Tak zrovna u lambda sondy to nepoznáš. Protože řídící jednotka se snaží konvergovat k t.z.v. stechiometrickému poměru vzduchu a paliva. K tomu používá lambda sondu. Na ní je při lambda=1 napětí 0.5 V. Pokud nefunguje správně, řídící jednotka si dodá t.z.v. referenční napětí sama a auto jezdí dál. Ta spotřeba může být indikátor, že nefunguje správně, protože řídící jednotka tam cpe referenční napětí a tím pádem obvykle vyšší množství paliva, než je pro aktuální podmínky nutné.Jimmi píše:Už před čtrnácti lety jsem u svého auta konstatoval, že ta spojka je nějaká měkká a asi bude potřebovat brzy výměnu. Vzápětí jsem se v nějakém přiblblém motoristickém plátku dočetl, že Corolly této generace mají životnost spojky max. 60tis. kilometrů (slovy: šedesát tisíc).
Po oněch čtrnácti letech a zhruba dvou stovkách tisíc km (soukromě jezdím málo) je ta spojka měkká ale úplně stejně, naprosto beze změn.
Katalyzátor a lambdu mám taky původní, stejně jako celý výfuk. A hodnoty na emisích jsem viděl naměřené, takže to by asi bez jejich alespoň trochu správné činnosti opravdu nešlo.
Takže tyhle údaje o životnosti beru opravdu, ale opravdu s rezervou
Kdysi dávno jsem si sám dal dohromady SEATA, vyměnil jsem palivový filtr a labda sondu a motor běžel, jakoby sjel z výrobního pasu.
Ve značkovém servisu v Průhonicích chtěli přitom měnit stabilizátor volnoběžných otáček a vstřikovací jednotku suma sumárum za 60 tis. Díky tomu jsem nastudoval vstřikování benzinu a nafty a sám opravil za ~ 4000,-. všechno.
U katalyzátoru, se to detekuje taky špatně . Kanálky se zanášení, příp. spékají. Jak jsem psal obvyklá životnost je 100 tis.
Pak jeho účinnost klesá. Zvýšený odpor ve výfuku pak vytváří zvýšené protitlaky a namáhání motoru. Poklesne výkon, zvedne se spotřeba.
Projevuje se to letargickým chováním motoru, hůře akcelerujícím, jezdícím nejlépe při nízkém zatížení, bez vytáčení.
Emisemi sice projdou , ale k optimálnímu stavu to má daleko.