Odcházející Turbo??? PLS HELP!!!

vše ohledně modelové řady Rav 4
Odpovědět
Tošin
Člen Týmu

Odcházející Turbo??? PLS HELP!!!

Příspěvek od Tošin »

Zdravím.
Jsem zoufalý, znechucený a už vysílený řešením jednoho problému, kterej ale nikdo není schopen ani diagnostikovat.
Jak už jsem psal dříve, cca 3 měsíce zpět jsem koupit Ravku 2.2 D-CAT a hned od první chvíle se mi zdálo, že něco není v pořádku se spotřebou. Jakmile se motor zatížil nad určitou mez (bohatě stačí 120 km/h po rovince), spotřeba někdy narostla někam mezi 12-15 litrů. Problém je v tom, že opravdu jenom NĚKDY. Přišlo mi to divný a auto šlo od jedné diagnostiky ke druhé. Ve finále dva Bosch servisy a jedna origo Toyota.Při testech akčních členů všude všechno v naprostém pořádku.
Už jsem se začínal smiřovat s tím, že na dálnici mě holt sežere a že je opravdu všechno ok, když najednou se za mnou objevil tak hustej mrak dýmu, že kámoš co jel za mnou si myslel, že jsem dojel. A pak zase nic. Při prošlápnutí pedálu na volnoběh ve všech možných otáčkách ani mráček páry. Po chvíli zase při rozjezdu zakouřila, ale už ne tak markantně. To se stalo minulou sobotu a od té doby to bedlivě sleduji. Až do včerejška sice kouřila čím dál častěji, ale nebyl jsem si jist, zda to není pára. Nebyla. Byl to vždycky dým, kterej zůstával a nerozplynul se.
Až včera. Táhl jsem kámoše cca 20km na laně do servisu pěkně na trojku 50km/h. Člověk by si myslel, že to není žádný zatížení záhnout auto po rovině. Nicméně spotřeba 15-20 l mi přišla dost. Ale furt jsem si říkal OK. Ale po pár kilometrech to začalo kouřit. A kouřilo to tak, že jsem ho ani neviděl v zrcátku. Měl jsem pocit, že snad hořím. Po kilometru se to uklidnilo, sice to kouřilo dál, ale už to bylo v zrcátku tak tak pozorovatelný. A za dva kiláky zas. Kouře, že jsem nechápal, jakto, že ještě jedu, ale kontrolky nic. Kámoš se za mnou v autě málem udusil. Tak se to zopakovalo ještě jednou a celou cestu jsem měl pocit, že nejedu autem se 400Nm, ale favoritem.
Když jsme dojeli do servisu, nadnesl servisák, že by to mohlo být zasekávající se turbo. Pač opravdu někdy vše funguje jak má a někdy to žere jak tank, nejede jak má a případně ještě kouří. Prej když nemá dost vzduchu, snaží se to dohnat palivem, aby udržela výkon. Ale copak nemá žádný senzory, aby poznala, že nejede a kouří jak kdyby hořela???
Jsem zoufalej, nikde mi nedokážou říct, ano je to tohle nebo ono, pač bez zátěže se prostě chová normálně. Už nevím, kam se obrátit.
Neznáte prosím někdo někoho, kdo se vyzná a byl by schopnej zjistit, co se děje? V Toyotě mi radí vydělat vstřikovače, palivový čerpadlo a turbo a poslat všchno na testy. 15000 a nemusí nic najít. Nebo najdou jen jednu věc a 10 litrů zahodím.
Existuje někde někdo, kdo si s tím umí poradit anižby rozdělal celý auto?
Naposledy upravil(a) Tošin dne stř 10.03.2010, 08:56, celkem upraveno 1 x.
Tošin - RAV4 2,2 D-CAT 130 kW r.v. 2007
Radus2,0Gti
Věčnej rejpal

Příspěvek od Radus2,0Gti »

hele koukni na to turbo, když od něj odděláš hadici a bude mít vůli je to špatné, možností by bylo ještě nastavování klapek v turbu, ta regulace by mohla být přidřená, další možnost je EGR ventil. vstřikovače to nebudou ty by ukázala diagnostika. dojeď někdy do Brna a koukneme na to, možná se nic nezjistí, ale možná ano.
RAV4 D-CAT
Tošin
Člen Týmu

Kalibrace jednotky?

