Trik na SCV?

vše ohledně modelové řady Rav 4
jano
Člen Týmu

Trik na SCV?

Příspěvek od jano »

...o problémoch s SCV ventilmi pri motoroch D-4D sa tu už písalo veľa. Tortúru okolo ich výmeny som absolvoval aj ja, aj keď už som si nie istý, že ich bolo treba meniť. Prečo? Prvý problém nastal pri odjazdených 210 tis. km. Auto nešlo naštartovať a ani na diagnostike nič neukázalo. Do díz nešla nafta a tak bolo jasné. Po výmene ventilov išlo auto v pohode až po ďalších 10 tis. to spravilo zas. Neveril som, že to môžu byť SCV ventily. Povolil som holenderový spoj na potrubí k díze a skúsil štartovať... žiadna nafta. Ale napadlo ma, že nebudem demontovať ventil, len som odpojil akumulátor a dvojlinkou som priviedol napätie z aku primo na ventil...ten som takto "precvakal" napojil späť káble a auto na prvý šup naskočilo.... po prejdení cca 1500 km mi to urobilo zas. Tak sa celá procedúra zopakovala (nosím si kábel v aute), ale po príchode domov som poodpájal všetky konektoy a prečistil všetky spoje.... auto prešlo doposiaľ od poslednej poruchy 7 tis. km bez "štiknutia". Dokonca štartovanie, ktoré sa mi zdalo zdlhavé je teraz len o "brnknutí".... Mám pocit, že japonci, aj keď sú v elektronike machri, spoje podcenili.... a taký pokles napätia spôsobený prechodovým odporom elektroniky, horšími spojmi a poklesom napätia v sieti auta pri štartovaní spôsobí to, že SCV ventil jednoducho neotvorí.....
Ešte čosi. Keď som menil pri tých 210 tis. ventily, po ich demontáži som ich testoval tak, že som ich pripojil na zdroj jednosmerného napájania. Zopínali cca pri 9,5V.... a uvedomil som si až neskôr, že vôbec neboli zadreté....
Tak možno som pomohol a možno je to len môj prípad. Ak máte podobnú skúsenosť, napíšte.
koldo77
Člen Týmu

Příspěvek od koldo77 »

pridam k tomu svoju skusenost. klasicke priznaky: horsi start,nudzovy rezim. niekedy to bolo ok,niekedy to blblo. konektory som skusal ako prve,nepomahalo.
spravil som nasledovne: von ventily, a sup do ultrazvukovej vanicky. napln vanicky nafta. pustil som ju na 10 minut,bez zasahu na ventili.
po prvom cykle som pripojil jeden ventil na kable,a znovu pustil ultrazvuk. pocas behu som ich precvakaval,niekedy podrzal chvilku otvoreny.
kto ma citlivejsie ucho,tak pocut,ako zo zaciatku ten ventil cvakal riadne nahlas,po chvilke uz pekne tichucko. druhy ventil bol zatial tiez ponoreny v nafte.
to iste som potom spravil aj s druhym ventilom.
motor startuje na brnk,a ide bez problemov.
moj nazor: biozlozka v nafte ma tendenciu rozkladat sa na vodu,a podla vsetkeho zadrbe spicku ventilu. pri otvarani a precvakavani v ultrazvuku sa to pekne ocistilo.
tot moja skusenost.

p.s. mozno to je aj pricina,ak ventil zomrie uplne. je tak zadrety,ze nejde otvorit,a kedze z elektroniky dostava stale impulzi,tak nakoniec odpali vinutie vo vnutri.
Gaydos
Člen Týmu

D4D, 2002, SCV ?

