E11 po faceliftu - prasklé sklo v předním světlometu

vše ohledně modelové řady Corolla
Odpovědět
Jiří Stejskal
Řidič

E11 po faceliftu - prasklé sklo v předním světlometu

Příspěvek od Jiří Stejskal »

Zdravím.
Minulý týden se mi stala nemilá věc. Jedu městem a najednou slyším z pravé strany cinkání, jako když se přesýpá sklo v plechové bedně a hned na to zvuk, jako když se sklo sype plechovým korytem. To druhé už mi připadalo, že mi asi něco vlítlo do blatníku, ale silnice byla rovná a čistá, auto přede mnou bylo asi 15-20 metrů daleko a v protisměru nejel nikdo. Když jsem pak zastavil, ukázalo se, že se mi v pravém předním světlometu vysypalo sklo před parabolou s potkávacím světlem.
Někdo možná řekne, že to byl kamínek od jiného auta, ale neslyšel jsem žádnou ránu, hluk, nic. Najednou se to začalo sypat skrz konstrukci (to byl ten první zvuk) a pak něco vlítlo od kola do blatníku. Byla by to velká náhoda, kdyby se kamínek trefil přímo to potkávacího světla, protože sklo před dálkovým světlem je netknuté. Když jsem to pak doma přelepoval provizorně izolepou, všiml jsem si ještě, že z čelního pohledu je parabola nad žárovkou jakoby lehce opálená. Je možné, že by se z denního svícení přehříval světlomet a praskalo sklo?
Ono to totiž není poprvé, co tohle řeším. Před necelými šesti lety mi pravý světlomet popraskal. Sklo se tehdy nevysypalo, jen popraskalo a drželo na místě. Podezříval jsem tehdy sousedku, že mi do toho šťouchla motykou, když okopávala před domem záhonek, ale možná je v tom nakonec nevinně. Osobně jsem nepozoroval žádné změny svítivosti (že by to svítilo na pravé straně třeba víc), v květnu jsem byl na STK a technik taky nic neříkal.

Honí se mi teď hlavou, co tam dát jako náhradu. Tehdy jsem měl hluboko do kapsy a dal jsem tam Valeo (cca 4500 Kč). A byl jsem s ním celou dobu spokojený. Kdyby mě to ale mělo potkat do třetice, radši si připlatím za originální díl, pokud je šance, že déle vydrží.
Ten mi nabídli v Toyotě za 7371 Kč, tak jsem ten den podruhé málem upadl naznak. V e-shopu originalniautodily.cz jsem ho našel za 6413 Kč. Jestli stále platí zde na fóru inzerovaná sleva pro členy klubu a mohl bych jí využít, dostal bych se na skousnutelných 5130 Kč. Valeo je pak na automatejcek.cz za stejnou cenu jako jsem platil kdysi - 4549 Kč.

Má tedy smysl připlácet si za originál? Po téhle nepříjemné zkušenosti chci nějak řešit denní svícení, buď přídavnými LED světly nebo modulem pro denní svícení dálkovými světly se sníženým výkonem, takže každá ušetřená koruna se bude hodit. Na druhou stranu nechci to za pár let zase měnit (na podzim a v zimě budu potkávacími světly muset svítit tak jako tak víc).
Toyota Corolla E11U, 1.6 VVT-i
ToMoCo
Člen Týmu

Re: E11 po faceliftu - prasklé sklo v předním světlometu

Příspěvek od ToMoCo »

Čau pokud by jsi měl zájem, tak mám pravý světlo značky Valeo, dával jsem si tam na jaře použitý Koito. Nefugovalo naklápění. Koitácký má jiný konektor na naklápění sklonu a já to valeácký nemohl připojit a ted se mi válí v garáži. Koito má takový trojúhelníkový a Valeo oválný na to pozor! Ošvindlovat dráty nejde, a motorky přehodit asi taky ne. Je zdravý se všemi držáky. Sklo ok. Za 500kč i s poštou bych ti ho poslal. Jinak bych se poohlídnul po vrakáči, nebo někde na bazaru. Originály jsou drahý. Na ty naše stařešiny :D .
Jiří Stejskal
Řidič

Díky za nabídku. Jelikož nikdo nic k výrobci nenapsal, rozhodl jsem se už pro Valeo (prý dodává i do prvovýroby renomovaným značkám a mně nakonec vydrželo šest let) s tím, že zainvestuju ještě do modulu pro denní svícení dálkovými světly sníženým výkonem. Tím bych měl odstranit možné přehřívání reflektoru.
Cena je to lákavá, nové to tedy nebude, znáš historii toho dílu (jak je to staré), vypadá to i na pohled dobře (stav parabol, škrábance apod.)? Ono mám sice auto starý čtrnáct let, nějaké šrámy na laku má (něco bylo, něco je ode mě a něco udělali jiní), ale vypadá pořád dobře. Měl jsem štěstí na dobrý kousek a tak se mu snažím dopřát, když to jde. Po první výměně světla nebylo nic poznat, levý, původní světlomet je stále jako nový.
ToMoCo
Člen Týmu

Příspěvek od ToMoCo »

Čau na světle je rok výroby 2003, auto mam 6 let, když jsem ho kupoval tak bylo opravované na předek levá lampa byla origo koito (ted už i pravá :D ),na pravou tam dal někdo to valeo, který má jiný motorek. Myslím, že do aut které se vyrobily v evropě dávali ty valea. Poslední 2-3 roky mam denní svícení. Takže já jsem svítil asi 3-4 roky. Předtím nevím, dovoz z DE. Myslím že na skle je asi jedna 2mm tečka od kamínku a pár drobných musel bych se podívat. Motorek je funkční.
Jiří Stejskal
Řidič

Omlouvám se za odmlku, jednal jsem ještě s jedním servisem, jestli by nesehnali náhradu za rozumnou cenu. Nesehnali, zato prý mají šikovného technika, co by se nebránil zapojení modulu na denní svícení dálkovými světly. Tak aspoň něco.
Takže jestli ty drobné kosmetické vady nebijí moc do očí a po technické stránce je to v pořádku, tak mi to prosím pošli. Adresu Ti dám do SZ. Díky.
Odpovědět

Zpět na „Corolla“