Rav4 1.gen. automatická prevodovka + ECT

vše ohledně modelové řady Rav 4
Odpovědět
riso2504
Člen Týmu

Rav4 1.gen. automatická prevodovka + ECT

Příspěvek od riso2504 »

Načo je tlačítko ECT ? Na automatickej páke sú dve tlačítka načo je to spodné???
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beaver »

Na páce dole je overdrive. Pokud máš O/D vypnutý (svítí na palubce oranžová kontrolka) tak převodovka na Déčko neřadí rychloběh. Se zapnutým O/D převodovka rozhodně řadí všechny kvalty a mám dojem, že i zamyká měnič. Auto na to rozhodně moc ochotně nejede, takže se to používá jen při vyšších rychlostech a delších úsecích, typicky na dálnici. Já osobně O/D vůbec nepoužívám na okreskách, tj. do těch 90-100 km/h, protože auto jinak zbytečně řadí když to není potřeba a převodovka se víc opotřebuje. Navíc na palubce máš ještě přepínač na POWER režim, ten přepíná převodovku do módu kdy převodovka víc vytáčí motor než přeřadí a navíc se mi zdá že i víc agresivně reaguje na kickdown při prošlápnutí pedálu na zem.

Klasicky je nejlepší jezdit s vypnutým O/D bez POWER režimu, na dálnici se rozjet přes 100 km/h a zapnout O/D (pokud nejedeš do nějakýho kopce, to většinou na O/D padají otáčky a motor nemá sílu to utáhnout) a pokud potřebuješ předjíždět nebo auto pořádně prohnat, tak zapnout POWER.
Toyota Supra 2.5 twin turbo
Lexus IS200
Lexus RX400h
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"
http://www.supraklub.cz
riso2504
Člen Týmu

Příspěvek od riso2504 »

Môžem O/D a POWER vypínať a zapínať za jazdy? :roll:
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beaver »

POWER kdykoliv. O/D je lepší vypnout když převodovka má zařazeno na nižší kvalt (3 a míň), typicky například po tom, co sjedu z dálnice a dojedu ke křižovatce a zastavím tak rovnou i vypnu overdrive. Jinak to jde vypnout i za jízdy, ale v tom případě je lepší aspoň v situaci kdy motorem brzdíš, jinak je to větší zátěž pro převodovku. Nicméně když potřebuješ nutně rychle akcelerovat tak není problém O/D natvrdo vypnout i pod plynem, jenom by se to prostě nemělo moc často praktikovat :)
Lexus IS200
Lexus RX400h
riso2504
Člen Týmu

Příspěvek od riso2504 »

Ako mám jazdiť v teréne. 1.Mám si dať páku automatu do D ? alebo 2 ? alebo L ? 2.Čo je to vlastne L ? 3.Keď idem do terénu Mám dať POWER a O/D a zaradiť L???alebo inak :roll:
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beaver »

Tak prvne bych chtel rict, ze kRAVka do terenu zas tak moc neni :D Pokud jedes po nejake ceste co je vic do kopce nebo v horsim stavu, tak vetsinou moc rychle nepojedes a v tom pripade je lepsi zaradit dvojku, pokud bys vyjizdel nejakej fakt prudkej kopec tak eLko. V podstate na L prevodovka drzi zarazenou jednicku, na 2 radi i dvojku. eLko je dobre i pri sjizdeni prudkych svahu a brzdeni motorem napriklad kdyz jedes s privesem a chces ho opravdu pomalicku "sesplhat" dolu.

Moje osobni zkusenost - pri sjezdu ze silnice napr. na louku nebo do pole zastavim nebo co nejvic zabrzdim a posadim prevodovku na dvojku, potom umerne rychle pokracuju dal. Pokud je po ceste nejaky problem, treba dira nebo prudke stoupani na lesni ceste tak preradim na eLko a opatrne to prejedu/vyjedu a nasledne radim zpatky na dvojku, paklize je mozny pokracovat dal vyssi rychlosti (na tu dvojku tak 30-40 aby to netocilo motor jak hrom). O/D v terenu v zadnem pripade nezapinat, nechat vypnute (kontrolka sviti). POWER vetsinou neni potreba vubec, ja ho skoro nezapinat z duvodu uspory paliva, aktivuju to vetsinou jen kdyz potrebuju predjizdet nebo se poradne rozjet :)
Lexus IS200
Lexus RX400h
Odpovědět

Zpět na „Rav 4“