4E-FE , rv.97, 78tkm a bioethanol+natural 95, zkušenosti

vše ohledně modelové řady Corolla
Odpovědět
Warhawk
Člen Týmu

4E-FE , rv.97, 78tkm a bioethanol+natural 95, zkušenosti

Příspěvek od Warhawk »

Ahoj kolegové, vím, že se tady již v minulosti ježdění na bioethanol řešilo, ale rád bych se s Vámi podělil o své zkušenosti. Nečekám, že mě budete poplacávat po rameni, ale každý rozumný komentář vítám a třeba moje zkušenost bude někoho zajímat.

Jezdím převážně po městě (Praha) s Corollou 1,3 HB, motor 4E-FE, holobyt.
Při jedné zimní cestě na hory jsem se rozhoupal a zkusil nabrat bioethanol E85 říznutý 1:1 s klasickým naturalem. Obsluhy jsem se ptal jaké s tím mají zkušenosti a pán mě prohlásil, že na to jezdí celá vesnice :wink: Po načerpání se nic nedělo, auto se chovalo stejně a pokud zde byla nějaká změna, tak asi jen k lepšímu. Auto startovalo bezproblémů i při -18. Až na cestě domů jsem si uvědomil, že z původně zamyšleného mixu 1:1 objemově jsem udělal 1:1 finančně. Tedy E85 bylo v nádrži podstatně více.

Od té doby jsem vyjezdil asi tři nádrže na skutečný mix 1:1 (objemově) a zatím se nevyskytl jediný problém. V těch silných mrazech, co panovaly, jsem měl na startéru o jednu či dvě otočky více než to chytlo. Subjektivně se mi zdá auto trochu tišší a motor je více pružnější, ale to spíše přikládám placebo-efektu.

Snažil jsem se změřit spotřebu. S klasickým naturalem jezdím kombinovaně za 6,9l, tady mi vychází 7,7, což tak nějak odpovídá předpokladu.

Ještě bych rád uvedl proč jezdím na tento patok. Kromě finanční stránky (cca 30 Kč/l) to byla i zvědavost. Auto je rv. 97, má najeto skutečných 78tkm, a vzhledem k plánované životnosti motoru a mého ročního nájezdu (10-15 tkm) bych jej ještě musel mít aspoň deset let, což nechci :-) (tím neříkám, že jej nemám rád). Takže pokuď mým konání snížím životnost motoru o třetinu, tak ať.. :-)

Hezký večer

Jirka
namestekw123
Navigátor

Příspěvek od namestekw123 »

Pokud vim tak na bioethanol se da jezdit primo a nemusi se michat vic s naturalem ale aby to jezdilo dobre jak ma musi se udelat uprava jelikoz bioethanol ma studeny plamen horeni tak si ridici jednotka mysli ze je motor malo obohaceny a snazi se ho obohatit takze se to musi upravit aby si ridici jednotka myslela ze je bohatost v poradku a nepridavala bohatost pak auto jezdi normalne a i s nizsi spotrebou paliva diky studenemu horeni paliva trosku hure startuje o proti naturalu pri studenem motoru a dele se motor ohrejva. Ale jak je zde uvedeno ze pri michani 1:1 to jezdi dobre tomu verim a spotreba je trosku vetsi to diky tomu studenemu horeni ze to jednotka asi jeste trochu obohacuje jak uz jsem psal. Takze kdyz si nekdo necha udelat v aute prestavbu na bioethanol coz je pouze zasah do elektroniky motoru a pridanim prepinace benzin/bioethanol nebo je i automaticka prestavbova sada bude jezdit auto normalne na samotny bioethanol stim ze studeny start bude trosicku horsi mozna ze to ale ani nepoznate a vykon motoru by se mel o neco zvysit a tim padem snizit i spotreba. Jinak treba tady neco nabizeji a pise se o tom vice: http://www.bioethanole85.cz/ a zde take: http://www.novinky.cz/vase-zpravy/praha ... rvisu.html. ja bych rekl ze se prestavba vyplati pokud clovek jeste jezdi hodne a u teto prestavby je vyhoda ze neni potreba zadne revize a dalsi veci a neni zadne omezeni jako je to treba u LPG ze treba v garazich nemuze parkovat kde chce ale jen na mistech urcena pro LPG a tak. a co jsem tak koukal tak prestavba pride na nejakych kolem 10000kc i mene zalezi na motoru a jeho vstrikovani.
Odpovědět

Zpět na „Corolla“