Vibrace volantu - náboj kola???
Vibrace volantu - náboj kola???
Je možné, že po ujetí cca 8000km od výměny brzdových kotoučů a destiček (protože byly zvlněné a šly hrozné vibrace do volantu) se to začíná projevovat pomalu znova? Žádný sportovní styl jízdy. Rodinná rychlost, odstupy a dobržďování. Žádné panické brždění. Někde jsem se doslechl, že to mohou mít na starosti opotřebované náboje kol. Ono totiž i při rozjezdu, cítím lehké vibrace ve volantu a jak řadím 2 a dál, tak již OK. Chvění volantu se projevuje i při zatáčení v malých rychlostech pod plynem. Jsem docela bezradný. Co s tím?
Ave 2002 - zlatá metal, liftback
Podle mě 90% toho, čemu se říká "zvlněné kotouče", jde na vrub nesprávné montáži, kdy dosedací plocha náboje není dostatečně očištěná a přes zimu se tam dostane sůl a následná povrchová koroze kotouč jaksi vychýlí ze správné polohy.
V Tvém případě ale příznaky vypadají ještě na něco jiného, ložisko, kloub, čepy....
V Tvém případě ale příznaky vypadají ještě na něco jiného, ložisko, kloub, čepy....
- JapanForever
- Řidič
Re: Vibrace volantu - náboj kola???
Zkus po ujetí několika kilometrů porovnat teplotu disků na levý a pravý straně. Mě to dělalo taky, až jsem měl pocit, že mám píchlí kolo, ale pak jsem zjistil, že mi přibržďuje pravej brzdič, takže se mi vyhřáli kotouče i destičky... anebo to může dělat poloosa. S vadnou poloosou se mi to ale vlnilo mezi 100 - 120 km/h. Pak jsem jí vyměnil, tak byl chvilku pokoj a pak to začalo znova ale ještě víc přesně jak popisuješ. Výměna kotouče a destiček a je klid...Fikus píše:Je možné, že po ujetí cca 8000km od výměny brzdových kotoučů a destiček (protože byly zvlněné a šly hrozné vibrace do volantu) se to začíná projevovat pomalu znova? Žádný sportovní styl jízdy. Rodinná rychlost, odstupy a dobržďování. Žádné panické brždění. Někde jsem se doslechl, že to mohou mít na starosti opotřebované náboje kol. Ono totiž i při rozjezdu, cítím lehké vibrace ve volantu a jak řadím 2 a dál, tak již OK. Chvění volantu se projevuje i při zatáčení v malých rychlostech pod plynem. Jsem docela bezradný. Co s tím?
Toyota Avensis Kombi 2.0 D4D (2008)
Mazda 6 GH 2,2 92kW Kombi (2009)
EX - Toyota Avensis 2.0 D4D, Mazda 3 1.6 Di (2005), Nissan Almera 2.0D (1996), Nissan Almera 1.8i 16V (2002), Honda CR-V 2.0i (1998), Nissan Almera 1.4 16V (1996)
EX - Toyota Avensis 2.0 D4D, Mazda 3 1.6 Di (2005), Nissan Almera 2.0D (1996), Nissan Almera 1.8i 16V (2002), Honda CR-V 2.0i (1998), Nissan Almera 1.4 16V (1996)
Mám takú jednu životnú prax: Ak sa niečo deje s podvozkom, prípadne riadením, v prvom rade hľadám chybu v pneumatikách. Hukotanie pravého zadného kola - konštatovanie servisu: to bude ložisko. Nebolo -stačilo vymeniť opotrebované pneu a bol kľud. Na zimných Bridgestone-och od novoty ťahá do prava. Geometria 3krát. Na letných Michelin-och ide ako na koľajniciach. Takže pneu.
A teraz tvoj problém : po prezutí na letné /spomínané Michelin cca 40000km/ pred dvomi týždňami sa objavil problém, ktorý snáď je totožný s tvojim : do rýchlosti cca 40km/hod jemné pohupovanie volantu v rozpätí cca 0,5cm. Po zvýšení rýchlosti kľud. V pomalšej zákrute to tiež cítiť . Takže ja to budem riešiť novými pneu a som presvedčený, že to prestane.
A teraz tvoj problém : po prezutí na letné /spomínané Michelin cca 40000km/ pred dvomi týždňami sa objavil problém, ktorý snáď je totožný s tvojim : do rýchlosti cca 40km/hod jemné pohupovanie volantu v rozpätí cca 0,5cm. Po zvýšení rýchlosti kľud. V pomalšej zákrute to tiež cítiť . Takže ja to budem riešiť novými pneu a som presvedčený, že to prestane.
http://www.photo-box.cz/brzdy.pdf
Zjimave pocteni o brzdach.
Ale nemusi to nutne delat brzdy. Gumy, podvozek (hlavne kulovy cep) nejdrive zkontrolovat.
Ted si to ctu znova a premyslim ze jestli to jde citit i pri rozjezdu na 1 stupen, tak to bude temer stopro pneumatikama. Jestli ti to delalo uz drive a pak jsi to opravil tak muzou byt rozvazene kola.
Zjimave pocteni o brzdach.
Ale nemusi to nutne delat brzdy. Gumy, podvozek (hlavne kulovy cep) nejdrive zkontrolovat.
Ted si to ctu znova a premyslim ze jestli to jde citit i pri rozjezdu na 1 stupen, tak to bude temer stopro pneumatikama. Jestli ti to delalo uz drive a pak jsi to opravil tak muzou byt rozvazene kola.
Avensis 2.0i 1998
Konečně zasvěcené informace o brzdách.
O "zkroucených kotoučích" již mám delší dobu podobný názor a to čistě na základě vlastních zkušeností a vlastního měření. Většinou tento jev způsobuje špatně očištěná plocha náboje, vnikání slané vody do spáry a následná koroze s vychýlením kotouče z rovnovážné polohy.
O "zkroucených kotoučích" již mám delší dobu podobný názor a to čistě na základě vlastních zkušeností a vlastního měření. Většinou tento jev způsobuje špatně očištěná plocha náboje, vnikání slané vody do spáry a následná koroze s vychýlením kotouče z rovnovážné polohy.
Ja jsem jednou resil vibrace pri brzdeni a zkousel jsem snad vsechno. Stahovaly se kotouce, bubny, cistily se dosedaci plochy pro kotouce, menily se desticky,pakny, repasovaly se trmeny a vsechno bez efektu a jeste to stalo kotel penez.
Nakonec co bylo ulozenim spodniho kuloveho cepu. Nekdo ho prede mnou spatne dotahl sroubem se strzenym zavitem a pri nejakem prudsim brzdeni to jednou povolilo a cely cep se uvolnil, ale porad drzel.
No a dlooouho trvalo nez jsem na to prisel
No a vyzkouseno mam z jineho auta ze to muze udelat i vymlaceny cep a klidne i cep rizeni.
Ale "Zvlnene kotouce" v podstete nexistuji. Teda pokud je nekdo neprobrzdi z 200km/h.
Nakonec co bylo ulozenim spodniho kuloveho cepu. Nekdo ho prede mnou spatne dotahl sroubem se strzenym zavitem a pri nejakem prudsim brzdeni to jednou povolilo a cely cep se uvolnil, ale porad drzel.
No a dlooouho trvalo nez jsem na to prisel

