Právě jsem úspěšně dovezla auto z Rakouska do České republiky a chtěla bych se zde s Vámi podělit o své zkušenosti. V přípravě mi moc mi pomohly příspěvky na různých fórech, ale v mnoha případech skutečnost vypadala trošku jinak než teorie. Zde je postup, jak probíhal dovoz v mém případě:
Zakoupení vozidla:
Auto jsem koupila od známého. Vzor kupní smlouvy jsme si vytiskli z internetu (
www.asfinag.at - Kaufvertrag). Tento vzor obsahuje všechny potřebné podrobnosti.
Původní vlastník musí vozidlo odhlásit a dát Vám doklady, které bude potřebovat k přihlášení vozidla. Jedná se o tzv. Zulassungsschein Teil I. a Zulassungsschein Teil II.
Převozní značky:
Bez převozních značek auto nelze legálně převézt do ČR. Potomco původní vlastník auto odhlásí, je nutné zajít na tzv. Zulassungsstelle a vozidlo opět přihlásit s tím, že chcete auto převézt do ČR a potřebujete převozní značky. V Rakousku se tyto značky nazývají „Überstellungskennzeichen“ a mají zelenou barvu.
Jaké doklady potřebuji:
Potřebujete již zmíněné Zulassungsschein Teil I., Zulassungsschein Teil II. a pas nebo občanku (raději pas).
Kde dostanu převozní značky:
Teoreticky značky obdržíte na každé Zulassungsstelle, tedy na místě, kde lze přihlásit vozidlo. Jinak než v ČR lze vozidlo v Rakousku přihlásit u každé pojišťovny (
http://www.vvo.at/kfz-zulassungsstellen ... /index.php) . Tato místa jsou označena velkým písmenem A ve žlutém kruhu.
V praxi to však není tak jednoduché. Je nutné si telefonicky zjistit, která pojišťovna v daném období vydává převozní značky. Pojišťovny se střídají po dvou týdnech. (Stačí zavolat na jakoukoli pojišťovnu a zaptat se. Na internetu tento údaj bohužel nenajdete).
V mém případě se jednalo o pojišťovnu „Niederösterreichische“, která jako naschvál má jen jednu pobočku ve Vídni, takže jsem jela do městečka Mödling, kde byla v tomto případě nejbližší pobočka.
Poplatky spojené s převozními značkami:
Převozní značky platí minimálně 3 dny a maximálně 21 dní. Automaticky s převozními značkami uzavíráte také povinné ručení na dobu převozu vozidla. Tzn. že cena se řídí podle toho, kolik dní chcete, aby značky platily. Já jsem to chtěla zařídit co nejlevněji a vzala si značky na 3 dny. Nakonec mě celý tento úkon stál 255,- Euro:
182,- Eur za přihlášení vozidla (včetně převozních značek a kauce 36,- Eur, kterou obdržíte zpět, když značky do 1 roku vrátíte).
73,- Eur za pojištění vozidla na dobu převozu (dostanete mezinárodní zelenou kartu, která platí tolik dní, kolik jste si zvolili).
Jakmile si na auto připevníte zelené převozní značky, můžete vyrazit do ČR.
STK
Jako první je třeba zajet s autem na STK, kde již budou vědět, co je třeba dělat. Potřebujete doklady, které Vám vydali v Rakousku na „Zulassungsstelle“. Bude provedena technická prohlídka a měření emisí. Vystaví vám protokol o technické prohlídce a další osvědčení, která budete potřebovat při přihlašování vozidla na magistrátě.
Celková cena úkonů na STK: 2100,- Kč (v mém případě – 5 let staré auto)
Povinné ručení – zelená karta
Jeden z předpokladů pro konečné přihlášení vozidla do rejstříku vozidel na magistrátě je uzavřené povinné ručení a doklad o tomto pojištění, tedy zelená karta. Zvolte si pojišťovnu, která Vám nejvíce vyhovuje a sjednejte si online nebo telefonicky povinné ručení. Pojišťovna Vám ještě v tentýž den zašle dočasnou zelenou kartu (přestože pojistná smlouva nabývá platnosti až v okamžiku platby pojistného). Tato dočasná zelená karta platí 30 dní a lze ji předložit při přihlašování vozidla.
Pozn. Tuto zelenou kartu obdržíte e-mailem a musíte si ji sami vytisknout. POZOR!! Zdá se to být absurdní, ale tato karta platí pouze, je-li vytištěná na zeleném papíře.
Magistrát
1. Schválení technické způsobilosti vozidla
Když přijdete na magistrát (tedy aspoň v Brně je to tak), jděte na oddělení DOVOZ. Zde je nutné předložit veškeré doklady, které jste obdrželi v Rakousku na Zulassungsstelle a v ČR na STK.
POZOR!! Narazila jsem zde na nečekaný problém. V Rakousku se nedávno změnila forma již zmíněného Zulassungsschein Teil II. Dříve to bývala žlutá kartička, která však byla nahrazena pouhým výpisem z elektronického rejstříku, tedy A4 dokladem, který neobsahuje žádný podpis ani razítko. Na magistrátě to nevěděli a nechtěli mi uvěřit, tak jsem je tak dlouho vehementně o tom přesvědčovala, až mi dovolili napsat čestné prohlášení o tom, že tomu tak vskutku je a mohlo se pokračovat.
Potom, co je vyřízen tento proces, zavolají Vám a vy zaplatíte 1500,- Kč a můžete jít na oddělení Přihlášení do rejstříku vozidel.
2.Přihlášení vozidla
Zde předložíte doklady, které jste obdrželi na DOVOZU, zelenou kartu a občanku a zaplatíte 800 Kč, načež obdržíte SPZ, malý a velký technický průkaz. Vše je hotovo!
Pozn. Magistráty v celé ČR se momentálně potýkají s problémy s novým elektronickým rejstříkem. Je nutno počítat s velkým návalem a dlohou čekací dobou.