Tempomat a spotřeba
Chlapi, vůbec netuším, čím byl ten flame tady vyvolán, ale předpokládám, že se to točí kolem přesnosti / nepřesnosti palubního počítače ohledně spotřeby. U mé T25 diesel jsem si už takřka jistý, že reálná spotřeba je o 0.2 litru nižší než co mi ukazuje BC. Přijde mi to dost přesné, až se divím, a docela se zájmem jsem si přečetl to, co jsem tušil, že to totiž nebude vůbec jednoduchá věc dobře změřit spotřebu.
Čeho jsem si jako laik všiml, že různá paliva dávají různé aktuální spotřeby, např. rozdíl mezi Aral ultimate diesel a globusácký ultra diesel mě subjektivně přijde výrazný, ale celková průměrná spotřeba na nádrž se liší minimálně, 1-2 deci sem nebo tam mi přijde zanedbatelné. Přijde mi hlavně zajímavé, že u dieselu od Aralu se mi ukazovaly výrazně vyšší okamžité spotřeby při zrychlování, rozjezdech apod. ale naopak byly nižší při dálničních rychlostech a jízdě do kopců. Souvisí to s cetanovým číslem a nižším nárokům na dávkování nafty při vyšší zátěži? Proč ale vysoká okamžitá spotřeba při rozjezdech?
Čeho jsem si jako laik všiml, že různá paliva dávají různé aktuální spotřeby, např. rozdíl mezi Aral ultimate diesel a globusácký ultra diesel mě subjektivně přijde výrazný, ale celková průměrná spotřeba na nádrž se liší minimálně, 1-2 deci sem nebo tam mi přijde zanedbatelné. Přijde mi hlavně zajímavé, že u dieselu od Aralu se mi ukazovaly výrazně vyšší okamžité spotřeby při zrychlování, rozjezdech apod. ale naopak byly nižší při dálničních rychlostech a jízdě do kopců. Souvisí to s cetanovým číslem a nižším nárokům na dávkování nafty při vyšší zátěži? Proč ale vysoká okamžitá spotřeba při rozjezdech?
Když se tu teď horlivě diskutuje o přesnosti BC, tak má poslední nádrž byla : BC ukazoval 5,0l a po zadání do spotřeby.cz na mě vylezla spotřeba 6,35l. Takže mi to dává rozdíl 1,35l na 100. Což je už docela rozdílek. Ale já jsem zvyklej, ptž se většinou BC s reálem rozchází do 1l.
T Avensis Wagon 2.0 D-4D /2004/ -Ex
Ford Grand C-max 1,6 EB /2012/
Ford Grand C-max 1,6 EB /2012/
- CommonUser
- Věčnej rejpal
Honza K
Toto nebol flame, skor ujasnenie si pozicie
K tej spotrebe.
Ano starsie auta mozu mat velke odchylky. Cim vykonnejsia technika, tym presnejsi mozes mat vysledok, dnes skoro zalezi len od vyrobcu, co si zaplati ... cely proces musis chces nechces na velku presnost riadit - to plati hlavne cca od Euro4. Cim lepsi chces byt, tym musis byt presnejsi / vykonnejsi.

Toto nebol flame, skor ujasnenie si pozicie

K tej spotrebe.
Ano starsie auta mozu mat velke odchylky. Cim vykonnejsia technika, tym presnejsi mozes mat vysledok, dnes skoro zalezi len od vyrobcu, co si zaplati ... cely proces musis chces nechces na velku presnost riadit - to plati hlavne cca od Euro4. Cim lepsi chces byt, tym musis byt presnejsi / vykonnejsi.

