spoľahlivosť japoncov
- CommonUser
- Věčnej rejpal
V tomto suhlasim s matusom a naozaj fyzika nepusti. Realne brzdenie robi odpor vzduchu a hlavne pneumatiky na asfalte. Je jedno ake silne mas brzdy, ked tie pneu to na ceste nezvladnu.
To co v skutocnosti potrebujete dosiahnut je, aby pri maximalnom stlaceni brzdy, kotuce a dosticky brzdili vzdy s co najvyssou ucinnostou a tak, aby sa zbytocne neprehrievali (znizenie brzdnej sily) a pneumatiky sa udrzali v pohybe a nie zablokovane. A to snad dosiahnu uz teraz vsetky brzdy.
Na nieco take robili test na sme.sk, ked dali na fabiu cinske dosticky a originalne dosticky. Rozdiel v brzdeni na zaciatku bol sice minimalny, ale ku koncu kvoli prehriatiu dosticiek uz privelky. Co dokazuje moje a matusove tvrdenie.
A preco brzdia porsche a avensis +- rovnako ? Porozmyslaj, ako sa presunu sily pri brzdeni na PREDNU pneumatiku na porsche a ako na avensise, kedze predna pneumatika robi snad viac ako 80% brzdenia. Hint, avensis ma motor v predu ...
To co v skutocnosti potrebujete dosiahnut je, aby pri maximalnom stlaceni brzdy, kotuce a dosticky brzdili vzdy s co najvyssou ucinnostou a tak, aby sa zbytocne neprehrievali (znizenie brzdnej sily) a pneumatiky sa udrzali v pohybe a nie zablokovane. A to snad dosiahnu uz teraz vsetky brzdy.
Na nieco take robili test na sme.sk, ked dali na fabiu cinske dosticky a originalne dosticky. Rozdiel v brzdeni na zaciatku bol sice minimalny, ale ku koncu kvoli prehriatiu dosticiek uz privelky. Co dokazuje moje a matusove tvrdenie.
A preco brzdia porsche a avensis +- rovnako ? Porozmyslaj, ako sa presunu sily pri brzdeni na PREDNU pneumatiku na porsche a ako na avensise, kedze predna pneumatika robi snad viac ako 80% brzdenia. Hint, avensis ma motor v predu ...
Avensis Kombi 6/2006 D-CAT 130kW facelift - ukradnuty
- waterford26
- Manager Týmu
Takze ste vlastne vyvratili potrebu napriklad takych brembo pro edition pre okruhove porsche?!?! ..sak mu stacia aj klasicke kotuce z mototechny
to je teda fakt dobra ideologia. Teoretizovat mozte, viem (a nie je to placebo) z praxe ze kvalitne brzdy zabrzdia auto o par metrov skor ako klasika.

Avensis T25, r.v. 4/2003, 1,8 VVT-i (129hp), sedan.
Doteraz Ford maniak.. tak som skusil vsadit na spolahlivost

- waterford26
- Manager Týmu
velmi poucne a som zvedavy akou fyzikou vyvratite tento test http://www.youtube.com/watch?v=NsHFMOcTaiY ,
Brembo 33,2m brzdna draha,
Klasicke brzdy 36,1m!!!
Brembo 33,2m brzdna draha,
Klasicke brzdy 36,1m!!!
Avensis T25, r.v. 4/2003, 1,8 VVT-i (129hp), sedan.

Uplne jednoducho, tak ako som napisal, lepsie chladenie = dlhsie vydrzia na vyssej ucinnosti. Dalsie otazky ?
A mimochodom, nikto z nas nespochybnil ze kvalitnejsie kotuce / dosticky nie su potrebne popripade lepsie. Dokonca som ti aj jasne napisal, ze potrebujes dosiahnut aby sli na maximalnej ucinnosti co najdlshie. Nieco podobne napisal aj matus69.
Obaja vravime, ze zalezi na dotyku pneu-vozovka a to som ti aj napisal, preco je rozdiel avensis porsche ...
