Motor 1.4 D-4D v corolle - zkušenosti, závady, nákladovost..
Motor 1.4 D-4D v corolle - zkušenosti, závady, nákladovost..
Hledal jsem po fóru, ale vždy to byly jen útržky, tak bych poprosil opravdové majitelé o zkušenosti s provozem tohoto motoru. Uvažuji o pořízení sedanu E15 s tímto motorem, tak bych rád veděl co můžu čekat a jestli nemám zkreslené představy. Předem díky.
Moje poznatky:
Servisní prohlídky u tohoto modelu vychází cenově hodně podobně pro naftu i benzín.
Spotřebu očekávám kolem 5 litrů. cca 20 tkm za rok, cesty 20 až 200 km 20:50:30 (město, mimo město, dálnice) svižnou jízdou kolem předepsaných rychlostí.
Pojistka je stejná jak na benzín.
Jednoduchá koncepce motoru, bez nových vymožeností (dvouhmotový setrvačník a bez DPF do r. 2010. Vstřiky Bosch, údajně lepší varianta.
Jde mi spíš o servis?
Kolik máte kdo nejvíce najeto?
Co jste kdy měnili?
Je aspoň 200 tkm reálných s bežnou údržbou?
Co vstřiky, turbo, údajně byly problémy s alternátory?
U E15 je regulérní bufík nebo jen elektrický příhřev?
Moje poznatky:
Servisní prohlídky u tohoto modelu vychází cenově hodně podobně pro naftu i benzín.
Spotřebu očekávám kolem 5 litrů. cca 20 tkm za rok, cesty 20 až 200 km 20:50:30 (město, mimo město, dálnice) svižnou jízdou kolem předepsaných rychlostí.
Pojistka je stejná jak na benzín.
Jednoduchá koncepce motoru, bez nových vymožeností (dvouhmotový setrvačník a bez DPF do r. 2010. Vstřiky Bosch, údajně lepší varianta.
Jde mi spíš o servis?
Kolik máte kdo nejvíce najeto?
Co jste kdy měnili?
Je aspoň 200 tkm reálných s bežnou údržbou?
Co vstřiky, turbo, údajně byly problémy s alternátory?
U E15 je regulérní bufík nebo jen elektrický příhřev?
-
Peter Fransky
- Řidič
mozem ti povedat za moju E12 s rovnakym motorom 
spotreba
- mimo mesta do 5litrov v lete, svizna jazda okolo 100kmh
- v meste neviem, nejazdim
- dialnica 6,5litra, svizna jazda 140kmh, klima
motor je fajn, celkom dobre sa s nim jazdi. Bufik je naftovy, ale funguje len pri nastartovanom motore - v kazdom pripade vsak funguje dost dobre.
sucasne motory su konstruovane na zivotnost 150tkm. Vsetko naviac je len bonus.
Moj motor napr. je zatial v pohode (kontrolovane vstreky), turbo nepiska.
Sa mi rozpadla prevodovka.
Ano, bezna udrzba je v pohode, urcite nie nakladnejsia koa EU auta, lenze kazda nedajboze buracka servis brutalne predrazuje.
spotreba
- mimo mesta do 5litrov v lete, svizna jazda okolo 100kmh
- v meste neviem, nejazdim
- dialnica 6,5litra, svizna jazda 140kmh, klima
motor je fajn, celkom dobre sa s nim jazdi. Bufik je naftovy, ale funguje len pri nastartovanom motore - v kazdom pripade vsak funguje dost dobre.
sucasne motory su konstruovane na zivotnost 150tkm. Vsetko naviac je len bonus.
Moj motor napr. je zatial v pohode (kontrolovane vstreky), turbo nepiska.
Sa mi rozpadla prevodovka.
Ano, bezna udrzba je v pohode, urcite nie nakladnejsia koa EU auta, lenze kazda nedajboze buracka servis brutalne predrazuje.
Děkuji za postřeh.
