Tak červená nebo modrá? (chladící kapalina)
Tak červená nebo modrá? (chladící kapalina)
V modré Corolle mám samozřejmě modrou chladící kapalinu (Castrol long life).
Ovšem nahlédl jsem lehce pod kapotu červené manželčiny Corolly a popravdě si nejsem barvou vůbec jist. Může to být červená, ale taky nějaká už břečka.
Trochu mi unikají rozdíly mezi těmito kapalinami.
Jaký byste mi doporučovali postup a jak zvolit typ? Propláchnout před výměnou a pak kteroukoli? Nebo vždycky jen červenou? Na čem to záleží, na motoru, nebo čistě jen na tom, co tam bylo dřív....?
Jinak červená Corolla má motor 4E-FE 1332 55kW (výroba 1995-97).
Ovšem nahlédl jsem lehce pod kapotu červené manželčiny Corolly a popravdě si nejsem barvou vůbec jist. Může to být červená, ale taky nějaká už břečka.
Trochu mi unikají rozdíly mezi těmito kapalinami.
Jaký byste mi doporučovali postup a jak zvolit typ? Propláchnout před výměnou a pak kteroukoli? Nebo vždycky jen červenou? Na čem to záleží, na motoru, nebo čistě jen na tom, co tam bylo dřív....?
Jinak červená Corolla má motor 4E-FE 1332 55kW (výroba 1995-97).
- radys03
- Věčnej rejpal
já měl v E11 červenou tak jsem dal opět červenou. Prodejce mi říkal, že podle tabulek tam má být modrý tak nevím. Ptal jsem se ho v čem je rozdíl... odpověd:"fridexy jsou vcelku stejné. Pouze u novějších aut je potřeba dát fridex podle toho, co uvádí výrobce- kvůli záruce na motor (hlavně u VW a Peugeotu)."
Po vypuštění jsem nalil destilku, nechal chvíli proběhnout motorem a vypustil. Pak jsem dal namíchaný fridex... Systém se odvzdušní sám
Po vypuštění jsem nalil destilku, nechal chvíli proběhnout motorem a vypustil. Pak jsem dal namíchaný fridex... Systém se odvzdušní sám
aktuálně
Auris E18 TS - 1.6 valvematic
Corolla E11 4E-FE LPG
Peugeot 307 SW 1.6 LPG
Renault Trafic 1.9dci
EX - corsa B 1.2 33kW
EX - Avensis 2.0 VVT-i
EX - corolla E10 4A-FE
Ex - favorit 135L LPG
Auris E18 TS - 1.6 valvematic
Corolla E11 4E-FE LPG
Peugeot 307 SW 1.6 LPG
Renault Trafic 1.9dci
EX - corsa B 1.2 33kW
EX - Avensis 2.0 VVT-i
EX - corolla E10 4A-FE
Ex - favorit 135L LPG
- smutok
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Musis vediet aky typ tam mas, farba sice napovie ale nie vzdy.
Modra vacsinou G11 a cervena je G12 su nemiesatelne rozdiel je v pouzitych prisadach a vydrzi, G12 vydrzi asi raz tolko co G11. Potom este existuje G12+ ja som ju zatial videl len vo fialovej a ta by mala byt miesatelna s G11 aj G12 a vydrz taku ako G12.
Modra vacsinou G11 a cervena je G12 su nemiesatelne rozdiel je v pouzitych prisadach a vydrzi, G12 vydrzi asi raz tolko co G11. Potom este existuje G12+ ja som ju zatial videl len vo fialovej a ta by mala byt miesatelna s G11 aj G12 a vydrz taku ako G12.
V zimě jsem taky řešil chladicí kapalinu a vygooglil jsem asi toto:
Modrá nebo zelená G11, G48
Růžová nebo oranžová G12 -- nesmí se míchat s modrou a zelenou
Růžová nebo fialová G12+ nebo G12++ -- lze míchat s G12 a prý i s G48
Modrá se má měnit co 2 roky, růžovka vydrží až 5 let, ale je agresivnější a hůř těsní -- co udrží modrou, z toho může růžová sáknout.
Modrá nebo zelená G11, G48
Růžová nebo oranžová G12 -- nesmí se míchat s modrou a zelenou
Růžová nebo fialová G12+ nebo G12++ -- lze míchat s G12 a prý i s G48
Modrá se má měnit co 2 roky, růžovka vydrží až 5 let, ale je agresivnější a hůř těsní -- co udrží modrou, z toho může růžová sáknout.
Vidím, že to asi pořádně propláchnu (beztak musím něčím hubit plevel v dlažbě před garáží) a dám tam svou osvědčenou modrou. Snad to bude stačit.
To že se míchat nemají jsem tak nějak tušil. Právě proto jsem zde hodil svůj dotaz. Bohužel už nemám jak zjistit, co v tom motoru asi bylo původně.
Tak hlavně aby barva kapaliny nějak nezávisela na materiálovém provedení toho konkrétního motoru. Doufám, že v tomto případě ne.
To že se míchat nemají jsem tak nějak tušil. Právě proto jsem zde hodil svůj dotaz. Bohužel už nemám jak zjistit, co v tom motoru asi bylo původně.
Tak hlavně aby barva kapaliny nějak nezávisela na materiálovém provedení toho konkrétního motoru. Doufám, že v tomto případě ne.
No já barvy nikdy moc neřešil, respektive neřídil se podle nich, ale spíš aby byla ta chladící kapalina na bázi ethylenglykolu, což bývá většinou modrá. Naposledy jsem kupoval odlévanou sheron typ C a ať už z hlediska ceny, nebo možných nedokonalostí systému mi příjde do těch našich skoro-veteránů ideální volbou
Co se týče proplachování, je nutné mít topení naplno a taky to nechat zahřát na provozní teplotu, málokdo vypuští vodu i z bloku motoru - šroub nad olejovým filtrem, na 14 klíč. Těsnící kroužek stejný jako na olejové vaně, když tak přemýšlím, tak i ten šroub je uplně stejný, alespoň na 4E.
Co se týče proplachování, je nutné mít topení naplno a taky to nechat zahřát na provozní teplotu, málokdo vypuští vodu i z bloku motoru - šroub nad olejovým filtrem, na 14 klíč. Těsnící kroužek stejný jako na olejové vaně, když tak přemýšlím, tak i ten šroub je uplně stejný, alespoň na 4E.
Holomek!
Tak jsem odebral vzorek (od 95' dávají mazaně nádržku pod baterku, aby na ní nebylo zbytečně vidět) a.... je to červený! Taková světle červená barva. Nepřipadalo mi to ani růžový, ani oranžový. Ale jak vypadá naředěná červená, nevím.
Jinak Corolla má standard litina/hliníková hlava, jestli se nepletu.
Jinak Corolla má standard litina/hliníková hlava, jestli se nepletu.