Když si kupuju auto, tak si stanovím určitý etalon ze kterého vycházím, postupně porovnávám a hledám:
Takže např. si řeknu "Chci oktávku diesel cca. 80 kW, kombi, za cca. 150 000 Kc, stáří cca. 2007, najeto cca. 100000." no a pka hledám, jak se pohybují tato auta. Když mám tak nějaký průměr ohledně ceny, najetých km a stavu, jdu dál a hledám další značky:
1. jak je spolehlivé
2. jak se krade
3. jak +- jsou drahé náhr. díly - ne jednotlivé, ale tak nějak obecně - ve srovnání s "etalonem" ale beru to opravdu jen tak +- a orientačně.
4. jak je drahý servis pro danou třídu auta - pokud to v servisu rozlišují
5. spotřeba
6. jízdní vlastnosti
7. další věci, jako je prostor
a v neposlední řadě také to jak se v tom sedí, jak se to řídí, ...
Ono je trochu rozdíl, když člověk po 3 letech začne jezdit do servisu jednou za rok na výměnu oleje, nebo když tam bude co 3 měsíce a bude tam řešit i jen prkotiny - prostě to jsou nejen peníze navíc, které by dát nemusel, ale hlavně ho to stojí spoustu času, který se obvykle nikde nepočítá ...
Pokud se Ti jezdí líp v O, tak si asi koupíš O, pokud víš jak často se s tím jezdí do servisu nbeo nejezdí. Pokud se ale dobřě v Aurisu necítíš, tak si ho prostě nepořídíš a pořídíš si něco jiného i přestože by v životě servis nepotřebovalo...
Nakonec je to všechno přece jen o tom "KOLIK na to MÁŠ"

Já chtěl původně Oktávku kombi, pak Avensise kombi cca. 2000/2001 a nakonec jsem skončil u Corolly Verso 2007