Výběr auta T25 - poraďte :)

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
koubic8
Člen Týmu

Výběr auta T25 - poraďte :)

Příspěvek od koubic8 »

Ahoj,

za pár měsíců bych rád koupil své první auto a zatím to vypadá na Avenďoura kombi. Očekávám, že s ním ročně nenajedu moc, do cca 10 tis. km, protože jsem se pořád snažil vyhýbat situacím, ve kterých jsem auto potřeboval :) do práce chodím pěšky (když nepočítám občasné cesťáky za klienty), čili hlavní využití pro auto jsou výlety a občasný přibližovák.

Počítám, že zhruba tohle budu jezdit:
2x týdně jízda po městě cca 10 km (10-15 %), 1 za měsíc jízda po okreskách cca 60-100 km (10-15 %) a párkrát za rok dovča 500 km+ (60-80 %).

Jelikož jsem vlastní auto zatím neměl a musel si ho půjčovat (rodičové, kámoši), tak si dokážu představit, že bych ho využil i třeba jen na 5 tis. km ročně.. ale známe, jak to chodí... člověk si pro novou hračku najde spoustu využití, i když ji vyloženě nepotřebuje :D Počítám, že za rok, dva s ním najezdím 2x víc (rozjíždějící se byznys i vztah :D). Ale víc než 20 tis./rok to asi určitě nebude.

Cenu si představuju do 150 tis. Kč bez DPH, jelikož ho budu kupovat na firmu. Nechci do té plechové krabice zbytečně cpát peníze, když s ním tolik nenajezdím. Takže auto s 200 tis. km mi opravdu nevadí, pokud se nebude sypat, což údajně Avenďour moc nedělá :) Chvíli jsem řídil Superba s nájezdem půl mega nebo první oktávku s asi 300 tis. a neudělaly na mě nějaký vyloženě špatný dojem :) Důležité pro mě je, aby mě auto dovezlo s bagáží bezpečně a v rámci možností pohodlně z A do B a abych se o něj nemusel moc starat.

Tak a teď ke konkrétním dotazům :)

1) Je vůbec Avenďour správná volba? Myslím že jo, protože mi snad na dovče nevypoví službu. Zvažoval bych i Ford Mondeo (r. 2004 nebo rok 2008 - starší je levnější, novější hezčí), Oktávku 2 (možná má levné díly), VW Passat (r. cca 2006 je oblíbený u DE taxikářů), Audi A4 (má menší kufr, ale možná je spolehlivější), eventuelně i Ford S-Max (větší, získal spoustu ocenění, ale taky dražší).

2) Rozměry. Dají se sklopit zadní sedačky do úplné roviny? Lehnou si vedle sebe do kurfu dva 190 cm vysocí lidé? Je dost místa nad hlavou řidiče (190 cm)? Vysunovací loketní opěrka ve prostřed zadních sedaček je taky v základu? Prostrčím skrz ni lyže? Jak moc se tísní 2 lidé vzadu, když jednu sedačku sklopím, abych dal dovnitř lyže? Je to k vydržení i na 3 hodinovou štreku? Má někdo vyzkoušené, kolik se do auta vejde složených kol a jejich jezdců (tuším, že tak 3)?

3) Benzín nebo nafta? Rozmýšlím nad 2.0 D-4D 95 kW a 1.8 VVTi 95 kW. Nafta je mi osobně bližší pro výkon a malou spotřebu i s nákladem, ale trochu se děsím, že mi DPF klekne po koupi nebo na dovče a s autem se budu moct leda tak vyfotit, ale už mě neodveze domů. Jakou máte spotřebu benzíňáci a nafťáci? Podle Toyoty je kombinovaná u zmíněného dehtu o 1,3 l nižší, což je při dnešních cenách nafty úspora 0,45 Kč/km. Ale co zvýšené náklady na diesel v servisu? Když bych koupil Avensise z čech bez DPF, má i přesto diesel vyšší náklady na údržbu? Dokáže je někdo vyčíslit v Kč/km? Liší se nějak 1.8 benzín před a po faceliftu v roce 2006?

4) Výbava. Četl jsem něco jako, že Avensis může přehrávat CD a zároveň kazety? To je asi kokotina, že? :) Je někde audio vstup, případně jde tam dodělat? Automatické stěrače jsou v základu? Jde je ovládat i manuálně? Problémy se špatnou odrazivostí světlometů jsou jen u Xenonů nebo u všech?

5) Odkud koupit? Preferuju Německo kvůli nestočeným km. V nabídkách na mobile.de je asi třeba být obezřetný, druhou možností je nákup přímo od delearů toyoty (tam jsem našel slušný 1.8 VVTi za 7000 EUR). Ale dá se najít i na mobile - např. na LPG před faceliftem s nájezdem 150 tis. za 4500 EUR nebo třeba vyvoněný nafťák za 5900 EUR.

