Vadné vzpěry 5.-tých dveří na Corolle E11 Liftback
-
Sobala Jan
- Člen Týmu
Ahoj, jak jsi nakonec problém vyřešil, taky mam E10 liftback a nevím, jaký vzpěry pořdit. Uvažuji o vzpěrách z OctaviaII. combiRampa89 píše:Nejspíše tu nepochodím, ale řeším teď vzpěry na liftbacku, ale e10, bohužel vzpěry z e11 nesedí, jsou kratší. Podle DIY tam mám 68950-80046. Parametry dle druhovýroby jsou délka 630, zdvih 220-240 a síla 420-440 N. Co jsem koukal i na zahraniční katalogy ND, tak je v tom trochu guláš, každopádně krom odkazovaného Molitonu, kde údajně stojí 699 bez daně (nevím, jestli obě), jsem koukal, že by teoreticky šly použít třeba z citrónu XM break (370 s daní za kus - autokelly) nebo z peugeotu 306 kombi (trochu slabší). Nikdo, krom Molitonu, asi nezkoušel co?
Ještě jsem koukal do polskýho katalogu IC, ale tam v tom mají taky trochu bordel a ceny FEBI za 289 zlotých a LESJÖFORS 315, což nemá moc smysl.
To máš liftbacka pofaceliftovýho (tedy po '95)?Rampa89 píše: ...řeším teď vzpěry na liftbacku, ale e10...
Protože já mám na předfaceliftovým vzpěry ještě původní a skoro plně funkční, zato budoucí bývalá manželka má na pofaceliftovým hatchbacku vzpěry už úplně, ale úplně v hajzlu.
Jinak na netu se uvádí i hodnota 615mm/410N, ale tomu moc nevěřím. To asi kopírují z hatchbacka.
Ne, 7/92. Asi půjdu do těch na XM, jelikož ale mají na obou koncích uložení pro klouby, tak budu muset použít spodní konzole (ke karoserii) z E11, ty originál vzpěry mají to spodní uložení přes čep a horní budu muset vypreparovat nějakou destrukční cestou. Měřil jsem to i přímo na autě a ty co tam teď jsou, tak délka je těch 630 a zdvih 220 mm.
Jinak to mám naopak, ze všech E10 fungují u pofaceliftových (3), zatímco u těch starších už odchází, nebo už ani nedrží, což je právě tento případ. Dost asi záleží, jestli to či ono auto mělo to štěstí parkovat v garáži a je to jedna ze součástí, co odchází věkem/opotřebením... podobně asi jako termostat, který jsem už musel měnit u 2 předfaceliftových.
Jinak to mám naopak, ze všech E10 fungují u pofaceliftových (3), zatímco u těch starších už odchází, nebo už ani nedrží, což je právě tento případ. Dost asi záleží, jestli to či ono auto mělo to štěstí parkovat v garáži a je to jedna ze součástí, co odchází věkem/opotřebením... podobně asi jako termostat, který jsem už musel měnit u 2 předfaceliftových.
Holomek!
Koukám.. oprava u firmy Gorčák je za hubičku.
http://www.gorcak.cz/cenik.php
http://www.gorcak.cz/cenik.php
Corolla E10 1,3 55kw
Corolla E12 1.6VVTi, 81kw, Sol
Corolla E12 1.6VVTi, 81kw, Sol
-
Jiří Stejskal
- Řidič
Zdravím, i na mě už dolehla nutnost výměny zadních plynových vzpěr (E11 liftback 11/2000 po faceliftu), odolával jsem dlouho, ale už to prostě nedrží. Na Autodíly ZH jsem našel náhradu údajně přímo na můj model (225 Kč/kus), pro jistotu jsem se zeptal, zda to platí, bylo to potvrzeno a tak jsem to objednal.
A teď vyvstává otázka, jak to šikovně vyměnit, do servisu se mi s tím nechce. Máte někdo prosím nějakou radu, tip, na co si dát pozor apod.? Mám tu sice knihu Toyota Corolla E10-11 - Jak na to, ale tam montáž odbyli tím, že se to prostě namontuje zpátky. Jak se to ale na ty kulový čepy nasadí už neprozradili.
