Volnobezne otacky

nová modelová řada - nástupce Corolly
Odpovědět
tumosp
Člen Týmu

Volnobezne otacky

Příspěvek od tumosp »

Ahojte majitelia Aurisov. Som taktiez majitelom Aurisa 1,33 model 2010 uz rok. Mam najazdenych cca 17 600 km. Mal som k dispozicii niekolko typov MV a este nikdy som nezaznamenal aby volnobezne otacky pri zohriatom motore a vyradenej rychlosti boli zavisle od rychlosti pohybujuceho auta. Pri jazde z kopca, ked dam neutral volnobezne otacky pri rychlosti cca 110 az 120 km/h su asi 1 000, pri rychlosti 80 az 90 km/h su cca 800 az 900 a ked zastavim na krizovatke pomaly klesnu na cca 600. Upozornil som na to servis pri 1.prehliadke a vraj je to normalne. Doposial u vsetkych MV po zaradeni neutralu okamzite klesli volnobezne otacky na cca 600. Prosim Vas o ino ci je to u vsetkych Toyot a ci mate nejake vedomosti o tom alebo je to len u mna.
tomko
Věčnej rejpal

Příspěvek od tomko »

volnobezne otacky idu podla toho ako mu to nariadi riadiaca jednotka. teda je tam vela faktorov kt. urcuju ake otacky maju byt a nie len rychlost. ak sa ti nepacia otacky tak mozes resetnut RJ. ale aj tak si myslim ze je to normalne
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

nezkousel jsem to presne pri rychlostech, jak to popisujes, ale nemam jednotne volnobezne otacky, jako u starych aut, jsou zavisle na teplote motoru, na rychlosti...taky kdyz valim 2hodiny po dalnici a pak vymacku spojku, tak si motor jeste nejakou dobu drzi 3tis ot a pomalu padaji, nez spali smes a dekarbonizuje zbytky z valcu(nekde se tady o tom psalo) a padaji ty otacky treba 6-8sec na nejake okolo 1000.

Podle mne bezna vec.
2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox
Obrázek
tumosp
Člen Týmu

Příspěvek od tumosp »

tomko píše:volnobezne otacky idu podla toho ako mu to nariadi riadiaca jednotka. teda je tam vela faktorov kt. urcuju ake otacky maju byt a nie len rychlost. ak sa ti nepacia otacky tak mozes resetnut RJ. ale aj tak si myslim ze je to normalne
ahoj tomko a Luke_Luke, volnobezné otacky neurcuje rychlost auta ale nastavenie motora a su konštantné pri zaradenom neutrali a zohriatom motore na prevadzkovu teplotu (aspon doposial pri vsetkych uzivanych znackach), pisal som, ze moj AURIS ich konstantne nema a su zavisle od rychlosti pohybujuceho sa auta a to aj pri uz zohriatom motore; ak su volnobezne ot. cca 600 pri stojacom nastartovanom aute so zohriatym motorom, mali by byt take iste za rovnakych podmienokaj pri pohybujúcom sa aute z kopca; ak to riadi riadiaca jednotka unika mi vyzmam vyssich otacok pri neutrali, zohriatom motore a jazde z kopca
Plextor
Věčnej rejpal

Příspěvek od Plextor »

http://www.youtube.com/watch?v=i8qIFfnx ... ideo_title

jizda z kopce na neutral teplota na pulce prej je to normalni
Yaris 3 / 1.33 2011
VW Tiguan 2.0, 150k, 2018, po Praze do 6,8l, dálnice 6,4l
měl jsem E12U 1.4, E15U 1.6, T27 2.2.aut, RAV 4.4 - 2.2 aut.
on22
Navigátor

Příspěvek od on22 »

Já si myslím, že když jede auto z kopce na neutral a má vyšší otáčky volnoběhu, je to kvůli podtlakovému posilovači brzd.
Pokud byste při jízdě dupli na brzdy a motor měl nízké otáčky, mohl by vlivem odběru podtlaku zhasnout, tím přestat vytvářet podtlak úplně a nefungoval by posilovač brzd.
Corolla 1.6 Valcematic CVT Active Trend+ 2017
Auris 1.6 Valvematic Luna 2011
Škoda 125 L 1989
Milan SE
Řidič

