Honza K. píše:CommonUser píše:
Odpoviem si sam. To su tie prakticke problemy nafty

Chlape já měl doteď taky benzín, obě moje toyotky (měl jsem Corollu 1.6 a pak Avíka z 98, dvoulitr benzín), takže i chápu váš postoj k dieselům. Měl jsem benzíny rád, ale je taky pravda, že mě v něčem moc nevyhovovaly. Prostě každý motor má svoje plusy a mínusy. Největší mínus jsem viděl v tom, že jízdy na dálnici nad 120 - 130, to už fakt nebylo moc o komfortu, pořád jsem měl chuť tam řadit neexistující šestku. Předpokládám, že novější auta už jsou i v benzínech v pohodě, co se týče tichosti, ale charakteristika toho, co jsem měl a co mám teď je prostě úplně jiná. Teď si jízdu po dálnici skvěle vychutnávám a naprosto mě dostala síla toho dieselu. Nahodím jakoukoliv rychlost cca nad 100 km/h a šestka mě vytáhne velmi rychle a pružně na jakoukoliv vyšší rychlost a většinu času o motoru vůbec nevím. Můžu si daleko více vychutnat hudbu, kterou si cestou pouštím. Před Libercem je známý kopec "Paceřák", kdo jezdí, asi ví o co jde, tam je rozdíl mezi oběma motory krásně vidět, benzín musel jet aspoň 120 - 130 abych ho vyjel bez ztráty rychlosti a už tak v půlce bylo poznat, že má co dělat, abych to vyjel s tím, že se i rozjíždí, musel jsem jsem mít na tacháči min 140 - 150, abych byl v otáčkách, u dieselu je to úplně fuk, jedu jakoukoliv rychlostí nad těch 100 a mám pocit, že ten diesel ani neví, že jede do kopce, šlápnu na plyn a čeká mě zrychlení skoro jak na rovince.
Na druhou stranu zase kolony ve městě a šnečí tempo, tam mi jako jasný vítěz vychází benzín, diesel je proti tomu hrubší, má relativně úzké pásmo otáček a jasný předěl mezi chodem hrubým a sametovým, chce to zkrátka větší soustředění a motor méně odpustí...
A co se týče spolehlivosti, údržby atd., no zkrátka je to daň za turbo, čím víc náročných bazmeků tam je, tím pravděpodobnějši je problém, notabene když daný motor vyžaduje přeci jenom určitou řidičovu inteligenci a zacházení. Zatím musím zaťukat, vše šlape jak má, dýmu jsem si zatím nevšiml ani jednou, ani když nastartuju, ani když tomu dám pořádný záhul, prostě dobrý. Jak tu všichni nadávají na DPF filtr atd., já jsem naopak rád že tam je, protože mě samotného dost štvalo to neustálé hulení dieselů, takhle se to holt nachytá a jednou za čas se koš vysype v ideálním případě 20km za městem na dálnici a nekupí se ty sr...ky ve městě (nebo aspoň výrazně méně).
A že by benzíny byly v tomhle o hodně lepší, no nejsem si jistý, u mé předchozí ave byl katalyzátor dávno v řiti, akorát to ta jednoduchá stará elektronika neřešila a zkousla to. U mého stávajícího dieselu by už byl problém a musel by se řešit. No ale tak to má být, proto tam přeci ten katalyzátor je, aby ven šlo co nejmíň sra..k.