loučení s autem
- zmaxxx
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
loučení s autem
Jak se tak zdá, pomalu ale jistě se mojí Carině krátí životnost.
Auto bylo na pravidelné prohlídce, a kromě mnou zmíněného problému (nějak nejede a dost žere) nebyla zjištěna žádná závada. Podvozek OK, brzdy super, kastle nerezne, prostě normálně vypadající fungující auto, o které se občas i někdo stará. Zanedlouho jde na technickou, která snad tento stav potvrdí.
Dva problémy přeci jen jsou:
Špatné tlaky motoru, z toho plynoucí znatelný pokles výkonu a na to (pravděpodobně) navazující zvýšená spotřeba (8-11; bývalo 6,5-8 ).
Druhým problémem je již delší dobu hučící ložisko převodovky, které, jak mi bylo řečeno, není rentabilní vyměňovat. Na krátké trasy nevadí, ale při delších všichni trpí "zalehlýma ušima".
Vzhledem k tomu, že jsem si zcela vědom toho, že Carina, ať jinak velmi slušné auto, není žádná rarita, mě v blízké době čeká rozhodnutí, zda dál investovat do auta, jehož reálná cena je 15-20.000kč, opravit a vyměnit motor a převodovku, a nebo prostě jezdit...a dojezdit.
Auto má najeto (snad) 220tis a je standardně servisováno, tzn jinak ve velmi dobrém stavu. Olej motor nežere, brzdy relativně nové, měněn olej+brzdovka, podvozkově zcela OK(před rokem tyčky+silent), auto je v GLI výbavě-centrál(nově dálka, vše v elektrice,...).
takže...co s tím? Díky za názor.
Z.
Auto bylo na pravidelné prohlídce, a kromě mnou zmíněného problému (nějak nejede a dost žere) nebyla zjištěna žádná závada. Podvozek OK, brzdy super, kastle nerezne, prostě normálně vypadající fungující auto, o které se občas i někdo stará. Zanedlouho jde na technickou, která snad tento stav potvrdí.
Dva problémy přeci jen jsou:
Špatné tlaky motoru, z toho plynoucí znatelný pokles výkonu a na to (pravděpodobně) navazující zvýšená spotřeba (8-11; bývalo 6,5-8 ).
Druhým problémem je již delší dobu hučící ložisko převodovky, které, jak mi bylo řečeno, není rentabilní vyměňovat. Na krátké trasy nevadí, ale při delších všichni trpí "zalehlýma ušima".
Vzhledem k tomu, že jsem si zcela vědom toho, že Carina, ať jinak velmi slušné auto, není žádná rarita, mě v blízké době čeká rozhodnutí, zda dál investovat do auta, jehož reálná cena je 15-20.000kč, opravit a vyměnit motor a převodovku, a nebo prostě jezdit...a dojezdit.
Auto má najeto (snad) 220tis a je standardně servisováno, tzn jinak ve velmi dobrém stavu. Olej motor nežere, brzdy relativně nové, měněn olej+brzdovka, podvozkově zcela OK(před rokem tyčky+silent), auto je v GLI výbavě-centrál(nově dálka, vše v elektrice,...).
takže...co s tím? Díky za názor.
Z.
- Luke_Luke
- Věčnej rejpal
Nejsem sice expert na Carinu ani na Toyotacke motory, ale myslim si, ze by se to spatne prodvalo, pokud je tam problem s motorem, jedine nejakemu fandovi.
A to jestli opravit, predelat nebo nechat tak...to spise zalezi, jaky mas vztah k tomu auto v pomeru k financim. Nekdo do auta narve 100tis a je mu to jedno, protoze to je proste jeho konicek, nekdo rekne, radsi prodam za 20, za 100 si koupim jine ojete a budu jezdit dal...ale to spise zalezi na Tobe, jestli v tom chces topit penize, nebo myslis, ze koupis jinde v zachovalem stavu jine
A to jestli opravit, predelat nebo nechat tak...to spise zalezi, jaky mas vztah k tomu auto v pomeru k financim. Nekdo do auta narve 100tis a je mu to jedno, protoze to je proste jeho konicek, nekdo rekne, radsi prodam za 20, za 100 si koupim jine ojete a budu jezdit dal...ale to spise zalezi na Tobe, jestli v tom chces topit penize, nebo myslis, ze koupis jinde v zachovalem stavu jine

