Zkušenosti s kolama na MR2

vše ohledně modelové řady MR2
TJSumar
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Zkušenosti s kolama na MR2

Příspěvek od TJSumar »

Zdravím emerkáři, chtěl bych se Vás tu zeptat jaký se Vám osvědčili nejlepší rozměry kol na MR2 SW20. Pročetl jsem fórům, kde jsou o tom zmínky ale jen typu že je to jasný, že jsou vzadu širší ale nic dál.

Tak bych chtěl vědět co podle Vás nejsnáz, a jaký alu a pneu používáte, chtěl bych nějaký 16 ky nejlépe, ale zajímá mě jestli se ten rozdíl šíře dá kompenzovat jen šířkou pneumatik, popř. o kolik, nebo musí být podle origo i zadní ráfky širší.

Mám tam teď 16ky všechny stejné 7,5Jx16 5/114,3 ET 35, kdy pneu vpředu 205/45 a pneu vzadu 225/45, což už tam bylo ale nějak se mi to nezdá, díky za případný rady.
Toyota MR2 Turbo
genuine_toyo
Člen Týmu

Příspěvek od genuine_toyo »

original a basta ;) jsem ale krajni vyznavac puvodnosti (jenom kvuli diskum jsem koupil dalsi mr2...)
Nyni : *)
RAV4 2003 5dv 2.0 VVTi
MR2 N/A 1994
MR2 N/A 1994 donor
Drive: *)
Corolla E101 4-door sedan 1997
Corolla Tercel 2-door coupe 1982
Corolla E-38 — Wagon, 5-door 2T-C 1978

*) uvedeny jen toyota, kdyz jsme tady u toyota...
pepamoto
Řidič

Příspěvek od pepamoto »

genuine_toyo -co je to "ORIGINAL" to jako myslíš 15" .
Dej tam co chceš ale lepší jsou určitě ve předu užší a vzadu širší , myslím tedy disky u pneu je to samosebou, když necháš jeden typ disku tak jsou jedny gumy do A -sjiždějím se kraje , a nebo do V a zase se ti bude sjíždět víc prostředek
Konečně mám auto s motorem uprostřed
marf69
Člen Týmu

Příspěvek od marf69 »

mrkni na tenhle odkaz
http://mr2.gordaen.com/wt_calc.php
muzes porovnavat jake kola chces....kdyz odskrtnes i ty ostatni kosticky tak ti to ukaze i obrazek a rozdily.
vzdy bych ale zustal co nejbliz k originalu
My dream car!!
TJSumar
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TJSumar »

Díky za info, ta stránka je uplně super :)
Toyota MR2 Turbo
genuine_toyo
Člen Týmu

Příspěvek od genuine_toyo »

pepamoto ...jo
Nyni : *)
RAV4 2003 5dv 2.0 VVTi
MR2 N/A 1994
MR2 N/A 1994 donor
Drive: *)
Corolla E101 4-door sedan 1997
Corolla Tercel 2-door coupe 1982
Corolla E-38 — Wagon, 5-door 2T-C 1978

*) uvedeny jen toyota, kdyz jsme tady u toyota...
marcelus
Věčnej rejpal

Příspěvek od marcelus »

jednoznačně dopředu užší ráfky a dozadu širší, nejlépe v poměru, jako u originálu, tudíž o jeden plaec.
Mě to takle přesně vyšlo-keskin kt7-předek 8 placů(pneu 205), zadek 9 palců(pneu 235) při sedumnáctkách, a mám dojem že Keskin u všech svejch kol dělá vepředu na tebou požadovanejch šestnáctkách 7 palců a dozadu 8 palců, což by bylo ještě lepší, tudíž nemusíš vybírat zrovna kt7, ale kterýkoliv keskiny-nejsou cenově moc náročný. Navíc i když maj límce, et je takový, že nemusíš vytahovat lemy, prostě tam pásly-pouze jedinej problém, i přes límec bylo et vepředu tak plusový, že jsem musel davat 5mm podložky, aby se ty kola nevopíraly vo tlumiče-kola to je trochu alchimie...,
nebo ti doporučuju mrknout se na právě probíhající hromadný nákup kol z USA, protože kola nabízej hoši fakt krásný a dle mne za fakt simbolický ceny, viz. zde na foru:
http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopic.php?t=22550
ty kola vypadaj krásně a pro tebe hlavní výhoda, dělaj se v různejch šířkách
TJSumar
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TJSumar »

