Tempomat a spotřeba

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
extremehany
Věčnej rejpal

Příspěvek od extremehany »

good work !
Toyota Avensis Combi 2,2 D-4D 110 kW 2008
Toyota Auris TS 1,6 VVT-i M/T - 2018
KarlosCZ
Věčnej rejpal

Příspěvek od KarlosCZ »

vitej, tebe sem tu dlouho nevidel .-)
EX: Corolla E12 1.6 VVTi 5d
EX: Yaris I 1.0 VVTi 5d
EX: Avensis T25 2.2 D4D D-Cat Exclusive Combi
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

KarlosCZ píše:vitej, tebe sem tu dlouho nevidel .-)
...čau Karlos. Však víš, už to byla nuda.
Toyota Avensis 2.2 D CAT Lux 130kw
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

kar202 píše:Jak bez nároku na finance znovu rozchodit!! Nouzový režim po zanesení DPF.

Nejprve co se stalo. Nouzák bez varování. Někteří to už znáte - sotva to leze, netáhne, nejde do otáček, svítí kontrolky. Mám najeto 320 tisíc, takže s něčím už počítám. Navíc jsem možná blbě natankoval - nebylo zbytí. Co s tím? Do servisu? Já prachy zadarmo nerozdávám.

Odpojil jsem baterku, zapnul světla (kvůli vybití, pro jistotu). Znovu zapojil baterku, nastartoval a rozjel. Chvíli jelo normálně, opět nouzák. Vercajk sebou, odpojit baterku znovu, znovu rozjet a držet v otáčkách...chytlo se to, jede normálně a spouští se regenerace DPF. Vyjet v otáčkách za město a nechat proběhnout regeneraci .... zatím svítí kontoky signalizující nouzák, ale už jede normálně. Že regenerace probíhá poznáte při zapnutém tempomatu - zvýšená spotřeba a skáče v nezvyklém rozpětí. Počítejte s delší regeneraci, doporučuji střídat rozpětí otáček. Z počátku držet kolem 2600, pak alespoň na 10 Km 3600 i více, aby se spálené saze odtryskaly z DPF. Kontrolky samy zhasínají!! Pak nechat regeneraci doběhnout někde v rozpětí 2200 až 2600 ot. Dokončení regenerace poznáte, že se skokově sníží a ustálí spotřeba - při ot. 2200 na čtyřku bude nekde kolem 5 litrů a už nebude skákat k deseti až dvanácti, jako při regeneraci. Následně počítejte s tím, že váš DPF je pravděpodobně na hranici životnosti. Následné regenerace budou probíhat v kratších intervale - opět poznáte při tempomatu na spotřebě. Pokud však regeneraci rozpoznáte a necháte jí proběhnout popsaným způsobem (s odtryskáním sazí), budete pozorovat, jak se vám intervaly regenerace prodlužují. Hned po tomto lapsusu jsem vlivem časté regenerace měl spotřebu necelých 8 litrů, dnes jsem opět na necelých šesti. Uvidíme jak dlouho. Snad mé postřehy někomu pomohou.

P.S. Kdo má nezvykle vysokou spotřebu a na palubáku mu spotřeba kmitá při tempomatu v nezvykle velkém rozsahu, pravděpodobně prochází fázi permanentní snahy o regeneraci DPF. Nechte jí proběhnout popsaným způsobem, jinak se DPF ucpe natolik, že nastane nouzový režim. V servise by to mohlo stát neskutečný balík.
...ještě dodatek: Nesnažit se regenerovat na plný výkon (plyn na podlahu). To se regenerace okamžitě přeruší...bezpečnostní opatření výrobce. Zrychlení vozidla má přednost před regeneraci, kdy se znatelně prohlubuje "turbodíra", což by mohlo ohrozit bezpečnost např. při předjíždění.
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

kar202 píše: počítejte s tím, že váš DPF je pravděpodobně na hranici životnosti.
nemam vyhrady k tomu ako si to popisal, ale chcem sa opytat, ako si dosiel na tento uzaver.
awe_cz
Věčnej rejpal

Příspěvek od awe_cz »

kar202 píše:Jak bez nároku na finance znovu rozchodit!! Nouzový režim po zanesení DPF.

Nejprve co se stalo. Nouzák bez varování. Někteří to už znáte - sotva to leze, netáhne, nejde do otáček, svítí kontrolky. Mám najeto 320 tisíc, takže s něčím už počítám. Navíc jsem možná blbě natankoval - nebylo zbytí. Co s tím? Do servisu? Já prachy zadarmo nerozdávám.

