E11 - zvlášní zvuk pod kapotou ze strany řidiče

vše ohledně modelové řady Corolla
Odpovědět
Nataly
Člen Týmu

E11 - zvlášní zvuk pod kapotou ze strany řidiče

Příspěvek od Nataly »

Zdravím všechny,
vyskytl se mně jeden problém na mojí tojotce a potřeboval bych dle níže popsané situace nějaké vysvětlení v lepším případě radu na její odstranění.
Takže jedná se o tzv. hučení, které jsem během jízdy vysledoval v oblasti pod kapotou ze strany řidiče - stručně řečeno mezi levým předním kolem a palubní deskou :) Abych popsal to hučení, tak byh ho přirovnal jako kdyby jste jeli po předjížděcích pruzích na silnici asi něco takového.
Zrovna jsem minulý týden potřeboval výměnu oleje, tož jsem se svěřil automechnikovi. Žádné plasty to nebyly a tak ho to svedlo k brzdovým destičkám, kterou ze strany řidiče pošteloval a zdálo se to OK.
Jenže ani ne den na to se zvuky vyskytly znovu. Abych byl ještě přesnější,
prvotně se vyskytovali při jízdě do hodně ostré zatáčky nebo když jsem dal plný rejd.
Nevím, co by to mohlo opravdu být spojoval jsem si to i s letošními mrazy, kde se vše roztahuje a citlivě to "odnesl i volant", který nám pěkně vrzal.
Takže, kdo by věděl poradit předem díky za info, kdyžtak v případě dotazů ihned podám info.
Toyota Corolla E11 liftback-1.4, r.v. 98, black
radys03
Věčnej rejpal

Příspěvek od radys03 »

Kdyby přidrhávala brzdová destička kolo by se muselo hřát! Prostě až dojedeš, zkus šáhnout na kotouč (bacha ať se nespálíš :) ). Ale myslím, že by to spíš pískalo, drhlo... Homokinetický kloub by to mohl dělat. Ten hučí při plném rejdu
aktuálně
Auris E18 TS - 1.6 valvematic
Corolla E11 4E-FE LPG
Peugeot 307 SW 1.6 LPG
Renault Trafic 1.9dci
EX - corsa B 1.2 33kW :lol:
EX - Avensis 2.0 VVT-i
EX - corolla E10 4A-FE
Ex - favorit 135L LPG
Nataly
Člen Týmu

Příspěvek od Nataly »

radys03 píše:Kdyby přidrhávala brzdová destička kolo by se muselo hřát! Prostě až dojedeš, zkus šáhnout na kotouč (bacha ať se nespálíš :) ). Ale myslím, že by to spíš pískalo, drhlo... Homokinetický kloub by to mohl dělat. Ten hučí při plném rejdu

Díky za vstupní info.
Tak nějak začínám do toho pronikat a mám ještě doplňující informace.
Ten hučivý zvuk se vyskytuje, jak při zatáčení (plný rejd) tak při jízdě na rovině. Minulý týden mně mechanik měnil prasklou manžetu na kloubu. Takže by to mohlo směřovat k tomu kloubu nebo by to mohlo být něco jinšího, třeba ložisko?
A v případě kloubu, jak náročná by byla výměna co se týče práce a ceny?
Jo a jak se s touto závadou dá dlouho jezdit, je třeba opravy co nejdříve nebo čas až tak netlačí.
telleke
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od telleke »

Homokineťák jakoby cvaká/přeskakuje většinou jenom při velkém rejdu a záběru. Naopak ložisko hučí nepřetržitě, ale intenzita se mění v závislosti na rychlosti a při zatáčení se dá poznat které je v háji (pravá zatáčka větší hučení - levé ložisko a naopak).

Kdyby to byl homokineťák, tak to znamená sundat kolo, brzdy s kotoučem, povolit středovou matici, vyhodit těhlici se spodního čepu ramene, vyškubnout poloosu z těhlice a pokud ten homouš nepůjde zklepnout na autě, tak to znamená vypustit olej z převodovky, vytáhnout celou poloosu ven, sundat homokineťák.... a pak obrácený postup ;) Šikovný mechanik to zvládne za hodinku, když se bude flákat tak za dvě. Ostatně jestli ti měnil manžetu, tak musel udělat úplně stejný postup, jinak totiž manžeta vyměnit nejde. Cena kloubu je myslím kolem 1500,-

Pokud by to byl homouš a už by byl takhle v prdeli, že by se projevoval už i na rovince, tak určitě vyměnit co nejdřív, jinak se může vysypat a v nejlepším případě nezablokuje kolo za jízdy.
Toyota Yaris Verso 1.3VVTi rv. 12/2000, Toyota Yaris 1.0VVTi rv. 11/2001
Nataly
Člen Týmu

Příspěvek od Nataly »

Spíš bych řekl, že se jedná opravdu o hučení než nějaké cvakání. Intnzivnější hučení (i jako by tam něco drhlo) jsem slyšel při menší rychlosti, pojížďky městem a tak, jinak v ostatních případech to vůbec neslyším.
Takže by to směřovalo k tomu ložisku, asi?? Tam je jaká náročnost výměny a je třeba taky co nejdříve?
Díky
Ne2d
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ne2d »

telleke píše: Pokud by to byl homouš a už by byl takhle v prdeli.
zajímavý slang :D

jo to by mohlo být ložisko, mám taky jedno slyšet, je to podobný zvuk jak popisuješ, akorát teď vim, jak poznat na který straně je špatný :)

a už s tím jezdim cca 20 000 km, nijak mne to neotravuje, neni to nic zásadního, rádio to jistí.. ale samozřejmě se na to chystám časem 8)