No, tak podle tý stránky a mých kol mám teď zadní nápravu užší o 13 mm na každě vnější straně, a to je pěknej hnus. Testoval sem teda nový parametry aby to bylo stejně široký a aby byly kola opticky stejně veliký a vyšlo mi to na předek 205/50 R16 J7 ET 35 a vzadu 235/45 R16 J8 ET 35 což je podle grafu o moc lepší a podobnější originálu.
Toyota MR2 Turbo
marcelus
Věčnej rejpal

Příspěvek od marcelus »

tak je to i na originálech-vzadu o palec širší, ale ET stejný. Tak sháněj-bohužel firem který by dělaly kola ve dvou šířkách za rozumný peníze moc není, takže pokud to nechceš vošidit, bude tě to stát minimálně 15.000 za kola a skončíš buď u těch keskinů nebo u tý objednávky z ameriky, potom ještě jeden člověk tady na foru docela často prodává takový typy kol v inzerci, řekl bych většinou taky za velmi dobrý peníze-má přezdívku Tykeev
http://www.kvalitka.cz/index.php/roztec ... tn1-7a8x16
tady třeba rozměry přímo pro tebe-bohužel blbá rozteč...
Yokohama
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yokohama »

S kolama to je průser, sehnat levný se asi moc nedaj. Já měl velký štěstí na ojetý. Jezdím R16, v předu 7" 205/50 a vzadu 8" 245/45. Jsem s tímto docela spokojený, sedí to dobře. Ale v létě když kola opravdu drží už je ten zadek ku předku moc a v prudkých zatáčkách se muže stát, že spíš ujede předek než zadek. To je samozřejmě napič. Ale zkušenej řidič podkopne spojkou, dá se zvyknout :D :D Před tím sem měl ve předu stejnou šířku ale zdálo se mi, že byly větší a drželo to jinak??Buď to byl pocit nebo je něco špatně..
Když sem měl 225 tak to bylo hravější ale na 90% zatáček to bylo prostě horší než ty 245tky. S těma mám takovou jistotu i ve vysokých rychlostech. Takový ty kecy o originálu jsou pěkný ale nad 160 bych s tím nejezdil, to je pro takový ty jezdce co se kochaj krajinou místo jízdy :!:

a k těm výpočtům- 235/45 se ani nedělá ne???
TJSumar
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TJSumar »

A máš tam etéčko 35 jo? nějaký úpravy nebo něo?

No a máš pravdu oni vážně nejsou, jen v 17tkách a nebo 235/50, jenže 50ky budou zase vyšší než potom ty přední 205/50 a to by byl asi humus, to spíš dát asi ty 245/45 co?
Toyota MR2 Turbo
marcelus
Věčnej rejpal

Příspěvek od marcelus »

