Divný cvrkot turba

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
Duska
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Divný cvrkot turba

Příspěvek od Duska »

Nevím, jestli je to normální, ale turbo nemá plynulý zvuk a spíš je slyšet jak cvrček. Hlavně v nižších otáčkách .. prostě to není pííísk, ale spíš pískot jak z kulometu. Ne hlasitější, ale prostě "trrrrrrrrr" místo "hůůůů" :)) . Moc nevím jak to popsat a ani nevím, jestli to tak má být či ne. Zdá se mi ale, že v otáčkách s tím cvrlikem to má menší tah než býval. A hlavně auto postrádá ten turbo efekt, když má prudce zatáhnout.

Démonizuju si to nebo mám jet do servisu?
Avensis 2.2 D-CAT (2005)
pavel.em
Řidič

Re: Divný cvrkot turba

Příspěvek od pavel.em »

Duska píše:Nevím, jestli je to normální, ale turbo nemá plynulý zvuk a spíš je slyšet jak cvrček. Hlavně v nižších otáčkách .. prostě to není pííísk, ale spíš pískot jak z kulometu. Ne hlasitější, ale prostě "trrrrrrrrr" místo "hůůůů" :)) . Moc nevím jak to popsat a ani nevím, jestli to tak má být či ne. Zdá se mi ale, že v otáčkách s tím cvrlikem to má menší tah než býval. A hlavně auto postrádá ten turbo efekt, když má prudce zatáhnout.

Démonizuju si to nebo mám jet do servisu?
Asi bych začal tím nejjednodušším - zkontroluj přívod vzduchu od filtru k turbu. Jestli ti to někde nepřisává vzduch - dobře nasazený kryt na filtru, díra v trubce, nasazení trubky na přírubu turba....
Jednou po výměně palivovýho filtru se mi stalo, že právě ten konec trubky nebyl nasazený na přírubu turba správně a dělalo to co píšeš - netáhlo to z nizkých otáček, turbo efekt nevýrazný, jiný zvuk, spotřeba o 1,5l jinde.... Jo a pozor - to že je hadice na přírubu nasazená neznamená, že je to vpořádku. Zkus za ní zatáhnout, jestli se nesvíkne. Musí dobře držet. Nevím, proč to tak je dělaný, ale trubka nedosedá přímo na přírubu turba, ale je tam ještě gumový mezikus, který se mi právě při nasazování shrnul. Pak je potřeba to sundat, sponu roztáhnout a zaháknout, pro jistotu to všechno odmastit, spasovat a znovu zajistit sponou.
Toyota Avensis Combi 2,2 D-CAT 130kW (2006)
martin1111-M1
Člen Týmu

turbo

Příspěvek od martin1111-M1 »

Tak jsem zkontroloval hadici od vzduchového filtru, při nasazování na hrdlo turba má vůli tak 2 mm a stáhnout jde jen přes sponku na závit.Ta originál sponka tam byla a nebyla před výměnou filtru roztažená.Takže hadice od filtru byla na volno.Když jsme po výměněn filtru hadici jinou sponkou utáhli, tak to hvízdá.Necvrká.Výkon to má možná ještě lepší.Jen už když na volnoběh přidám plyn, tak je to pískání slyšet, jak stoupají otáčky.
Odpovědět

Zpět na „Avensis“