Corolla E11 vvt-i 4ZZ-FE
Obrázek
telleke
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od telleke »

:-D

Ložisko hučí, jakože fakt hučí (neplést s hučením v kládě :lol: )... čím rychleji jedeš, tím větší intenzita hučení. Zatím jsem měnil ložiska jenom na Oplu a VW, všechno to byly klumpy s cca 300000km na tachometru a vždy se to projevovalo stejně -> hukot jako když se rozjíždí nebo zastavuje metro ;)

Hučící ložisko na výměnu nějak moc nespěchá, ale výměna je trochu náročnější. Víceméně je to podobné jako u homouše, akorát musí dolu celá těhlice (buď s tlumičem nebo bez), musí se vytlačit původní ložisko, očistit všechno od rzi a nalisovat nové. Každopádně po výměně jsem vždy udělal geometrii, protože se to vždy trochu hnulo. Časově náročnější... Cena ložiška zase kolem 1000-2000,-Kč (většinou)

Ale zase špatné ložisko se ozvývá spíše ve vyšších rychlostech, řekněme třeba nad 50km/h.

Jestli si nejseš jistý, tak sedni do auta s dobrým servismanem a ten řekne hned o co jde ;) Ostatně by to měl udělat sám ještě před výměnou...
Toyota Yaris Verso 1.3VVTi rv. 12/2000, Toyota Yaris 1.0VVTi rv. 11/2001
Rampa89
Věčnej rejpal

Příspěvek od Rampa89 »

A jak dlouho si jezdil s tou špatnou manžetou zhruba víš? Pokud ještě navíc přes zimu, tak já bych to viděl spíš na h. kloub. Ale jinak takto diagnostikovat přes internet, to by to mohly být I ložiska v převodovce, při nejhorším. To hučení se ozývá už neustále? Jaký vliv na to má rychlost?
Holomek!
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Jestli to začalo hučet až po výměně manžety, tak bych prověřil, jestli tam není něco, co by mělo negativní vliv na vyvážení hřídele.
Ta manžeta mohla být popraskaná, ale nemusela ještě být durch. Obecně toyoťácké manžety myslím bývají ze silnějšího materiálu.

Jinak dle mé zkušenosti ložiska spíše hučí při určitých rychlostech - mají cosi jako rezonanční frekvenci. Při větším opotřebení pak asi už huší pořád.
Mě například tak posledních dvanáct let hučí pravé zadní ložisko nejvíce typicky při 60 a 120 km/h.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Ne2d
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ne2d »

Jimmi píše: Mě například tak posledních dvanáct let hučí pravé zadní ložisko nejvíce typicky při 60 a 120 km/h.
:D tak to je slušná doba

Corolla E11 vvt-i 4ZZ-FE
Obrázek
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Ne2d píše: ...tak to je slušná doba...
No co co, pořád čekám, jestli se to nebude zhoršovat, a ono nic. A to už mám celé sice použité, ale zdá se použitelné ložisko několik let ve skříni 8)
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Nataly
Člen Týmu

Příspěvek od Nataly »

Rampa89 píše:A jak dlouho si jezdil s tou špatnou manžetou zhruba víš? Pokud ještě navíc přes zimu, tak já bych to viděl spíš na h. kloub. Ale jinak takto diagnostikovat přes internet, to by to mohly být I ložiska v převodovce, při nejhorším. To hučení se ozývá už neustále? Jaký vliv na to má rychlost?
Zdravím,
takže popíšu historii hučení, které jsem laicky vysledoval:
1. Říjen-listopad 2011 - zjištění hučení jen při průjezdu v pravotočivých zatáčkách (v menších inezitách)
2. Prosinec-březen - stále huční při průjezdu v pravotočivých zatáčkách (inenzita se pomaliu zvyšuje)
3. Březen 2012 - výměna prasklé levé manžety a stálé hučení při průjezdu v pravotočivých zatáčkách (ve větších inenzitách) + občasné hučení na rovince při rychlosti okolo 50km/hod (opravdu zřídka)
3. Duben 2012 - hučení zesláblo, vykazuje zatím jen při průjezdu pravotočivých zatáčkách

Tak nějak stručný popis. Domluvím si mechanika a nějak temu budeme moset dojít na kloub, ale zdejší názory a výpomoc by bodla.

PS: Všiml sem si, že jsou k dispozici náhradní díly pro E11. Sháním dvířka pod ovládáním klimatizace. Byly by?

Díky za info
Jelass
Manager Týmu

Příspěvek od Jelass »

Tak na dvířka pod klimu ( myslíš 2din? ) radši zapomeň, to je nedostatkový zboží, jak 1din, tak 2din :lol:
Mondeo 2.0i Turnier 2004
p:Corolla E11 4ZZ_FE 97PS
P: Dodge GrandCaravan 3.3i 2008
Odpovědět

Zpět na „Corolla“