2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox

Tržní cenu má smysl brát v úvahu asi takto: co bych si mohl pořídit, když tohle prodám a přidám k tomu, co bych dal do oprav (ani to nemusí být zrovna auto...) -- má to pro mě větší hodnotu, než by mělo to opravené auto? Pokud si odpovíš že ne, tak je jedno, v jakém poměru jsou náklady na opravu k současné tržní ceně...
Podobně, jestli ti vyšší útrata za benzín, hukot v kabině a riziko, že se to ložisko v nějakou blbou chvíli vysype pořád přijdou menší zlo, než vypláznout peníze za opravu, tak s tím jezdi...
Podle podpisu máš ještě druhou carinu, takže to by mohl být argument, proč jednu prodat, nebo naopak přichází v úvahu výhledově poskládat ze dvou jednu (nevím v jakém stavu je ta druhá...)
Podobně, jestli ti vyšší útrata za benzín, hukot v kabině a riziko, že se to ložisko v nějakou blbou chvíli vysype pořád přijdou menší zlo, než vypláznout peníze za opravu, tak s tím jezdi...
Podle podpisu máš ještě druhou carinu, takže to by mohl být argument, proč jednu prodat, nebo naopak přichází v úvahu výhledově poskládat ze dvou jednu (nevím v jakém stavu je ta druhá...)
- zmaxxx
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Citovka to je, ale ne neprůstřelná. Nenechalo mě nikdy ve štychu, a když(jednou) tak to byla původní autobateriebiscuit píše:jj. musis vedet hlavne ty, jakou pro tebe ma to auto hodnotu. ty si s nim zil, ty ho mas rad, tebe patrne nikdy nenechalo ve stychuna tu trzni hodnotu se klidne vyXer
taky musis vedet, jestli ti uz srdce nezacina plesat pro auto, o kterym treba snis

Zajímavý pohled. Auto je auto. Existuje (silné) nutkání jezdit v novém, "lepším", silnějším (umocněné včerejšími nočními hodinami s MB SL350igramo píše:Tržní cenu má smysl brát v úvahu asi takto: co bych si mohl pořídit, když tohle prodám a přidám k tomu, co bych dal do oprav (ani to nemusí být zrovna auto...) -- má to pro mě větší hodnotu, než by mělo to opravené auto? Pokud si odpovíš že ne, tak je jedno, v jakém poměru jsou náklady na opravu k současné tržní ceně...

Pořád se motám kolem základní myšlenky(zažil jsem to u R19, kde jsem se hodně "vylil z peněz"), že nechci narvat do auta víc, než je jeho "hodnota". Finančně se to nevyplatí ani v jednom případě. A s "novějším" lze šlápnout do ještě většího lejna, než ze kterého bych případně vylezl... takže stejně asi nakonec rozhodne nějaký impulz, nějaká nabídka.gramo píše:Podobně, jestli ti vyšší útrata za benzín, hukot v kabině a riziko, že se to ložisko v nějakou blbou chvíli vysype pořád přijdou menší zlo, než vypláznout peníze za opravu, tak s tím jezdi...
Skládání těch dvou dohromady ne-e. Červená funguje dobře, a ač má línější projev motoru, je citelně starší, má horší lak a místy i rezne, je "úžasná" v několika dalších ohledech: pocitově je v ní jízda bližší Corolle(což je plus/reakce, řízení, odezva volantu) a jezdí za 6,xgramo píše:Podle podpisu máš ještě druhou carinu, takže to by mohl být argument, proč jednu prodat, nebo naopak přichází v úvahu výhledově poskládat ze dvou jednu (nevím v jakém stavu je ta druhá...)

