E 85 Etanol

vše ohledně modelové řady Carina
trigro
Člen Týmu
Příspěvky: 6
Registrován: čtv 30.05.2013, 07:25

E 85 Etanol

Příspěvek od trigro »

Jezdim na Etanol najeto přes 3 000 km Konverní Kit mam od Flexcaru ale požadoval jsem od Autoethanolu,chtěl jsem nechat vidělat servisu ktery je montuje jako obchodní partner což byla chyba .Dodani trvalo měsíc a pak jsem si to namontoval raději sám.
Montaž je jednoducha nic složitého.
Vyzkoušel jsem každy program na vyjeti jedne nadrže abych zjistil spotřebu.
1.Auto - 7,5l
2.E85 - 7.8
3.E70 - 7.6
E70 - dalnice380 + 180 km normalni silnice spotřeba 8l jizdda v ECU na dalnici do 4 000 otč. rychlost cca.136-140 km
4.Auto 7.8l razantni jizda vytačení vyšších otč. a rychlostí

Co je třeba vyměnit při montaži : vzduchový filtr,svíčky nejlevnější na lpg Brisk silver jinak doporučuji denso iridiove ik20 , po najeti cca 500km je třeba vyměnit pal. filtr. je skutečně zanesený i když stale propustný.
Ježděno na brisk silver tento týden davam densa ik20 u těch je třeba upravit odtrh podle katalogu,

Tema: Svíčky se řešilo takže to vysvětlim jednoduše : obyčejné svíčky maji zapalnou teplotu cca 800°C a budou fungovat v pohodě i u L burns. ale jednoznačně tam stoupne spotřeba protože chuda směs na kterou je tahle lambda sonda stavěna tento zapal vyhodnoti jako nedostatečný a přida na směsi.
Platinové nebo iridiové svíčky maji vysokou zapalnou teplotu okolo cca1800°C- 2500°C jeto jen-orientačně každa svíčka ma jinou zážehovou teplotu ale podstata zapalu je stejná.díky teto teplotě zažehu dochazi k vykonějšímu spalováni a tudíž lambda sonda to vyhodnoti jako bohatou smě a řidicí jednotka ubere na bohatosti směsi takže auto nejenže ma lepší výkon ale větší usporu paliva.Takže na stare a svíčky po životnosti se da jezdit ale se zvýšenou spotřebou.Což většině jaksi unika.
další příště trigro
Pokud jezdite na etanol tak se ozvěte
trigro
Člen Týmu
Příspěvky: 6
Registrován: čtv 30.05.2013, 07:25

Příspěvek od trigro »

Svíčky Denso Iridium - nechal jsem tam puvodní odtrh ,ale je poznat že to neni idealní pro ježdění. Pro carinu 85kw je odtrh na svíčce 0.8 takže jsem jej upravil podle měrky je to uplně jine ježdění,pohodové.při stejných otačkach je rychlost o 4-5 km vyšší.I kdybych jezdil na benzín tak spotřeba by byla menší,životnost svíček je minimalně 50 000 km.takže se skutečně vyplatí.
vstříky na 6% průměrna spotřeba 7.22l z toho 50% najeto s plně obsazený autem.

Teď jsem upravoval vstříky na na 4% takže uvidim jak se to projeví na spotřebě.ty procenta je prodloužení doby vstřiku.
Nastaveni na kitu je
Auto - 15%
E85 - 20%
E70- 12%

Dalším důležitým faktorem jsou nafoukane pneu idealni je 2.5 až 2.6

po dalši vyjete nadrži se vracim k 6% na ty 4% je auto linější musí se více vytahovat do otaček když chci předjiždět neni to ono.spotřeba je obdobná 7.4 l
Twity
Člen Týmu
Příspěvky: 70
Registrován: úte 30.08.2011, 13:35
Bydliště: momentalne Ostrava

Příspěvek od Twity »

trigro píše: Pro carinu 85kw je odtrh na svíčce 0.8 takže jsem jej upravil podle měrky je to uplně jine ježdění,pohodové.při stejných otačkach je rychlost o 4-5 km vyšší.
cau nechci prudit ale odtrh na svicce ti zmeni stale prevod prevodovky???
to jak kdybys napsal ze po pridani turba pojedes o 30 km rychleji pris stejnych otackach. pochopil bych ze je auto zivejsi, jde lip za plynem, rozdil ve spotrebe... ale chtel bych vysvetlit jak pri stejnych otackach motoru jedes o 4-5 km rychleji ... spis si myslim ze je to subjektivni pocit a auto jde lip do otacek...
Carina sedan 1,6 85KW, r.v.94
trigro
Člen Týmu
Příspěvky: 6
Registrován: čtv 30.05.2013, 07:25

Příspěvek od trigro »