Odpojil jsem baterku, zapnul světla (kvůli vybití, pro jistotu). Znovu zapojil baterku, nastartoval a rozjel. Chvíli jelo normálně, opět nouzák. Vercajk sebou, odpojit baterku znovu, znovu rozjet a držet v otáčkách...chytlo se to, jede normálně a spouští se regenerace DPF. Vyjet v otáčkách za město a nechat proběhnout regeneraci .... zatím svítí kontoky signalizující nouzák, ale už jede normálně. Že regenerace probíhá poznáte při zapnutém tempomatu - zvýšená spotřeba a skáče v nezvyklém rozpětí. Počítejte s delší regeneraci, doporučuji střídat rozpětí otáček. Z počátku držet kolem 2600, pak alespoň na 10 Km 3600 i více, aby se spálené saze odtryskaly z DPF. Kontrolky samy zhasínají!! Pak nechat regeneraci doběhnout někde v rozpětí 2200 až 2600 ot. Dokončení regenerace poznáte, že se skokově sníží a ustálí spotřeba - při ot. 2200 na čtyřku bude nekde kolem 5 litrů a už nebude skákat k deseti až dvanácti, jako při regeneraci. Následně počítejte s tím, že váš DPF je pravděpodobně na hranici životnosti. Následné regenerace budou probíhat v kratších intervale - opět poznáte při tempomatu na spotřebě. Pokud však regeneraci rozpoznáte a necháte jí proběhnout popsaným způsobem (s odtryskáním sazí), budete pozorovat, jak se vám intervaly regenerace prodlužují. Hned po tomto lapsusu jsem vlivem časté regenerace měl spotřebu necelých 8 litrů, dnes jsem opět na necelých šesti. Uvidíme jak dlouho. Snad mé postřehy někomu pomohou.

P.S. Kdo má nezvykle vysokou spotřebu a na palubáku mu spotřeba kmitá při tempomatu v nezvykle velkém rozsahu, pravděpodobně prochází fázi permanentní snahy o regeneraci DPF. Nechte jí proběhnout popsaným způsobem, jinak se DPF ucpe natolik, že nastane nouzový režim. V servise by to mohlo stát neskutečný balík.
Koukam, ze zacali do CR vozit mizernou naftu, dneska se mi stalo to samy (najeto 95k)...
Avensis T25, 2.2 DCAT, wagon, 2007 Obrázek
redik007
Manager Týmu

Příspěvek od redik007 »

pridavam sa aj ja, tiez som do vianoc jazdil az za 9 litrov, v kuse vysoka momentalna spotreba. a potom to samo prestalo. jazdim aj kratke aj dlhe trasy.

teraz okolo 6,4 l/100km

stav tacho: 185tisic
Avensis T25 2007 WG, 2.2 D-CAT, 130 kW
extremehany
Věčnej rejpal

Příspěvek od extremehany »

ještě že nemám ten DPF, jinak tankuji na Benzině TopQ + VIF a jezdím za 6
Toyota Avensis Combi 2,2 D-4D 110 kW 2008
Toyota Auris TS 1,6 VVT-i M/T - 2018
hudyss
Věčnej rejpal

Příspěvek od hudyss »

Tak se mi poprve podarilo ujet pres 1000km na nadrz a jeste tam bylo 10l nafty. No je pravda, že skoro zadne mesto a vetsina najeta na Jindrichohradecku, takze krasne rovinky. Vetsinou 90 na tempomatu a na dalnici 120 tempomat. A kdybych to obcas poradne neprotahnul do otacek, tak bych se snad dostal pod 5l.
T Avensis Wagon 2.0 D-4D /2004/ -Ex
Ford Grand C-max 1,6 EB /2012/
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

Od popsané události jsem najel skoro 10 tisíc km. Spotřeba těsně "po" lezla až někde k devíti litrům - častá a dlouhá regenerace. Postupně a velmi pomalu se začaly intervaly reg. prodlužovat a jejich trvání zkracovat, až jsem se dostal téměř k normálu. Zdůrazňuji téměř. Lepší už to asi nebude, filtr už má prostě své za sebou - něco přes 330 tisíc km. Současnou průměrnou spotřebu mám tím pádem asi o litr větší než před události, tzn. kolem 6,7 l/100 km.
kar202 píše:

...ještě dodatek: Nesnažit se regenerovat na plný výkon (plyn na podlahu). To se regenerace okamžitě přeruší...bezpečnostní opatření výrobce. Zrychlení vozidla má přednost před regeneraci, kdy se znatelně prohlubuje "turbodíra", což by mohlo ohrozit bezpečnost např. při předjíždění.
Vratapan
Člen Týmu

Příspěvek od Vratapan »

Ptal jsem se tady Karla v oz na průběh aktivní regenerace PDF. Zajímalo mě právě jak se to provádí a tímto se s vámi podělím o jeho odpověď.