Jimmi píše:Jestli je kastle v pořádku, sháněl bych motor s převodovkou. U těchto ročníků aut musí být motorů menší přebytek.
Ovšem závady co popisuješ znamenají, že buď tomu autu dal v minulosti někdo zahulit, nebo má reálně najeto třikrát až čtyřikrát víc.
Kastle je zcela OK(pobouchaná střecha od ledu, pár promáčklin, ale koroze nikde). Motor opravdu lze sehnat, dokonce i ten 6-kvalt, a výměna by nemusela být tak morbidní(finančně).
O kilometrech je těžké polemizovat. Já jsem s ní najel 70k, a předtím? Bůh ví

No tohle rozhodnutí si musí každej zvážit sám. Tahle z toho co tu píšeš, v případě prodeje v současném stavu by si se musel smířit s menší částkou, než tě může vyjít sehnání druhého motoru s převodovkou, potíž může být po finanční stránce a návratnosti otázka práce na výměně, protože v případě, že by jsi si to dělal sám, pak tě to výjde jenom na čas, kterej tomu věnuješ a není moc co řešit. Může se ale taky stát, že to dáš nějakému vydřiduchovi, třeba nedávno mě psal jeden člověk o radu, že na starší corolle ho vyšla výměna převodovky (i s nákupem) u jednoho dobrodince na 18 kkč...
Ono pokud se na to chceš koukat z finanční stránky, tak musíš zapomenout na nějaký osobní vztahy k autu. Takže relativně nejlevněji tě může vyjít sehnat druhej motor s převodovkou (možná i celý auto za stejnou cenu
, vím co píšu), a buď sám, nebo s nějakým zkušenějším kamarádem se pustit do výměny. Když by jsi si hodně troufal, tak pak jít do 4age, cenově tě to může vyjít nastejno, ale práce by to bylo určitě víc, hlavně elektrika by nebyla až tak plug and play jako u stejného motoru... ale smysl by to rozhodně mělo. 
Ono pokud se na to chceš koukat z finanční stránky, tak musíš zapomenout na nějaký osobní vztahy k autu. Takže relativně nejlevněji tě může vyjít sehnat druhej motor s převodovkou (možná i celý auto za stejnou cenu

Holomek!
Kdybych počítal u corolly s tržní cenou, tak jsem ji dávno neopravoval a za ušetřené peníze mohl mít o cca několik let novější fábii HTP s násobně vyšší tržní cenou. Jenže se raději svezu v té corolle a pokud s tím autem chci jezdit a ne ho prodávat, je pro mě relevantní jestli mě to baví, než za kolik ho prodám... Tím do toho nijak nechci tahat nějaký osobní vztah k autu, i když je mi jasné že od toho "baví mě to" se to dá těžko odpárat. Samořejmě peníze vražené do starého auta se nikdy nevráti (ani u té fábie), tak je třeba myslet na to, jestli by se nedaly využit jinak (např. postupně šetřit na ojetou GT86
)
Jasněže tahle úvaha má smysl jen v situaci, kdy tržní cena auta je taková, že člověka z problémů nevytrhne. U zánovního auta s cenou v jiných řádech nebo nedejbůh u auta na dluh přecejen člověk uvažuje jinak. (U zánovního auta by si nikdo hlavu nelámal nad situací, že se náklady na opravu blíží tržní ceně -- to se holt vyplatí koupit jiné zánovní auto, u auta na dluh asi nebude ani na opravu...)