6) Kam do servisu? Je nutné jezdit do autorizovaných servisů? Dokáže si s údržbou (olej, kontrola motoru když se rozsvítí kontrolka) poradit i alternativní automechanik? Četl jsem, že Toyoty mají drahé díly, ale nevím, jaká je u ojetin praxe.

V odpovědi prosím napište číslo otázky, na kterou reagujete, ať se tu v tom vyznáme. Díky moc! :)
koubic8
Člen Týmu

Příspěvek od koubic8 »

ad 4) Je tempomat v základu?

Díky :wink:
awe_cz
Věčnej rejpal

Re: Výběr auta T25 - poraďte :)

Příspěvek od awe_cz »

koubic8 píše:1) Je vůbec Avenďour správná volba? Myslím že jo, protože mi snad na dovče nevypoví službu. Zvažoval bych i Ford Mondeo (r. 2004 nebo rok 2008 - starší je levnější, novější hezčí), Oktávku 2 (možná má levné díly), VW Passat (r. cca 2006 je oblíbený u DE taxikářů), Audi A4 (má menší kufr, ale možná je spolehlivější), eventuelně i Ford S-Max (větší, získal spoustu ocenění, ale taky dražší).
Ano, je to spravna volba. Vetsinou ostatich aut jsem jezdil, Avensis v pohodli vede - na urovni (nebo i nad) A6.
koubic8 píše:2) Rozměry. Dají se sklopit zadní sedačky do úplné roviny? Lehnou si vedle sebe do kurfu dva 190 cm vysocí lidé? Je dost místa nad hlavou řidiče (190 cm)? Vysunovací loketní opěrka ve prostřed zadních sedaček je taky v základu? Prostrčím skrz ni lyže? Jak moc se tísní 2 lidé vzadu, když jednu sedačku sklopím, abych dal dovnitř lyže? Je to k vydržení i na 3 hodinovou štreku? Má někdo vyzkoušené, kolik se do auta vejde složených kol a jejich jezdců (tuším, že tak 3)?
Nezkousel jsem - "na storc" tam dam 205cm lyze. Ja mam 196cm, sedacku uplne dole a nad hlavou mam tak 5cm. Pres operku lyze neprostrcis, neni skrz. Lidi vzadu maji hodne mista, napriklad s Oktavkou nesrovnatelne. Navic Avensis ma i normalni sedak, u OII ho zkratili, neni to pohodlny. Jezdim bezne 8 hodinovy cesty Praha-Amsterdam na jeden zatah, ted jsem byl dvakrat po sobe v Lyonu (cca 1200km, 10h), bez problemu.
koubic8 píše:3) Benzín nebo nafta? Rozmýšlím nad 2.0 D-4D 95 kW a 1.8 VVTi 95 kW. Nafta je mi osobně bližší pro výkon a malou spotřebu i s nákladem, ale trochu se děsím, že mi DPF klekne po koupi nebo na dovče a s autem se budu moct leda tak vyfotit, ale už mě neodveze domů. Jakou máte spotřebu benzíňáci a nafťáci? Podle Toyoty je kombinovaná u zmíněného dehtu o 1,3 l nižší, což je při dnešních cenách nafty úspora 0,45 Kč/km. Ale co zvýšené náklady na diesel v servisu? Když bych koupil Avensise z čech bez DPF, má i přesto diesel vyšší náklady na údržbu? Dokáže je někdo vyčíslit v Kč/km? Liší se nějak 1.8 benzín před a po faceliftu v roce 2006?
Pri najezdu 10k/rok nema nafta pro vetsinu lidi smysl. Ja ji mam rad (a mam najezd cca trojnasobny) - jinak DPF se da vyndat, zvysene naklady na servis nafty nepocituju - v cem presne by mely spocivat?:)
koubic8 píše:4) Výbava. Četl jsem něco jako, že Avensis může přehrávat CD a zároveň kazety? To je asi kokotina, že? :) Je někde audio vstup, případně jde tam dodělat? Automatické stěrače jsou v základu? Jde je ovládat i manuálně? Problémy se špatnou odrazivostí světlometů jsou jen u Xenonů nebo u všech?
Audio vstup neni, jde dodelat (xcarlink za cca 2k). Automaticke sterace imho v zakladu nejsou. Problemy s Xenony byly pry vyreseny koncem roku 2007. Ja mam auto vyrobeny 4/2007, menili mi v zaruce svetla a po 60k od vymeny stale sviti (vymena byla v 35k kvuli mizerne svitivosti).
koubic8 píše:5) Odkud koupit? Preferuju Německo kvůli nestočeným km. V nabídkách na mobile.de je asi třeba být obezřetný, druhou možností je nákup přímo od delearů toyoty
Nemecko je dobra volba. Nekupovat od soukromniku a od bazaru, co patri Turkum.
koubic8 píše:6) Kam do servisu? Je nutné jezdit do autorizovaných servisů? Dokáže si s údržbou (olej, kontrola motoru když se rozsvítí kontrolka) poradit i alternativní automechanik? Četl jsem, že Toyoty mají drahé díly, ale nevím, jaká je u ojetin praxe.
Do autorizovanyho uz nevlezu. Drahy a nic neumi. Ale to je ostatne uplne stejny u vsech znacek.
Avensis T25, 2.2 DCAT, wagon, 2007 Obrázek
zvady2
Věčnej rejpal