Příspěvek od Gaydos »

Stalo se mi před 14ti dny, že auto při jízdě po dálnici,v prudkém dešti, náhle ztratilo výkon, do kopce sotva na trojku...Vyndal jsem doma ventilky, procvakal, jak se tady píše, ale motor stále bez tahu. Mám starší ventilky, tak jsem je vyměnil, ale stále stejná závada. Odpojil jsem konektory jednoho, pak i druhého ventilku, na střídačku. Auto nastartovalo vždy v pohodě i jen na jeden z ventilků, ale stále stejná závada trvala, motor bez výkonu, špatně do otáček, sotva jede. Vypustil jsem i půl roku starý palivový filtr. Nic. Včera jsem nastartoval a motor, z ničeho nic, bez zjevné příčiny opět funguje, jako před poruchou. Kontrolka motorou po nastartování vždy normálně zhasla. Má cenu jít na diagnostiku?
servis tomas
Manager Týmu

Příspěvek od servis tomas »

ahoj daji se promerit,ale tato oprava je jen na chvily muzu mit ,muzu je mit nove za 4500 original
servis vozidel toyota tomas ladra adresa ul. ke kablu 378 Praha 10 Hostivar tel.774174445
3stan
Člen Týmu

Příspěvek od 3stan »

riesil som to pred cca 1,5rokom. bolo mi poradene,ze mam menit cele cerpadlo. vtedy som ho zohnal za cenu cca 800e,tak mi to prislo celkom vyhodne oproti 350za samotne ventily. momentalne sa problem opakuje,takze idem len do ventilov. pri badani som narazil na toto http://www.blue-print.com/mobile/articlebli/?id=291
neviem,nemam skusenosti. snad niekto bude vediet viac
Lak
Člen Týmu

SCV ventily D4D 2004

Příspěvek od Lak »

Chtěl bych poděkovat Janovi a Koldovi77 za vynikající recept na oživení mé letité mrtvoly RAV 4. Máme ji pátým rokem a snad nikdy nám nejela tak, jak by měla. Koupili jsme ji po tříletém leasingu už s malým problémem a tím byl propad výkonu při akceleraci u vytočené trojky a čtverky. Dost o život při předjíždění. V Toyotě bylo několik typů za hodně peněz, ale diagnostika nic neukázala.Tak jsme se s tím naučili žít.Jezdí s ní manželka a většinou jen po městě.
Občas se přidají zvýšené otáčky volnoběhu,horší starty a totálně mrtvý chod, do kopce max.60 a nepředjedu ani starou škodovku :? Při návštěvě Toyota servisu (sotva se tam doplazím) a zasednutí technika za volant se ta stará líná kur.a rozjede jak o život a já vypadám jak pitomec (stalo se dvakrát po sobě).
Před rokem mi vyměnili SCV ventily, chvíli to tak nějak jezdilo a před čtrnácti dny opět mrtvola a velmi špatné starty. V servisu T po diagnostice následoval výčet věcí, které je potřeba vyměnit. Začalo by se novým EGR, potom SCV, čerpadlem, regulátorem podtlaku turba....Ceny si umíte představit :shock:
Ale jelikož už nějaký ten pátek brouzdám na vašem fóru a chytám rozumy, tak jsem si řekl, že to zkusím selským rozumem.
EGR byl venku snad poprvé ve svém životě, ale byl docela čistý. Prošel očistou,dvojdenním zaslepení kanálů v hlavě a to bez úspěchu. Vyndal jsem tedy záslepku a na základě vašich zkušeností si vytipoval SCV ventily. Auto sotva jelo, tak jsem si Chryslerem dojel do Pennys marketu koupit v akci ultrazvukovou čističku za 799Kč a měl jsem v úmyslu SCV naordinovat Koldovu léčebnou kůru. Toyota obživla jako zázrakem, jenže to asi dostala strach, protože čistička byla ještě zabalená na stole :lol:
Vymontoval jsem oba SCV, do čističky nalil odmašťovač (něco jako ředidlo) a na kontakty ventilu velmi lehce připájel dvojlinku. Potopil jsem ho do lázně na stojato, aby kontakty zůstaly suché, pustil čističku na 380 vteřin a asi stokrát v krátkých intervalech v průběhu očisty procvakal. Přímý proud z baterky jim asi moc neprospívá, musí se "cvakat" velmi krátce. Ale i tak byly dost teplé.
Domů z mé dílny jsem už letěl úplně jiným autem a nechápal ten ukrutný výkon :shock: Dnes s obavou ranní start- na brnknutí a opět celý den jízda v opojení. Kontrolka motoru už nesvítí :D a pokud to nějaký čas vydrží, budu šťastný a to díky výše zmíněným kolegům a jejich radám :)
Za ušetřené peníze pořídím domů pěkné vánoční dárky (a že jich bude, díky té potencionální částce).
Není to univerzální lék na všechny trable u tohoto motoru kolem palivového systému, ale v tomto případě tato metoda může pomoci i jiným nešťastníkům :wink:
Takže pánové, ještě jednou díky!!!
varan
Navigátor

