Oleje, oleje, oleje...
Mě by zase zajímalo, jak často měnit (v benzínu 1.8 ) olej.
Nyní mě napsal mechanik, že buď po ujetí 15000km, nebo za rok, podle toho co nastane dříve.
Ten pouhý jeden rok se mě moc nezdá, že by se musel olej měnit každý rok?
Nyní mě napsal mechanik, že buď po ujetí 15000km, nebo za rok, podle toho co nastane dříve.
Ten pouhý jeden rok se mě moc nezdá, že by se musel olej měnit každý rok?
Naposledy upravil(a) stani dne stř 25.04.2012, 09:11, celkem upraveno 1 x.
Avensis T25 FL kombi 1.8 VVTi automat(HDM)
Nejsem natolik bohatý, abych si kupoval předražené věci.
stani.1blog.cz
stani.1blog.cz
-
- Věčnej rejpal
Zajímalo by mě ale, co je napsáno v manuálu - jak často se má olej v motoru měnit?Roman Jašek píše:Pro klid duše jednou ročně by se měl vyměnit.....
stani.1blog.cz
stani.1blog.cz
- CommonUser
- Věčnej rejpal
- extremehany
- Věčnej rejpal
ten roční interval výměny je proti, že olej do sebe má schopnost jímat vodu, která olej degraduje a ztrácí se tím pevnost mazacího filmu, proto se doporučuje olej jednou ročně měnit.
Výměna oleje je nejvíce závislá na druho provozu auta, při dlouhých trasách, kdy auto jezdí větší úsek trasy již správně zahřáté (to nastane cca po 18 km) se může interval prodloužit, protože při zahřátí oleje na provozní teplotu se tato voda opět vylučuje ven.
Pokud se ale jezdí couračky, měl by se tento interval zkrátit.
interval 15 000 je tedy brán na ten nejhorší systém provozu, tj. popojíždky, a proto se doporučeje tento interval dodržet
Výměna oleje je nejvíce závislá na druho provozu auta, při dlouhých trasách, kdy auto jezdí větší úsek trasy již správně zahřáté (to nastane cca po 18 km) se může interval prodloužit, protože při zahřátí oleje na provozní teplotu se tato voda opět vylučuje ven.
Pokud se ale jezdí couračky, měl by se tento interval zkrátit.
interval 15 000 je tedy brán na ten nejhorší systém provozu, tj. popojíždky, a proto se doporučeje tento interval dodržet
Toyota Avensis Combi 2,2 D-4D 110 kW 2008
Toyota Auris TS 1,6 VVT-i M/T - 2018
tak vymenu oleja zacinam riesit aj ja. toyota d-4d, rv 2008, t25 93kw. nabehane 135tis. v toyote chcu odo mna za vymenu oleja + filtra + tesnenia pod vypustny sroub cca 5.200 bubakov, co sa mi zda trosku vela. na origos toyota oleji je napisane 5w-30, acea a5/b5/c2, api cf. viskozita je menej dolezita velicina, je jedno ci 5w-30, 10w-40, 15w-40. v acea specifikacii som nasiel toto:
Mobil Super 3000 Formula FE 5W/30, ma aj spravnu api specifikaciu.
olej menim vzdy po 15tis. aj ked predpisany interval je 30tis. znamy automechanik mi povedal, ze pokial menim po 15tis tak mam naliat nieco v cenovej relacii okolo 250kc/liter s pozadovanou acea specifikaciou, na api specifikaciu sa mam vykaslat a viskozita ako som pisal vyssie je vraj tiez jedno pokial s tym nebudem jazdit na sahare alebo na sibiri. do manualu k autu som (zatial) nepozeral, snad v origos servise vedia, co tam leju
zratane: vratane filtra a tesnenia pod vypustny sroub: cca 1700 kc.
nieco som prehliadol alebo ten rozdiel v cene je "za znackovy servis"?
olej menim vzdy po 15tis. aj ked predpisany interval je 30tis. znamy automechanik mi povedal, ze pokial menim po 15tis tak mam naliat nieco v cenovej relacii okolo 250kc/liter s pozadovanou acea specifikaciou, na api specifikaciu sa mam vykaslat a viskozita ako som pisal vyssie je vraj tiez jedno pokial s tym nebudem jazdit na sahare alebo na sibiri. do manualu k autu som (zatial) nepozeral, snad v origos servise vedia, co tam leju

