Ake zimne gumy na avensisa?
-
- Řidič
- hanz
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
no...
co sa tyka 15'' tak na avensisa urcite v nejakej krajine homologovane su - spominaju sa aj v mojej prirucke, tusim na Auto .cz je nejaky belgicky (seversky) avensis ktory ma na zimu 15'' gumy.
co sa tyka obutia tych gum na brzdy je to druha vec, ktora moze zavisiet aj od motorizacie (ale toto presne neviem) - je mozne ze d-cat bude mat vacsie brzdy ako 1,6 benzin.
no a teraz k tej sirke a k tomu rozmeru Pneu - jasne 195/65/15 je guma ktora pri znackovej pneumatike (napriklad Conti) stoji v Hckovom Indexe o cca 25 EUR na kus menej ako 205/55/16. Ako sa ale zmenia jazdne vlastnosti posudit neviem, ja rozdiel 205 vs 215 som na avensise citil.
Ak mam byt uprimny, na gumach by som velmi nesetril. to ze a ci sa niekto nauci jazdit ako tu povedal kolega hore aj na 145kach este neznamena ze na nich zvladne pripadnu kriticku situaciu rovnako ako na sirsich pneumatikach. Prave pri t25 si myslim ze tie standardne rozmery su este pomerne rozumne a nejdu zbytocne do sirkovych a priemerovych extremov.
a este ma napada k diskom:
eifel ak mas 2,2 diesel tak pozor - kolesa z octavky tam nedas, tie maju inu roztec..
na druhej t25 vyzera vnutro blatnika trochu inak a 17'' tam padne ako uliate.
co sa tyka 15'' tak na avensisa urcite v nejakej krajine homologovane su - spominaju sa aj v mojej prirucke, tusim na Auto .cz je nejaky belgicky (seversky) avensis ktory ma na zimu 15'' gumy.
co sa tyka obutia tych gum na brzdy je to druha vec, ktora moze zavisiet aj od motorizacie (ale toto presne neviem) - je mozne ze d-cat bude mat vacsie brzdy ako 1,6 benzin.
no a teraz k tej sirke a k tomu rozmeru Pneu - jasne 195/65/15 je guma ktora pri znackovej pneumatike (napriklad Conti) stoji v Hckovom Indexe o cca 25 EUR na kus menej ako 205/55/16. Ako sa ale zmenia jazdne vlastnosti posudit neviem, ja rozdiel 205 vs 215 som na avensise citil.
Ak mam byt uprimny, na gumach by som velmi nesetril. to ze a ci sa niekto nauci jazdit ako tu povedal kolega hore aj na 145kach este neznamena ze na nich zvladne pripadnu kriticku situaciu rovnako ako na sirsich pneumatikach. Prave pri t25 si myslim ze tie standardne rozmery su este pomerne rozumne a nejdu zbytocne do sirkovych a priemerovych extremov.
a este ma napada k diskom:
eifel ak mas 2,2 diesel tak pozor - kolesa z octavky tam nedas, tie maju inu roztec..
ja som napriklad mal na predoslom avensise trochu Problem s obutim 17'' kol, bolo treba trochu prehovarat vnutra blatnikov.modus ponens píše:Napriklad 1.8 95kW nema schvaleny rozmer 17". Zaujimave, pretoze vojst sa tam vojde a rozdiel v sirke je rovnaky: 10mm (195 vs. 205, 205 vs. 215). No to len na okraj.
na druhej t25 vyzera vnutro blatnika trochu inak a 17'' tam padne ako uliate.
Naposledy upravil(a) hanz dne čtv 19.09.2013, 08:17, celkem upraveno 1 x.
ex avensis T25 2AD-FTV 2008
ex avensis T25 2AD-FTV 2006
ex corolla E12 1CD-FTV
ex corolla E10 4E-FE
ex avensis T25 2AD-FTV 2006
ex corolla E12 1CD-FTV
ex corolla E10 4E-FE
Hmm s temito obecnymi konstatovanimi se dostavame velmi na tenky led.
))) Na snehu muzou byt mnohem lepsi i mnohem sirsi i velmi uzke. Na lede to bude jeste merkantnejsi... Opravdu bych dal jen to co je napsane v TP a neexperimentoval. Ale byvaly doby, kdy na tunuapul auto byly na zimu v klidu 165ky.
)))

Back in Czech.
Ani nie viac problemov, ale viac moznosti
Ja som mal 17", ked som videl ceny presiel som na 16". Nepotreboval som na aute pretekat, potreboval som sa bezproblemovo premiestnovat z bodu A do bodu B a netrapil ma ani vyzor kolies.
Aj ked 205/55/R16 na slovakiaringu neboli prave najvhodnejsie