No a vyzkouseno mam z jineho auta ze to muze udelat i vymlaceny cep a klidne i cep rizeni.
Ale "Zvlnene kotouce" v podstete nexistuji. Teda pokud je nekdo neprobrzdi z 200km/h.
Avensis 2.0i 1998
- JapanForever
- Řidič
..a nemáš náhodou plecháče 6J a hliníkáče 7J ???Fikus píše:Je fakt, že se to projevilo, když jsem teď prohodil zimáky na letňáky s alu. Nechám převážit přední kola a uvidíme.
- JapanForever
- Řidič
Já jenom, že jsem měl stejnej problém. Na zimákách v pohodě, protože guma byla taková rozpláclá na silnici, takže veškerý vibrace pobrala a když jsem nandal letní disky z Celici, tak ty disky byli širší, takže guma na nich byla pevná a volant mi začal házet jako blázen mezi 100-120km/h. takže jsem nechal zkontrolovat vůle na čepech, atd, udělala se geometrie, ale žádná změna. Nakonec přišla na řadu výměna poloosy, prej na to Toyoty trpí... Když auto bylo na zimákách, tak jsem žádný vibrace necítil....vojta ž. píše:A co by to znamenalo?
plech i al mám 6J. Pneu úplně stejný rozměr. Zvláštní je, že ty vibrace, nebo spíše vlnění volantu při pomalé jízdě, respekt. při rozjezdu jsou když je volant v nějaké poloze a já se rozjíždím a rovnám jej. Ale když s ním otočím (jako protočím pravá-levá), tak se jako by srovná a pak to třeba neudělá. Přijde mi,jako např nějaký volný čep, tlumič....., nevím ?????? Dělá to jen při malých rychlostech. Jak se dostanu na cestovní 60 a výš tak už nic. A rovněž brždění v rychlostech jak lehké přibrždění nic, silné brždění nic. V malé rychlosti 30 a dolu při brždění lehké vlnění.
Nejsem už paranoidní?

Jo a v prosinci byla STK OK. Ještě jsem upozorňoval technika na subjektivní pocity s nápravou a nic nenašel. Tedy jen na té jejich hýbací stolici. Nevím, jaké všechny čepy či táhla to dovede prověřit.
Nejsem už paranoidní?

Jo a v prosinci byla STK OK. Ještě jsem upozorňoval technika na subjektivní pocity s nápravou a nic nenašel. Tedy jen na té jejich hýbací stolici. Nevím, jaké všechny čepy či táhla to dovede prověřit.
Naposledy upravil(a) Fikus dne čtv 07.06.2012, 21:39, celkem upraveno 1 x.
Ave 2002 - zlatá metal, liftback