Prodleva při rozjíždění 1,6 Valvematic

nová modelová řada - nástupce Corolly
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

A kdyz vas oba tak nejak pozoruji, tak vubec nemluvite o zpozdeni plynu a vlastni reakce motoru.... Vy mluvite uplne uplne a diametralne o necem jinem.... Protoze prodleva mezi stlacenim plynu a reakci motoru je jiste invariantni s otackami..... Vy tak koukam mluvite o vlastni reakci a charakteristice motoru.... Tedy, ze dole nema zadny tah a prestoze date plny kotel na plynu, tak auto se rozjizdi "neprimerene" pomaleji nez byste cekali..... Ze mam pravdu?
Back in Czech.
on22
Navigátor

Příspěvek od on22 »

Já mám na mysli hlavně prodlevu při rozjezdu.

Když stojím ve městě na křižovatce, mám pravou nohu na brzdě. Pak se mezi projíždějícími auty vytvoří skulina, do které bych se chtěl z vedlejší silnice zařadit, dám nohu z brzdy, šlápnu na plyn a celou tu dlouhou jednu vteřinu musím čekat, než začne auto něco dělat.

Teď to řeším tak, že místo nožní brzdy používám ruční a pravou nohou neustále udržuji motor v otáčkách (v rozumných mezích), abych byl připraven k okamžitému rozjezdu.

A zvykám si na to už přes dva roky a štve mě to čím dál tím víc.
Corolla 1.6 Valcematic CVT Active Trend+ 2017
Auris 1.6 Valvematic Luna 2011
Škoda 125 L 1989
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

aczasa: si musis o mne myslet, ze jsem asi uplny kreten podle toho, co pises. okolo aut se pohybuju od svych 5ti let, zavodil jsem od 6ti...opravdu poznam rozdil mezi charakteristikou motoru a odezvou na plyn omg.
BTW trip na Skritek bych si udelal rad, ale v sobotu a nedeli budu pan majzlik a pan kladivo, delam v byte rekonstrukci a pokud budu mit skulinku casu ficim do Kromerize na zavody motokar :)

on22: takhle jak popisujes mi presne reagoval ten ix35 od hyundai, byl s nim problem se rychle rozjet(aczasa a opravdu to nebylo tim, ze neumim poustet spojku xD). U sveho Aurisu to ale nepozoruju, ze by byl nejaky rozil v elektronice plynu mezi verzi 91kw a 97kw respektive dVVTi a Valvematicem?
2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox
Obrázek
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

on22 ty mas automat? Ja tomu fakt nerozumim, co vy to kua delate.. :-))))) Drzet plyn a pritom mit zatazenou rucku... jezkovi voci...
Luke... no vidis... a pritom ja reagoval na spis na puvodniho tazatele... Protoze pise, ze dava pri klidne jizde ve meste meziplyn.. :-)
No nic... ZAVODNICI... :-)

Jen jeste zkuste zapatrat, jestli to neni treba spatnym plynovym pedalem, na ktery byla podle me svolavaci akce. A jestli ne, tak jake dava hodnoty v prvni a posledni ctvrtine, jestli nema treba jen hluche misto nebo skokovy odpor... :-)
Back in Czech.
PePe132
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PePe132 »

aczasa: Dávám meziplyn při jakýkoliv jízdě. Jízda je pak mnohem plynulejší a ovládání auta přesnější, ale to by bylo na dlouhou debatu. Zatím se můžeš něčemu přiučit a podívat se na http://www.youtube.com/watch?v=QQp5kH_eQeE Synchrony mě asi opravdu milují, protože je vlastně téměř nepotřebuju. :D

Opravdu mluvíme o časový prodlevě při stlačení plynu, neboť motor v tu dobu ještě ani neví, že by měl něco dělat, tudíž nelze hodnotit jeho charakteristiku. 8)

on22: Takovou prodlevu jakou popisuješ rozhodně nemám. V běžném používání mě to nijak nelimituje.
Toyota Auris 1.6 Valvematic, 6M/T, white, Terra Cool + tempomat
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

Tohle jsem zkousel pres OBDII s pripojenym Torque a prubeh pedalu plynu se zdal byt linearni bez mrtve zony.
aczasa píše:A kdyz vas oba tak nejak pozoruji
priste musis dat vedet, koho myslis tim oba :))