A mimochodom, nikto z nas nespochybnil ze kvalitnejsie kotuce / dosticky nie su potrebne popripade lepsie. Dokonca som ti aj jasne napisal, ze potrebujes dosiahnut aby sli na maximalnej ucinnosti co najdlshie. Nieco podobne napisal aj matus69.
Obaja vravime, ze zalezi na dotyku pneu-vozovka a to som ti aj napisal, preco je rozdiel avensis porsche ...
TO: Waterford26: Co se týče toho testu na který jsi dal odkaz. Tento test prováděli na závodním okruhu kde brzdy nejdříve pořádně zahřáli až rozžhavili a teprve potom brzdili. V tomto případě má samozřejmě výhodu kvalita a složení materiálu kotouče ale při běžném cestování kde si jen lehce přibrzduješ a nebo jedeš i 5km bez brzdění sou kotouče chladné a jejich ůčinost je výborná a srovnatelná at je to brembo nebo seriovka nebo nějaký aušus.
JInak někdo tu zminoval vrtané kotouče. To je pouze vyzuální machrovinka. Smysl to má pouze pokud jezdíte hodně ostrou jízdu kde kotouče extrémně zahřejete nebo například z 300km/h to zadupnete tak aby se ty kotouče nezvlnili kvůli tepelné roztažnosti jinak opět pro běžné ježdění nemá smysl.
JInak někdo tu zminoval vrtané kotouče. To je pouze vyzuální machrovinka. Smysl to má pouze pokud jezdíte hodně ostrou jízdu kde kotouče extrémně zahřejete nebo například z 300km/h to zadupnete tak aby se ty kotouče nezvlnili kvůli tepelné roztažnosti jinak opět pro běžné ježdění nemá smysl.
Avensis 2.2 D-cat
Ocelové kotouče dobře brzdí za studena naopak za tepla se jejich ůčinnost snižuje ale karbon-keramické viz závodní speciály ty zase mají lepší vlastnosti za tepla kdy jsou rozžhavené viz Formule1 kde se umyslně snaží udržovat brzdy nažhavené pro lepší brzdný ůčinek neboť za studena jsou na tom hůře.
Avensis 2.2 D-cat
A co se týká šířky pneumatik je to těžké při rozměru 205/55 R16 váha vozu tlačí na danou styčnou plochu kdežto u šírší pneu např. 215/50 R17 se váha rozkládá na větší plochu tudíž větší třecí plocha ale s menší zátěží. těžko říct co je lepší.
Ale při průjezdu vodou je lepší určitě užší 205/55 pneu než širší 215/50 protože ta musí vytlačovat daleko více vody tudíž větší riziko aqaplaningu.
Ale při průjezdu vodou je lepší určitě užší 205/55 pneu než širší 215/50 protože ta musí vytlačovat daleko více vody tudíž větší riziko aqaplaningu.
Avensis 2.2 D-cat
tu fyziku se naucte.
Hlavne u pneumatik. Protoze bod zlomu bude ve chvili, kdy se cista treci sila mezi pneu a silnici zmeni na smykovou. Takze kdyz uvazujete, ktera bude lepsi na brzdeni - pouze na suchu a za !normalnich podminek!, tak vzdy sirsi... a je jedno jak moc siroka... ale vzdy ta sirsi....... Naopak za mokra existuje jiz kompromisni reseni urcite !idealni sirky pneu!, ve ktere jiz hraje parametr i vaha vozu.
A na snehu to bude zase uplne jinak nez treba na ledu.... Takze si nechte teoretizovani a koukejte brzdit vcas a spravne...

Back in Czech.
- CommonUser
- Věčnej rejpal
Maghreb:
Ano 911 ma ine rozlozenie hmotnosti, takze zadna naprava bude v tomto aute viac brzdit ako pri Avise. Takze tych teoretickych 80% tu neplati. Ci mi chces tvrdit, ze pri presune taziska nedokazem naladit rovnaky brzdny ucinok (rovnake spomalenie) ???
