a co se tyce diesel vs. benzin - je dulezite si uvedomit, ze skvela funkcnost a nakladovost pripadnych oprav zavisi na rocnim najezdu.
jestli nekdo jezdi mesto, okrsek 15.000km a dalnice 5.000 (at nezeru 50/50%) tak v takovem najezdu u me urcite vitezi benzin i kdyby zralo 8l./100km
Mame ve firme dva mercedesy (diesel) - jeden 12 let stary a druhy 6 let. Ten prvni uz ma najeto 670 000km a byl kupovany jako 4lety a ten druhy kolem 230 000 - jelikosz se s tim jezdi denne (doslova) a 3-4 dny je na dalnici tak tomu auto temer nicnebylo (krome vstriku, motoru, repasu turba) ale vyplatilo se to, protoze takovy najezd, auto je porad v pohybu a to mu prospiva. Neni to 10x start/stop motor po meste - nafta by se potom vubec nevyplatila v porovnani rocni najezd/poruchovost/opravy.
to je tak co jsem chtel rici ohledne nafta vs. benzim.
sam mam rover r.v. 1998 416Si 1.6 82kW (no uz tech 82kW davno nema) ma najeto 198 000km, koupl jsme ho kdyz mel 110 tis. km a predpokladam, ze takovych 50-60 bylo stoceno... na tom aute jsem vymenil temer vsechny dily, ktere tam byly od vyroby, ted se sere tesneni pod hlavou, o vikendu mi odesel starter... do toho auta uz se nevyplati investovat vice jak 5000,- z cehoz bude pulka urcite za opravu toho starteru, ale motorove je proste bezvadne auto. po dalnici 6 po meste 7-8,5 (podle stylu jizdy a rocniho obdobi) a pritom mam napsano oficialni spotrebu ve meste ve velkem TP 9,4l./100