Tak tímto jsem si před několika měsíci také prošel....
Asi takto: měl jsem naposledy cca 13 let starého VW Passata, 1,9 TDI, kombi, automat. S automatama jezdím více jak 13 let, jsem na to zvyklý a už nic jiného nechci.
Sice byl ten Passat v 1a stavu(také jsem do něj narval dost peněz, hl. do přední nápravy), ale jak píši byl již 13 let starý a tady musí přijít obměna, dokud to ještě lze prodat za slušný peníz. Motor a automatická převodovka byly spolehlivost sama, to byly opravdu držáky.
Řekl jsem si, že "nové" auto by mělo být tak cca 4-5 let staré, do 200t. Kč
Moje prvotní uvažování o koupi "nového" auta bylo, že to samozřejmě zase musí být automat, kombi(kvůli praktičnosti)a také zase diesel(zvykl jsem si na bezproblémový chod, žádné závady, nízkou spotřebu). Sice jsem něco zaslechl, od svých známých, že dnes diesely nejsou to co dřív, ale nějak jsem se tomu blíže nevěnoval. Protože mě štvala u Passata přední náprava - typická problémová část, do které se musely pořád vrážet prachy, tak jsem se rozhodl změnit značku, třeba do Octavie - viděl jsem jich kolem sebe spousty, tak jsem si říkal, asi to budou dobrá auta, že je lidi kupujou.
Mezitím jsem ovšem začal pročítat různé servery(jako třeba tipcars.com, autorevue.cz, auto.idnes.cz, atp.), kde jsem se zajímal právě o nové diesely motory. Jak už jsem psal, nijak jsem to předtím nesledoval(neměl jsem ani potřebu), takže bylo pro mě velkým překvapením, že diesely v dnešní době vůbec nejsou doporučovány a už vůbec ne ojetiny - max. když někdo pořád jezdí dálky, koupit nové nebo zánovní auto a po pěti letech se ho zase zbavit. Příčinou je totiž mezinárodní zákon z r. 2005 o naftových motorech, ohledně životního prostředí. Tudíž nafťáky se musely změnit, staly se složitějšími, problematičtějšími. Přibyl tzv. filtr pevných částic, dvouhmotový setrvačník, změnilo se vstřikování. Jsem laik, tedy popisuji jen co jsem se dozvěděl. Největší problém je filtr pevných částic, který se může snadno zanést a jeho oprava/výměna je dost drahá. Zanesený filtr pevných částic má také samozřejmě vliv na motor. Prý to v praxi funguje tak, že se usazeniny usazují v tomto filtru a řídící jednotka dá vždy po čase povel, aby se ty usazeniny vevnitř vypálily. Ovšem musí prý být splněny některé podmínky - motor musí být zahřátý na určitou teplotu a také přitom ujetý určitý počet km. Ten kdo tedy hlavně jezdí po městě, nebo krátké pojížďky, tak pro toho je tento motor absolutně nevhodný! Protože k těmto povelům pak nedochází a ten filtr se samozřejmě zanese. Někteří výrobci prý rovnou uvádějí, že auta s tímto motorem nejsou vhodná pro město a krátké pojíždění. Také tyto nové nafťáky jsou dost náchylné na kvalitu nafty, v našich končinách docela velký problém.
Tak to mě tedy ihned vyléčilo, další problémy, např. okolo dvouhmotového setrvačníku, vstřiků, atd. jsem již ani nepročítal.
Bylo rozhodnuto: jdu do benzínu. Taktéž z toho důvodu, že již převážně jezdím kratší vzdálenosti.
Takže jsem začal hledat Octavii s benzínovým motorem, popř. zase Passata(jestli třeba mezitím nevyřešili problém s přední nápravou).
