E11 - vytekly olej z motoru pri -30

vše ohledně modelové řady Corolla
Odpovědět
r0b
Člen Týmu

E11 - vytekly olej z motoru pri -30

Příspěvek od r0b »

Zdravim vsechny!

Prestehoval jsem se do krajiny kde -30 je celkem bezna hodnota. Kdyz klesly teploty (ale jeste ne nijak extremne [-5 az -10]) tak jsem si poprve vsiml, ze mi motor nedrzi dobre otacky a obcas chcipl pri prerazovani za jizdy (i po zahrati) zvlast kdyz padal z vysokych otacek. Take jsem si vsiml, ze pri pridani plynu prvni 1-2 sekundy spis trochu zpomali a az pak zrychli. Takto jsem jel jen par jizd behem cca 14 dnu.
Pri jedne jizde mi po cca 5km jizdy najednou zacal motor delat hodne divnej vysokej zvuk - jakoby se neco trelo (myslel jsem si, ze prokluzuje jeden z remenu) po minute to prestalo, kdyz jsem se ale vratil na stejny parkovaci misto tak jsem videl skvrnu tak 10cm a od ni dve lajny tak jak jsem vyparkorvaval. Okamzite jsem zkontroloval hladinu oleje(i po nake dobe) a vsechen olej pryc.

Zkousel jsem to vyfotit a nahral na uloz.to pro lepsi identifikaci problemu. Zda se mi, ze to vyteklo hlavne z olejovyho filtru, ale bojim se ze ne jen pres nej. Ten uz jsem nastudoval jak se ma menit a doufam ze na tom nic nepokazim.

Obrázek

Ale pak jsem tam jeste uvidel odchlipnutej plast (pravdepodobne mrazem a zmrzlym olejem ve spare) ktery se prave dotykal i remene, do toho plastu jsem rypl sroubovakem a ten se jen oddrolil (na fotce je v nem dira).

Obrázek

Muzete mi pomoct s identifikaci problemu a poradit co s tim plastem?

Diky!

PS: Prestoze jsem pred cestou v servisu zduraznoval co nejlepsi zabezpeceni pred takovou zimou tak jsem dostal 10W-40. Tedka tam hodlam rozhodne dat 5W-40, tim nic nemuzu zkazit, ne?

A odkaz na vsechny fotky:
http://uloz.to/13216668/corolla-olej-problem-zip
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

A nevytekla Ti náhodou i voda....? Tohle vypadá jak protimrazová zátka, ale nejsem si jist.

Jinak jeden z důvodů, proč jsem si začal zase měnit olej sám byl ten, že v běžném servise nejsou schopni očistit dosedací plochu filtru a pak hrozí únik oleje. Po jedné takové zkušenosti (naštěstí chycené včas) jsem se vrátil ke "starým dobrým způsobům".

U Tebe to ale vypadá, že jsi to včas nechytil a v lepším případě budeš znovu mít motor v záběhu, alespoň na nějaký čas.

Jinak 10W-40 je dle mého dostačující a s únikem souviset nemůže.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Rampa89
Věčnej rejpal

Příspěvek od Rampa89 »

Pod tím plastem je gufero na klice, jeho výměna není zrovna procházka růžovým sadem.
Holomek!
r0b
Člen Týmu

Dekuji za Vase postrehy!

Příspěvek od r0b »

Predevsim diky chlapi za postrehy.

Jedinej lehci unik vody je vyfocenej na te druhe fotce, ale tam moc nevim odkud to tece (krome sparu), podivam se po te protimrazove zatce - neni mozny ze jen spravne plni svou funkci? Chlazeni momentalne neni az takovej problem kdyz je porad takova kosa :)

Gufero na klice je predpokladam "tesneni klikoveho hridele" ?

V knizce JAK NA TO jsem na strane 167 a dale nasel, ze se jedna o
17 - spodni kryt ozubeného remenu. A take je tam celkem drsnej navod na to jak se dostat az k ozubenymu remeni. Jak to tak vypada tak toto bude muj pracovni postup (az sezenu 3l oleje, olejovej filtr a ten spodni kryt)...
Rampa89
Věčnej rejpal

Příspěvek od Rampa89 »

Je to díl 90311 - 35040 (15101A) :

Obrázek

V katalogu Elitu by to mělo být pod číslem COS19026732.

Ale možná to může být i to gufero toho olejovýho čerpadla. Těžko říct, to člověk uvidí, až to rozdělá.
Holomek!
Odpovědět

Zpět na „Corolla“