Jasněže tahle úvaha má smysl jen v situaci, kdy tržní cena auta je taková, že člověka z problémů nevytrhne. U zánovního auta s cenou v jiných řádech nebo nedejbůh u auta na dluh přecejen člověk uvažuje jinak. (U zánovního auta by si nikdo hlavu nelámal nad situací, že se náklady na opravu blíží tržní ceně -- to se holt vyplatí koupit jiné zánovní auto, u auta na dluh asi nebude ani na opravu...)
- Stan
- Carina crusader
- Kontaktovat uživatele:
6tikvalt do carinky? To mě zajmá! Hned od začátku si řikám, že mít tam 6ku by na dálnici mohlo bejt hodně fajn. Motor mám absolutně vpohodě, takže asi jen převodovka.zmaxxx píše: Kastle je zcela OK(pobouchaná střecha od ledu, pár promáčklin, ale koroze nikde). Motor opravdu lze sehnat, dokonce i ten 6-kvalt, a výměna by nemusela být tak morbidní(finančně).
O kilometrech je těžké polemizovat. Já jsem s ní najel 70k, a předtím? Bůh ví.
Celica 5G gti 11/89 2.0 115kw 3S-GE (věčný ladění)
Carina E 92 liftback 2,0 16v 98kW 3S-FE (daily car)
EX Carina E 93 liftback 1,6 16V 85kW 4A-FE (5x vymazleno/5x rozbito/na díly)
Carina E 92 liftback 2,0 16v 98kW 3S-FE (daily car)
EX Carina E 93 liftback 1,6 16V 85kW 4A-FE (5x vymazleno/5x rozbito/na díly)
- zmaxxx
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
6-Kvalt do Cariny lze přendat z Corolly G6 (s 4a-fe motorem). Nic ale nevyřeší, je to jen o "dobrém pocitu". Liší se pouze zpřevodování "do rychla", 6tka je pak stejná jako stávající "5". Něco by to možná řešilo při pokusu o změnu toho "6" převodu - přehození koleček, ale jinak...Stan píše: 6tikvalt do carinky? To mě zajmá! Hned od začátku si řikám, že mít tam 6ku by na dálnici mohlo bejt hodně fajn. Motor mám absolutně vpohodě, takže asi jen převodovka.

V Hradešíně mají, chtějí za ni nelidských 10k (asi si myslí,že je to super unikát).
Já osobně na to kašlu. Když se objeví někde funkční 4a-fe s dobrou převodovkou "za hubičku", zamyslím se nad tím, ale jinak...
Jinak jsem narazil např na toto ODKAZ, starší BlueTop s ŘJ a převodovkou...
Jedna G6 převodovka tu byla nedávno na prodej, ale už jsem inzerát nenašel.
- zmaxxx
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Tak novinka.
Za tři dny mi dvakrát "oťukali" auto. Poprvé před prací, promáčklina cca 20*20cm + škrábanec na plech cca 30cm (mezi nádrží a zadním světlem), hned pod promáčknutím. Ani netuším kdo to mohl být.
Druhý incident vznikl na "směšných okolností", kdy jsem pozoroval chlapa(ze dvou-třech metrů), jak mi to třikrát napálil do auta při otáčení(naštěstí jen nárazníky). Čumím na něj, řvu, nadávám mu do ...no všeho možnýho, on počtvrté ťukne, dokončí otáčení, zastaví a vyleze se slovy, že jde hledat protokol o škodě. Málem jsem mu ublížil. A to jsem flegmatik.
A pak mi chvilku někdo říkejte, jestli není lepší se na všechno vykašlat.
Za tři dny mi dvakrát "oťukali" auto. Poprvé před prací, promáčklina cca 20*20cm + škrábanec na plech cca 30cm (mezi nádrží a zadním světlem), hned pod promáčknutím. Ani netuším kdo to mohl být.
Druhý incident vznikl na "směšných okolností", kdy jsem pozoroval chlapa(ze dvou-třech metrů), jak mi to třikrát napálil do auta při otáčení(naštěstí jen nárazníky). Čumím na něj, řvu, nadávám mu do ...no všeho možnýho, on počtvrté ťukne, dokončí otáčení, zastaví a vyleze se slovy, že jde hledat protokol o škodě. Málem jsem mu ublížil. A to jsem flegmatik.
A pak mi chvilku někdo říkejte, jestli není lepší se na všechno vykašlat.
- zmaxxx
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Jako odkdy mi vidíš do hlavy (a to precizněbiscuit píše:.. a myslim, ze ti neco podobnyho v hlave srotuje
![]()
http://auta.yauto.cz/toyota-mr2-mr2-mk1-1396419.html
ja na ni porad myslim

Už delší dobu hledám dostupnou garáž někde v rozumné vzdálenosti

- zmaxxx
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Správně strávený den dovolené...nutno uznat!biscuit píše:to je jen intuice. ve chvili, kdys nevahal jet do pisku za gt86, bylo jasno, mily watsone

