Etanol a Avensis.
dá se to i bez úprav-moje mladá to dává tak rok do hondy civic v poměru 60:40 v létě a 75:25 etanolu v zimě. kluci v okolí ,zvlášť se staršíma autama to řeší stejně.auto jede líp,ale i víc žere-záleží na stylu jízdy,jak už bylo vícekrát řečeno.Při vyšším poměru hrozí podpálení ventilů atd.
Avensis T-27,1.8- 108kw,combi,LPG, 2012.
Presne tak,ide to aj bez úprav a niesom jediný ktorý takto jazdi.Ono možno to treba len skúsiť a potom človek uvidí,že to ide aj bez toho.A to že sa dá zrobiť aj nízka spotreba na E85 bez úprav mám vyskúšane.A inak na nádrž je priemerná spotreba okolo 7l/100km.
Toyota Rav 4 AWD 2,0 129kW
Toyota Avensis Sedan 1,8 VVT-i 108kW
Toyota Avensis Sedan 1,8 VVT-i 108kW
Komu není rady, ten musí našetřit na nový motorRici_X píše:Presne tak,ide to aj bez úprav a niesom jediný ktorý takto jazdi.Ono možno to treba len skúsiť a potom človek uvidí,že to ide aj bez toho.A to že sa dá zrobiť aj nízka spotreba na E85 bez úprav mám vyskúšane.A inak na nádrž je priemerná spotreba okolo 7l/100km.

Natankovat čistý ethanol do nádrže bez jakékoliv úpravy řídícího systému motoru by provozní problém mohl způsobit. Ethanol je totiž méně výhřevný než benzín. Nižší výhřevnost a jiný poměr směsi má zásadní dopad na jeho spalování. Při spalování čistého E85 bez úpravy může dojít k výraznému zvýšení spotřeby paliva, k poškození motoru při spalování extrémně chudé směsi nebo naopak poškození katalyzátoru spalováním velmi bohaté směsi. Nižší zápalnost ethanolu může mít vliv na špatné studené starty v období nízkých venkovních teplot. Tento problém se snaží vyřešit úpravci motorů, výrobci přídavných zařízení. Princip spočívá v tom, že přídavné zařízení by mělo zajistit „mystifikaci, oklamání“ skutečné řídící jednotky motoru tak, aby si myslela, že motor stále spaluje benzín. Řídící jednotka motoru je standardně nastavena na palivo natural.
http://www.motorexpert.cz/clanek011.htm
Natural 95 má v sobě obsaženo díky svým vlastnostem více energie než Ethanol 85 a to je ten největší kámen úrazu. Proto všechny motory bez úpravy z dlouhodobého hlediska na čistý Ethanol 85 jezdit nemohou (i přesto, že někteří tvrdí, že jim auto „zatím“ jezdí bez problémů).
Pokud necháte základní management motoru bez úpravy (kdy bude motor stále míchat stoichiometrický poměr 14,7:1), tak se dostanete s použitím E85 na velice „chudou směs“ (nedodržení stoichiometrického poměru)!
Při spalování chudé směsi dochází k negativnímu jevu vytváření vysoké teploty ve spalovacím prostoru, která může způsobit destrukci motoru! Proto zde máte odpověď na to, co se stane, pokud do motoru natankujete E85 bez úpravy.
http://www.autonaethanol.cz/palivo-e85-ve-zkratce/
- Igelkaktus
- Člen Týmu
Mě technik řekl toto. Ethanol E85 nelze tankovat do motorů s přímým vstřikem a do motorů s přeplňováním. E 85 má jiné hoření a jinou váhřevnost. Dále čistí palivovou soustavu. Kdo chce tankovat Ěčko, tak by bez řídící jednotky, která opravuje hlášení orig.řídící jednotky z důvodu jiného hoření paliva a rozsvítila by se ta oranžová kontrolka motoru, tak by měl tankovat jen 50% benzínu a 50% E85. Jinak řídící jednotka na4 válec stojí cca 8 tis.Kč a dá se štelovat dle poslechu chodu motoru od zakuckání až po největší výkon, vykoupen vyšší spotřebou. Takže shrnu E85 nesmí do motorů s D4 a do motorů s Turbem. Bez řídící jednotky tankovat max. půl na půl. Výhodu to má jen pro ty co najedou alespoň 15 tis.Km za rok, pro couračky se nevyplatí. Zvýšená spotřeba je cca o 0,75l/km na Corolle 1,6 VVT-i tak si to spočítejte. Když pojedete po dálnici přes 130 km/hod, tak ještě více. idealní by bylo tankovat E85 za 20 Kč. 26 je hodně a efekt nevýraznej.delixxl píše:on tam neleje čistý etanol,ale směs... liga je to normální.. první si to vždy přečti
PRIUS III PREMIUM 2012
Yaris MC10 1,0 VVT-i 5HB Dream
Corolla WG 1,4 D-4D 5M/T Terra
Nic není nemožné
Nic není nemožné
- Igelkaktus
- Člen Týmu
Co se týká naftového motoru, tak bez aditiv si trufnu tankovat pouze drahou naftu, která v sobě aditiva už má, viz Verva, Diesel power atd. A stejně každou druhou nádrž to tam dám.Rozdíl ve spotřebe s aditivem a bez něj pozoruji cca 0,5 litru na motoru 2,0 D-4D 93 kw s DPF. Moje zkušenost je taková. Natankoval jsem obyč. naftu u Benzíny a dal tam aditivum od Wurtha. Cesta České Budějovice a zpět ( 340 km ) spotřeba 5,1 l/na 100 km. Potom každodenní jízda do práce a zpět 50Km a trochu město a spotřeba vylezla na 5,8. Tankování bez aditiva a jezdím za 6,3 l. Hlavní výhoda aditiva není ani tak spotřeba, ale, že se palivová soustava čistí a promazává, takže čerpadlo, SCventilky a samotné vstřiky vydrří podstatně déle. Zrovna teď mi volal známej mechanik, že má v opravě LC 120 a že před 3 měsíci měnil SC ventilky a že motor zase nejede a že není možnáé, že zase odešly. Na dotaz co jezdí za naftu, tak řekl, že údajně nějakou levnou naftu z JZD. 

PRIUS III PREMIUM 2012
Nic není nemožné
Nic není nemožné
Stará Astra není nový Avik a laborovat s mícháním nestojí za tu mizernou úsporu.
T27 Avensis 1.8 Valvematic Multidrive S/2009/
když pijete se mnou pijete s Mírou

http://moje.auto.cz/m5t/avik.html
když pijete se mnou pijete s Mírou

http://moje.auto.cz/m5t/avik.html
- Igelkaktus
- Člen Týmu