Mimochodem mám teprve týden Toyotu Avensis r.v. 2005, 2.2 D4D, 130 kw a sháním všemožné informace. Mimo to, že mám velkou spotřebu řeším ještě "vysvícené" xenony. Už vím, že se jedná o zranitelnost těchto aut a je třeba buď výměna, nebo o dost levnější renovace, kterou třeba uvedl uživatel kanagom79 zde: http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopi ... ght=xenony
nebo si je nechat renovovat někde u "odborníků" třeba zde: http://www.bixenony.com/repase-svetel/
za cenu 5500,- Kč za obě lampy.

Ovšem pokud máte jiný nápad, nebo zkušenosti sem s ním...

Toto je již zmíněná zpráva od Karla k regeneraci PDFka:

Trocha teorie: Regenerace probíhá automaticky a bohužel u Toyoty poněkud utajeně. pokud vše funguje jak má, ani to nepoznáš. Jenže tento systém s filtrem pevných částic (DPF) je háklivý na krátké trasy, kdy nedostane šanci provádět regenerace. Toto výrobci a prodejci tají, aby nepřišli o řadu zákazníků. A proto je nutné naučit se rozpoznávat, zda regenerace probíhá a pak dát systému možnost regeneraci dokončit. Pokud jen tak vyjedeš a regenerace zrovna neprobíhá, nemá vůbec cenu provádět onen proces. Proto znovu: ustal rychlost na rovině na čtyřku s tempomatem na oněch 2200 ot. a sleduj, co dělá palubák. Pokud je ustálená spotřeba kolem 5 litrů a nekmitá to někde k deseti, tak zrovna regenerace neprobíhá a je třeba běžným užíváním vozu sledovat, až systém někdy jindy, regeneraci spustí. A teprve pak je třeba uplatnit popsaný postup. Samozřejmostí je zahřátý motor, u studeného se reg, ani nespustí. Nedá se přesně určit, jak často regenerace probíhá. U opotřebeného a tedy ucpaného DPF klidně už po 50 km od předešlé reg. u dobře fungující soustavy, kdy není využíváno max zrychlování vozu klidně až po 400 km. Je-li soustava v perfekt stavu, je to docela obtížné rozpoznat (hodila by se na to kontrolka). Všiml jsem si, že jsou dva druhy regenerace - krátká a dlouhá. Nevím, zda jsem to tak měl od začátku, neboť když vše fungovalo dobře, jezdil jsem za 5,7 bez větší snahy, neměl jsem důvod to takto sledovat. Krátké regenerace nyní u mne probíhají tak po 100 km a trvají třeba jen 7 km, dlouhá je pak někde mezi 350 a 450 km a trvá 30 až 50 km. Nebylo by marné, kdyby další kolegové přidali svá pozorování a poznatky.
Vratapan
Člen Týmu

Příspěvek od Vratapan »

Za označení PDF se omlouvám :-) jedná se o pracovní deformaci...samozřejmě jsem měl na mysli DPF
Honza K.
Manager Týmu

Příspěvek od Honza K. »

Vratapan píše:Za označení PDF se omlouvám :-) jedná se o pracovní deformaci...samozřejmě jsem měl na mysli DPF
to se dá v příspěvku opravit :) Asi jste už zblblej od neustálého čtení el. manuálů v PDF :)
TOYOTA AVENSIS COMBI 2,2 D-CAT 130 kW (12/2006)Obrázek
Vratapan
Člen Týmu

Příspěvek od Vratapan »

Honza K. píše:
Vratapan píše:Za označení PDF se omlouvám :-) jedná se o pracovní deformaci...samozřejmě jsem měl na mysli DPF
to se dá v příspěvku opravit :) Asi jste už zblblej od neustálého čtení el. manuálů v PDF :)
Asi ANO :-)
dizzydent
Člen Týmu

Příspěvek od dizzydent »

Včerejší tempomatový economy-run Liberec-Praha 5: rychlost nastavena na 120km/h tacho, 2050 ot/min, 6ka. Dařilo se mi to držet skoro celou cestu, párkrát jsem musel přidat, abych nebyl úplná brzda provozu. Profil trasy je lehce nahoru dolů, spíše než z kopce. Po pražském okruhu pak stejné otáčky, akorát na pětku. Výsledek po dotankování: 4,58 l/100km (v podstatě jsem dotankoval 5,5 litru), PP 4,7. Palivo Ultradiesel.

Za mě celkem příjemné překvapení, dlouhodbě mám na PP 6,6. Pokud nebudu spěchat a provoz a cesta to umožní (Liberec, HK, Olm-Ova), asi budu jezdit economy (i když je to nuda :roll: )
T25 2.0 D-4D 93kw /2006/
Odpovědět

Zpět na „Avensis“