Motory u Versa

vše ohledně modelové řady Verso
tomko
Věčnej rejpal

Příspěvek od tomko »

michal to napisal asi najlepsie. len som nevedel to spravne definovat. :wink: verso nie je az take "tazke" aby nedokazalo dynamicku jazdu
Obrázek
David T
Člen Týmu

Příspěvek od David T »

Já mám 1,8 s automatem CVT modelový rok 2011 koupené 2012 leden.

1,8 se zdá v kopcích ,,líný". Jako kopec beu 5 km trhák na brněnské dálnici, pokud se chci dostat v takovém kopci z 0 na 130 tak s tím musím hodně zatočit, pak už to jede. Pro normální provoz je 1,8 dostačující.
108 KW 180Nm při 3400 ot/min (asi).

Jestli mohu doporučit tak si k té 1,8 pořiď automat, potom nebudeš mít se zrychlením např. v křižovatkách problém. naprosto plynulé zrychlení bez velkého vytáčení motoru. Pokud by jsi chtěl stejného zrychlení dosáhnout
s manulálem budeš v autě lítat jak nudle v bandasce. Pokud chceš předjet, tak pouze šlápneš na plyn, reakce je téměř okamžitá a můžeš zmizet.
Pokud jedeš v manuálu a nejsi na předjíždění připraven, tak než podřadíš tak už může být pozdě. Spotřeba-mimo dálnici kolem 7l na dálnici 7,5-8 podle toho kde jezdím. Na Vysočině těch 8, např v Maďarsku za 7,4l
Toyota Avensis 2.0 TD
Toyota VERSO 1.8 CVT
Michal42578
Člen Týmu

Příspěvek od Michal42578 »

David T: No, já jsem slyšel tady na foru, že se prej ty automaty moc nepovedly--nevím ale co je pravda???? Podle mě je Toyota na tolik spolehlivá, že než něco pustí na trh, prověří to "X"-krát a není to jako u Peugeota, ke kterému dávájí tažné lano zdarma. Jinak jsem ale do budoucna o automatu uvažoval. Jen ty poměrně negativní reakce mě uvádějí v pochybnosti. Taky jsem slyšel--opakuji, že jen slyšel--že automat na benzínu je docela línej, než se to roztočí. Nevím o tom nic, jen se ptám. Ty naopak říkáš, že automat je naprosto O.K. i co se týká zrychlení. Je to tedy na zváženou.
Každopádně ale, to co jsi napsal o tom zrychlení a jízdě v kopci u té 1,8, tak to jsem předpokládal a díky za info!!!! Chtěl jsem mít jen jistotu. Nové Verso budu pořizovat tak za 2 roky, což je ještě dost dlouhá doba, ale i tak je dobré sledovat trh i vývoj a ptát se. (nyní mám ještě ten starší model, ale pouze 3 roky starý s 1,6 a jsem i tak spokojen)
David T
Člen Týmu

Příspěvek od David T »

Tento automat vyrábí Toyota si 10 let a montuje se i do Subaru. Z toho důvodu jsem do automatu šel. Nikdy bych si nekoupil ojetinu v automatu.
Dojdi si to vyzkoušet k prodejci. Sice po 10 km testovací jízdě se toho moc nedozvíš, ale budeš mít alespoň představu. Automat je podle dnešního ceníku +40 000,- , ale asi to za to stojí.
Toyota Avensis 2.0 TD
Toyota VERSO 1.8 CVT
Michal42578
Člen Týmu

David T: jasně, jak jsem psal, já to nyní řeším především v teoretické rovině, ale pokud bych se rozhodoval, tak se půjdu samozřejmě svézt, protože to ti dá asi nejvíc.
Jinak, mě docela udivuje ta tvoje spotřeba. Já jezdím průměrně za 8,5-9 litrů a v zimě dokonce za 11. Je to samozřejmě především po městě. Pokud jedu delší trasu-výlet s rodinou a nebo dovolená--jezdím i pod 7. Nejmenší spotřebu jsem zaznamenal 6,7. Možná je to tím, že mám ještě ten 5-ti kvalt a musím to více točit.
David T
Člen Týmu

Příspěvek od David T »

Ono to bude taky tím, že 90% jízdy jezdím na tempomat. Pokud je to alespoň trochu možné tak ho zapnu. Jezdím stylem 50 90 130 Km/h,
ale žádné pomalé rozjíždění, šlápnu na to, rozjedu na 90 a zapnu tempomat.
Druhá věc je, že nejezdím krátké trasy. Poslední spotřeba je 6,9l na trase Soběslav-Újezd nad Lesy-Příbram-Písek-Soběslav- pro příklad trasa Soběslav-Székesfehérvár je za 7,2, pokud jedu zpět tak je to za 7,8.
Důvod je v tom, že do Maďarska je to pořád z kopce, to samé pokud jedu do Brna tak cestou zpět to baští vždy o trochu víc.

Při 130 Km/h to točí 2,5 tis, pokud jedu po městě 50 tak 1 tis. Prodejce tvrdil, že tempomat dokáže stáhnout spotřebu, protože převodovka má proměnný převod a sama si nastaví ekonomicky nejvýhodnější otáčky motoru a já to mohu jenom potvrdit. Moje max spotřeba byla 8l v zimě.
Pokud bych jezdil závodním stylem tak asi tak za 8,5-9l.
Další výhodou automatu CVT je, že městem proplouváš, motor si zatočí na 2,5 tis a než se naděješ tak tam máš 50.