To neprudiš jsou dvě možne odpovědi prvni je diskuze pokud používaš svíčky denso IP a maš snimi už něco naježděno,protože jsem si všiml že spousta řidičů neřeší vůbec odtrh na svíčce, příliš velký odtrh je jako přepalena dlouhodobě používana svíčka .,a druha je dotazovací na vykon a etanol. takže Etanol ma 107 okt. rozdil byl v použitých svíčkach ne v odtrhu - že jsem tam měl svíčky Brisk silver na Lpg tam je zažehová teplota okolo 900°C po svíčkach Denso IP zažehova teplota 2 500°C stoupl vykon znatelně což je pravě cca.4- 5 km oproti těm briskam silver , těch 140 km dosahuje už při cca.3980 je to znatelně před 4000 otč,, ostaně to se dočteš všude kde pišou o etanolu a vykonu motoru.
takže turbo bych do toho nemichal.je to podobne jako když přečipuješ TDi 66kw na 81 kw.
Jde o benzin takže dej do cariny 100 okt. benzin a rozdíl poznaš sám ve výkonu.
Jezdim jenom na platilky teď už jen Densa IP ty brisky si objednal znamy ale pak si to rozmyslel tak jsem je testnul na etanol jak to snima jede.Na plyn to jde i pokud nechce někdo investovat do svíček tak ty brisky i na etanol fungujou ale neni to to pravé.
trigro
aczasa
Věčnej rejpal
Příspěvky: 8220
Registrován: stř 07.05.2008, 10:32
Bydliště: Litomyšl

Příspěvek od aczasa »

LoooooooooL.... mami rozsvit......
Back in Czech.
Uživatelský avatar
libor12
Věčnej rejpal
Příspěvky: 4905
Registrován: čtv 13.03.2008, 23:03
Bydliště: Dobříš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Víš co tady píšeš za bludy????? Baron Prášil je vedle tebe uplný amatér,a Andersen je sprostý pisálek :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
trigro
Člen Týmu
Příspěvky: 6
Registrován: čtv 30.05.2013, 07:25

Příspěvek od trigro »

Pro vas dva buďte konkretní ne nesmysly bez vyjadření,ano - asi etanolu vubec nerozumíte a o vlivu svíček na výkon a spotřebu už vůbec ne ,proč je důležitý spravny odtrh ? tak to rozveď.
potěší mně komunikace pokud tomu rozumíš jinak to lze zahrnout.... :D
Trigro
aczasa
Věčnej rejpal
Příspěvky: 8220
Registrován: stř 07.05.2008, 10:32
Bydliště: Litomyšl

Příspěvek od aczasa »

Bohužel to úplně nejde... Protože apriori jsme přesvědčení, že to bude zase a znovu naprosto zbytečné plýtvání energií a technickými znalostmi, anzto se nechceš nechat přemlouvat, ale chceš nám dokázat, že pravdu máš jen ty. ;-)))
Back in Czech.
Uživatelský avatar
libor12
Věčnej rejpal
Příspěvky: 4905
Registrován: čtv 13.03.2008, 23:03
Bydliště: Dobříš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

dobře tedy. Začnu se ptát. Otázka první: Jak e85 změní převodovy poměr převodovky,když píšeš že na stejný rychlostní stupeň jedeš při stejných otáčkách motoru o 4-5km/h rychleji. Až tuto zodpovís posuneme se dál.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
trigro
Člen Týmu
Příspěvky: 6
Registrován: čtv 30.05.2013, 07:25

Příspěvek od trigro »

Tímhle jsi měl začít libore jako prvním a ne něco stylem o pohádkách,ale aczasa nepřekvapil bez komunikace,bez dotazu jenom o plytvaní,twity dokonce odpověděl za mně pouze si to neuvědomil,ja taky nezesměšňuji to že něco neznate, tohle forum čtu par let jenom jsem nebyl registrovany,tudíž bez příspěvku.Nebyt Etanolu tak by to tak bylo dal.Víc mně překvapuje že etanol nikoho moc nezajíma nebo na něj nejezdí.

Temata: Spotřeba,Svíčky,L.Burns,Rozdil v kw-85,79,78 atd.
Všechny mají jednoho společného činitele a tím jsou použité svíčky které to ovlivňují.Ekvivalent výsledku lze rozdělit na :
1.Výkon kw.(nárust)
2.Spotřeba (snížení)
3.Životnost použitých svíček
4.zážehova teplota jiskry
5.náklady na koupi
6.Katalyzator (prodloužení životnosti)
A to ještě není všechno co na tema svíčky lze rozvest.
Tohle nepíšu jenom protebe ale je to i pro ostaní vlastníky Carin,kteří jak pišou umí jenom vyměnit žárovku aby taky věděli i něco vic o carině jak může spolehlivě fungovat hodně dlouho,dlouho.