Příspěvek od varan »

Zdar já mám podobný problém,ale je divný že se to objevilo v lednu,po hledání se nic nenašlo.Potom celý rok nic a s prvními většími mrazy je tu to opět,svítí kontrolka motoru auto netáhne,po zahřátí auto snaží jet ale nejde mu to a potom se zblázní a jede úplně normálně,to trvá den dva a potom to zase začne,ted se k tomu přidal špatný start.V pátek ráno špatně,dopoledne špatně,odpoledne žádná porucha auto jakštakš jelo žádný nouzák,na víkend odpojená baterka,Jo diagnostika P1228.Půjdu to odpoledne vyzkoušet nastartovat už mám vítr.Zítra zkusím změřit odpor na ventilech ultrazvuk nemám tak nevím jak je zkusit vyčistit /scv/.Je mi divný,že to dělá jen v zimě a ne celý rok!
Avensis 2.0 D-4D T22 kombi 99 / žralok/
servis tomas
Manager Týmu

nejspis to sou ventilky na cerpadle
servis vozidel toyota tomas ladra adresa ul. ke kablu 378 Praha 10 Hostivar tel.774174445
Lak
Člen Týmu

scv

Příspěvek od Lak »

Tak už ta kur.a zase nejede :(
Vánoční dárky za ušetřené peníze se asi konat nebudou. Někdo dříve už tu psal, že jeho auto si žije svým nevyzpytatelným životem a to je asi i případ mého RAVu.
Jen jsem vypozoroval, že když ventilky procvakám na autě, něco se změní a chvilku to zase jede. Je možné, že nejsou nemocné po mechanické stránce, ale po elektronické. Problém může být v poklesu napětí někde po cestě k nim, nebo přímo v nich. Ale na to už jsem krátký :?
To samé se stane při odpojení a opětovném zapojení blízkých konektorů na Egru,regulátoru turba...
Potom zase jede....
servis tomas
Manager Týmu

to muze byt mechanicke jak to procvakas tak zas funguji chvili,muze byt zanesene sedlo ventilku a on se kousne
varan
Navigátor

Příspěvek od varan »

Zdar dneska ráno špatný start a opět porucha motoru.celou cestu do Prahy /cca30km/ špatný,vPraze ožil ,v práci chcípnutí opětovný start vše ok jako když se nic neděje i po 2x opětování. Zkusím je vyndat a budto sám vyčistit nebo je někam odvezu a kouknu na egr ,palivový filtr má 8500 km.Tak uvidím.
Avensis 2.0 D-4D T22 kombi 99 / žralok/
Lak
Člen Týmu

scv

Příspěvek od Lak »

servis tomas píše:to muze byt mechanicke jak to procvakas tak zas funguji chvili,muze byt zanesene sedlo ventilku a on se kousne
Tome,máš pravdu s těmi ventilky. Včera jsem už nenastartoval, povedlo se až po propojení start.kabely s druhým autem a dlouhým bolestným točením starteru :? Hned večer šly scv opět ven, znovu lázeň v ultrazvuku za stálého procvakávání a celý den dnes RAV letí zase jako raketa. Jsou to 100% viníci :x
Takže nebudu čekat na další kolaps a už poptávám nové.
servis tomas
Manager Týmu

U toyoty dostaly rozum a zas je slevnily a vylepsily stoji 5300 z 9tis
peky100
Člen Týmu

Příspěvek od peky100 »

servis tomas píše:U toyoty dostaly rozum a zas je slevnily a vylepsily stoji 5300 z 9tis
na všetky vozy z tymto ventilom alebo podle typu vozidla ?
servis tomas
Manager Týmu

na 1cd ftv,to jsou ty dva zeleny a cerveny a na 1ad a 2ad je cele telo cerpadla a ventil,samotny nelze objednat stoji to 10tis
Odpovědět

Zpět na „Rav 4“