T27 2ZR-FAE Rice on wheels
Re:
Po dlouhé době jsem tu zase zabloudil. Na tachometru jsem překonal hranici 370 tisíc km. Až na ten stále částečně zanesený DPF (neřeším ho - zatím, tzn. na furt) bez závad. Zdravím všechny Toyoťáky.
kar202 píše:...ještě dodatek: Nesnažit se regenerovat na plný výkon (plyn na podlahu). To se regenerace okamžitě přeruší...bezpečnostní opatření výrobce. Zrychlení vozidla má přednost před regeneraci, kdy se znatelně prohlubuje "turbodíra", což by mohlo ohrozit bezpečnost např. při předjíždění.kar202 píše:Jak bez nároku na finance znovu rozchodit!! Nouzový režim po zanesení DPF.
Nejprve co se stalo. Nouzák bez varování. Někteří to už znáte - sotva to leze, netáhne, nejde do otáček, svítí kontrolky. Mám najeto 320 tisíc, takže s něčím už počítám. Navíc jsem možná blbě natankoval - nebylo zbytí. Co s tím? Do servisu? Já prachy zadarmo nerozdávám.
Odpojil jsem baterku, zapnul světla (kvůli vybití, pro jistotu). Znovu zapojil baterku, nastartoval a rozjel. Chvíli jelo normálně, opět nouzák. Vercajk sebou, odpojit baterku znovu, znovu rozjet a držet v otáčkách...chytlo se to, jede normálně a spouští se regenerace DPF. Vyjet v otáčkách za město a nechat proběhnout regeneraci .... zatím svítí kontoky signalizující nouzák, ale už jede normálně. Že regenerace probíhá poznáte při zapnutém tempomatu - zvýšená spotřeba a skáče v nezvyklém rozpětí. Počítejte s delší regeneraci, doporučuji střídat rozpětí otáček. Z počátku držet kolem 2600, pak alespoň na 10 Km 3600 i více, aby se spálené saze odtryskaly z DPF. Kontrolky samy zhasínají!! Pak nechat regeneraci doběhnout někde v rozpětí 2200 až 2600 ot. Dokončení regenerace poznáte, že se skokově sníží a ustálí spotřeba - při ot. 2200 na čtyřku bude nekde kolem 5 litrů a už nebude skákat k deseti až dvanácti, jako při regeneraci. Následně počítejte s tím, že váš DPF je pravděpodobně na hranici životnosti. Následné regenerace budou probíhat v kratších intervale - opět poznáte při tempomatu na spotřebě. Pokud však regeneraci rozpoznáte a necháte jí proběhnout popsaným způsobem (s odtryskáním sazí), budete pozorovat, jak se vám intervaly regenerace prodlužují. Hned po tomto lapsusu jsem vlivem časté regenerace měl spotřebu necelých 8 litrů, dnes jsem opět na necelých šesti. Uvidíme jak dlouho. Snad mé postřehy někomu pomohou.
P.S. Kdo má nezvykle vysokou spotřebu a na palubáku mu spotřeba kmitá při tempomatu v nezvykle velkém rozsahu, pravděpodobně prochází fázi permanentní snahy o regeneraci DPF. Nechte jí proběhnout popsaným způsobem, jinak se DPF ucpe natolik, že nastane nouzový režim. V servise by to mohlo stát neskutečný balík.
Toyota Avensis 2.2 D CAT Lux 130kw
Re: Re:
Jestli to chápu dobře, tak se občas dělají ty regenerace, ale jinak se to nezhoršuje?kar202 píše:Po dlouhé době jsem tu zase zabloudil. Na tachometru jsem překonal hranici 370 tisíc km. Až na ten stále částečně zanesený DPF (neřeším ho - zatím, tzn. na furt) bez závad. Zdravím všechny Toyoťáky.
Re: Re:
Je to tak. Regenerace probíhají častěji, jsou o něco delší a občas probíhá hodně dlouhá...i přes 100 km. Spotřebu mám i stímhle opruzem těsně pod sedm litrů - reálnou na nádrž.
Honza K. píše:Jestli to chápu dobře, tak se občas dělají ty regenerace, ale jinak se to nezhoršuje?kar202 píše:Po dlouhé době jsem tu zase zabloudil. Na tachometru jsem překonal hranici 370 tisíc km. Až na ten stále částečně zanesený DPF (neřeším ho - zatím, tzn. na furt) bez závad. Zdravím všechny Toyoťáky.
Re: Tempomat a spotřeba
ahojte,
presiel som si par stran z tohto vlakna a nenasiel som odpoved na moj "problem". dufam, ze neopakujem nieco co sa tu uz reisilo.
mam Avensis 1.8 Multidrive S 2012 a ked idem po dialnici a zapnem tempomat na zhruba 140kmh a idem po rovinke tak toci cca 2600 otacok.
akonahle pride kopec, tempomat podradi drasticky a motor vytoci do 4200 cca. tam ostane par sekund, zisti ze je to vela a zacne uberat.
kedze sa mi to nepacilo, skusil som ist v "semiautomatickom" mode. ale pri zaradenom najvysson stupni (7) a tempomate na 140 som po rovine tocil viac ako 3000 otacok pri rovnakej rychlosti a tym padom do kopca ani neskusal.
do tretice som dal automat a uplne vypol tempomat - takto som presiel kopec uplne v pohode a tocil max 3100 otacok pri viac menej rovnakej rychlosti. ten automat vobec nepodradzoval tak ako pri zapnutom tempomate.
moja otazka je ci toto spravanie tempomatu je normalne - ci sa to da nejako zmenit, nastavit.
Diki
presiel som si par stran z tohto vlakna a nenasiel som odpoved na moj "problem". dufam, ze neopakujem nieco co sa tu uz reisilo.
mam Avensis 1.8 Multidrive S 2012 a ked idem po dialnici a zapnem tempomat na zhruba 140kmh a idem po rovinke tak toci cca 2600 otacok.
akonahle pride kopec, tempomat podradi drasticky a motor vytoci do 4200 cca. tam ostane par sekund, zisti ze je to vela a zacne uberat.
kedze sa mi to nepacilo, skusil som ist v "semiautomatickom" mode. ale pri zaradenom najvysson stupni (7) a tempomate na 140 som po rovine tocil viac ako 3000 otacok pri rovnakej rychlosti a tym padom do kopca ani neskusal.
do tretice som dal automat a uplne vypol tempomat - takto som presiel kopec uplne v pohode a tocil max 3100 otacok pri viac menej rovnakej rychlosti. ten automat vobec nepodradzoval tak ako pri zapnutom tempomate.
moja otazka je ci toto spravanie tempomatu je normalne - ci sa to da nejako zmenit, nastavit.
Diki
Souhlas, tempomat to osolí a tím vyjedou otáčky, noha to ladí jemněji, a proto nebuďte líní a pohodlní 

