Rezonance od motoru 2.0 D-4D

vše ohledně modelové řady Verso
Odpovědět
Hutte
Navigátor

Rezonance od motoru 2.0 D-4D

Příspěvek od Hutte »

Na letošním (ale ještě předfaceliftovém) Versu 2.0 D-4D mám najeto 18 tis.km. Poslední cca měsíc vždy kolem 1500 otáček motor jakoby zadrnčel, zvuk zněl jako rezonance nějakých plastových dílů. Výrazně to bylo slyšet zejména při rozjezdu na jedničku a dvojku pod plynem. Rezonance byla poměrně ostrá, ale už při nějakých 1600 otáčkách se to zase uklidnilo. Zajímavé je, že je to fakt otázka posledních cca 3 až 4 týdnů, do té doby nic. Docela mě to štvalo, pořád jsem poslouchal, jestli se to nezhoršuje, prostě vopruz...

Na fóru Avensisu jsem našel vícero příspěvků věnovaných vibracím a rezonancím motoru 2.0 D-4D. Příčiny vesměs směřovaly k vzduchovému filtru resp. airboxu a napojení trubky přívodu vzduchu. Mezi airboxem a trubkou je izolace jen z tenkého molitanu a ten se poměrně brzo omačká a ošoupe, díky tomu pak může dojít k rozkmitání trubky vůči airboxu. Při určitých otáčkách pak rezonance zvuk značně zesiluje (říkali tomu "trumpeta efekt"). Řešením je pořádné tlumení - lepící páska, guma (duše z kola), silikon apod. mezi trubku a přírubu airboxu.

A proč to píšu: Po cca 200 ujetých kilometrech bych řekl, že jsem byl úspěšný. Trubku jsem v místě příruby airboxu namazal polymerovým lepidlem (např. Pattex Total Fix) a nechal jsem tomu 36 hodin klidu. To lepidlo vytváří velmi pevný spoj, zůstává mu ale pružnost. Výsledkem je, že intenzivní rezonace z motoru kolem 1500 otáček zmizely, subjektivně se motor jeví jako tišší.

Dávám to tu tedy jako know-how k lepšímu, kdyby se s tímto problémem někdo další ve Versu u motoru D-4D taky setkal...
Toyota Auris 1.6 Valvematic Luna 12/2011
hudyss
Věčnej rejpal

Příspěvek od hudyss »

Toto je taky malá bolest a Avensisu T25
T Avensis Wagon 2.0 D-4D /2004/ -Ex
Ford Grand C-max 1,6 EB /2012/
ozzy57
Člen Týmu

Rezonance

Příspěvek od ozzy57 »

Mám po výměně těsnění pod hlavou a tyto zvuky se mě začali ozývat od 1500 otáček . Jdu do toho ,třeba mě tvoje know-how pomůže. Dík za tip :D
Corolla Verso 2,2,D4D,130kw
ozzy57
Člen Týmu

Rezonance v motoru

Příspěvek od ozzy57 »

Demontoval jsem vzduchový filtr ,podložil jsem ho odhlučňovací hmotou z autovraku ,a je ticho.Žádná rezonance . Je to jednoduchý, jen se k tomu dokopat. :D
Corolla Verso 2,2,D4D,130kw
Odpovědět

Zpět na „Verso“