tomko píše:muco, ty si taky tester yarisov. len skoda ze si nemal este yarisku 1 generacie.

Tak teda pre tomka-
konečne môžem porovnať aj tento yaris I.generácie, nakolko ho mala mangelka (už sme ho predali-bol viac na parkovisku ako na cestách-proste bol nevyužity ).
No a k tomu porovnaniu:
Yaris I gen. je ouplne iný

(r. 2004 no display už mal z II gen.)
Musím podotknuť, že to bol 3dv. s klimou. Sedí sa v ňom o dosť nižšie. (nemal som vyškovo nast.sedadlo). Vykompenzoval som to vankúšikom (polštář) pod riť

V zákrutách ma až tak velmi nedržala sedačka ako v dnešnom yarise.
Motor ťahal SUPER ! Miestami som mal pocit,akokeby to bola 1.3jka

Volantom sa točilo trošilinku ťažšie ako s yarisom II alebo III, ale bol to naozaj len nepatrný rozdiel .Motor bol sice 1.0 VVTi ale 4 valec a čo ma veeelmi milo prekvapilo, bola kultivovanosť zvuku motora. Ten motor som skoro nepočul ani vonku a v interieri bolo tiež tichšie ( s mojimi "muzikantskými" ušami to viem sakra porovnať-nevyťahujem sa, len konštatujem

) V porovnaní so zvukom yarisa III gen 1.33-teda tiež 4 valcom sa to nedá ani z ďaleka porovnať .
Vlastne-dá sa:
Yaris 1.33 III gen. má oproti nemu zvuk doslovne porovnateľný so zvukom deravého výfuku -a nepreháňam to (hlavne pri studenom motore )! Synovi to neprekáža . Hovorí, že práve zvuk sa mu na dnešnom yarisovi páči. Je taký "športovejší"...
No čo...- také zvuky 17-22ročný chlapci obľubujú.
Pri podvozku však bol najväčší rozdiel. Yaris I je o dooosť mäkkší a aj ked riadenie poslúchalo na slovo, v porovnaní s dnešným yarisom som mal pocit ,akokeby viac "plával". Určite by som si s ním "rezať" zákruty nedovolil. To však neberiem samozrejme ako závadu-yaris nie je na závodenie

Prekvapený som bol aj pri startovaní. Motor točil ako besný a samozrejme na prvý šup naskočil. U dnešného yarisa je starter "pomalší" - ale to tiež len konštatujem.
Brzdy-super zaberali ihneď (aj ked tá prodleva bola tak trochu dlhšia ako v dnešnom) no mohol som sa na ne spolahnuť vždy. Spotreba bola podla pal. PC 5,5L /priemer. Ale po dialnici som s ním nebehal. Nemal som dialničnú. Čo sa mi však nepáčilo , že sa display nedal natrvalo nastaviť . Myslím tým to, že po každom nastartovaní som musel vždy počas dňa viac rozsvietiť. Ale tým nechcem povedať, že na display som nevidel. Bola však výhoda v tom, že na to je samostatný čudlík pred displayom a stačilo to len stlačiť.
Dokonca sa dali aj zadné sedadlá posúvať -ako v yarise II-o čom som ani nevedel a milo ma to prekvapilo !
Svietenie v noci bolo dosť slabé... čím to bolo neviem, ale paraboly neboli "vypáleneé" alebo zničené... Ak teda to porovnám s dnešným modelom, Tak dnešný yaris svieti min. 2x lepšie. Asi by to vyriešili možno lepšie žiarovky do yarisa I
Ešte pridám porovnanie ostrekovačov. Je to drobnosť, ale pri pomalšej jazde to "cítiť"... Yaris IIIgen, totiž má jeden ostrekovač na ramene toho jedneho stierača. On ten nápad nie je zlý-kde stierate,tam to strieka, ale má velký otvor hadička a skôr to srieka "prúdom" do polovičky skla. Pri 2 ostrekovačoch sa vodu rozprašuje a to je účinnejšie + zbytočne aj neplýtvate s vodou. Vyriešť by sa to dalo tým, že by montovali "trisky" s menšou dierou, aby to skôr rozprašovalo ako striekalo akokeby z hadice
A ešte sice malý ale dosť dôležitý detail na yarise III je, že pri cúvaní sa rozsvecujú docela silné
dve cúvacie svetlá, takže docela dobre vidieť kam cúvaš (kameru ja nemám)
Zrovne včera som si tak brázdil po autobazare-EU a dal som toyoty 3-5tis€. Zaujímavé je, že okrem tých "tereňákov" ako boli RAV4 boli najdrahšie práve yarisy a vo väčšom počte práve tie z I generácie si ceny držia !
No tak to je asi všetko z mojej strany.
Jednou vetou povedané-ak by som sa mal rozhodovať pri kúpe medzi yarisom II gen. a I.gen. s rovnakou výbavou a s rovnakým motorom (samozrejme podľa stavu vozidla), najväčšiou pravdepodobnosťou by vyhral yaris I