Nehodovost bohužel neovlivníme a to je taky víceméně hlavní a skoro jediný důvod proč řeším novější auto, bezpečnost. V E10 by toho ze mě moc nezbylo po střetu s moderním SUV a paničkou za volantem.
Můžu se zeptat na celkový náběh km? A ta převodovka značí co? je úplně KO, to je celkem brzo?
Však ty firmy dobře ví proč se těch zhruba kolem 150 tkm zbavují, odjezdí si kilometry jen s výměnami olejů a přijdou o půl hodnoty vozu, často ani né, pak si to koupí naivka a ten budoucí servis versus malý najezd km je na prd.
Nehodovost bohužel neovlivníme a to je taky víceméně hlavní a skoro jediný důvod proč řeším novější auto, bezpečnost. V E10 by toho ze mě moc nezbylo po střetu s moderním SUV a paničkou za volantem.
Můžu se zeptat na celkový náběh km? A ta převodovka značí co? je úplně KO, to je celkem brzo?
Však ty firmy dobře ví proč se těch zhruba kolem 150 tkm zbavují, odjezdí si kilometry jen s výměnami olejů a přijdou o půl hodnoty vozu, často ani né, pak si to koupí naivka a ten budoucí servis versus malý najezd km je na prd.
-
Peter Fransky
- Řidič
Taky mám 1,4 D4D.
Jak bylo napsáno s motorem se jezdí super. Mám jednu z posledních Corolek E12, do provozu 2007. Zakoupeno při nájezdu 32 tis. a třech letech provozu, přímo v autorizovaném servisu Toyoty. Teď najeto 91 tis. a vše v naprosté pohodě. Neměněno nic navíc.
Průměrná spotřeba 5.1, asi 70% cest ježděno do práce a zpět, vždy cca 14 km (jedna cesta), zbytek dlouhé cesty, min. 100 km.
Vstřikovače jsou opravdu Bosch. Přídavný bufík je naprosto super, topí to rychle jak benzín.
Myslím, že požadovaných 200 tis. s dobrou údržbou nebude problém. Jak píšeš, motor nemá zbytečné vychytávky jako dvouhmotu, stavitelné lopatky na turbu, DPF. A já mám vevnitř i pěkně ticho, někteří nepoznali na co to vlastně jezdí...
Jak bylo napsáno s motorem se jezdí super. Mám jednu z posledních Corolek E12, do provozu 2007. Zakoupeno při nájezdu 32 tis. a třech letech provozu, přímo v autorizovaném servisu Toyoty. Teď najeto 91 tis. a vše v naprosté pohodě. Neměněno nic navíc.
Průměrná spotřeba 5.1, asi 70% cest ježděno do práce a zpět, vždy cca 14 km (jedna cesta), zbytek dlouhé cesty, min. 100 km.
Vstřikovače jsou opravdu Bosch. Přídavný bufík je naprosto super, topí to rychle jak benzín.
Myslím, že požadovaných 200 tis. s dobrou údržbou nebude problém. Jak píšeš, motor nemá zbytečné vychytávky jako dvouhmotu, stavitelné lopatky na turbu, DPF. A já mám vevnitř i pěkně ticho, někteří nepoznali na co to vlastně jezdí...
Toyota Corolla E12 1.4 D4D taky už slouží jinde ....
Toyota Avensis T22 2.0 - už slouží jinde ....
už jen dvoukolé Yamahy ....
Toyota Avensis T22 2.0 - už slouží jinde ....
už jen dvoukolé Yamahy ....