Luke_Luke píše:Do Pisku za gt86? Vozil ses v ni? Rekni nejake podrobnosti, porad premyslim, ze zajedu do Toyo a zepatm se jich kolik chcou za to, aby mi to pujcili na vikend)
Jednalo se o předváděčku ToyDolák, pořádanou na miniokruhu motokár u Písku( http://mapy.cz/s/5H2o ). Akce to byla uspěchaná, prostory ne zcela správné pro tohle auto a chvíle pro projížďku ve skutečnosti nesmírně krátká(3 okruhy, někteří jeli 2x - já také, ale auto začalo chrchlat na 3 válce a blikala diagnostika, ještě než jsem začal - asi zažilo své).
Spíš opravdu doporučuji kontaktovat někoho přímo z Toyoty. mě se nakonec podařilo překecat původního majitele mé Cariny (nedalo to zas tolik práce), co stále dělá v Tsusho, a GT86 jsem nakonec měl proti podpisu, za benzín a proti pojistce na celý den (cca 10hodin) Věř tomu, že poslední dobou trávím většinu času přemýšlením, kde těch cca 800k vzít.
Asi nejsem tak "dobrý řidič", abych nakonec mohl s čistým svědomím prohlásit, že mi chybí těch 50-100koní, po kterých někteří tak neskutečně touží. A nebo mi to auto prostě neskutečně vyhovovalo-přesně tak, jak bylo (a že mám s čím srovnávat - v poslední době mi prošlo pod rukama několik zajímavých aut včetně 911/Cayman, M-B 350SL apod. - u toho měďáka už jsem ale měl strach, ceníková cena byla 3,2mil.).
V poslední době hledám někoho, kdo by mě, zcela zodpovědně a bez excesů, nechal projet v MR2 I i II, popř v Celice 4/5gen GTI / 5gen GT4.
- Luke_Luke
- Věčnej rejpal
wow, vidim, ze jsi podobny blazen jako ja
)
Motokary v Pisku? Tam je supr draha, kdybych to nemel tak daleko, rad bych si tam zajezdil.
Jezdi tam opravdove stroje - ne jen ty prditka z pujcovny.
Mimochodem maji tam i pujcovnu nebo jen zavodni drahu?
Presne vim o cem mluvis, 911 Turbo jsem taky zkousel a abych rekl pravdu, je to takova velka motokara, 500koni s tim cvici a kdyz dostanes turbo kopanec mas plne ruce prace to uridit, sice jsem fanda rudych vozu z Maranella, ale to 911mne moc prekvapilo.
A rozumim Ti i z toho strachu ridit auto za velke prachy, kdyz jsem prohanel Aston Martina za 6milionu, fakt jsem mel bobky, abych nepotkal nejakeho blbce v protismeru.
To GT86 mne laka a podle mne do mesta je to lepsi nez to 911, to ma zbytecne moc vykonu a drahy provoz, je dobre spise na okruh. Pres firmu mame supr kontakty v Toyo z Ovy, blbe ale je, ze ztratili licenci a ted je znich jen servis a nove kary maji Hyundai a v te druhe Toyote v Ove az tak dobre znamosti nemame :-/

Motokary v Pisku? Tam je supr draha, kdybych to nemel tak daleko, rad bych si tam zajezdil.
Jezdi tam opravdove stroje - ne jen ty prditka z pujcovny.
Mimochodem maji tam i pujcovnu nebo jen zavodni drahu?
Presne vim o cem mluvis, 911 Turbo jsem taky zkousel a abych rekl pravdu, je to takova velka motokara, 500koni s tim cvici a kdyz dostanes turbo kopanec mas plne ruce prace to uridit, sice jsem fanda rudych vozu z Maranella, ale to 911mne moc prekvapilo.
A rozumim Ti i z toho strachu ridit auto za velke prachy, kdyz jsem prohanel Aston Martina za 6milionu, fakt jsem mel bobky, abych nepotkal nejakeho blbce v protismeru.
To GT86 mne laka a podle mne do mesta je to lepsi nez to 911, to ma zbytecne moc vykonu a drahy provoz, je dobre spise na okruh. Pres firmu mame supr kontakty v Toyo z Ovy, blbe ale je, ze ztratili licenci a ted je znich jen servis a nove kary maji Hyundai a v te druhe Toyote v Ove az tak dobre znamosti nemame :-/
2019 Proceed 7DCT GTline PLUS