Aj ked 205/55/R16 na slovakiaringu neboli prave najvhodnejsie

Avensis Kombi 6/2006 D-CAT 130kW facelift - ukradnuty
-
- Řidič
- extremehany
- Věčnej rejpal
to se opravdu pleteš, jelikož to nemá technickou vysvětlení. Šírší pneu má větší plochu, tak líp drží. Proč myslíš že by tenčí měla lépe držet, když má menší kontaktní plochu ?Aifel86 píše:jinak mam T25 93kw, chtěl jsem ty 15 kvůli tomu že jsou užší a tudíž budou mít lepší trakci na sněhu a ledu, a na těch 205 to bude jako na saních (nevím posoudit ještě jsem na 205 nejezdil tak nevím, možná se pletu)
Toyota Avensis Combi 2,2 D-4D 110 kW 2008
Toyota Auris TS 1,6 VVT-i M/T - 2018
Toyota Auris TS 1,6 VVT-i M/T - 2018
No to nemáš až tak pravdu. Musely by prokázat že jiný rozměr pneu přímo ovlivnil průběh nehody a nebo výši vzniknutých škod. Ono s těma gumama to nebude až tak žhavé jak si myslíte. Kdyby na tom až tak záleželo tak by bylo uzákoněno že i v létě nemůžeš jezdit na zmních pneu protože mají delší brzdnou dráhu. Navíc jakto že nevadí že někdo jezdí na pneu drahých a někdo si koupí šunty které mají až 15m delší brzdnou dráhu????? pokud tohle nikomu nevadí a netlačí tak to s tou bezpečností silničního prohozu nebude až tak žhavé jak se nám různé BESIP spoty snaží vtloukat do hlavy -vše je jen a jen o penezích o lidské životy jde až na posledním místě.Aifel86 píše:Tak nakonec jsem koupil ty 16 palcové, v techničáku nemám 15 napsané a jde o to kdyby mě někdo naboural tak nedostanu od pojištovny nic jelikož nemá předepsané pneu co je v techničáku
Avensis 2.2 D-cat
Atreides6 píše:
No to nemáš až tak pravdu. Musely by prokázat že jiný rozměr pneu přímo ovlivnil průběh nehody a nebo výši vzniknutých škod.

Avensis T25 FL kombi 1.8 VVTi automat(HDM)
Nejsem natolik bohatý, abych si kupoval předražené věci.
stani.1blog.cz
stani.1blog.cz
To Stani: no moc se nesměj
jak už jsem myslím v tomto tématu uváděl byla tu tabulka kde jsi zadal rozměry pneu a kupodivu 215/50R17 jsou pro brždění horší o 1-2% než 205/55R16 stejně tak pokud projíždíš velkou louží tak širší pneu ztratí přilnavost dříve než užší pneu takže proto to není tak jednoznačné že jen proto že nemá předepsané pneu je automaticky vinen. Takže na těch R15 dost možná zastaví ještě dřív než na R16

Avensis 2.2 D-cat
Pro pojišťovnu není podstatné vinen nevinen, ale jak co nejméně vyplatit 

T27 Avensis 1.8 Valvematic Multidrive S/2009/
když pijete se mnou pijete s Mírou

http://moje.auto.cz/m5t/avik.html
když pijete se mnou pijete s Mírou

http://moje.auto.cz/m5t/avik.html
Atreides6: jo jo.
Můžeš mít různé teorie o brzdných drahách pneu a jejich opotřebovanosti, podpořené různými tabulkami, atd., byť mohou být pravdivé.
Ale to není směrodatné. Směrodatné je to, co je předepsáno. A pneu jsou v TK přesně předepsány.
A věř mi, že se toho pojišťovna(a možná i policie) hned chytí: jel jsi na nepředepsaných gumách? Máš smůlu.
Zhruba před měsícem mi naboural v noci jeden ožrala mého zaparkovaného Avíka, poškodil zadní nárazník a ohnul kouli u tažného zařízení.
Když přijel likvidátor z pojišťovny, mezi jeho úkony patřilo i jaké mám já na autě kola. Ptal jsem se proč, když moje auto nikam nejelo a bylo jen zaparkované? Předpis, to už se teď dělá vždycky, odvětil...

Ale to není směrodatné. Směrodatné je to, co je předepsáno. A pneu jsou v TK přesně předepsány.

A věř mi, že se toho pojišťovna(a možná i policie) hned chytí: jel jsi na nepředepsaných gumách? Máš smůlu.
Zhruba před měsícem mi naboural v noci jeden ožrala mého zaparkovaného Avíka, poškodil zadní nárazník a ohnul kouli u tažného zařízení.
Když přijel likvidátor z pojišťovny, mezi jeho úkony patřilo i jaké mám já na autě kola. Ptal jsem se proč, když moje auto nikam nejelo a bylo jen zaparkované? Předpis, to už se teď dělá vždycky, odvětil...
Avensis T25 FL kombi 1.8 VVTi automat(HDM)
stani.1blog.cz
stani.1blog.cz