A teď vyvstává otázka, jak to šikovně vyměnit, do servisu se mi s tím nechce. Máte někdo prosím nějakou radu, tip, na co si dát pozor apod.? Mám tu sice knihu Toyota Corolla E10-11 - Jak na to, ale tam montáž odbyli tím, že se to prostě namontuje zpátky. Jak se to ale na ty kulový čepy nasadí už neprozradili.
Toyota Corolla E11U, 1.6 VVT-i
-
Jiří Stejskal
- Řidič
Na mě musíš trochu pomalejc, nemám v tomhle směru zkušenosti 
Čep ve dveřích je, zdá se, na šroubu, tak počítám, že nejdřív vymontuju ten šroub (samozřejmě po podepření dveří) a pak se nějak poperu s tím čepem. Buď to teda zkusím nějak vykroutit, jak píšeš, ale taky je tam nějakej plíšek, co drží čep v konci pístu a napadlo mě, jestli by nešel nějak vypáčit, čímž by se čep uvolnil. Otázkou je, jestli je to z pružnýho materiálu a páčením by se to nezničilo.
Jinak ještě poznámka, originální vzpěry mají píst na dveřích a válec na karoserii, náhrada to má obráceně, je tam na to zvlášť upozornění, aby se to tak montovalo.
Teď mě napadá, že oba konce po uložení čepů, se dají odmontovat a v případě stejnýho závitu by asi stačilo odmontovat jen čep ve dveřích a sundat ho z pístu včetně uložení. Válec by pak šel vymontovat stejně a s vyndaváním kulových čepů z lože bych si vůbec nemusel hrát.
Čep ve dveřích je, zdá se, na šroubu, tak počítám, že nejdřív vymontuju ten šroub (samozřejmě po podepření dveří) a pak se nějak poperu s tím čepem. Buď to teda zkusím nějak vykroutit, jak píšeš, ale taky je tam nějakej plíšek, co drží čep v konci pístu a napadlo mě, jestli by nešel nějak vypáčit, čímž by se čep uvolnil. Otázkou je, jestli je to z pružnýho materiálu a páčením by se to nezničilo.
Jinak ještě poznámka, originální vzpěry mají píst na dveřích a válec na karoserii, náhrada to má obráceně, je tam na to zvlášť upozornění, aby se to tak montovalo.
Teď mě napadá, že oba konce po uložení čepů, se dají odmontovat a v případě stejnýho závitu by asi stačilo odmontovat jen čep ve dveřích a sundat ho z pístu včetně uložení. Válec by pak šel vymontovat stejně a s vyndaváním kulových čepů z lože bych si vůbec nemusel hrát.
-
Jiří Stejskal
- Řidič
Tak jen pro info, s demontáží a montáží nebyl nejmenší problém, stačilo jen plochým šroubovákem napáčit plíšky držící čep v ložisku a šlo to vyndat a stejně tak (po očištění čepů a namáznutí vazelínou) tam dát vzpěry nové. Ty jsem dal podle dopručení výrobce pístnicí nahoru, tj. obráceně než byly originální.
Takže dveře už drží a nepadají mi na hlavu, což je dobrá zpráva. Ta špatná je, že žádný plynulý pohyb dveří nahoru se nekoná. Po překonání počátečního (dosti silného) odporu, držícího dveře po uvolnění zámku přivřené, najednou vylítnou nahoru, těsně před koncem dráhy se hlučně skoro zastaví a posledních cca 5 cm pomalu dojedou.
Zatím se utěšuju, že si to časem třeba nějak sedne a zlepší se to. Jinak zas pro změnu budu muset při otevírání dveře rukou brzdit.
Takže dveře už drží a nepadají mi na hlavu, což je dobrá zpráva. Ta špatná je, že žádný plynulý pohyb dveří nahoru se nekoná. Po překonání počátečního (dosti silného) odporu, držícího dveře po uvolnění zámku přivřené, najednou vylítnou nahoru, těsně před koncem dráhy se hlučně skoro zastaví a posledních cca 5 cm pomalu dojedou.
Zatím se utěšuju, že si to časem třeba nějak sedne a zlepší se to. Jinak zas pro změnu budu muset při otevírání dveře rukou brzdit.