Sháněl jsem auto přes net (autoscout, mobile) a při občasným cestách po DE. Nakonec jsem se obrátil na někoho zkušenějšího než já = chlapíka na kterého jsem dostal reference, dováží auta z DE už přes 20 let a je jeden z mála fér lidí. Navíc, náklady na cesty do DE s mechanikem nejsou zanedbatelné. Už ani v DE nejsou bazarníci/dokonce ani autosalony co dřív a lákají na pěkné fotky a pak je v tom háček, takže jsem do toho nechtěl jít na risk.Lukess píše:to tomyx: chci se zeptat, jestli jsi kupoval přes toyota gebraucht wagen, nebo z běžného bazaru? A jaký byl stav těch aut. Koukám na auta okolo 10.000 E, většinou mají najeto do 100 tis. km,ale nevím,jestli oto nejsou nějaký předváděčky,jestli ta cena odpovídá. Co bylo za problém,že jsi hledal 4 měsíce. Díky za odpověď,taky se chystám na nákupní martirium
Nakonec jsem na netu nalezl ve značkovém salonu co prodává TOY/Vw/Audi a za úplně super cenu vzhledem ke stavu. Chlapík jel do DE auto projet, oměřit a prozkoumat a ihned koupil, protože stav je fakt jak nový (až na ty xenony). Kdybych tak dlouho nechtěl čekat, měl bych Ave taky, ale možná ne v takovém stavu a hlavně min o cca 1-2tis euro dražší.
Moje doporučení při hledání v DE zní:
- nejlépe auto po ukončeném leasingu (firma), v DE se k tomu chovají přesně obráceně než v ČR (čest vyjímkám)
- na km moc nekoukat (do nějakých 170tkm, pokud je stav OK + je serviska pravidelně vyplněná a všechny kontroly, není třeba se bát)
- detailně omrknout fotky (některé kusy mají dokonce mapy na sedačkách - určo po havárce nebo vyplavení auta)
- samozřejmě klasika vyžádání VIN, pokud není v inzerátu a zkouška volání do servisů ke kontrole prohlídek ze servisky
Já jsem po absolvování výše uvedeného přestal hledat sám a nakonec vsadil na výše uvedeného chlapíka. Nejsem servisák a náklady za ježdění do němec přestaly být zanedbatelný, navíc potřeboval jsem auto nejpozději do března. Cenu jsem měl stanovenou max do výše 10tis E, pokud máš aspoň 2 měsíce, pak najdeš pěkný kus i za trochu nižší cenu jako já. Přeju hodně štěstí a především chladnou hlavu až uvidíš první auto a budeš si říkat jestli ano či ne:D