-
matej.najman
- Člen Týmu
mam tenhle motor v kombiku a najeto skoro 230tis.
menil sem doted olej a jednou zhavicky asi ve 180ti tis.
taky sem pred par tydny absolvoval repasi prevodovky. uvolnila se zajistovaci podlozka v prevodovce a polamala par zubu na ozubenych kolech ruznych stupnu.
zjistil sem to az kdyz zaclo hucet lozisko.
spotreba se pohybuje kolem sesti litru, jezdim hodne dalnice mezi 140 a 150km/h. na pneu 205/50 r16.
podle me je to skvely motor a 300tis je urcite realnych pokud ho nejak brutalne nehonis nebo neposkakujes ratke trasy
menil sem doted olej a jednou zhavicky asi ve 180ti tis.
taky sem pred par tydny absolvoval repasi prevodovky. uvolnila se zajistovaci podlozka v prevodovce a polamala par zubu na ozubenych kolech ruznych stupnu.
zjistil sem to az kdyz zaclo hucet lozisko.
spotreba se pohybuje kolem sesti litru, jezdim hodne dalnice mezi 140 a 150km/h. na pneu 205/50 r16.
podle me je to skvely motor a 300tis je urcite realnych pokud ho nejak brutalne nehonis nebo neposkakujes ratke trasy
Chci se zeptat, co je na tom pravdy ze corolla E12 1.4 d-4d je v podstate 1.4 Hdi? Jak je to s temi vstriky? davali se jen Bosch? Nikde se nepise ze by s nimi byly nejake problemy?
Uvazuji o jeho koupi tak bych uvital co nejvice info
Udrzba,ceny dilu,caste zavady (jestli nejake jsou
)
Jde mi hlavne o spotrebu a spolehlivost - najezdim cca 12-15tis km rocne
Ceny ojetin d4d a benzinaku kolem roku 2004-2006 jsou temer na stejno
díky
Uvazuji o jeho koupi tak bych uvital co nejvice info
Jde mi hlavne o spotrebu a spolehlivost - najezdim cca 12-15tis km rocne
Ceny ojetin d4d a benzinaku kolem roku 2004-2006 jsou temer na stejno
díky
-
Peter Fransky
- Řidič
fuj, ze ta huba neboli!
1,4HDI nema s 1,4D-4D nic spolocne. (Inak - na rozdiel od vacsich HDI, tento maly 1,4 nie je taky zly).
Na 1,4D-4D sa pouzivali len vstreky Bosch (co je dobre - kedze ostatne znacky Denso, Continental-Siemens, Delphi su cisty pruser)
Motor je krasne tichucky a dobre jazdi (plne porovnatelne s klasickym 1,9tdi 66kw - rovnaka spotreba, ale podstatne tichsi a sirsi rozsah vyuzitelnych otacok)
Bezne udrzbove diely nie su problem zohnat a ceny su prakticky rovnake ako pri inych znackach.
Cenovo vyssie su specificke diely - typu mojej prevodovky (zjavne chulostive miesto 1,4 D - pasuje len z novsej Corolly a Aurisu..)
1,4HDI nema s 1,4D-4D nic spolocne. (Inak - na rozdiel od vacsich HDI, tento maly 1,4 nie je taky zly).
Na 1,4D-4D sa pouzivali len vstreky Bosch (co je dobre - kedze ostatne znacky Denso, Continental-Siemens, Delphi su cisty pruser)
Motor je krasne tichucky a dobre jazdi (plne porovnatelne s klasickym 1,9tdi 66kw - rovnaka spotreba, ale podstatne tichsi a sirsi rozsah vyuzitelnych otacok)
Bezne udrzbove diely nie su problem zohnat a ceny su prakticky rovnake ako pri inych znackach.
Cenovo vyssie su specificke diely - typu mojej prevodovky (zjavne chulostive miesto 1,4 D - pasuje len z novsej Corolly a Aurisu..)
převodovka
Ještě bych chtěl vznést dotaz, jak je na tom s poruchovostí převodovka u 1.4 D4D v corolle E15, jestli by mě do budoucna čekaly podobné problémy jako vlastníky generace E12 anebo to už výrobce nějak ošetřil??
Pak mám ještě dotaz na kompaktibilitu, případně možnou záměnu 5 kvaltu za 6 kvalt co byl k mání od 2009 - nějaký názor k záměně?
Našel jsem spoustu dokumentů, bohužel si pořád nejsem jistý, který typ převodovky j konkrétně ten 6 kvalt v naftě?