T27 Avensis 1.8 Valvematic Multidrive S/2009/
když pijete se mnou pijete s Mírou

http://moje.auto.cz/m5t/avik.html
když pijete se mnou pijete s Mírou

http://moje.auto.cz/m5t/avik.html
No nevím, nemohu posoudit, mám manuální převodovku a s tempomatem maximální spokojenost. To co popisuješ se nezdá být normální a je jen otázkou, zda jde o nepříjemnou vlastnost, či o vadu. Měly by se vyjádřit v servise a určitě bych se snažil zjistit, zda to dělá i ostatním (což vlastně děláš tímto dotazem) a u jiných značek.santer píše:ahojte,
Diki
áno, tempomat v kombinácii s automatom to robí...
vlastná skúsenosť: diaľnica, tachometrových 130km/h, mierny hore kopec, automat podradil a otáčky šli pekne hore. Tá istá trasa, tachometrových 120km/h a prevodovka do toho briežku už nepodradila ale nechala 4ku a poďla zvuku tipujem, že iba "roztočila" hydromenič...
vlastná skúsenosť: diaľnica, tachometrových 130km/h, mierny hore kopec, automat podradil a otáčky šli pekne hore. Tá istá trasa, tachometrových 120km/h a prevodovka do toho briežku už nepodradila ale nechala 4ku a poďla zvuku tipujem, že iba "roztočila" hydromenič...
AVE 2l 1AZ-FSE AuTomat