Tempomat do kopce

nová modelová řada - nástupce Corolly
Odpovědět
Rada85
Člen Týmu

Tempomat do kopce

Příspěvek od Rada85 »

Ahoj, dotaz pro zkusenejsi : kdyz jedu na sestku na tempomat mezi 2200-2500 otacek a prijde kopecek kde se po chvilce rozsviti sipka na podrazeni, ale auto to jeste nejak vyjede i kdyz je citit ze by asi petku sneslo, je to hodne spatne pro motor ? pripadne, kdyby uz to bylo spatne, vypne se tempomat ?
marian.letko
Člen Týmu

Příspěvek od marian.letko »

neviem co na to odbornici, ale myslim si, ze Toyota ma tak moderny motor, ze mu nizsie otacky nemozu uskodit. Ved do vyriesi cez predtih, bohatost, casovanie rozvodu... Tiez sa mi stava, ze po dialnici na sestke idem 130 a v briezku mi svieti sipka dolu a otacky su okolo 3000.
mysiakmysiak
Navigátor

Příspěvek od mysiakmysiak »

Tempomat sa do kopca ak zasvieti šipka podradenia dole nevypne.
Ak zasvieti šipka podradenia je treba PODRADIŤ! (hlavne v kopci)
Toyoty nemajú rady podtáčanie (pod 1700 ot/min). Ani Valvematic ani Dual VVTi.
Auris, 1,6 5MT
Rada85
Člen Týmu

Příspěvek od Rada85 »

jasne ale o to mi nejde, je jasne ze sipka je jenom radce a podtaceni se taky nekonalo protoze otacky byly porad nad 2000, slo mi o to ze tempomat se snazi porad udrzet rychlost a zarazena sestka uz byla moc, takze co se pak deje v motoru ?? tece do nej jenom vic benzinu nez by muselo kdyby jel na petku, ale motor to zvladne a nic hroznyho se nedeje ? ... omlouvam se, asi jsem spatne popsal dotaz :oops:
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

to Rada: j tece tam vice benzinu nez by muselo, ale to se tyka jen kopce, rovinky ne, ale to se Ti zase nerozsviti sipka ;)

Mimochodem tempomat je jen elektronicka aretace plynu, absolutne nevi o tom, ze by mel vypnout, kdyz uz motor nemuze a je podtaceny.

Jinak s temi nizkymi otackami, zase jak kde, do kopce pod 1700 sebevrazda, ale rovinka na 5tku 50 a sveholi si to okolo 1400 otacek bez problemu.

Mimochodem jsem vypozoroval situaci, kdy jedu treba 80, tempomat mam nastaveny na 100, dam reset a auto zacina zrychlovat z 80-100 a prijde mi, ze se to deje tak na 1/3 - 1/2 sily motoru, kdyz do toho slapnu plyn na podlahu je zrychlovani mnohem sviznejsi...zajimave proc zrovna takhle, ale je to tak :)
2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox
Obrázek
Rada85
Člen Týmu

Příspěvek od Rada85 »

Super, to sem presne chtel slyset :wink: mel sem strach aby mu to nejak moc nezatapelo, ale rikal sem si ze kdyz uz by to na tu sestku fakt nezvladal, tak mi zacnou klesat otacky, takhle je to jenom blby ze chvilku trosku vic zere, coz je zanedbatelny :) dekuju
rewerz
Navigátor

Příspěvek od rewerz »

ja mavam dokopca otacky skor nad 4tisic ako pod 2tisic :D samozrejme tempomat je vtedy vypnuty.
Toyota Auris 1.6 Valvematic Luna + VSC,TRC 08/2010
Obrázek
Czertik
Člen Týmu

Příspěvek od Czertik »

Tempomat se může vypnout, začně blikat kontrolka tempomatu... je to tak napsano v manuálu, pokud si to dobre pamatuju, nemám ho teď k dispozici... ale zítra ho snad budu mít (tak se můžu podívat...), jelikož mi dneska přestaly fungovat parkovaci senzory, tak musím zjisit, kde jsou vůbec pojistky :D
<b>Toyota Auris - <i> 1,6 Valvematic Luna </i> - Super white </b>- 8/2011
<i>Model <b>2011<b></i>
johny2000
Manager Týmu

Příspěvek od johny2000 »

Na ty vypnuté parkovací senzory pozor, to se mi stalo taky. Nakonec v kufru je tlačítko, kterým se vypínají. Je v pravo na boku, ihned pod nakladaci hranou. Lehce si to můžete něčím při nakládání vypnout. Mě se to stalo asi třikřát a vždy jsem málem do někoho nacouval.
Obrázek

Verso 1.8 Active
EX: auris 1,6 Dual VVTI Man
BJ
Člen Týmu

Příspěvek od BJ »

Taky se mi stalo, že "se" park. senz. vyply, ale člověk to snadno pozná, protože aktivní senzory se ozvou krátkým pípnutím při zařazení zpátečky.

K tempomatu - návody samozřejmě nečtu, takže díky Luku za typ na opětovnou aktivaci nastavené rychlosti, na to jsem nějak nepřišel. :oops:

Jinak jsem se docela lekl toho strašení s nutností podřadit pod 1700 ot. a rozsvěcování signalizace při 130 km/h, než mi došlo, že nás, traktoristů, se to netýká. :wink: :D
Toyota Auris 2.0 D-4D '08
Odpovědět

Zpět na „Auris“