poohlížíme se po novějším autě a (manželku:-)) zaujala toyota avensis 2003-2008 kombi.
Já bych raději evropské auto kvůli cenám za díly a větší rozšířenosti, ale avensis mě zaujal motorem (chci max 1.

moje dotazy:
-má 1.8VVTi dvouhmotový setrvačník?
-odcházejí často zadní ložiska, někde jsem to četl a zadní náboj v autokelly 10000/ks?
-rozvody motoru jsou asi řetězem, kolik vydrží a případně pokud se musí měnit, kolik to vyjde a musí se měnit i nějaká součást proměnného časování ventilů jako u octavie 1.6FSI??
-jak jsou "dlouhé" kvalty u převodovky? kolik otáček točí při 130 na 5ku?
-kolik motor může žrát oleje na 10.000km? (u 5W30)
-jak se na motoru vymezují vůle ventilů?
Na jaké se mám připravit časté závady? odchází řídící jednotky? rozbíjí se převodovky? (někdo tu řešil nefunkční 5ku na dieselu)
Do teď jsem měl hlavně oply a fordy, takže výměna zapalovacích cívek, kolísání volnoběhu-volnoběžný ventil, různá čidla motoru...to znám, ale vše to bylo do pár tisíc.
Prosím o odpovědi zkušených toyoťáků, auto mám jako koníček, rád se hezky svezu (1.8 fakt stačí pro 2 lidi, nechci nic jiného ani naftu), ocením tichou jízdu, ale nechci to zaplatit desetitisícovými opravami, když už za auto dám kolem 150....
děkuji moc za odpovědi a přeji všem hezký den Martin