Příspěvek od Milan SE »

on 22 : podtlak je najsilnejší pri vonobehu a z nárastom otáčiek klesá, lebo je otvorená škrtiaca klapka a narastá priechod vzduchu v sacom potrubí, zmena volnobežných otáčiek nijako nesúvisí s posilovačom brzd.
Ale také silné kolísanie volnobežných otáčiek,hlavne pri zahriatom motore je chyba. Určitá odchylka je normálna,regulácia od lambda sond a pod. ale nemože to byť od 600 až po 1000, treba to dať do servisu na počítač.
Roman Jašek
Věčnej rejpal

Příspěvek od Roman Jašek »

Plextor píše:http://www.youtube.com/watch?v=i8qIFfnx ... ideo_title

jizda z kopce na neutral teplota na pulce prej je to normalni
A toto se mně někdy taky stává, normální mně to moc nepříjde, jak mně bylo taky řěčeno, ale neřeším to......
Toyota Avensis 1,8 VVti kombi, 95 kW, r.v. 2006
Czertik
Člen Týmu

Příspěvek od Czertik »

Milan SE píše:on 22 : podtlak je najsilnejší pri vonobehu a z nárastom otáčiek klesá, lebo je otvorená škrtiaca klapka a narastá priechod vzduchu v sacom potrubí, zmena volnobežných otáčiek nijako nesúvisí s posilovačom brzd.
Ale také silné kolísanie volnobežných otáčiek,hlavne pri zahriatom motore je chyba. Určitá odchylka je normálna,regulácia od lambda sond a pod. ale nemože to byť od 600 až po 1000, treba to dať do servisu na počítač.
a není Valvematic bez škrtící klapky?
<b>Toyota Auris - <i> 1,6 Valvematic Luna </i> - Super white </b>- 8/2011
<i>Model <b>2011<b></i>
mysiakmysiak
Navigátor

Příspěvek od mysiakmysiak »

-tiež som si myslel že Valvematic nemá škrt.klap., ale má ju.

Objem směsi paliva se vzduchem vstupující do motoru reguluje otevírání sacího ventilu, a tak má tradiční škrticí klapka poněkud jinou roli. Místo, aby trvale regulovala průtok vzduchu do motoru, se nyní používá k omezení toku vzduchu při vypínání motoru nebo ve spolupráci se systémem řízení stability vozu. Škrticí klapka tak může být za chodu motoru většinou otevřená, aby vzduch mohl optimálně vtékat skrz sací potrubí.

http://www.autokaleidoskop.cz/Novinky/T ... -%28II%29/[/quote]
Auris, 1,6 5MT
tumosp
Člen Týmu

Příspěvek od tumosp »

Dakujem priatelia za zapojenie do diskusie a podnety. Tie otacky mi nastastie nekolisu ako na tom videu, len po vyradeni rychlosti z kopca sú konstantne 1000 pri 120, 900 pri 80 atd. Ak viete poradte este ako presvedcit servis, ze to az tak normalne nie je. Totiz na prehliadke ked som na to upozornil povedali, ze je to normal. Fakt som sa s tym este nestretol ani u Trabanta, Fiata 125, Favorita, Felicie, Hondy Civik, DAWVO, HYUNDAI Accent 12V, VW POLO 16V.
Khol Miroslav
Člen Týmu

Re: Volnobezne otacky

Příspěvek od Khol Miroslav »

Zdravím všechny.Mám Auris 1,6 Valvematic r.2010. Na displeji při nastartování mi vyskočil symbol motoru a signalisace jeho poruchy/CHECK ENGINE/. I zajel jsem do servisu, kde mi po týdnu vyměnili řídící jednotku.Po
týdnu ježdění jsem zjistil zvýšenou spotřebu o cca 40 % a volnoběh 1100ot. místo před výměnou a menší spotřebou kdy bylo jen 900ot. Domnívám se,že
tam přímá souvislost mezi ot. a spotřebou je! Po dotazu u dovozce, mi ani ten nedokázal sdělit jaké dle manuálu má být nastavení ot.volnoběhu Další jejich doporučení bylo:Pokud máte pocit, že Váš vůz vykazuje nestandardní projevy, či případná oprava vozu podle Vašeho názoru nebyla provedena dostatečně je zapotřebí obrátit se na subjekt, který opravu prováděl a kde vůz fyzicky prohlédnou a určí příčinu tohoto nestandardního projevu vozu.Čili i oni mluví o [nestandardním] projevu. Píši toto, protože různá vysvětlení na tomto fóru mne neuspokojila. Zná někdo objektivitu tohoto nastavení z manuálu výrobce?
Odpovědět

Zpět na „Auris“