V jednom z tematu napsal vlastník Cariny že použil Platinové svíčky a spotřeba mu klesla o 2 litry,jiný odpověděl že použil obyčejné Densa a v pohodě.Oba mají pravdu auta pojedou.

Ten první ma větší počateční investici ale ta se mu vratí ve snížené spotřebě,prodloužení životnosti katalyzatoru atd.

Druhy ušetříl při nakupu par stovek ale oproti prvnimu ma větší spotřebu,nedostatečně spálená směs zanaší katalyzator,karbonizuje spalovací prostor,snižuje výkon.Silně prodražena úspora.

Ja jsem nikde nepsal o převodovce a o tom že by etanol změnil převodový poměr je to jen tvůj špatný pohled na na věc,ale myslím si že kdyby jsi přemýšlel o tom v klidu tak by jsi na to příšel sam.
U těch dvou byl vybrán ekvivalent spotřeba a nikdo se tomu nepodivoval.
Ja jsem vybral pouze ekvivalent výkon KW a ejhle je to složitější na pochopení ale rozhodně je dobré si to vyjasnit bez emocí.Dale je třeba si uvědomit že otačky motoru a rychlost jsou dvě úplně rozdílné věci,na které působí mnoho jiných faktorú.

Palivo Ethanol 85 Okt.č.107 oproti benzínu nížší zapalna teplota a rozdil ceně cca 10,- za litr,menší tepelné namahani současti motoru-delší životnost.

použité svíčky : Brisk Silver na lpg zážehova teplota 900°C
Otačky 4 000 vysledna rychlost 140km
Vyhody : Nízka počateční investice,životnost 30 000km
Nevyhody: hodně např: nížší výkon,nedostatečně spalená směs,atd.

použité svíčky : Denso Iridium P. IK20 zážehova teplota 2 500°C
Otačky cca.3 950 výsledna rychlost 140km
Výhody : nárust vykonu motoru KW,životnost svíček min.50 000km
Nevýhody : počateční investice

Rozdil v zážehové teplotě svíčky 1 600°C .
Měřeno na stejnem úseku dalnice.

Vše je to jenom Fyzika : mechanika těles,síla,výkon,valivy odpor atd.
Takže žádna převodovka ale zvýšený výkon motoru.
Jestliže motor působí na převodovku zvětšenou silou cca.3-4kw při stejných otáčkach např. 4 000 je na mně pro co se rozhodnu jestli pojedu větší rychlostí nebo pro usporu paliva kdy teto rychlosti dosahnu při 3 950 ot.
Zjednodušeně na převodovku působí sila o 3-4 kw větší takže pro překonani valiveho odporu pneu neni zapotřebí tak vysokých počet otaček motoru , toho lze dosahnout s chudší směsí dokonalým spalováním .
Tohle je ten ekvivalent vyběru jestli použiju pro srovnani : spotřeba,rychlost,otačky atd. vysledek je stejny.
Působí-li na převodovku sila o 3-4kw větší tak ten efekt na pneumatikach se projevi rychlejším otačením kol pro snadnější překonani valiveho odporu pneu

Určitě zajimavé by bylo srovnani jakych vysledku v ot. a ryclosti se dosahne na benzín

Trigro
aczasa
Věčnej rejpal
Příspěvky: 8220
Registrován: stř 07.05.2008, 10:32
Bydliště: Litomyšl

Příspěvek od aczasa »