Příspěvek od Tošin »

Tak turbo je asi v pohodě. Byl jsem znova na testu akčních členů a všechno ok. Zase jsem jel do Salzburgu a směrem tam opět režim vysoké spotřeby. Ale než jsem odjížděl, nastartoval jsem auto a nechal ho cca 10 minut bafat, pač jsme se loučili. A od té doby to jelo super. Ale ne jen nějakých 50 km jako dycky, ale celou cestu domů. Spotřeba po dálnici furt kolem 8l, jen do větších kopců kolem dvanácti. Přesně tak jsem si to představoval. Když to pak dřželo i druhej den, myslel jsem, že mám vyhráno, ale ted už je to zase zpět v tom žravým režimu a mě už fakt nenapadá, čím to může být.
Je možný, že se mi nějak pořád překalibrovává řídící jednotka?
A nemůže být ta jednotka špatná?
Za kolik by se dala sehant jiná aspoň na vyzkoušení?
Tošin - RAV4 2,2 D-CAT 130 kW r.v. 2007
keko
Manager Týmu

Příspěvek od keko »

pozri tuto temu v Avensis sekcii, ci sa ti to nesprava podobne.

Taketo dymenie poznam (mam tento motor vo Verse). Problem so spotrebou som ale nemal. Vacsinov to dymy iba po 3-4 km ked sa zohreje motor, ale zazil som uz aj taky jav, ze som dymyl ako Tatrovka a v spatnom zrkadle som videl kilometrovu ciaru za mojim autom.

Tu je viac detajlov:

http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopic.php?t=13615
Corolla Verso D-CAT 130kw
prochaaa
Navigátor

jendnoducha rada

Příspěvek od prochaaa »

Kamarad mel podobny problem a rada byla vcelku jednoducha i kdyz tusim, ze asi nepomuze vsem. Nejdriv zkusil vahu vzduchu, prostě si ji půjčil z jine RAV, kde fungovala. Tim to nebylo. Pak myslel na turbo, nechal ho seštelovat, tím to taky nebylo. Nakonec rozebral vyfukove potrubi a zjistil, ze je katalyzator tak zasranej sazema, ze propustnost byla skoro pouze 10%. Vyklepal vsechny trubky, nejdrive trochu vycistil a pak z vrakace koupil jinej katalyzator a bylo po problemech. Jakmile povolil srouby na vyfuku, tak se hned zacaly ven sypat sape. Je to jednoduchy test, ktery zvladne kazdy, pokud to pomuze je to oprava skoro zdarma. aaaa
Koloušek
Člen Týmu

Příspěvek od Koloušek »

Zdarvím, mám také problém.
Vlastním také Rav4, ale starší model 2002 s motorem 2.0 d4d 85Kw.
Po výměně vstřikovaču a vstřikovacího čerpadla jsem myslel že budu mít konečně klid. Ale bohužel nemám, po odjetí ze servisu asi po ujetí 700km začla o5 zlobit. Tentokrát teda nesvítí kontrolka (vada motoru), naštěstí ani jiná. Ale když se auto zahřeje, tak po chvilce při přeřazeni nahoru nebo dolů upadne výkon (jako by to padlo do nouzového režimu), prostě motor nejde do otáček, nesepne turbo (aspoň teda myslím) a z výfuku jde černý dým, při pokračování v jízdě se za chvilku zase motor oživí a jede normálně. Tohle se opakuje stále do kola a je to čím dál častější. Olej drží hladinu, voda také, spotřeba je okolo 7,5l/100km.
Poradí mi někdo co stím?

Předem děkuji za všechny rady.
keko
Manager Týmu

Příspěvek od keko »

Len moj laicky nazor, ale cierny dym hovori skor v neprospech strekov ako turba.. turbo by dymilo na modro (spaluje olej), malo by nejaky zvukovy prejav, resp. by zasvietila kontrolka kvoli tlaku...

ale mozno nejaky odbornik bude lepsie vediet
Corolla Verso D-CAT 130kw
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Jj... rozebrat SANI a EGR ventil a poradne vycistit, totez ihned udelat se svody a vyfukem.... Je pravdepodobne, ze je ucpane a dpf plny skvary.... Ale zacit pekne zvrchu... sani, egr vaha vzduchu a poradne vycistit... zadnou diagnostiku.. rozebrat, vycistit do leskla a nasadit zpet...
Back in Czech.
pyroman
Navigátor

Příspěvek od pyroman »

Píše, že má 2,0D-4D 85kW - to je 1CD-FTV a ten DPF neměl. Ale s EGR souhlasím - ten když je uacpaný nebo jinak nefunguje jak má dokáže motor pěkně rozhodit.
RAV4 2.0 VVTi, 2001, 5D
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

OK, tak pak katik... Ale je to proste stejna logika... Zastrany a zapraseny ucpany privod vzduchu - sani a egr - a prekazky ve vyfuku.... Takze vse sice funguje "spravne", ale ve skutecnosti uplne jinde nez si to samo mysli...
Back in Czech.
Odpovědět

Zpět na „Rav 4“