Jinak Auris v podstate dava nejaky pseudomeziplyn sam, cetl jsem o tom, ze to je spaleni zbytku paliva kvuli karbonizaci...proste pridavas a kdyz zmacknes spojku, otacky samy poskoci o cca 300otacek vyse a pokud radis rychle, tak presne v okamziku kdyz zacinaji klesat, tak uz poustis spojku an vyssi rychlost a presne se trefis do toho mista, kde by byly otacky motoru na vyssim stupni.(cim vyssi otacky, tim je ten pseudomeziplyn vyssi)

Hodne dobre je to videt i pri tempomatu, jedes ustalenou rychlosti a zmacknes spojku pri tempomatu, povyskoci jeste vice, ale to jen spis kvuli toho, ze ten tempomat nestihl tak rychle vypnout.
Obrázek
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Oba jsou On22 a Pepe. .:- ) BUdu si priste dava vic pozor.. :-)
Kazdopadne me uz toho malo naucite... Uz se mi nechce menit moc sve zazite zvyky.. :- ) Navic jezdim vcelku poklidne, plynule.. :-)
Ty otacky jsou spise vina EGR a podobnych KAT sracicek, aby se emise jeste dospalily s minimem paliva. A kdyz tak o tom premyslim, tak to vazne muze byt ciste skokem odporu na zacatku. On cely ten tempomat je jeden kondik a tri odpory. .:-) Hele.... zkuste nekdo vymenit pri pristi vymene svicky... Nedavejte tam denso KRXX ale zkuste Pulstary nebo neco vylozene HI-Perf... Moze to mit nepatrne priznivy efekt na tohle nebot pujde motor "snadneji" do otacek.. ZAVODNICI....
Back in Czech.
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

pepe: ten meziplyn ve videu je dle meho nazoru kvuli tomu, ze ma zadokolku a ta by se pri ostrem brzdeni a prerazeni na nizssi rychlost utrhla a predbehl by te zadek, proto ty meziplyny...na okruhu s RWD nezbytne, aspon takhle nas to ucili :)
Obrázek
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

JO jO... proto mluvime o Aurisu 1.6 :-D Jako zadokolka... pekne pekne... :-)
Back in Czech.
PePe132
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PePe132 »

Tak jízda bez meziplynu negativně ovlivňuje i předokolku co se týče přenosu hmotnosti. Při ostrý jízdě můžeš nešetrným podřazením bez meziplynu výrazně odlehčit zadek auta a vyvolat tak v zatáčce přetáčivost. Tady jede s předokolkou http://www.youtube.com/watch?v=6UbigJV7fBg

Ve městě meziplynuju jen proto, že je to prostě plynulejší bez cukání a jsem na to zvyklej. Nejlepší je, když se mě spolujezdci ptají, jaktože mi to při řazení nehoupne :D
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

jste straslivi ZAVODNICI.. :-)))))) Pomalu si zacinam myslet, ze vubec neumim ridit.. :-( A to je depresivni...
Back in Czech.
PePe132
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PePe132 »

Ty jsi zase srandovní člověk :D

Jestli si sám o sobě myslíš, že neumíš řídit, tak na tom něco bude 8)
on22
Navigátor

Příspěvek od on22 »

Nějak jste odběhli od tématu a automat nemám!

Když jsem měl přes OBD připojený tablet s Torque, tak tam jde dát ukazatel polohy plynového pedálu a ukazatel polohy škrtící klapky. A tam bylo krásně vidět, jak se ukazatel polohy plynového pedálu krásně hýbe dle sešlápnutí plynového pedálu, ale poloha škrtící klapky se při přechodu z volnoběhu do vyšších otáček mění s určitou prodlevou. Pokud už motor v otáčkách je, tak se poloha škrtící klapky mění bez prodlevy.
Naposledy upravil(a) on22 dne pát 07.06.2013, 14:26, celkem upraveno 1 x.
Corolla 1.6 Valcematic CVT Active Trend+ 2017
Auris 1.6 Valvematic Luna 2011
Škoda 125 L 1989
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

S tim RCZ jede slusnou rezbu.

Jinak tady je masterpiece pata-spicka i brzdeni levou
http://www.youtube.com/watch?v=C4Qi7dlYKx0
Obrázek
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

on22: tohle jsem presne zkousel, ale vycitani pres BT bylo pomale na to, abych ten rozdil poznal...navic nevim, jak casto to cte ta aplikace(obnova dat).
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Auris“