Ale skus mi napisat, co bude lepsie brzdit - auto s brzdami so stycnou plochou x alebo x/2 ? Co sa skor opotrebuje pri rovnakom materiale ?
Skor mi ale slo o to, ze kvalita ovplyvnuje aj zivotnost.
BTW A4 horsie brzdila - 42m vs Avis 34m. Obe s ABS, obe 205 pneu (GY), obe cca 1450 kg. Ano ano ABS je v Avise "novsia" verzia.
Ano 911 ma ine rozlozenie hmotnosti, takze zadna naprava bude v tomto aute viac brzdit ako pri Avise. Takze tych teoretickych 80% tu neplati. Ci mi chces tvrdit, ze pri presune taziska nedokazem naladit rovnaky brzdny ucinok (rovnake spomalenie) ???
Ale skus mi napisat, co bude lepsie brzdit - auto s brzdami so stycnou plochou x alebo x/2 ? Co sa skor opotrebuje pri rovnakom materiale ?
Skor mi ale slo o to, ze kvalita ovplyvnuje aj zivotnost.
BTW A4 horsie brzdila - 42m vs Avis 34m. Obe s ABS, obe 205 pneu (GY), obe cca 1450 kg. Ano ano ABS je v Avise "novsia" verzia.
T27 2ZR-FAE Rice on wheels
Nemyslim si, ze dokazes tak lahko naladit. Tym, ze avik zacne brzdit, tak obrovska hmotnost vozdila je prave na prednej naprave a tym padom este tlaci tie pneu k zemi. Ked porsche zacne brzdit, tak je jasne ze ta predna naprava nebude tak zatazena ako u avika a urcite zadna naprava nebude pomerne zatazena ... Tam sa tie hmotnosti inac rozlozia. Kvizova otazka, ked brzdia formule, ktore maju tak super ultra nadupane brzdy, pneu a rozlozenie hmotnosti je take ake je, preco vzdy je prebrzdena (dymi) predna pneu a nie zadna ? Vzdy je ta predna zatazenejsia a prave na nej potrebujes ziskat co najvacsiu prilnavost
Plochu mozes mat aj x*4, pokial na tej ploche neziskas taku prilnavost ako na ploche x/2. Mohol by si uznat, ze tam dost zalezi na sile, akou su tie plochy k sebe pritlacane.
Co sa tyka A4, tak je to opat o tom, ako je to cele naladene, hmotnost, tlmice a celkovo prilnavost pneu k vozovke. Uplne spokojne mozes zacat prezerat vsetky vozidla a zistis, ze sa to vo vacsine pohybuje okolo 36 metrov ale nie je problem najst aj 34m (vid hyundai i40 cw).
Ad aczasa, chces teda tvrdit, ze ked budes mat obrovsku dotykovu plochu, ale ten pritlak bude uplne nizky, lebo nebude dostatocna sila posobit na tie kolesa, bude aj tak brzdit lepsie ?
EDIT: Este do toho idu faktory ako hmotnost, typ pneumatiky, atd.
Plochu mozes mat aj x*4, pokial na tej ploche neziskas taku prilnavost ako na ploche x/2. Mohol by si uznat, ze tam dost zalezi na sile, akou su tie plochy k sebe pritlacane.
Co sa tyka A4, tak je to opat o tom, ako je to cele naladene, hmotnost, tlmice a celkovo prilnavost pneu k vozovke. Uplne spokojne mozes zacat prezerat vsetky vozidla a zistis, ze sa to vo vacsine pohybuje okolo 36 metrov ale nie je problem najst aj 34m (vid hyundai i40 cw).
Ad aczasa, chces teda tvrdit, ze ked budes mat obrovsku dotykovu plochu, ale ten pritlak bude uplne nizky, lebo nebude dostatocna sila posobit na tie kolesa, bude aj tak brzdit lepsie ?
EDIT: Este do toho idu faktory ako hmotnost, typ pneumatiky, atd.
Naposledy upravil(a) Maghreb dne pát 30.11.2012, 00:40, celkem upraveno 2 x.
