Ake zimne gumy na avensisa?
- extremehany
- Věčnej rejpal
Zdarec, mohl by mi někdo povolaný zkusit říct, jak je to s tuhnutím letních pneumatik při "zimních" teplotách ? Je vliv mínusových teplot opravdu tak devastační na funkčnost gumy?
Ptám se, protože na mě informace z médií působí jako davová psychóza. Třeba "obecně známý argument" že kritická teplota pro použítí letních je 7st, viz např. tato fundovaná informace z iBesip.

Krásně dokonalý graf, ale už něj např. nevyčtu, zda se adheze snižuje o 5%, nebo 50% (btw není ta kritická hranice až 10st? Od 7 do 10 to taky moc nedrží...)
Setkal jsem se i s názorem, že na suchu je letní guma vždy lepší než zimní (pokud není třeba méně než -20).V Německu nejsou zimáky vyžadovány tak přísně, předpokládám, že si to mají sakra ověřené. Takže co, ztuhnou ty gumy na nepoužitelnou kost a při jaké zimě?
A propos, informace že je zima, tak jezdím na zimních, nebo že zimní je lepší na sněhu, to neberu. Mě zajímá mě čistě fyzikální stránka věci.
Donedávna byl vrah, kdo měl gumy starší 4 let a hle-dnes je to zcela vpořádku. Tyto fóra jsou od toho, aby mýty bořily, a ne živily. Děkuji za odpovědi.
Ptám se, protože na mě informace z médií působí jako davová psychóza. Třeba "obecně známý argument" že kritická teplota pro použítí letních je 7st, viz např. tato fundovaná informace z iBesip.

Krásně dokonalý graf, ale už něj např. nevyčtu, zda se adheze snižuje o 5%, nebo 50% (btw není ta kritická hranice až 10st? Od 7 do 10 to taky moc nedrží...)
Setkal jsem se i s názorem, že na suchu je letní guma vždy lepší než zimní (pokud není třeba méně než -20).V Německu nejsou zimáky vyžadovány tak přísně, předpokládám, že si to mají sakra ověřené. Takže co, ztuhnou ty gumy na nepoužitelnou kost a při jaké zimě?
A propos, informace že je zima, tak jezdím na zimních, nebo že zimní je lepší na sněhu, to neberu. Mě zajímá mě čistě fyzikální stránka věci.
Donedávna byl vrah, kdo měl gumy starší 4 let a hle-dnes je to zcela vpořádku. Tyto fóra jsou od toho, aby mýty bořily, a ne živily. Děkuji za odpovědi.
T25 2.0 D-4D 93kw /2006/
Já to beru čistě z praktického hlediska. Dřív jsem bydlel v Nebušicích (na kraji Prahy) a pamatuju se, jak jsem jednoho krásného rána vyrazil do města na letních gumách a odpoledne se totálně změnilo počasí a nasněžilo.. Dole v Praze to roztálo, takže to bylo v pohodě, ale když jsem chtěl vyjet v Nebušicích mírný kopec k baráku, tak to prostě nešlo, klouzal jsem jak na ledu. Zrovna jel chvíli po mě i soused na zimních a ten si v klidu prosvištěl. Já se tam mořil, snažil se pomaloučku rozjet, couvat na rovinku, rozjet a vyjet, ale nešlo to. Tak jsem zaparkoval a čekal do druhého dne, až sníh roztaje 
Čistě z laického pohledu se mi tedy zdá, že rozdíl v letních a zimních nebude až tak zásadní, pokud není na silnici sníh nebo led, ale jakmile napadne, pak je to nebe a dudy a popravdě řečeno dneska bych si na letních vyjet na sníh už vůbec netroufl.
Další poznatek je taky ten, když jsem ještě u staré toyoty měnil staré zimní - sjeté Good Yeary Ultragrip tuším 6 za nové Dunlopy. Rozdíl byl pro mě překvapivý, skoro jak kdybych vyměnil letní za zimní. Čili i vzorek hraje dost podstatnou roli.

Čistě z laického pohledu se mi tedy zdá, že rozdíl v letních a zimních nebude až tak zásadní, pokud není na silnici sníh nebo led, ale jakmile napadne, pak je to nebe a dudy a popravdě řečeno dneska bych si na letních vyjet na sníh už vůbec netroufl.
Další poznatek je taky ten, když jsem ještě u staré toyoty měnil staré zimní - sjeté Good Yeary Ultragrip tuším 6 za nové Dunlopy. Rozdíl byl pro mě překvapivý, skoro jak kdybych vyměnil letní za zimní. Čili i vzorek hraje dost podstatnou roli.
Ještě k těm rozdílům ve vlastnostech. V diskuzipod článem na iDnesu se objevila zajímavá praktická zkušenost. Sice to pak dále několik teoretiků rozporuje, ale nemyslím, že je to daleko od pravdy a v podstatě to potvrzuje výše uvedený test.
Zkoušeli jsme před roky s kamarády 2 shodná auta, na jednom dobré letní, na druhém dobré zimní.
Hlavní rozdíl mezi pneu byl v tom, že letní se chová tak, že drží, drží, drží a pak se najednou utrhne. Zimní drží, drží a pak se začne postupně sunout, smýkat. Letní má mnohem ostřejší tu hranu mezi drží-nedrží, zimní neustřelí, ale sune se. Začne se sunout dříve než je ta hranice ustřelení u letní, ale zimní je stále docela dobře řiditelná, letní když se utrhne (zvlášť na mokru), je to v pytli.
Popisovaný rozdíl byl mnohem markantnější na mokru. Už si nepamatuju na teploty, při kterých jsme zkoušeli, ale bylo to jednou za docela tepla (7-10°), podruhé za mírného mrazu (-3 až -5°). V mrazu bylo chování letní o trochu horší než v teple (dřív se utrhla), zimní cca stejně.
Pro sebe jsem si z toho odnesl, že pokud bych v zimně jezdil jen za sucha, není pro normální jízdu (ne jízdu na hraně) jedno, jestli letní nebo zimní. Ve všech ostatních situacích je lepší zimní. Na sněhu pak absolutně.
T25 2.0 D-4D 93kw /2006/
zimne pneu
Ak by mal niekto zaujem po PU (totalka) mi zostali uplne nove nepouzite pneumatiky 215/55 R17 98V M+S Michelin Alpin A4 (kupene 11/2013) na Al diskoch 17" nachystane na zimu pre Avensis Combi T27 2.2 D-4D
cena za 4ks komplet 600,- €
cena za 4ks komplet 600,- €
ADT271 Avensis 2.2 D-4D kombi