsem s pomocí zrcátka našel.
A vytáhl svůj oblíbený dlouhý imbus 6, se kterým jsem se hrabal ve světle s identickou mechanikou - stejní šnečci, kolečka a motůrečky. Citroen XSARA r.v. 1999
Pravé světlo jsem poslal o cca 7 otáček doprava. Levé o 5 doleva. Prostě tak, aby to ještě svítilo na silnici ale aby zmisel ten hořící pruh uprostřed.
Pak je samozřejmě třeba o5 nastavit výšku.
Výsledek je neskutečný :
Světlo je u středu silnice rovnoměrné, neoslňuje. Ve většině zatáček se nedostane na ten 10% lalok, takže se dá docel a dobře jet nocí i jinden ež ve městě.
Nejzajímavější je to, že se narovnaly strany. Nyní to svítí rovně i na po stranách. Takže je vidět krajnice, křoví, chodci. Prostě to zlepšilo o 200 % orientaci v prostoru.
Celou dobu mi bylo divné, proč je to tak dementně, když auta s XENONY svítí normálně a to světlo po straně nikam nepadá.
Po tom nastavení to svítí třeb ajako 7kový Bavorák. Teda ne stejně nahlas, ale geometrie je taková podobná.
Teď mi jen vrtá hlavou, jestli ta světla někdo zapomněl nastavit, nebo jestli to jako bylo tak správně ?
Další věc, kterou nevím, je jestli je správně, že v obou světlech je identický bihalogenový modul. Není pravý a levý, ale 2 stejné.
Literatura :
xenony Zlín
web PČR
bixenony.com
poslední odkaz se bude velmi hodit po cca 150 k kolimetrech, což je cca životnost projektorového svítidla - prostě to uvnitř ohoří.
Vzhledem k tomu, že žárovka má skoro 2x takový výkon jako výbojka, může světlo v Aurisovi být v pánu ještě mnohem dřív.
Fima umí rozebrat světllo, znovu poctivě pokovit parabolku a vše je skoro jako nové. 40 tisíc ušetřeno. Výhodnější snad už může být pouze nechat si to zbořit kamarádem od pošty.
P.S.: Pokud někomu vadí, že nevidí v noci dozadu přes zatmavené sklo a kamera je v šumu..
Jsou taky dvě řešení:
1) levou nohou si přišlápnout brzdu a svítit si dozadu červeně

2) Prodává se žárovka T10 5x5W cree LED 25W. A kamera má radost..