- CommonUser
- Věčnej rejpal
Maghreb:
Ja som hovoril o ploche brzdovej platnicky na kotuc. Tam nemas pravdu.
Pri rovnakej sile (pretoze viac ten seriovy system neda - ak si dobre pamatam cca 700N) bude vacsia plocha lepsia, uz aj z toho dovodu, ze sa neskor zahreje
Pri ostatnych rovnakych podmienkach.
Aj o F1 snivas. Predna ide skor do smyku, tak logicky dymi ...
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... gBw#t=114s
Ty v podstate tvrdis, ze auta s rovnomernym pomerom hmotnosti horsie brzdia ako predokolky, lebo je menej zatazena predna naprava. Akoby auto stracalo hmotu ze ... no to si necham vysvetlit
Ja som hovoril o ploche brzdovej platnicky na kotuc. Tam nemas pravdu.
Pri rovnakej sile (pretoze viac ten seriovy system neda - ak si dobre pamatam cca 700N) bude vacsia plocha lepsia, uz aj z toho dovodu, ze sa neskor zahreje

Aj o F1 snivas. Predna ide skor do smyku, tak logicky dymi ...
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... gBw#t=114s
Ty v podstate tvrdis, ze auta s rovnomernym pomerom hmotnosti horsie brzdia ako predokolky, lebo je menej zatazena predna naprava. Akoby auto stracalo hmotu ze ... no to si necham vysvetlit

Uz chapem, preco ma s tebou problem matus69.
Od zaciatku piseme, ze to zalezi na pneu a nastaveni a ty teraz vytiahnes plochu dosticiek. Vyborne, ja o voze, ty o koze. S clovekom, co nerozumie pisanemu textu a skace ako koza po kapuste, fakt nema zmysel sa bavit.
K tvojim dostickam - nespochybnujem, ze vacsia plocha dosticiek (z rovnakeho materialu) + identicka sila na dosticky znamena vacsia brzdna sila. Ale automaticky to neznamena jednorazovo KRATSIU BRZDNU DRAHU - co uz tu piseme po neviem kolky krat.
A aby si znova pochopil mnou napisany text, pisem, ze zalezi AJ na tom, ako sa ta hmotnost prensie na kolesa, ktore realne brzdia. To, ze ked silnejsie pritlacis predne kolesa k ceste (ano hmotnostou vozdila) a zaroven je vsetkym jasne, ze predne kolesa brzdia daleko viac ako zadne (toto dufam ti je jasne, ak nie, tak vysvetli prosim, preco predne kotuce su vacsie ako zadne - aj na porsche), ze nutne brzdna draha zalezi od rozlozenia hmotnosti auta.
Nikde nepisem, ze porsche ma nahovno brzdy, lebo ma rovnaku brzdnu drahu ako avensis, ale pisem to, ze je to uplne pochopitelne, kedze tych faktorov je obrovske mnozstvo.
A tym to pre mna hasne, ak sa chce jednoducho niekto hadat, ako to ty CU predvadzas snad v kadzom topicu, nech sa paci. Ja sa sice hadam tiez rad, ale ked vidim, ze to nema vyznam, pretoze ta druha strana prekruca slova, skoda casu.
Od zaciatku piseme, ze to zalezi na pneu a nastaveni a ty teraz vytiahnes plochu dosticiek. Vyborne, ja o voze, ty o koze. S clovekom, co nerozumie pisanemu textu a skace ako koza po kapuste, fakt nema zmysel sa bavit.
K tvojim dostickam - nespochybnujem, ze vacsia plocha dosticiek (z rovnakeho materialu) + identicka sila na dosticky znamena vacsia brzdna sila. Ale automaticky to neznamena jednorazovo KRATSIU BRZDNU DRAHU - co uz tu piseme po neviem kolky krat.