myslim že vzadu na těch devítkách je et 35, ale právě na předku při šířce 8 palců maj et 42, nebo dokonce 45 a tím pádem zajely moc dovnitř a vopřely se vo tlumiče, tudíž se musely dát 5mm podložky a bylo to v pohodě. Jelikož keskiny i přesto že maj límce maj klasický et do +45 do +35, nemusej se ani u mr2 vytahovat lemy nebo jinak upravovat karoserie, pokud bys kupoval ty šestnácky, tak mám za to že při šířkách 7 a 8 palců, bys je jenom jednoduše nasadil a vyjel-nebudou potřeba vůbec žádný úpravy.
jinak k pneu-ne, přesně tak to mám vepředu 205/40/17 a vzadu 235/40/17, tudíž stejnej vejškovej profil, dal jsem to tak naschvál, jelikož zadek je o dost těžší, tak jsem dal o malinko vyšší pneu dozadu, aby tam veškerý součástky tolik netrpěly, navíc guma v rozměru 235/35/17 už stojí kapku jiný peníze..., navíc je k těm kolům takhle vybral konfigurátor.
Jinak 205/50/17 bys dopředu ani nedostal, kolo s pneu bude tak vysoký, že by ti pneu drhla o horní uložení tlumiče. Tudíž ti doporučuju zrovna s tímhle moc nelaborovat a dát tam vozkoušený varianty:
buď 17, pneu předek205/40/17, zadek 225-235/40-35/17
nebo 16, pneu předek195-205/45/16, zadek 215-225/45-40/16
jinak se ti může stát, jako mně že koupíš nový kola a pneu a zjistíš že to tam z nějakýho důvodu nedostaneš.
vzadu je místa na sedumnáctky klidně šíře ráfku 13 palců a šíře pneu 285mm, ovšem vepředu je to fousový už při zmiňovanejch rozměrech 205/40/17-původně jsem měl 215/40/17, ale ty se stále opírali o tlumič i s těma 5mm podložkama, takže jsem to musel vyměnit...
další věc na kterou u neoriginálních kol musíš dát pozor je tvarování a sklon paprsků kola, protože umělej límec na kolech s plusovým et se vytváří tím, že paprsky se jakoby od matic k límci kola vracejí zět ke středu kola(při pohledu z vrchu), tudíž se může stát, že se ti opřou ještě zároveň o brzdič, což by se mi vepředu taky bývalo stalo, kdybych nedal ty 5mm podložky, jak říkám, kola jsou trochu alchimie a voddechnout si můžeš až když je máš nasazený na autě a nikde nic nedrhne ani nepřečuhuje...
Yokohama
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yokohama »

TJSumar píše:A máš tam etéčko 35 jo? nějaký úpravy nebo něo?

No a máš pravdu oni vážně nejsou, jen v 17tkách a nebo 235/50, jenže 50ky budou zase vyšší než potom ty přední 205/50 a to by byl asi humus, to spíš dát asi ty 245/45 co?
Hele et tam mám 35 a 38, jenom už si fakt teď nepamatuju jaký je kde. To bych se musel podívat na štítky jestli tam ještě jsou. Ale myslím, že vepředu 38. Upravy žádný. Jenom zadní kola nebyly uplně nadoraz s blatníkem, chtěl sem dát půl cm podložku. Ale jak jsem dal ty 245tky tak to vylezlo a je to ideál si myslím. Každopádně už je mám rovný jak stěnu a dvě zadní gumy v téhle šířce stojí 8-10 litru. A to je přiznejme si docela dost no :(
Pokud by byl zadek vyšší(měl větší obvod) si myslím není na škodu, ba naopak je to žádoucí. U středomotorů se běžně dozadu dávaj o palec větší kola aby to líp sedělo kvůli přetáčivosti těchto vozů. Myslím, že sem to viděl na lotusu od Marat ingeneering kde měl vepředu R16 a vzadu R17. jestli někdy budu mít prachy tak tuhle kombinaci chci. Samozřejmě je to v provozu zakázaný..

http://www.marat.cz/sluzby/stavba-a-upr ... dnich-vozu
TJSumar
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TJSumar »

No, tak to tam asi nechám ty 225ky vzadu a 205ky vpředu :D, Zkusím jestli půjdou do předu 205/50 a vzadu nechám 225/45, ať sou stejný a jestli to vpředu s tou výškou nevyjde, tak nechám vše na 45, protože 40 vzadu už bych řek že bude moc nízký a při těch našich cestách :), Ráfky 7 a 8 a uvidí se, přinejhorším budu muset jít na ty 245ky :), tak díky všem za rady, je to fakticky alchymie :D
Toyota MR2 Turbo
Yokohama
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yokohama »

Ty jo já si až teď všiml, že ty seš v turbu. Tak to radši našetři na ty 245tky :twisted: A k tomu profilu já sem měl 205/50 pak jsem dal 205/45 a asi už bych to neudělal. Teď musím počkat až se sjedou, což asi hned tak nebude :roll:
Odpovědět

Zpět na „MR2“