Vidím že se to tady docela řeší a sám bych nerad zničil spojku takže rozveďme diskusi kdy řadit...jak u nafty/benzínu...motorizace...
Normálně jezdím na 3/50 km/h
60-70km/h dávám 4.
Jezdil sem takhle se Sharanem (98/nafta,66kw) 100tis km a žádné problémy s převodovkou sem neměl,při koupi měl "údajně" 148.tis najeto
Převodové stupně Avensis
Převodové stupně Avensis
Toyota Avensis 2.0 D-4D - 93kw 10/2006
Mám poptávku, hledám Yaris, Celica
Mám poptávku, hledám Yaris, Celica
U mé benzínové Ave 1998 2 litr jsem řadil podle situace
Nicméně pokud bych bral normální režim dejme tomu rovinka a plynulá doprava, tak na 4 se auto v pohodě bez vibrací, klepání sbíralo od reálných cca 45 km/h, tj. už odtud se dalo opatrně plynule zrychlovat, naprosto v pohodě se dalo jet ustálenou rychlostí 50km/h a výše, na 5. se podobně auto chovalo od 60 km/h jako čtyřka na 45km/h. Na konci padesátky jsem zrychloval na 4 obvykle do cca 70 - 80, pak jsem přeřazoval na 5 a výše už prakticky pouze na 5. Pokud jsem zpomaloval, tak 5 jsem držel obvykle až do těch 60 a odtud na 5 i zrychloval, pokud jsem nepotřeboval předjíždět apod. Když čtu příspěvky ostatních, měl bych být z těch, kteří zničí motor a spojku podtáčením, nicméně kupoval jsem s najetými 120 tisíci a prodával jsem na cca 330 tisíci a žádné problémy se spojkou ani motorem jsem za celou dobu nepozoroval. Prostě vše šlapalo jak mělo.
Podobně se chovám i k stávající D4D 130kW, ona dá poměrně rychle najevo, že se jí už něco nelíbí, protože se zvuk při podtáčení změní a začnou drobné vibrace, u toho benzínu to nebylo tak výrazné jako u dieselu. Změna je spíše pro mě delší 5 a 6, tudíž pětku řadím drobet výš a šestku nejdříve 90 ale spíše 100 a výše. Dá se na ní ale plynule jet od těch cca 90, od cca 100 už veškeré kopce přenechávám tempomatu a není jediný problém. Při zpomalování přeřazuju z 6 na 5 kolem 90, nenechávám to ale dojít pod 80, to už je někde kolem 1100 otáček a motor to začíná dávat najevo. Když to shrnu, tak v podstatě město většinou za 4 a silnice, kde se dá jet předpisově a rychleji, tak na 6.

Podobně se chovám i k stávající D4D 130kW, ona dá poměrně rychle najevo, že se jí už něco nelíbí, protože se zvuk při podtáčení změní a začnou drobné vibrace, u toho benzínu to nebylo tak výrazné jako u dieselu. Změna je spíše pro mě delší 5 a 6, tudíž pětku řadím drobet výš a šestku nejdříve 90 ale spíše 100 a výše. Dá se na ní ale plynule jet od těch cca 90, od cca 100 už veškeré kopce přenechávám tempomatu a není jediný problém. Při zpomalování přeřazuju z 6 na 5 kolem 90, nenechávám to ale dojít pod 80, to už je někde kolem 1100 otáček a motor to začíná dávat najevo. Když to shrnu, tak v podstatě město většinou za 4 a silnice, kde se dá jet předpisově a rychleji, tak na 6.
Naposledy upravil(a) Honza K. dne sob 25.05.2013, 10:15, celkem upraveno 1 x.
Ještě jsem zapomněl zmínit - podle mě spojka nejvíc trpí ve městě a při určitém způsobu ježdění. Jsou lidi, kteří na červené nechají zařazenou rychlost a mají celou dobu vymáčklou spojku, nebo se rozjíždějí tak, že dlouho nechávají spojku v záběru. Pak jsou zase lidi, s kterými je peklo jezdit (např. můj švagr), protože neustále řaděj i když nemusej, nahoru dolů, rychle, nervozně. To co on nařadí na jedné trase, tak já nařadím na té samé za 10 jízd 

-
- Člen Týmu
skus precitat aj toto:
http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopi ... E1+j%EDzda
http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopi ... E1+j%EDzda
Toyota Avensis T25, 2.2D-4D, 110 kW, r.v.2008, sedan