A aby si znova pochopil mnou napisany text, pisem, ze zalezi AJ na tom, ako sa ta hmotnost prensie na kolesa, ktore realne brzdia. To, ze ked silnejsie pritlacis predne kolesa k ceste (ano hmotnostou vozdila) a zaroven je vsetkym jasne, ze predne kolesa brzdia daleko viac ako zadne (toto dufam ti je jasne, ak nie, tak vysvetli prosim, preco predne kotuce su vacsie ako zadne - aj na porsche), ze nutne brzdna draha zalezi od rozlozenia hmotnosti auta.
Nikde nepisem, ze porsche ma nahovno brzdy, lebo ma rovnaku brzdnu drahu ako avensis, ale pisem to, ze je to uplne pochopitelne, kedze tych faktorov je obrovske mnozstvo.
A tym to pre mna hasne, ak sa chce jednoducho niekto hadat, ako to ty CU predvadzas snad v kadzom topicu, nech sa paci. Ja sa sice hadam tiez rad, ale ked vidim, ze to nema vyznam, pretoze ta druha strana prekruca slova, skoda casu.
- CommonUser
- Věčnej rejpal
Uz ti len doplnim linky, aby si si to utriedil v hlave.
Naco by som pisal o materiale pri pneu ???
Tie tvoje pneumatiky su skoro vsetky rovnake:
http://www.auto.cz/test-letnich-pneu-205-55-r16-v-66060
(Jasne ze neporovnavam zimne vs letne.)
Ale kludne mi vysvetli, ze ta tvoja i40 1,7 CRDI isla cez 40m (ADAC i40)
Auto tazsie o 100 kg (veris, ze na predku bude viac) ale rozdiel 6m.
Seriove boschacke ABS bude sotva robit 6 m.
Naco by som pisal o materiale pri pneu ???
Tie tvoje pneumatiky su skoro vsetky rovnake:
http://www.auto.cz/test-letnich-pneu-205-55-r16-v-66060
(Jasne ze neporovnavam zimne vs letne.)
Ale kludne mi vysvetli, ze ta tvoja i40 1,7 CRDI isla cez 40m (ADAC i40)
Auto tazsie o 100 kg (veris, ze na predku bude viac) ale rozdiel 6m.
Seriove boschacke ABS bude sotva robit 6 m.
Tak si to utried ty, hlavne ked tu permanentne vytahujes nejaky ADAC. Cize mas 2 testy i40cw. V jednom je 40m:
http://www.adac.de/_ext/itr/tests/Autot ... le_DPF.pdf
V druhom je 34,4m.
http://www.adac.de/_ext/itr/tests/Autot ... remium.pdf
Odporucam ti znova, pomaly a poriadne precitat prispevky, ktore som tu pisal. Mozno potom pochopis o com tu piseme. Zameraj sa prosim na "jednorazove brzdenie zo 100", "zalezi na pneu", "rozlozenie hmotnosti".
A hlavne tvoje prekrucanie, ked v jednom z prvych prispevkov hovoris o sirke pneumatiky (porsche 315 vs avensis 205) a teraz si vytiahol plochu dosticiek ? Myslim, ze to jasne hovori o tom, ako menis temu podla potreby, aby si z toho vychadzal ty ako ten "skvely". Zial, niektorych tu uz svojim prejavom nepresvedcis.
http://www.adac.de/_ext/itr/tests/Autot ... le_DPF.pdf
V druhom je 34,4m.
http://www.adac.de/_ext/itr/tests/Autot ... remium.pdf
Odporucam ti znova, pomaly a poriadne precitat prispevky, ktore som tu pisal. Mozno potom pochopis o com tu piseme. Zameraj sa prosim na "jednorazove brzdenie zo 100", "zalezi na pneu", "rozlozenie hmotnosti".
A hlavne tvoje prekrucanie, ked v jednom z prvych prispevkov hovoris o sirke pneumatiky (porsche 315 vs avensis 205) a teraz si vytiahol plochu dosticiek ? Myslim, ze to jasne hovori o tom, ako menis temu podla potreby, aby si z toho vychadzal ty ako ten "skvely". Zial, niektorych tu uz svojim prejavom nepresvedcis.