Ale ouha. U koncernu VW-Škoda nejsou benzíňáky vůbec dobré. Velice mě překvapilo, že se tam montují TSI motory - tedy s turbem - což jsem právě nechtěl. Turbo pokud odejde, je to nákladná oprava/výměna. Nebo motory MPI - velká spotřeba a nízký výkon. Ovšem největší překvapení pro mě bylo, že i v těchto bezíňákách se musí dělat rozvody! Myslel jsem si doposud, že je to pouze v (některých) nafťácích a toho jsem se chtěl z Passatu zbavit. Navíc prý je tam předepsaný bezín 98(i když tam lidi stále lejou 95).
Takže takto tedy soudruzi ne. Žádná Oktávka, žádný Passat.
Co ale dál? Začal jsem tedy pátrat, co by mě tak vyhovovalo. Chtěl jsem samozřejmě už něco spolehlivějšího. Pročítal jsem různá fora, srovnávání(hl. na tipcars.com)a výběr se začal zužovat.
Vyloučil jsem Mercedes, Renault(měl jsem předtím Renaulta s katastrofickou AP) a Peugeot, do užšího výběru se dostaly Ford(protože v posledních letech se značka zlepšila) Mondeo a Focus, Volvo, Toyota, Audi, Kia Ceed. Také jsem se rozhodl nekupovat auto u nás(spousta podvodů), ale v Německu.
Také jsem samozřejmě musel poněkud zvednout cenovou hladinu, nejprve na 220t. a pak na 240t. Kč.
Také jsem si pročítal žebříčky německých hodnocení aut ohledně poruchovosti a spolehlivosti(Toyota se pravidelně umísťuje na předních místech).
Ohledně ceny jsem pak vyřadil Audi. Poté jsem vyřadil Volvo - nižší číslo se mě vůbec nelíbilo(zadek), vyšší číslo už bylo příliš drahé. Dále jsem vyřadil myslím Focus, Mondeo bylo lepší(nebo to bylo naopak, už nevím). Z Toyoty jsem tedy vybral Avensis.
Zůstaly tedy Mondeo, Kia Ceed a Avensis.
Rozdíl v ceně u r.v. 2007 byl u Ceed a Mondeo oproti Avensis cca 60t. Kč. Což bylo vcelku dost.
Ovšem dalším pročítáním jsem zjistil, že AP u Mondea není až to pravé ořechové, u Ceed je to navíc velká neznámá.
Proti Fordu a Kia ještě hráli další věci: Ford byl ještě nedávno ne příliš spolehlivá značka, k jihokorejským výrobkům mám trochu odstup. Navíc pročítáním diskuzí, jsem zjistil, že 7 let záruka je pěkné šméčko - nevtahuje se na vše a systém záručních oprav - schvalováním z ústředí, vyvolává někdy až zuřivé reakce. Také lak je dost problematický(časté stížnosti na jeho "odlupování").
Takže jsem dospěl k jedinému:
Avensis T25 FL 1.8. Jednoduchý spolehlivý motor s ne příliš velkou spotřebou, AP je prý v pořádku, je v žebříčku spolehlivosti v první desítce. Celkově spolehlivé auto, s jednoduchou a spolehlivou přední nápravou, dobrá výbava.
Takže celkově kvalita.
Jenže za kvalitu se holt musí platit. Navíc těchto ojetin je na prodej velice málo. Suma sumárum jsem tedy dal více peněz, než jsem si předtím předsevzal, dohromady se vším všudy cca k 300t. Kč. Ale nelituji. Mám kvalitní auto. Kdybych si třeba koupil za o 60t. Kč míň Ceed, pak bych si to třeba mohl vyčítat, obzvlášť když plánuji si to auto min. 6,7 let nechat.
Dodávám jen, že jsem
ho koupil od německého oficiálního dealera, což je navíc jistota.
Gratuluji všem, kdož dočetli až sem. Jen bych chtěl připomenout, že toto je pouze osobní názor na základě mých získaných zkušeností. Určitě ne podklad pro nějakou flame-war.