Na venek se CVT tváří jako 7 kvalt, je možné řadit pákou nebo pádlama na volantu. Tmpomat umí ještě jednu věc: Jedu 90, přijíždím do obce, zpomalím na 50, projedu obcí na nohu a nakonci obce ťuknu do páčka tempomatu směrem nahoru a auto plynule samo zrychlí zpět na 90 (na poslední nastavenou rychlost.)
Toyota Avensis 2.0 TD
Toyota VERSO 1.8 CVT
tomko
Věčnej rejpal

Příspěvek od tomko »

je to predovsetkym tym ze mame 6kvaltov, preto tk spotreba
Obrázek
Michal42578
Člen Týmu

Hmmm, no 6 kvaltů je asi opravdu příznivější pro spotřebu, ale jak píše David T, tak samozřejmě podstatnou roli hraje dálka. Při popojíždění po městě je to opravdu okolo 10 litrů, ale delší trasa je v pohodě okolo 7--to jsem poznal i já sám. S tím CVT jsi mě docela potěšil. Uvažuji o něm stále více.
David T
Člen Týmu

Příspěvek od David T »

Mám dotaz k 6 kvaltu pro Tomka: dáváš 6tku pokud nejezdíš po dálnici, mylím při 90 km/h rychlosti? Měl jsem možnost jezdit s RAV4 2,2 D4D a
6ku jsem dával jen na dálnici při 130km/h v 90tce to nebylo možné.

V úterý dávám auto do servisu a jako náhradní budu mí Priuse, jsem zvědavý na motor a převodovku. mylím si, že to bude zajímavés rovnání
1,8 108KW CVT oproti 1,8 74KW CVT e, jsem na to moc zvědavý.
Toyota Avensis 2.0 TD
Toyota VERSO 1.8 CVT
tomko
Věčnej rejpal

Příspěvek od tomko »

David T píše:Mám dotaz k 6 kvaltu pro Tomka: dáváš 6tku pokud nejezdíš po dálnici, mylím při 90 km/h rychlosti? Měl jsem možnost jezdit s RAV4 2,2 D4D a
6ku jsem dával jen na dálnici při 130km/h v 90tce to nebylo možné.

V úterý dávám auto do servisu a jako náhradní budu mí Priuse, jsem zvědavý na motor a převodovku. mylím si, že to bude zajímavés rovnání
1,8 108KW CVT oproti 1,8 74KW CVT e, jsem na to moc zvědavý.
ked radim podla doporucenia auta o preradzovani tak 6ku davam tak okolo 70kmh.5ku pri 50ke, 4 pri 40ke. samozrejme podla profilu cesty a radi sa tak aby po preradeni boli otacky okolo 2000-2200 otacok. pri 130ke je to okolo 3500otacok
Obrázek
tomko
Věčnej rejpal

Příspěvek od tomko »

ale 6ku davam aj v meste ked tachac ukzuje 70ku. cize tym chcem povedat ze 6ka je casta
Obrázek
Martin_HnN
Manager Týmu

Příspěvek od Martin_HnN »

Michale, u pořádného prodejce je mimo zkušební jízdy obvykle možnost zapůjčit si vozidlo ... a pokud řekneš, že si chceš před koupí vyzkoušet auto dlouhodobě, tak se možná dá jít na zajímavou cenu za "zapůjčení" - pokud jsi tedy u nich již auto koupil a zvažuješ, že ho tam koupíš i tentokrát.
Doporučuji vyzkoušet si více aut (jak s automatem, tak bez), případně i jiný model - pro srovnání - i když u jiného modelu Ti pak obvykle stáčí jen pár km, pokud se neřekneš - hmmmmm ... to nebylo špatný :-D stojí to sice nějakou tu kačku, ale nekupuješ auto každý den ...
Corolla Verso 2007 / 2,2 D-4D 100 kW
Michal42578
Člen Týmu

Martin HnN:
Samozřejmě že pokud bych kupoval nové auto, tak bych to así opravdu řešil minimálně tím, že bych se šel projet. On je ale občas problém v tom, že nemají model s odpovídajícím motorem na prodejně. Když jsem kupoval Verso poprvé, tak jsem chtěl vyzkoušet taky motor 1,8 a porovnat s 1,6 , ale k dispozici byl jen model 2,2D a to je samozřejmě raketa.
Pokud budu řešit opět nové Verso (což zatím tak vypadá) tak budu už postupovat jinak, i kdybych se s tím měl svézt v jiném městě.
Jinak jsem nyní koukal do časopisu AUTO TIP číslo 8 (duben) a tam je recenze na Verso s motorem 1,8 o kterém se tam velice dobře vyjadřují. Na 100 tis. Km byly jen drobné závady-dvě žárovky.
Je dobré, že v Toyotě vše opravují hned při výrobě a nečekají na nový model, jako je to u jiných automobilek. Po těch sto tisících ji kompletně rozebrali a následně zase složili a poslali na dalších 100 tisíc---povzbudivá zpráva!!! :D
Martin_HnN
Manager Týmu

Příspěvek od Martin_HnN »

Ještě můžu doporučit klubové srazy :-)
nebo se domluvit přímo tady :-)

Jo jo, 2,2 je raketa ... a díky tomu jezdím mnohem víc v klidu než předtím s feldou, kdy jsem neustále stál na plynu :-D abych stačil všem okolo a držel se "s davem" :-) ... valící se kolona na dálnici od Jihlavy do Prahy v neděli navečer, kdy se ta řeka valila neustále 140 byla dost vyčerpávající a jsem rád, že jsem se toho zůčastnil jen jednou :-(

Dík za TIP na AutoTIP :-D to si musím pořídit ;-)
Corolla Verso 2007 / 2,2 D-4D 100 kW
tomko
Věčnej rejpal

Příspěvek od tomko »

ano, motorizacia je dolezita s ohladom na jazdy ake chodievas. ak casto po dialnici, tak je vyhodou mat vyssiu motorizaciu a pod.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Verso“