Ale stejně se mi zdá že konečný převod 6. rychlosti je stejný jako 5. rychlosti v 5 kvaltu. Viz shodné maximálky. Takže bych to potom stejně raději neřešil a úspora pár deci na spotřebě udělá za rok při mém ježdění tak plnou nádrž, což známená taky palec dolů pro výměnu, která bude ideálně za 20 tisíc.
Pak mám ještě dotaz na kompaktibilitu, případně možnou záměnu 5 kvaltu za 6 kvalt co byl k mání od 2009 - nějaký názor k záměně?
Našel jsem spoustu dokumentů, bohužel si pořád nejsem jistý, který typ převodovky j konkrétně ten 6 kvalt v naftě?
Ale stejně se mi zdá že konečný převod 6. rychlosti je stejný jako 5. rychlosti v 5 kvaltu. Viz shodné maximálky. Takže bych to potom stejně raději neřešil a úspora pár deci na spotřebě udělá za rok při mém ježdění tak plnou nádrž, což známená taky palec dolů pro výměnu, která bude ideálně za 20 tisíc.
-
Peter Fransky
- Řidič
6st. prevodovku netreba. Pri 100kmh na tacho ma okolo 2100ot a ide uplne krasne hladko. Sestku by si vyuzil pri castej jazde po dialnici, tam uz spotreba je okolo 6,5 litra pri 140kmh. Ci je prevodovka typicky problem netusim, mne sa pokazila.. tych motorov vela nie je, takze tazko povedat. Faktohm vsak je, ze nahradna pasuje len z e15 a aurisu, takze je brutus draha. Presny popis prevodovky najdes ja toyotadyi.com
Děkuji všem za tipy a rady.
Corolla E15 sedan 1.4 D4-D už je doma
5. kvalt je v pohodě i po dálnici nízké otáčky a ticho, pořád slyším jen ty nekvalitní čínské pneu, po výměně pneu dám víc info.
Otáčky motoru:
při GPS 130 km/h = cca 3100 -> spotřeba dle PP 5,3
při GPS 90 km/h = cca 2100 -> spotřeba dle PP 4,9
uvidíme po dotankování jak moc PP lže
Corolla E15 sedan 1.4 D4-D už je doma
5. kvalt je v pohodě i po dálnici nízké otáčky a ticho, pořád slyším jen ty nekvalitní čínské pneu, po výměně pneu dám víc info.
Otáčky motoru:
při GPS 130 km/h = cca 3100 -> spotřeba dle PP 5,3
při GPS 90 km/h = cca 2100 -> spotřeba dle PP 4,9
uvidíme po dotankování jak moc PP lže
-
Peter Fransky
- Řidič
http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopic.php?t=25062
Myslím, že vzhledem k motoru (objem, výkon, krouťák) a váze (pohotovostní cca 1370 kg) je to pro zachování solidní dynamiky tak akorát.
Ty sám víš, že převodovka i motor jsou prakticky stejné u tvé i mé generace. Ve světu motorů si na ty dlouhé převody, které jsou jen kvůli emisím často stěžují.
Pořád nevím jak točí ten 6. kvalt - po faceliftu dostal DPF a 15 Nm v celém rozsahu navíc.
Pro mě je to balada na uši, jsem zvyklý na jekot 4200 ot/min při 130 km/h malého benzínu
Myslím, že vzhledem k motoru (objem, výkon, krouťák) a váze (pohotovostní cca 1370 kg) je to pro zachování solidní dynamiky tak akorát.
Ty sám víš, že převodovka i motor jsou prakticky stejné u tvé i mé generace. Ve světu motorů si na ty dlouhé převody, které jsou jen kvůli emisím často stěžují.
Pořád nevím jak točí ten 6. kvalt - po faceliftu dostal DPF a 15 Nm v celém rozsahu navíc.
Pro mě je to balada na uši, jsem zvyklý na jekot 4200 ot/min při 130 km/h malého benzínu