Toyota Avensis T25 kombi - D4D 93kW, 2008
Ano přesně tak, jsou to chechtáky pro šéfa,velkého servismena,malého servismena a něco musí kápnout na splátku Toy paláce, by mě zajímalo co to lejou za zázrak když účtují za litr ze "sudu" 400Kč bez daně 

T27 Avensis 1.8 Valvematic Multidrive S/2009/
když pijete se mnou pijete s Mírou

http://moje.auto.cz/m5t/avik.html
když pijete se mnou pijete s Mírou

http://moje.auto.cz/m5t/avik.html
leju tam toto:m5t píše:by mě zajímalo co to lejou za zázrak když účtují za litr ze "sudu" 400Kč bez daně
TOYOTA FUEL ECONOMY 5W30 akurat ze za liter zo suda chcu 510 bez dane

fajn, dik za reakcie, ja len aby som mal jasno, ze to ojebavak je skutocne ojebavat a neratam zle. sorry za vyraz ale inac sa to nazvat neda

No mě tam dal mechanik Eneos - litr za 249 Kč. Eneos jsou prý pro japoňáky to nejlepší. Na oleji by se nemělo příliš šetřit.
stani.1blog.cz
stani.1blog.cz
- CommonUser
- Věčnej rejpal
V TTT mi ponukali nejaky Castrol co leju do nafty (zo suda) za 100 Eurakov za 5litrov. Vraj kvalita ... asi myslel kvalitu nalepky
Tak som dal "svoj" Liqui Molly Top Tec 4100 (API SM, podla vyrobcu vhodny pre T27 Valve - katalog).
Zatial sa mi zda najlepsi. Ani studeny Valve "necvrlika", uvidime v zime.
Predtym - Shell Helix Ultra.

Tak som dal "svoj" Liqui Molly Top Tec 4100 (API SM, podla vyrobcu vhodny pre T27 Valve - katalog).
Zatial sa mi zda najlepsi. Ani studeny Valve "necvrlika", uvidime v zime.
Predtym - Shell Helix Ultra.
T27 2ZR-FAE Rice on wheels
- extremehany
- Věčnej rejpal
1ac0 píše:tak vymenu oleja zacinam riesit aj ja. toyota d-4d, rv 2008, t25 93kw. nabehane 135tis. v toyote chcu odo mna za vymenu oleja + filtra + tesnenia pod vypustny sroub cca 5.200 bubakov, co sa mi zda trosku vela. na origos toyota oleji je napisane 5w-30, acea a5/b5/c2, api cf. viskozita je menej dolezita velicina, je jedno ci 5w-30, 10w-40, 15w-40. v acea specifikacii som nasiel toto:
já jen bych chtěl reagovat na ten blábol že je jedno jestli tam dáš 5W, 10W, 15W - zjisti si co ta specifikace znamená....pak nebudeš tu psát takové blbiny, kterých by se někdo mohl chytit....
Toyota Avensis Combi 2,2 D-4D 110 kW 2008
ako som pisal: pokial nejazdis na sahare alebo na sibiri, je jedno ci das 5w30, 10w40, 5w40, 10w30 a podobne. to cislo je len a len o viskozite ktora v nasich klimatickych podmienkach nema podstatnu vahu - samozrejme pokial nejazdis ralye. to ale asi diskusia o avensise nebude pre tebaextremehany píše:1ac0 píše:tak vymenu oleja zacinam riesit aj ja. toyota d-4d, rv 2008, t25 93kw. nabehane 135tis. v toyote chcu odo mna za vymenu oleja + filtra + tesnenia pod vypustny sroub cca 5.200 bubakov, co sa mi zda trosku vela. na origos toyota oleji je napisane 5w-30, acea a5/b5/c2, api cf. viskozita je menej dolezita velicina, je jedno ci 5w-30, 10w-40, 15w-40. v acea specifikacii som nasiel toto:
já jen bych chtěl reagovat na ten blábol že je jedno jestli tam dáš 5W, 10W, 15W - zjisti si co ta specifikace znamená....pak nebudeš tu psát takové blbiny, kterých by se někdo mohl chytit....

podrobnejsie informacie najdes tu. alebo mi chces povedat, ze tam v zime mate -35 pod nulou aby si mal dovod liat tam 5wNieco? na druhu stranu kludne mozes, nik ti v tom nebrani, su to tvoje peniaze. predtym si ale precitaj nieco od ludi povolanych napriklad tu