Příspěvek od zvady2 »

3) Benzín nebo nafta?
Už len ked som tu čítal čo stojí výmena spojky a dvojhnotnostného zotrvačníka = od 20 tis len za materiál a viac, tak sa pýtam ako je to s VVTi motormi?
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Ja jen k tem Kc na km... Nafta i benzin pri spotrebe cca 7.5 l/100km vychazi minimalne na 6.45 Kc / km...
Back in Czech.
VladoK
Řidič

Příspěvek od VladoK »

1) ano je
2) ano daju sa sklopit do roviny ale lahnut som si neskusal :-)
3) ja som spokojny s naftou aj ked som chcel povodne benzin ale nezohnal som, zatial nepocitujem ziadne vysoke naklady...
4) ja mam radio s CD aj s kazetovym prehravacom, takze to nie je ko...... :-)
6) v autorizaku som zatial nebol, nie je problem servisovat akymkolvek sikovnym mechanikom, okrem filtrov a zhavicov som zatial nemal moznost vyskusat ceny dielov :-)
TOYOTA AVENSIS Kombi T27 2.0 D-4D (91kW / 124HP) 2012 - 1AD-FTV
koubic8
Člen Týmu

Příspěvek od koubic8 »

díky za odpovědi :)

ad 3) máte někdo s více najetými km spočítané, kolik vás stála údržba auta (opravy, oleje, ...)? Aby šlo spočítat, kolik Kč/km vás auto stojí... Zajímalo by mě, jestli se nafta za tu úsporu 0,45 Kč/km na PHM vyplatí při nájezdu 10 tis. km/rok. I když je fakt, že naftou při mém nájezdu ušetřím max 4500 Kč/rok, ale se zvýšeným rizikem poruchy, čili ve finále asi neušetřím, jen budu mít pod kapotou vyšší výkon na předjíždění. Nebo jakou máte spotřebu s naloženým 1.8 VVTi?

S tím souvisí: když by mi dosloužil DPF, přepne se auto do nouzového režimu? Jde s tím nouzovým režimem dojet domů (z dovolené)?
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

kde jsi prisel na usporu 0.45 Kc na km?
Back in Czech.
koubic8
Člen Týmu

Příspěvek od koubic8 »

aczasa píše:kde jsi prisel na usporu 0.45 Kc na km?
Je to jen co se týče pohonných hmot. Dle Toyoty má 2.0 D4-D o 1,3 l nižší kombinovanou spotřebu než 1.8 VVTi, a když 1 l benzínu stojí 35 Kč, tak to dělá 45,50 Kč / 100 km, což je 0,46 Kč/km. Takže úspora spíš 0,50 Kč.
vity
Člen Týmu

Příspěvek od vity »

Ve 4 lidech Strakonice-Praha a zpet+40km po Praze =6,3l/100km.(1,8VVti)Krátký trasy do 10km ca 7l. Za tu cenu(180tis) koupíš 1.8FL (rv.96-98)Já najedu za rok tak 5-8tis.km max.Takže jedině benzín.....
Avensis T25 combi 1.8, 2007....Ex CarinaE 1.6(96)
vity
Člen Týmu

Příspěvek od vity »

Avensis T25 combi 1.8, 2007....Ex CarinaE 1.6(96)
koubic8
Člen Týmu

Příspěvek od koubic8 »

vity píše:Ve 4 lidech Strakonice-Praha a zpet+40km po Praze =6,3l/100km.(1,8VVti)Krátký trasy do 10km ca 7l. Za tu cenu(180tis) koupíš 1.8FL (rv.96-98)Já najedu za rok tak 5-8tis.km max.Takže jedině benzín.....
WOW, tak to je luxusní spotřeba :) s takovouhle bych benzíňáka bral :) a díky za nabídku na Sauto, vypadá dost zajímavě!
Roman Jašek
Věčnej rejpal

Příspěvek od Roman Jašek »

Není co řešit, při Tvým nájezdu jedině benál !!!!!!!!
Toyota Avensis 1,8 VVti kombi, 95 kW, r.v. 2006
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Jediny co nechapu je fakt, proc vsichni nejak spojujete najezd v kilometrech za rok a volbu diesel / benzin... :-( To preci nema vubec zadny rozumny zaklad...
Back in Czech.
zvady2
Věčnej rejpal

Příspěvek od zvady2 »

Servisní historie vozidla:

(km) Autorizovaný servis
Počátek záruky výrobce 05.10.2006
Pravidelná údržba 10.06.2008 46,232 PPC
Pravidelná údržba 10.11.2008 61,542 PPC
Návštěva servisu 07.09.2009 88,516 PPC
Návštěva servisu 22.01.2010 98,769 PPC
Pravidelná údržba 04.10.2010 120,857 PPC