Tohle je proste tragedie.... Je mi lito, ale tohle opravdu neni mozne, co se muze zrodit v hlave nekomu.... Ach jo...
Mam k tomu jen par bodu: teplotni hodnota U Denso IK20 je 20 a brisku silver bez blizsi specifikace muze byt jakkoliv nizsi nebo stejne nebo i dokonce o dost vyssi..... atp... Takze to, ze jsou jen na LPG uz samo o sobe dava znat, ze porovnani je poskvrneno chybou. Neni pravdou, ze by vyboj u Brisku byl pouze o 800 - 900 stupnich. To je opet jasne nepochopeni udaje "teplotni hodnota svicky". Teplota cca 550 - 900 stupnu celsia je dana pracovni teplotou izolatoru kolem stredni elektrody exponovane do zapalne komory valce. Takze je sice fajn, ze maximalni teplota jiskry Denso IK20 bude u 2500 stupnu, ale vubec nic to nerika o tepelne hodnote te svicky. Popravde Brisk bude mit vyboj rozhodne daleko nad 1500 stupnu a nikoliv pouze zminenych 800 - 900....
Dalsi vec, vykon motoru ti nemoze nikdy ovlivnit to, jakou vyslednou rychlosti pojedes. Protoze je sprazen stale se shodnou prevodovkou, diferencialem a koly, nemluve o tom, ze rozdil ukazany tvym prikladem je cca 0,5 % coz muze byt ciste jen kvalitou benzinu a muze byt klidne i v opacnem gardu, jestlize pripustim vubec existenci tohoto jevu. (Coz nemuze, protoze vykon u prevodovky je irelevantni, nebot zde se jiz vse manifestuje pres otacky!!!!!!!! Tedy i kdybych dal motor o vykonu tisic koni - a predpokladal, ze to prevodovka vydrzi a prenese - stejne bude tocit koly stejne rychle a pri 4000 otackach bude tocit pouze tak, aby auto jelo uplne stejne rychle jako s motorem o 110 konich)......
V posledni rade, cele je to blbe, protoze Denso doporucuje vymenny interval minimalne 90k km u iridium power a Brisk u paliv "podobnych benzinu" 45k km...
Opravdu si nedelej nadeji, ale jen ukazujes, ze u toho nepremyslis, skaces na zbytecne marketingove nesmysly a prezitou praxi...
Vubec radsi nebudu komentovat neco o tom, jak pouziti svicek ovlivnuje zivotnost a namahu motoru.... To uz bych se fakt musel nasrat...
Naposledy upravil(a) aczasa dne ned 14.07.2013, 14:10, celkem upraveno 4 x.
Back in Czech.
aczasa
Věčnej rejpal
Příspěvky: 8220
Registrován: stř 07.05.2008, 10:32
Bydliště: Litomyšl

Příspěvek od aczasa »

aczasa píše:Tohle je proste tragedie.... Je mi lito, ale tohle opravdu neni mozne, co se muze zrodit v hlave nekomu.... Ach jo...
Mam k tomu jen par bodu: teplotni hodnota je 20 a brisku silver bez blizsi specifikace muze byt jakkoliv nizsi nebo stejne treba DR19Y..... atp... Takze to, ze jsou jen na LPG uz samo o sobe dava znat, ze porovnani je poskvrneno chybou.
Dalsi vec, vykon motoru ti nemoze nikdy ovlivnit to, jakou vyslednou rychlosti pojedes. Protoze je sprazen stale se shodnou prevodovkou, diferencialem a koly, nemluve o tom, ze rozdil ukazany tvym prikladem je cca 0,5 % coz muze byt ciste jen kvalitou benzinu a muze byt klidne i v opacnem gardu, jestlize pripustim vubec existenci tohoto jevu.
V posledni rade, cele je to blbe, protoze Danso doporucuje vymenny interval minimalne 90k km u iridium power a Brisk u paliv "podobnych benzinu" 40k km...
Opravdu si nedelej nadeji, ale jen ukazujes, ze u toho nepremyslis, skaces na zbytecne marketingove nesmysly a prezitou praxi...
Vubec radsi nebudu komentovat neco o tom, jak pouziti svicek ovlivnuje zivotnost a namahu motoru.... To uz bych se fakt musel nasrat...
Aaaaa navic, kdyz kouknes sem:
http://www.globaldenso.com/en/products/ ... tures.html
Tak je jasne videt, ze ses stal obeti jasneho nedorozumeni... Protoze sam Denso ukazuje, ze doslo k maximalne 1,4% nimu narustu vykonu pro urcite rychlosti, nikoliv narust vykonu a rychlosti zaroven... Opravdu me ku***va prestan sr*t s takovejma pi**nama...
Back in Czech.
aczasa
Věčnej rejpal
Příspěvky: 8220
Registrován: stř 07.05.2008, 10:32
Bydliště: Litomyšl

Příspěvek od aczasa »

A to ani nemluvim o tom, ze kdybys rovnou vzal IK22, tak jsi mel jeste malinenko teplejsi svice a odtrh si upravovat nemusel, neb maji primo 0.8 mm.... Ach ne, cim dal vic se mi potvrzuje, ze absolutne meles jabka, hrusky, svestky, povidla.... dohromady bez znalosti cehokoliv z toho...
A E85 ma naopak mnohem vyssi zapalnou teplotu nez benzin, coz je prave dano vyssim oktanovym cislem a pritomnosti technologicke vody v nem....
Back in Czech.
Uživatelský avatar
libor12
Věčnej rejpal
Příspěvky: 4905
Registrován: čtv 13.03.2008, 23:03
Bydliště: Dobříš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
aczasa
Věčnej rejpal
Příspěvky: 8220
Registrován: stř 07.05.2008, 10:32
Bydliště: Litomyšl

Příspěvek od aczasa »

Asi jsem ho uz moc nas*al... :-/ Ze ja se nedrzel radsi zpet a jen opet neposlal debilni hlasku: To snad neni mozny...
Back in Czech.
Odpovědět

Zpět na „Carina“